Je li moj pas pretio? Uzroci i posljedice This article is verified by a vet

Pretio pas: Welsh Corgi

Pretilost kod pasa trebala bi se smatrati bolešću koja ljubimcima uzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme.

Prekomjerna težina i pretilost veliki su zdravstveni problemi za naše pse. Ne samo da im je kvaliteta života znatno narušena, već se povećava i rizik od bolesti poput srčanih bolesti, dijabetesa ili bolova u zglobovima. Kako znati je li vaš pas pretio saznajte u našem članku. 

Kada se pas smatra pretilim?

Uglavnom se prilikom određivanja idealne tjelesne težine gleda na pasminu. No, to nije uvijek najbolje rješenje, posebno za mješanceU određivanju njihove idealne tjelesne težine, kao osnova može poslužiti težina na kraju prve godine života. 

Ako je tjelesna težina pet do 20 posto iznad idealne težine, govori se o prekomjernoj težini. 

Kako ću prepoznati je li moj pas pretio?

S jedne strane, naravno, redovitim vaganjem psa. Ako vaga svaki put pokazuje veću brojkuvjerojatno je da vaš pas polako dobiva na težini. Iznimka su većina mladih pasa u razvoju. 

Najčešća i vjerojatno najobjektivnija metoda za početnu procjenu tjelesne težine je procjena nutritivnog statusa pomoću indeksa tjelesnog stanja (BCS). Temelji se na vizualnoj procjeni i procjeni dodirom tjelesne masti na prsima, struku i kralježnici. Na temelju procjene, pas se zatim svrstava u jedan od devet razreda BCS-a. 

Općenito, pas se smatra pretilim kad se više ne mogu osjetiti rebra i ne može se vidjeti struk. Gledajući sa strane, donja linija trbuha također bi se trebala uspinjati od rebara do bokova, a ne biti gotovo paralelna s tlom. Masni jastučići na dnu repa još su jedan znak psa s prekomjernom tjelesnom težinom. 

Kako je moj pas postao pretio?

Često put do kasnije pretilosti započinje već u štenećoj dobi budući da visokoenergetska prehrana rezultira većim brojem masnih stanica nego kod normalno hranjenih štenaca. Taj se broj ne može kasnije promijeniti, tako da postoji veći rizik od pretilosti u odrasloj dobi. 

Ali to naravno nije jedini uzrok pretilosti u pasa. 

Povećani unos energije

Najčešći uzrok debljanja je prevelik unos energije. Ovaj višak energije teško je potrošiti vježbanjem jer pas samo oko deset posto svoje dnevne energije upotrebljava za kretanje. 

Mogući uzroci viška energije često su previše hrane, ad libitum hranjenje (neograničen pristup hrani) ili ponekad previsoka gustoća energije u hrani (previše kalorija u obroku). 

Nažalost, neki vlasnici prilikom hranjenja često zaborave da poslastice sadrže puno kalorija te se stoga moraju uzeti u obzir u dnevnu količinu hrane. Dobronamjerno hranjenje poslasticama dugoročno može dovesti do psa s prekomjernom težinom. 

Vlasnici pasa uvijek moraju uzeti u obzir veličinu psa. Za psa teškog 25 kilograma suho svinjsko uho pokriva, primjerice, 20 posto dnevne potrebe za energijom. Za psa teškog deset kilograma isto uho znači 40 posto ukupne dnevne količine kalorija. 

Hrana s visokim udjelom masti, posebno ako je ljuska hrana, također dovodi do debljanja. Masnoća sadrži dvostruko više energije od proteina ili ugljikohidrata. 

Čovjek daje grickalice psu
Glavni uzrok pretilosti u pasa je prekomjerno jedenje grickalica i poslastica.

Niska potrošnja energije

Osim prekomjernog unosa energije, postoje i drugi razlozi zbog kojih psu treba manje energije od ostalih pasa njegove dobi i pasmine. 

Kastrirani pas uglavnom ima povećan apetit, manje je tjelesno aktivan i dolazi do promjene postotka masti, odnosno tjelesnog sastava. Nakon sterilizacije, odnosno kastracije energetske potrebe psa se smanjuju za trideset posto. Ako se količina hrane ne smanji, kastrirani i sterilizirani psi dvostruko češće razvijaju prekomjernu težinu. 

