Odgoj pasa

Odgoj pasa krucijalan je za dobar suživot. Pas u kući idealan je član obitelji kada je dobro odgojen te se možete osloniti na njega. Kako bi to uspjelo, potrebno je uzeti u obzir nekoliko stavki pri odgoju i dresuri pasa. Pročitajte više

9 min

„Upomoć, pas mi sve uništava!“

Cipele, kablovi, telefoni, kauč, tepisi ili čak kanta za smeće – ništa nije sigurno od želje za uništavanjem nekih pasa. Za kratko vrijeme pas može preokrenuti cijeli dom zajedno s namještajem. No, zašto neki psi imaju želju za uništavanjem i kako ih se može odviknuti od takvog ponašanja?

12 min

10 omiljenih trikova za pse

Trikovi kao daj šapu, lezi ili hvatanje poslastice u zraku zvuče vam poznato? Donosimo vam 10 trikova za pse s kojima ćete vi i vaš pas postati prave zvijezde. I najbolji dio: trikovi za pse ne samo da oduševljavaju publiku, već razvijaju vašeg psa fizički i psihički, a u isto vrijeme, vježbanje trikova jača vaš odnos.

5 min

Dahtanje psa noću: savjeti za miran san

Dahtanje psa je dio njegova ponašanja poput mahanja repom i obično nije razlog za brigu. Ali što ako pas glasno dahće, osobito noću? Pročitajte o uzrocima noćnog dahtanja i o tome kako možete pomoći svom nemirnom psu. 

8 min

Kako spriječiti pretjerano lajanje pasa?

Neki psi svaki događaj "komentiraju" glasnim lajanjem. Naravno, lajanje je pseći način komunikacije. No ako vaš ljubimac nekontrolirano laje, trebali biste reagirati. Donosimo savjete kako spriječiti lajanje pasa u određenim situacijama.

5 min

Kliker trening za pse

Htjeli biste s vašim psom isprobati neki novi trening, ali nemate ideju? Upoznat ćemo vas s malim uređajem kojeg nazivamo klikerKliker će vam brzo i efikasno pomoći u obuci svojeg psa. Pročitajte u nastavku sve najvažnije informacije o kliker treningu. 

4 min

Lonžiranje sa psom

Konji privezani na lonž ne izazivaju čuđenje, ali što je sa psima? Ovdje saznajte zašto lonžiranje sa psom može biti izuzetno dobar trening. 

7 min

Medicinski trening za pse

Posjet veterinaru za mnoge je pse predstavlja veliki stres. No, postoji rješenje za taj problem. Medicinski trening za pse pomaže vlasnicima i ljubimcima u opuštanjuTijekom treninga pas uči kako ostati opušten tijekom pregleda. To omogućuje psima da bez stresa savladaju neugodne situacije. 

4 min

Moje štene grize – što da učinim?

Štene grize? Čak i najslađe štene od šestog tjedna života ima 28 zubića koje već može učinkovito koristiti. Doduše, sa svojim mini oružjem može samo neugodno bosti i ne može nanijeti ozbiljne ozljede. Ipak, svaki bi vlasnik trebao naučiti svojeg štenca da takvo ponašanje nije poželjno.

8 min

Odgoj agresivnog psa

Postoje psi koji reže, laju, kese zube, pa čak i grizu. Agresivan pas može odnos psa i vlasnika staviti na kušnju. No zašto neki psi postaju agresivni, a drugi ne? Što se može učiniti kako bi se spriječilo agresivno ponašanje? 

9 min

Odgoj šteneta

Što prije to bolje? Što se tiče odgoja psa, ova je uzrečica točna. Psići su izuzetno radoznali i spremni na istraživanje svega što ih okružuje. To se može iskoristiti tako da ga se kroz igru, ali dosljedno, uči koje je ponašanje poželjno, a koje nepoželjno.

2 min

Odgovarajući krevet za psa

Vrlo je velik izbor kreveta za pse! Ima ih u svim bojama i oblicima. Nije čudno izgubiti se u izboru. Ovdje možete saznati kako pronaći odgovarajući krevet za psa.

