Pretilost kod pasa: Savjeti za zdraviji život

Otprilike 56 posto svih pasa danas ima prekomjernu tjelesnu težinu. Vrijednosti variraju u ovisnosti o zemlji, ali ono što je zabrinjavajuće jest da se broj pretilih pasa povećava iz godine u godinu. 

Koji su razozi za to? Ponekad uzrok može biti hrana i nedostatak tjelesne aktivnosti, a ponekad su uzročnici ozbiljne bolesti naših ljubimaca. Stoga vam želimo pružiti sve potrebne informacije vazane za ovo stanje, kao i savjete za pomoć vašim ljubimcima.

Dijetalna hranaDijetalna hrana
Light hranaLight hrana
Light poslasticeLight poslastice
OpremaOprema

Je li moj pas pretio?

Da bi se uopće mogli boriti protiv pretilosti psa, vlasnici moraju prvo prepoznati problem. Najbolje je s veterinarom razjasniti je li vaš ljubimac pretio ili ne. Kroz nekoliko osnovnih koraka možete napravite prelimirnarnu samostalnu procjenu.

Kako prepoznati pretilost kod pasa?

Lagano položite ruke na pseći prsni koš i polako pomičite ruke gore-dolje. Ako se rebra odmah osjete, sve je u redu. Ako pak, morate jače stisnuti da biste osjetili rebra, vaš pas vjerojatno ima prekomjernu težinu.

Silueta vašeg četveronožnog prijatelja daje još jedan trag. Ako njegov struk više nije jasno vidljiv, a trbuh i tijelo općenito izgledaju prilično zaobljeni, onda vjerojatno ima problema s kilogramima.

Što može uzrokovati pretilost kod pasa?

Najčešći uzroci su premalo kretanja i / ili unos prevelike količine kalorija. Oboljeli psi obično jedu previše, ali također je moguće da je pseća hrana ima previše kalorija.

Uz to, poodmakla dob, razne bolesti, kastracija ili stres mogu potaknuti pretilost kod pasa. Stoga se uvijek trebate posavjetovati s veterinarom kako biste saznali stvarne uzroke i isključili moguće bolesti.

Koje su posljedice pretilosti pasa?

Posljedice prekomjerne težine vašeg psa mogu biti različite. Uz nižu kvalitetu života i ograničenu pokretljivost, prekomjerna tjelesna težina povećava rizik od oštećenja zglobova, kardiovaskularnih i respiratornih bolesti te dijabetesa. Uz to, očekivano trajanje života smanjuje se u prosjeku do dvije godine u usporedbi sa psima iste pasmine koji održavaju svoju idealnu težinu.

Saznajte više o prepoznavanju pretilosti u našem članku: Je li moj pas pretio: Uzroci i posljedice.

Postoje li pasmine koje su sklonije pretilosti?

Postoje neke pasmine pasa koje su sklonije pretilosti od ostalih četveronožnih šapica. Tu se ubrajaju labrador, zlatni retriver, beagle, jazavčar, koker španijel i graničarski škotski ovčar (border collie). 

Pravilna prehrana za pretile pse

Prehrana psa

Koja je razlika između veterinarske i dijetalne hrane?

Veterinarska hrana odnosi se na posebno prilagođenu hranu za životinje koje pate od određenih bolesti. Ova hrana primjenjuje se isključivo u dogovoru s veterinarom. Na primjer, postoji veterinarska hrana za pse s dijabetesom ili problemima s bubrezima. Stoga, dijetalna hrana nije nužno prikladna za mršavljenje.

Suprotno tome, dijetalna ili tzv. "light" pseća hrana jest niskokalorična hrana. To je prvi izbor kada želite da vaš pas bude manje energičan i izgubi malo kilograma.

 • Mokra hrana
 • Suha hrana
 • Oprema

Aktivnost kao ključ u borbi protiv pretilosti pasa

Vježbom protiv viška kilograma

Ne previše odjednom: polako povećavajte aktivnost psa

Osnovno je pravilo: nemojte pretjerivati! Gubitak kilograma je proces koji može potrajati dugo.

Stoga je važno da vi i vaš pas uživate u aktivnostima i da se postupno poboljšavate. Prije svega, počnite tako što ćete svakodnevno malo produžiti svoje zajedničke šetnje. Kasnije možete dodati vježbe i upoznati druge vlasnike pasa s kojima ćete provoditi aktivnosti za pse.