Uz to, neke pasmine imaju veću vjerojatnost da će se udebljati ako se hrane jednakom količinom hrane kao i druge pasmine. Labrador retriver i engleski koker španijel imaju genetsku predispoziciju za povećani postotak tjelesne masti. Budući da masne naslage troše manje energije od mišićne mase, potrebno je hraniti pripadnike ovim pasminama hranom s manje kalorija. 

Psima s dugom dlakom je rjeđe hladno od pasa s vrlo kratkom dlakom i bez poddlake. Stoga oni imaju manju energetsku potrebu. Uz to, svakodnevne vježbe, dob i individualni karakter pojedinog psa moraju se uzeti u obzir prilikom određivanja energetskih potreba. 

Pretio pas: bolest kao uzrok

Uz sve uzroke koji utječu na psa, bolesti mogu biti razlog zašto je vaš pas prekomjerne tjelesne težine. Stoga je nužno prvo razjasniti sa svojim veterinarom je li u pitanju određena bolest. 

  • Nedovoljno aktivna štitnjača (hipotireoza) znači da se stvara premalo hormona štitnjače. Oni su odgovorni za izmjenu tvari, a time i za metabolizam psa. Nedostatak ili smanjena količina hormona znači da stanice rade presporo i više ne troše toliko energije. Uz to, bolesni psi često postaju tromi i znatno se manje kreću. Pas dobiva na težini s istom količinom hrane. 
  • Jedno od stanja zbog kojeg pas često izgleda deblje nego što je Cushingova bolest (hiperadrenokorticizam), bolest nadbubrežne žlijezde. U ovom stanju nadbubrežna žlijezda neprestano proizvodi previše kortizola. To dovodi do povećanog apetita, u isto vrijeme psi postaju nevoljki za kretanje i tromi. Ova dva simptoma dovode do debljanja i naslaga masti, posebno na trbuhu. Kod pasa koji pate od ove bolesti je trbuh obično obješen, dok je ostatak tijela često vrlo vitak. 

Osim hormonalnih bolesti, postoje i druge bolesti koje mogu dovesti do debljanja jer se pas više ne može dovoljno kretati. Nažalost, ovim bolestima pogoduje i prekomjerna težina, zbog čega je pas ovdje u začaranom krugu. Kardiovaskularni problemi i bolesti dišnih putevaprimjerice, dovode do umora i smanjenog kretanja. 

Ako pas boluje od artroze ili artritisa, s druge strane, ne može se od bolova mnogo kretatiOboljeli psi često teško ustaju i moraju se razgibati nakon ležanja. 

Pretili labrador leži na travi
Različite bolesti, poput bolesti dišnog sustava, mogu uzrokovati pretilost.

Lijekovi 

Za neke su bolesti neophodni lijekovi dovode do povećanja apetita, a time i do debljanjaObično su to antiepileptički lijekovi i kortikosteroidi. 

Poremećaji kretanja

Pretilost dovodi do problema s mišićno-koštanim sustavom kod pasa svih dobnih skupina. U rastućih mladih pasa pretilost i pretjerani unos hrane mogu dovesti do nepopravljive ortopedske štete. 

U odraslih pasa koji imaju prekomjernu težinu, ona dovodi do prekomjernog trošenja zglobova i ligamenata. Moguće posljedice su artritis, artroza i oštećenje diska. 

Ako je pas pretio, njegovo tijelo također proizvodi više upalnih stanica, što zauzvrat može ubrzati napredovanje artritisa. Posljedica ove boli u zglobovima je smanjena pokretljivost, a time, zbog manje potrošnje energije, daljnje debljanje. 

Problemi s plućima

Veća tjelesna masa pasa dovodi do veće potrebe za kisikom. Osim toga, povećavaju se masne naslage u prsnoj šupljini. Sužen prostor za disanje i veća potreba za kisikom uzrokuju probleme s disanjem. Psi su manje izdržljivi i brže se umaraju. Više se ne žele toliko kretati i postaju sve teži. 

Bolesti srca

Pretilost kod pasa sudjeluje u razvoju ili napredovanju srčanih bolesti. Visok krvni tlak također je jedan od negativnih učinaka. Međutim, ako pas ponovno izgubi na težini, neki od ovih poremećaja mogu se ublažiti. 