2 min

Ogrlice za dresuru

Kada ne uspije odgoj tvrdoglavih, temperamentnih ili dominantnih pasa, mnogi vlasnici posegnu za ogrlicom za dresuru. No, ima li ovo pomagalo stvarno pozitivan učinak na pseći odgoj?

8 min

Psi na Silvestrovo: kako pomoći psu koji se boji vatrometa?

Sjajni vatromet u ponoć vrhunac je novogodišnje noći. Nažalost, većina pasa se tome ne raduje. Psi na Silvestrovo nerijetko cvile, nemirno trče po domu i drhte ili se u panici skrivaju u najudaljenijem kutkuDonosimo vam nekoliko savjeta kako pomoći psu koji se boji vatrometa. 

6 min

Psi tartufari

Pas tartufar treba dobar nos. Jedino tako može nanjušiti plemenite gljive pod zemljom. Ali što još psu treba kako bi postao dobar pas tartufar? Postoje li pasmine prikladnije za obuku? Odgovaramo na najvažnija pitanja o pronalaženju tartufa sa psima.

9 min

Separacijska anksioznost kod pasa

Psi su društvene životinje, a izoliranost im nije prirodna. Ali ne brinite se, psi mogu naučiti ostati sami doma. Separacijska anksioznost može se pojaviti, no, donosimo vam nekoliko savjeta o tome kako psa naučiti da ostane opušten i miran dok vas nema doma. 

7 min

Socijalizacija šteneta

Štene se useljava u svoj novi dom kada je staro oko osam tjedana. Tada je usred faze socijalizacije. Sada je na vama da vodite mladog psa na putu da postane opuštena i pažljiva odrasla njuška. U nastavku saznajte sve što trebate znati na temu: socijalizacija šteneta.

6 min

Što psi razumiju?

Mnogi ljubitelji pasa sigurni su da ih njihov ljubimac savršeno razumije. Ipak, u svakodnevnom životu često postoji dovoljno nesporazuma između čovjeka i psaOno što se nama čini sasvim razumljivim, psima nije uvijek u potpunosti jasno. Što psi doista razumiju? 

7 min

Terapijski psi

Snižavaju krvni tlak, smanjuju emocionalni stres i promiču našu dobrobit. Psi imaju izrazito pozitivan učinak na nas ljude. Tako su se psi počeli koristiti u različitim terapijama kao što su logopedska i radna terapija, fizioterapija i psihoterapija. Ali kako točno djeluju terapijski psi? Što moraju znati i koji su psi prikladni za ovaj posao? 

7 min

Trening poslušnosti za vašeg psa

Naziv „trening poslušnosti“ potječe iz engleskog („obedience training“). To je poput napredne škole za odgoj pasa te se kao i agility, nudi u školama za pse. Osnovao ju je Američki kinološki klub AKC koji je registrirana udruga za čistokrvne pse porijeklom iz USA. Trening poslušnosti izvorno je potekao od treninga poslušnosti kod korisnih psećih sportova (policijski psi ili psi za zaštitu osoba).

4 min

Zašto moj pas kopa u vrtu?

Imate li svoj vrt u kojem uživate provoditi vrijeme sa svojim psom? Predivno! Ali ako vaš pas kopa u vrtu, to može brzo pokvariti raspoloženje vrtlarima amaterima. Objašnjavamo zašto vaš ljubimac voli kopati u vrtu i kako to spriječiti! 

Kako mogu uvjetovati psa da dođe k meni?

Potrebno je sustavno uvjetovati psa već u dobi od oko četiri tjedna, kako bi on došao k vama na zvuk zviždalice ili neke određene riječi. Pri tome je važno da štene zvižduk jasno poveže s dobivanjem hrane.

S otprilike četiri tjedna mali psići dobivaju svoj prvi kruti obrok. Ti su obroci za njih, osobito na početku njihova života izuzetno važni. Uzgajivač zove psića k sebi prvo u neposrednoj blizini zdjelice za hranu, zato što psići u toj dobi još uvijek ne mogu lako pronaći mjesto odakle dolazi zov.

