Pretilost kod pasa: Savjeti za zdraviji život

Pretilost psa - informacije i savjeti za zadraviji život

Otprilike 56 posto svih pasa danas ima prekomjernu tjelesnu težinu. Vrijednosti variraju u ovisnosti o zemlji, ali ono što je zabrinjavajuće jest da se broj pretilih pasa povećava iz godine u godinu. 

Koji su razozi za to? Ponekad uzrok može biti hrana i nedostatak tjelesne aktivnosti, a ponekad su uzročnici ozbiljne bolesti naših ljubimaca. 71 posto veterinara navodi kako trenutna situacija pandemije utječe na prehrambene navike kućnih ljubimaca. Stoga vam želimo pružiti sve potrebne informacije vazane za ovo stanje, kao i savjete za pomoć vašim mezimcima.

Je li moj pas pretio?

Da bi se uopće mogli boriti protiv pretilosti psa, vlasnici moraju prvo prepoznati problem. Najbolje je s veterinarom razjasniti je li vaš ljubimac pretio ili ne. Kroz nekoliko osnovnih koraka možete napravite prelimirnarnu samostalnu procjenu.

 • Kako prepoznati pretilost kod pasa?

  Lagano položite ruke na pseći prsni koš i polako pomičite ruke gore-dolje. Ako se rebra odmah osjete, sve je u redu. Ako pak, morate jače stisnuti da biste osjetili rebra, vaš pas vjerojatno ima prekomjernu težinu.

  Silueta vašeg četveronožnog prijatelja daje još jedan trag. Ako njegov struk više nije jasno vidljiv, a trbuh i tijelo općenito izgledaju prilično zaobljeni, onda vjerojatno ima problema s kilogramima.

Pravilna prehrana za pretile pse

Prehrana psa

Koja je razlika između veterinarske i dijetalne hrane?

Veterinarska hrana odnosi se na posebno prilagođenu hranu za životinje koje pate od određenih bolesti. Ova hrana primjenjuje se isključivo u dogovoru s veterinarom. Na primjer, postoji veterinarska hrana za pse s dijabetesom ili problemima s bubrezima. Stoga, dijetalna hrana nije nužno prikladna za mršavljenje.

Suprotno tome, dijetalna ili tzv. "light" pseća hrana jest niskokalorična hrana. To je prvi izbor kada želite da vaš pas bude manje energičan i izgubi malo kilograma.

 • Što treba uzeti u obzir pri promjeni hrane?

  1. Najvažnije: promjena prehrane uvijek se mora odvijati polako i pažljivo.
  2. Pri određivanju količine hrane uvijek se pridržavajte preporuka veterinara ili proizvođača hrane. Na svakom ćete paketu pronaći informacije o tome koliko biste psa trebali hraniti za odgovarajuću ciljanu težinu - jer čak i nekoliko grama previše može naštetiti uspješnom mršavljenja.
  3. Pazite da vaš pas ni od koga ne dobija ostatke hrane. Poslastice su naravno dozvoljene. Međutim, njihove biste kalorije trebali uračunati u dozvoljeni dnevni unos kalorija vašeg psa.
  Oprez: Ni u kojem slučaju ne staljajte psa na dijetu u kojoj jede pola onoga što je do tada jeo. Na ovaj način svom ćete psu nanijeti više štete nego koristi jer može doći do nedostnog unosa određenih hranjivih tvari. 
  Više savjeta potražite u člancima - Promjena prehrane psa i Koliko hrane treba psu.

Aktivnost kao ključ u borbi protiv pretilosti pasa

Vježbom protiv viška kilograma

Ne previše odjednom: polako povećavajte aktivnost psa

Osnovno je pravilo: nemojte pretjerivati! Gubitak kilograma je proces koji može potrajati dugo.

Stoga je važno da vi i vaš pas uživate u aktivnostima i da se postupno poboljšavate. Prije svega, počnite tako što ćete svakodnevno malo produžiti svoje zajedničke šetnje. Kasnije možete dodati vježbe i upoznati druge vlasnike pasa s kojima ćete provoditi aktivnosti za pse.

Osim toga, ako je vaš pas prekomjerne tjelesne težine ili je pretil, trebate posebno paziti na njegove zglobove. Pomagala poput rampi i ortopedskih kreveta za pse štite zglobove vaših mezimaca.

Kako spriječiti pretilost kod pasa?

image

Obratite pažnju na prehranu zasnovanu na potrebama te odaberite pravu hranu za vašeg psa

image

Idite na duge štenje više puta dnevno 

image

Provjeravajte možete li osjetiti rebra psa laganim dodirom prsnog koša te kako izgleda njegova silueta

image

Vagajte hranu za svog psa i ne zaboravite u dnevni unos kalorija uračunati grickalice i poslastice

image

Igrajte se sa psom češće i duže

image

Redovito važite psa i vodite ga veterinaru