Labrador retriver

Crni, bijeli i smeđu labrador retriver u prirodi

Crna, žuta i smeđa tipične su boje dlake labrador retrivera.

Jednostavan, prilagođen ljudima i pouzdan: labrador retriver srednjeg rasta izuzetno je popularan kao obiteljski pas, ali izvornom radnom psu potreban je mentalni I fizički poticaj.

Izgled

S visinom hrpta od 56 do 57 cm kod mužjaka i 54 do 56 cm kod ženki, labrador retriveri spadaju u pasmine srednje veličine. Vrlo su aktivni i vole se kretati te imaju odgovarajuće mišićavo i snažno tijelo. Tipični labrador vrlo je kompaktan sa širokom lubanjom, snažnim vratom i širokim prsnim košem. Karakterističan je visok i snažan rep poput vidrinog koji se sužava na vrhu i kojeg labrador koristi u vodi poput kormila. Na širokoj glavi i jakoj njušci srednje duljine, uši su postavljene daleko iza i nalaze se blizu jedno uz drugo.

Kratko, gusto krzno s dobrom, vodootpornom poddlakom također je tipično za ovu pasminu. Ovi kratkodlaki psi uzgajaju se u tri različite boje prema standardu pasmine – crnoj, žutoj i smeđoj. Krzno je uvijek jednobojno, iako je prihvatljiva mala bijela točka na prsima. Žuta boja se kreće od svijetle krem do crvenkaste boje lisice. Smeđi labrador je svijetle do tamne čokoladno smeđe boje. Još uvijek je najčešća crna boja krzna.

Tip za izložbe i tip za rad

Iako je u standardu pasmine opisana samo jedna vrsta, u uzgoju su se pojavile dvije različite linije labradora tijekom posljednjih desetljeća. S jedne strane tu je kompaktnije građeni retriver za izložbe i retriver za rad laganije konstrukcije koji ima užu glavu s duljom njuškom. S druge strane, vrsta „dual porpose“ skladno kombinira dva tipa labradora, labradora za izložbe i rad, pa je samim time najbliža idealu pasmine.

Karakter labradora

Labradori više od svega vole svoje vlasnike, posebno djecu. Radije su u društvu i nerado predugo ostaju sami. Uz njegu svojih vlasnika, karakteristični su po strpljivosti i blagom karakteru. Svojom stabilnošću i nepokolebljivim ljubaznošću daju odlučujući doprinos harmoniji unutar obitelji. No, labradori imaju i drugu stranu. Izvorno uzgajani kao lovački pas, labradori su još uvijek vrlo aktivni i marljivi psi koje ne karakterizira samo dobar nos i ogromna izdržljivost, već ogromna ljubav prema plivanju i donošenju loptica.
Pored svoje najpopularnije uloge obiteljskog psa, svestrani labrador retriver često je u ulozi psa vodiča, psa za spašavanje, psa u potrazi žrtava lavina kao i policijskog psa. Da bi labrador bio zadovoljan, u svakom slučaju ga je potrebno zaposliti. Kao vlasnik brzo ćete primijetiti koliko labrador može biti osjetljivi i usredotočen ako ga se psihički i fizički ohrabrite, sukladno njegovim predispozicijama.

2 štenca labrador retrivera na livadi
Labrador retriveri su mirni, prijateljski raspoloženi psi koji obožavaju svoje ljude.

Povijest

U Velikoj Britaniji i SAD-u, labrador retriver jedan je od najpopularnijih rasnih pasa. Ali on je na vrhu popisa i u mnogim europskim zemljama. To ni ne čudi jer labrador retriver izrazito voli ljude i poslušan je kao niti jedan drugi rasni pas. Ta urođena želja da se ugodi svom vlasniku čini ga psom vrlo ugodnog karaktera s velikom spremnosti na suradnju i prilagodljivosti. Labradora retrivera lako možete povesti bilo gdje i svugdje je rado viđen gost. Strance će uvije dočekati prijateljski mašući repom. Ljubazni, otvoreni labrador radoznao je i uvijek mu je najdraže biti u društvu. Stidljivost, strah ili nesigurnost jednako su mu strani kao i agresivnost.