Kada se štene posveti svom objedu u potpunosti, tada uzgajivač zazviždi kratko dva puta zaredom, kako bi pozvao psića k sebi. Ako učinite sve kako treba to će psu biti signal cijeloga života da dođe k vama odnosno budućem vlasniku. Vrlo je važno to internalizirati kako bi osigurali da pas bude poslušan tijekom cijelog života.

Ako pas nije poslušan, to bi pak moglo jako naživcirati vlasnika, ali također i njegove susjede. Međutim, u prirodi psa je to da sigurno reagira na signal. To je klasična win-win situacija.

Kako mogu potaknuti pozitivno ponašanje i ublažiti negativno ponašanje?

Štenci već znaju od svoje majke, da će biti upozoreni nakon što se loše ponašaju prema vama ili svojoj braći i sestrama. Majka tada pokuša izraziti, laganim režanjem, da štene treba zaustaviti svoje trenutno ponašanje.

Ako upozorenje majke ne uspije, ona će ponoviti svoje upozorenje u sljedećem koraku tako što će štene lakše ili jače udariti njuškom.

Nakon nekog vremena više ne trebate vanjski motivirati psa, to znači ne trebate mu više pojačavati željeno ponašanje nagradom. To vrijedi čim pas željeno ponašanje stvarno internalizira.

Slično kao konji i psi primijećuje najsitnije nijanse u promjeni raspoloženja. Prije svega raspoznaje promjenu tona u glasu. Ali i po cijeloj prirodi vaše prisutnosti prepoznaje jeste li sigurni i samouvjereni ili ste pod stresom, nadraženi i nervozni. Problem ili čak dobra stvar - ovisno o vašoj perspektivi - je da vas ozbiljno shvaća i čini ono što želite kada ste sigurni u same sebe.

Kliker ima aspekt koji se može vidjeti i kao prednost i kao nedostatak: bez emocija je. Ako niste dobri u skrivanju emocija, možete koristiti kliker u odgoju psa. Ili se možete pouzdati u sebe, jer će pas najbolje reagirati na vas i tako će odgoj polučiti najviše uspjeha.

Kod klikera još treba napomenuti, psa bi mogao zaplašiti zvuk ako nije naviknut na njega. Tada biste trebali koristiti daljinski upravljač na udaljenosti do osjetljivog psa.

Kako odgoj pasa provesti uspješno?

Odgoj pasa zahtjeva smirenost i koncentraciju. Pas će vam teško vjerovati ako vidi da ste lošeg raspoloženja.

Međutim, pas uvijek sluša kada ste u harmoniji s njim i šaljete odgovarajuće jasne signale. Stoga uvijek trebate zračiti sigurnošću i samouvjerenošću kada se bavite psom.

Svjesni činjenice da psi, između ostalog, puno opažaju o ljudskom glasu, trebali bismo ga naučiti koristiti posebno u radu s psom. Pritom se ne treba koristiti s puno riječi, naprotiv. Umjesto toga, važno je jasno i nedvojbeno komunicirati s našim psećim prijateljem.

Budući da pas ima osjetljivije slušne organe od nas ljudi, ne morate biti glasni prilikom dresure pasa. Umjesto toga, radi se o jasnoći signala koje šaljete glasom i sadržajem.

Međutim, da biste mogli težiti uspješnom treningu, potrebno je ispuniti samo nekoliko aspekata. Ako to nije slučaj, to može stati na put uspješnoj obuci pasa.

Koji utjecaj ima hrana na ponašanje psa?

Hrana ima veliki utjecaj na ponašanje vašeg psa. Neki psi imaju nutritivni nedostatak koji negativno utječe na ponašanje. U tom slučaju, potrebno je ispraviti prehranu prije nego što trening može biti uspješan.

No, u smislu prehrane, i prehrana koja sadrži previše proteina može uzrokovati višak energije, koji se može očitovati i u lošem ponašanju.

Također postoji slučaj da pas reagira agresivno na dodir. U ovom slučaju, prvo provijerite kod veterinara je li psa boli.  Tek nakon toga možete pomišljati o daljnoj obuci psa.