Odgoj pasa

Pas u kući vidi svog ljudskog sustanara kao dobrog društvenog partnera. S obzirom da su domesticirani, psi su naučili razumijeti jezik svog vlasnika. S druge strane, vlasnik treba uložiti dosta vježbe, intuicije i iskustva kako bi točno razumijeti pseću komunikaciju. Kada to uspije, i vlasnik i pas će biti sretni. Pročitajte više

„Upomoć, pas mi sve uništava!“

Cipele, kablovi, telefoni, kauč, tepisi ili čak kanta za smeće – ništa nije sigurno od želje za uništavanjem nekih pasa. Za kratko vrijeme pas može preokrenuti cijeli dom zajedno s namještajem. No, zašto neki psi imaju želju za uništavanjem i kako ih se može odviknuti od takvog ponašanja? Vlasnici pasa će se jako uplašiti nakon što po prvi put dođu kući i vide što je njihov ljubimac napravio. Nakon početne ljutnje i pospremanja doma, postavljaju se pitanja: Je li to bio jedinstveni slučaj izljeva bijesa? Što da napravim ako se to ponovno dogodi? Jedno je sigurno, sljedeći put ćete napustiti svoj dom s puno opreza. Najkasnije nakon što pas uništi vrijedne stvari ili proguta veliki predmet i mora kod veterinara ćete shvatiti da morate poduzeti nešto. Što se točno može napraviti po pitanju takvog destruktivnog ponašanja?

10 omiljenih trikova za pse

Trikovi kao daj šapu, lezi ili hvatanje poslastice u zraku zvuče vam poznato? Donosimo vam 10 trikova za pse s kojima ćete vi i vaš pas postati prave zvijezde. I najbolji dio: trikovi za pse ne samo da oduševljavaju publiku, već razvijaju vašeg psa fizički i psihički, a u isto vrijeme, vježbanje trikova jača vaš odnos.

Moj štenac grize – što da učinim?

Kad štene grize: čak i najslađe štene od šestog tjedna života ima 28 zubića koje već može učinkovito koristiti. Doduše, sa svojim mini oružjem može samo neugodno bosti i ne može nanijeti ozbiljne ozljede. Ipak, svaki bi vlasnik trebao naučiti svojeg štenca da takvo ponašanje nije poželjno. Što mogu učiniti ako moje štene grize?

Odgoj šteneta

Što prije to bolje? Što se tiče odgoja psa, ova je uzrečica točna. Psići su izuzetno radoznali i spremni na istraživanje svega što ih okružuje. To se može iskoristiti tako da ga se kroz igru, ali dosljedno, uči koje je ponašanje poželjno, a koje nepoželjno.

Ogrlice za dresuru

Kada ne uspije odgoj tvrdoglavih, temperamentnih ili dominantnih pasa, mnogi vlasnici posegnu za ogrlicom za dresuru. No, ima li ovo pomagalo stvarno pozitivan učinak na pseći odgoj?

Socijalizacija štenca

Pas je po prirodi životinja koja živi u čoporu. To znači da je hijerarhijska struktura unutar obiteljske zajednice vrlo važna. Potrebno je uspostaviti jasna pravila kojih se treba pridržavati. Prilikom davanja naredbi manje treba obraćati pozornost na jačinu glasa, a više na to kako glas zvuči. Kratki i sažeti zvučni signali trebaju biti usklađeni s jasnim pokretima ruku. Potrebno je uvijek koristiti iste riječi u kombinaciji s određenim pokretima. Za vas kao novog vlasnika psa to znači provođenje autoriteta čak i ako se time ponekad nerado bavite. Donosimo vam savjete kako bi vam socijalizacija štenca bila lakša i učinkovita.

Trening poslušnosti za vašeg psa

Naziv „trening poslušnosti“ potječe iz engleskog („obedience training“). To je poput napredne škole za odgoj pasa te se kao i agility, nudi u školama za pse. Osnovao ju je Američki kinološki klub AKC koji je registrirana udruga za čistokrvne pse porijeklom iz USA. Trening poslušnosti izvorno je potekao od treninga poslušnosti kod korisnih psećih sportova (policijski psi ili psi za zaštitu osoba).