Osim toga, ako je vaš pas prekomjerne tjelesne težine ili je pretil, trebate posebno paziti na njegove zglobove. Pomagala poput rampi i ortopedskih kreveta za pse štite zglobove vaših mezimaca.

Ove aktivnosti pomoći će vam u borbi s pretilosti pasa

 • Osim klasične aktivnosti koja uključuje šetnju, sa svojim psom možete isprobati i brojne druge aktivnosti koje čine čuda u borbi protiv pretilosti. Međutim, uvijek prethodno pitajte svog veterinara je li sigurno raditi ove vježbe s vašim ljubimcem. 
 • Plivanje se također preporuča psima s prekomjernom težinom. Na ovaj način zaštitit ćete zglobove vašeg ljubimca, a ujedno će trenirati i cijelo tijelo. 
 • Igra hvatanja i donošenja zabavna je gotovo svakom psu
 • U svakodnevnu šetnju unesite novitete. Na primjer, možete psa voditi preko prepreka poput debla ili jarka koje će morati preskočiti. 
 • Također, s psima se možete zabavljati i istodobno vježbati pomoći frizbija, loptica i dr. igračaka.
 • Uključite svog psa u vlastiti kondicijski trening. Na primjer, naučite psa da slijedi zapovijedi pa da kada vi radite čučanj i on sjedne.
 • Ako je vaš pas u dobroj kondiciji možete ići zajedno na trčanje ili planinarenje.

Kao što vidite, postoje brojni načini na koje možete povećati aktivnost vašeg psa. Više saznajte u članku - Sport za pse: lako do idealne tjelesne težine

Je li trening agilnosti pogodan za pretile pse?

Agility trening (staza s preprekama) nije pogodna za četveronožne prijatelje koji imaju prekomjernu težinu ili su pretili. S jedne strane, ovo bi brzo postalo previše za vašeg psa, a s druge strane, vježbe bi mogle naštetiti zglobovima.

Za pse s prekomjernom tjelesnom težinom ili pretilošću bolje raditi tzv. trening spretnosti (degility trening). Ovdje vježbe nisu dinamične te se aspekt stavlja na pravilno izvršavanje zadataka. 

Više saznajte u članku - Agility sa psom.

Što treba uzeti u obzir pri promjeni hrane?

 1. Najvažnije: promjena prehrane uvijek se mora odvijati polako i pažljivo.
 2. Pri određivanju količine hrane uvijek se pridržavajte preporuka veterinara ili proizvođača hrane. Na svakom ćete paketu pronaći informacije o tome koliko biste psa trebali hraniti za odgovarajuću ciljanu težinu - jer čak i nekoliko grama previše može naštetiti uspješnom mršavljenja.
 3. Pazite da vaš pas ni od koga ne dobija ostatke hrane. Poslastice su naravno dozvoljene. Međutim, njihove biste kalorije trebali uračunati u dozvoljeni dnevni unos kalorija vašeg psa.
Oprez: Ni u kojem slučaju ne stavljajte psa na dijetu u kojoj jede pola onoga što je do tada jeo. Na ovaj način svom ćete psu nanijeti više štete nego koristi jer može doći do nedostatnog unosa određenih hranjivih tvari. 
Više savjeta potražite u člancima - Promjena prehrane psa i Koliko hrane treba psu.

Na koje hranjive sastojke u hrani treba obratiti posebnu pozornost?

Dobru "light" hranu karakteriziraju tri stvari: Ima niži udio sirove masti i veći udio sirovih vlakana (dijetalnih vlakana) od uobičajene hrane. Također je važno da sadržaj sirovih bjelančevina bude visok kako bi mišići vašeg psa bili adekvatno opskrbljeni.

Više o ovoj temi saznajte u članku - Pretilost psa: gubitak kilograma na zdrav način  

Kako spriječiti pretilost kod pasa?

Ispravna prehrana

Obratite pažnju na prehranu zasnovanu na potrebama te odaberite pravu hranu za vašeg psa

Šetnje sa psom

Idite na duge štenje više puta dnevno 

Silueta psa

Provjeravajte možete li osjetiti rebra psa laganim dodirom prsnog koša te kako izgleda njegova silueta

Vaganje hrane

Vagajte hranu za svog psa i ne zaboravite u dnevni unos kalorija uračunati grickalice i poslastice

Aktivnosti sa psom

Igrajte se sa psom češće i duže

Važite psa i vodite ga veterinaru

Redovito važite psa i vodite ga veterinaru