Kod pasa s prekomjernom tjelesnom težinom višak energije pohranjuje se u obliku masti u cijelom tijelu. Ta se mast također pohranjuje u organima poput srca ili jetre. Masne naslage ograničavaju organe u njihovoj funkciji. Uz to, već opterećeni organi moraju opskrbiti veću tjelesnu masu krvlju. Sve to dugoročno dovodi do oštećenja krvnih žila i zatajenja srca. 

Diabetes mellitus

Pretilost može dovesti do dijabetesa melitusa. Ovo je dijabetes tipa II uzrokovan rezistencijom na inzulin. Tijelo i dalje proizvodi dovoljno inzulina, ali to više nema utjecaja na metabolizam. 

Psi dijabetičari često imaju povećan apetit, a istodobno su umorni i tromi. To dodatno potiče debljanje. Stroga dijeta i smanjenje težine mogu poboljšati stanje ili čak izliječiti bolest. 

Veća potrošnja anestetičkih lijekova i loše zacjeljivanje rana

Masno tkivo pohranjuje anestetike i time se povećava potreba za njima. Istodobno se lijekovi u jetri sporije razgrađuju i uklanjaju putem bubrega. S često oštećenom plućnom funkcijom i kardiovaskularnim problemima, pas s prekomjernom težinom smatra se rizičnim pacijentom. 

Smanjen protok krvi u cijelom tkivu također povećava rizik od infekcija rana i poremećaja zacjeljivanja rana nakon operacija. 

Infekcije i druge poteškoće

Pas s prekomjernom tjelesnom težinom obično ima slabiji imunološki sustav i stoga je osjetljiviji na infekcije i druge bolesti. 

Pretilost također utječe na plodnost. Trudnoća je rizičnija, a porođajni kanal koji je sužen masnim naslagama otežava porod. 

Masne naslage u jetri dovode do takozvane masne jetre, a time i do ograničene funkcije jetre. Uz to, pas s prekomjernom tjelesnom težinom često je osjetljiviji na toplinu, razdražljivi je i manje okretan. 

Savjet: Jeste li primijetili da vaš pas pretio? Pročitajte članak – Pretilost psa: gubitak kilograma na zdrav način i saznajte je li vaš pas pretio i kako mu pomoći.


Dr. Cornelia Kolo, Veterinarka
frau zwei hunde

Tijekom studija veterinarske medicine i doktorata na Sveučilištu Ludwigs-Maximilians u Münchenu stekla sam mnogo znanja o životinjama i njihovu zdravlju. Od 2011. godine bavim se veterinom u praksi tako da sam stekla i mnogo iskustva u ovom području. Moja strast je pomaganje potrebitim životinjama na najbolji mogući način i osiguravanje njihove dobrobiti. Također, kao veterinar i dugogodišnji vlasnik psa, volim podijeliti svoje znanje putem članaka koje pišem.


Naši najkorisniji članci
13 min

Svrbež kod pasa

Svakom vlasniku psa je poznato: pas se ponekad češe. Ali ako se primijeti da češanje prelazi normalnu mjeru i pas se također liže i čisti više nego inače, treba se hitno pozabaviti ovim problemom. Svrbež može ozbiljno ograničiti dobrobit psa i smanjiti kvalitetu života. Ponekad je svrbež toliko naporan da i pas i vlasnik više ne mogu spavati.
7 min

Najvažnija cjepiva za psa i štene

Neupitno je da cijepljenje psa štiti od smrtonosnih zaraznih bolesti. No, koja cjepiva pas mora obavezno primiti? Što se podrazumijeva pod osnovnim cjepivom štenadi i koliko se često cjepivo mora obnavljati da bi pas bio zaštićen cijeli svoj život? Kako cijepljenje psa može osigurati zdravlje pasa?
3 min

Promjena zuba kod pasa

Štenci su mala slatka dlakava klupka koja često vole grickati namještaj u svojem domu, pogotovo tijekom promjene zuba.  Promjena zuba kod pasa neugodna je, kao i kod ljudi. U sljedećem članku donosimo vam što biste kao novi vlasnik trebali znati o promjeni zuba kod pasa i kako možete učiniti ovu bolnu fazu što ugodnijom za svoje štene.