Preci labradora podrijetlom su, poput pasmina newfoundland i landseer s kanadske istočne obale. Prema tradiciji, labrador potječe od takozvanog psa svetog Ivana, crnog psa s gustim krznom i izraženoj ljubavi prema vodi. Pomagali su u lovu ili iz vode vadili ulovljene ribe i mreže za ribolov.
Prvi ciljani pokušaji uzgoja dogodili su se u Engleskoj i Škotskoj u drugoj polovici 19. stoljeća, nakon što su britanski ribari sa sobom donijeli pse kući. Ime engleske pasmine labrador retriever odnosi se na istoimeni kanadski poluotok Labrador i karakteristične nagone psa za donošenjem plijena (eng. to retrieve = donijeti, dohvatiti, spasiti).
Zahvaljujući engleskim naporima u uzgoju, između ostalog i drugog Earla Malmesburyja (1778.-1841.) koji se dosljedno oslanjao na lovni nagon uzgojenih pasa, pasmina labradora prevladala je među ljubiteljima lovačkog plemstva. 7. srpnja 1903. engleski je kinološki klub labradore konačno službeno priznao kao neovisnu pasminu pasa. Brojni uspjesi na izložbama ubrzo su aktivnom i mirnom labradoru osigurali slavu. Žuta i smeđa boja krzna smatrale su se pogreškom u uzgoju, a tek su kasnije prihvaćene s uobičajenom crnom bojom. [/ Vc_column_text]

Uzgoj i zdravlje

Iako je labrador retriver cijenjen prije svega kao obiteljski pas, i dalje ga karakterizira visoka spremnost na rad i izražena težnja za pronalaženjem plijena. Većina uzgajivača, koji ih uzgajaju prema FCI standardu i organizirani su u klubovima, uzgaja zdravog, sigurnog i vrijednog psa. Ako odaberete labradora kao obiteljskog psa, ne smijete zaboraviti da je labrador retriver još uvijek radni pas i zahtijeva odgovarajuće zadatke i vježbe. Mnogi klubovi nude mogućnosti treninga za uzgajivače i vlasnike labradora.

Nasljedne bolesti

Aktivni labrador, kojeg se potiče u skladu sa svojim sposobnostima i puno se kreće, obično je također zdrav i robustan pas. Ipak, labrador retriver ima predispozicije za niz nasljednih bolesti koje se mogu izbjeći jedino kontroliranim i pažljivim uzgojem. Tu spadaju bolesti mišićno-koštanog sustava kao što su displazija kukova (HD), displazija lakta (ED) i osteohodroza (OCD), kao i naslijeđene očne bolesti poput progresivne atrofije mrežnice (PRA) ili nasljedne katarakte (HC).

Pri kupnji labradora vodite računa da su psi s jednom od ovih bolesti sustavno isključeni iz uzgoja i da su roditelji i štenad genetski zdravi. To je jedini način da se izbjegne daljnje širenje bolesti. Ako vas zanima čistokrvno štene, svakako ga trebate kupiti od uglednog uzgajivača koji je poduzeo sve potrebne preglede i zdravstvene mjere. Za kontrolirano, zdravo i cijepljeno štene koje ima sve potrebne papire, morate posegnuti malo dublje u džep. Cijena štenca labradora retrivera obično je oko 1.200 eura. Zdravi pas s kojim možete uživati dugi niz godina i ne trebate strahovati od posjeta veterinaru vrijedan je cijene.

Prehrana labradora

Od trenutka kada kupite psa, odgovornost za njegovo zdravlje je u vašim rukama. Uravnotežena prehrana koja vašeg labradora opskrbljuje svim važnim hranjivim tvarima i ne daje previše ili premalo energije osigurava da vaš ljubimac ostane aktivan i zdrav dugi niz godina. Nažalost, labradori često previše jedu. Međutim, pretilost je izuzetno nezdrava kod pasa i dovodi do brojnih bolesti koje mogu skratiti život vašem četveronožnom prijatelju.

Mnogo mesa i povrća, malo masti i žitarica

Nepotrebne masti ili čak zaslađivači, poput šećera ili glukoze, ne spadaju u zdjelicu vašeg labradora. Zdrava, uravnotežena prehrana obično podrazumijeva visok udio mesa (najmanje 70 posto). Meso služi psu kao najvažniji izvor proteina. Povrće i voće (oko 20-30 posto) također osiguravaju važne vitamine i hranjive tvari. S druge strane, vašem psu su potrebne žitarice u malim količinama. Preveliki postotak žitarica odlikuje hranu niske kvalitete.

Otkrijte posebnu hranu za labradore u našoj zooplus trgovini te savjete za prehranu labrador retrivera tijekom svih faza života.

Izbjegavanje pretilosti

Kako vaš labrador ne bi bio prekomjerne težine, trebali biste, pored pravilnog sastava hrane, također obratiti pozornost na odgovarajuću količinu hrane. Nikada ne prepustite labradoru da odluči koliko će jesti. Labrador retriveri obično imaju veliki apetit i pojeli bi puno više od onoga što je dobro za njih i njihov želudac. Međutim, koliko je hrana dobra za vašeg ljubimca može se uvelike razlikovati ovisno o dobi, težini i aktivnosti vašeg psa. Obično su jedan do dva obroka uvijek u isto vrijeme u danu dovoljna. Ako dajete poslastice vašem ljubimcu, oduzmite odgovarajuću dnevnu količinu hrane pa neka zdjelica bude malo manje napunjena.
Za labrador retrivere ne postoji propisana težina. Bez obzira na to je li vaš pas ima preveliku ili premalu težinu, jede li previše ili premalo, u konačnici je odgovornost na vama. U osnovi, trebali biste dobro osjetiti rebra pod prstima, a ih ne vidjeti okom. Ako niste sigurni, trebali biste se posavjetovati s veterinarom ili uzgajivačem o pravilnoj prehrani i pravoj količini hrane za vašeg psa.

Za labradora se kaže da su ih ribari ranije koristili za izvlačenje ribe.

Njega

Pravilna njega značajno doprinosi zdravlju vašeg labradora. Uz rutinske preglede kod veterinara, na koje bi, usput rečeno, svakako trebalo ići, redovitim kratim „pregledima“ možete rano prepoznati infekcije i poduzeti odgovarajuće mjere. Posebno treba obratiti pozornost na uši, oči i zube vašeg ljubimca. Da biste izbjegli ozljede ili upale, također treba redovito rezati kandže vašeg psa. Krzno labradora pokazalo se vrlo jednostavnim za njegu i lako se čisti gotovo od svega. Vašeg labradora potrebno je obilno četkati najmanje jednom tjedno kako biste uklonili otpalu dlaku i tvrdokornu prljavštinu.

Njega neka vam postane rutina

Njega psa ne mora oduzimati puno vremena. Međutim, trebali biste uvrstiti ritual pregleda i njege u vaš dnevni ili tjedni raspored, tako da on postane rutina za vas i vašeg psa. Psi vole pravila i dobru organizaciju. Previše neočekivanih iznenađenja i promjena može zbuniti osjetljivog labradora. Najbolje je započeti s ritualom njege dok su još štenci i naviknuti psa da mirno sjedi.

Držanje i odgoj

Držanje i odgoj labradora jednako su jednostavni kao i briga o njemu. Ljubazni ljubimci osjetljivi na svojeg čovjeka idealna su pasmina i za početnike bez iskustva sa psima. Međutim, na umu treba imati nekoliko pravila kada ste vlasnik labrador retrivera.

Mnogo prostora i mnogo kretanja

Labrador je po prirodi radni pas. Da bi bio sretan, treba mu mnogo vježbanja i dovoljno zadataka da ispuni nagon za donošenjem plijena. Kuća s vlastitim vrtom, u kojem aktivni pas ima dovoljno prostora, trebala bi biti preduvjet za držanje ove aktivne pasmine. Labradori se moraju „iscrpiti“ pa je razumljivo da samo nekoliko malih šetnjica dnevno nije dovoljno. Pseći sportovi kao što su trening poslušnosti i „pseći ples“, treniranje za psa tragača ili lovački trening prikladni su za psihičko i fizičko zdravlje vašeg ljubimca. Kako bi svakodnevne šetnje učinili što raznovrsnijima, trebali biste uklopiti i male igre donošenja plijena u vašu rutinu. Naravno, vodenog sportaša učinit ćete sretnim i ako mu priuštite plivanje u potoku ili jezeru.

Labradoru je također potreban odgoj

Za mirno i neproblematično druženje u prirodi i društvu, jasno je da vaš pas mora biti poslušan. To vrijedi za sve pasmine, od labradora do njemačkog ovčara. Dobar odgoj kamen je temeljac vašeg suživota. Međutim, uz dobru narav i izrazitu vezanost za vlasnika, s labradorima nećete imati većih problema. Važno je da svojeg osjetljivog psa trenirate dosljedno, ali s puno ljubavi. Vjerojatnije je da će vaš pas reagirati na pozitivan poticaj, poput pohvale ili čak i poslastice, nego na pretjeranu ozbiljnost ili oštrinu. Za vlasnike početnike u svakom slučaju se preporučuje posjet školi za pse gdje pas ne samo da vježba najvažnije naredbe i ponašanja, već i vlasnici uče kako kontrolirati svojeg psa.
U osnovi vrijedi, što je bolji vaš pas, to više vremena možete provoditi s njim – bilo riječ o biciklističkoj turi, posjetu prijateljima u vrtu ili zajedničkom odmoru na psećoj plaži. Život s labradorom retriverom uvijek je pun uzbuđenja.

Naši najkorisniji članci
8 min

Jack russell terijer

Malen, pametan i živahan – jack russell terijer privlači veliki broj obožavatelja. U nastavku saznajte po čemu je ova pasmina tako posebna i što trebate znati o držanju popularnih psića.
8 min

Labrador retriver

Jednostavan, prilagođen ljudima i pouzdan: labrador retriver srednjeg rasta izuzetno je popularan kao obiteljski pas, ali izvornom radnom psu potreban je mentalni I fizički poticaj.
10 min

Njemački ovčar

Njemački ovčar je najrašireniji radni pas na svijetu, ali se, zahvaljujući svom prijateljskom i znatiželjnom ponašanju, odlično uklapa u gotovo svaku obitelj.