Kako mogu uvjetovati psa da dođe k meni?

Potrebno je sustavno uvjetovati psa već u dobi od oko četiri tjedna, kako bi on došao k vama na zvuk zviždalice ili neke određene riječi. Pri tome je važno da štene zvižduk jasno poveže s dobivanjem hrane.

S otprilike četiri tjedna mali psići dobivaju svoj prvi kruti obrok. Ti su obroci za njih, osobito na početku njihova života -ali također i kasnije- vrlo važni. Uzgajivač zove psića k sebi prvo u neposrednoj blizini zdjelice za hranu, zato što psići u toj dobi još uvijek ne mogu lako pronaći mjesto odakle dolazi zov.

Kada se štene posveti svom objedu u potpunosti, tada uzgajivač zazviždi kratko dva puta zaredom, kako bi pozvao psića k sebi. Ako učinite sve kako treba to će psu biti signal cijeloga života da dođe k vama odnosno budućem vlasniku. Vrlo je važno to internalizirati kako bi osigurali to da pas bude poslušan tijekom cijelog života.

Ako pas nije poslušan, to bi pak moglo jako naživcirati vlasnika, ali također i njegove susjede. Međutim, u prirodi psa je to da sigurno reagira na signal. To je klasična win-win situacija.

Kako mogu potaknuti pozitivno ponašanje i ublažiti negativno ponašanje?

Štenci već znaju od svoje majke, da će biti upozoreni nakon što se loše ponašaju prema vama ili svojoj braći i sestrama. Majka tada pokuša izraziti, laganim režanjem, da štene treba zaustaviti svoje trenutno ponašanje.

Ako upozorenje majke ne uspije, ona će ponoviti svoje upozorenje u sljedećem koraku tako što će štene lakše ili jače udariti njuškom.

Nakon nekog vremena više ne trebate vanjski motivirati psa, to znači ne trebate mu više pojačavati željeno ponašanje nagradom. To vrijedi čim pas željeno ponašanje stvarno internalizira.

Slično kao i konji i psi primijećuje najsitnije nijanse u promjeni raspoloženja. Prije svega raspoznaje promjenu tona u glasu. Ali i po cijeloj prirodi vaše prisutnosti prepoznaje jeste li sigurni i samouvjereni ili ste pod stresom, nadraženi i nervozni. Problem ili čak dobra stvar - ovisno o vašoj perspektivi - je da vas ozbiljno shvaća i čini ono što želite kada ste sigurni u sami sebe.

Kliker ima aspekt koji se može vidjeti i kao prednost i kao nedostatak: bez emocija je. Ako niste dobri u skrivanju emocija, možete koristiti kliker u odgoju psa. Ili se možete pouzdati u sebe, jer će pas najbolje reagirati na vas i tako će odgoj polučiti najviše uspjeha.

Kod klikera još treba napomenuti, psa bi mogao zaplašiti zvuk ako nije naviknut na njega. Tada biste trebali koristiti daljinski upravljač na udaljenosti do osjetljivog psa.

Kako mogu doprinijeti uspjehu u odgoju mog psa?

Slično onome što se preporučuje za rukovanje konjima, može se savjetovati i osobama koje rukuju sa psima. Trebali biste se prvo smiriti i duboko skoncentrirati prije kontakta sa psom. Pas će vam teško vjerovati ako vidi da ste lošeg raspoloženja.

Međutim, pas uvijek sluša kada ste u harmoniji s njim i šaljete odgovarajuće jasne signale. Stoga uvijek trebate zračiti sigurnošću i suverenitetom kada se bavite psom.
Svjesni činjenice da psi, između ostalog, puno opažaju o ljudskom glasu, trebali bismo ga naučiti koristiti posebno u radu s psom. Pritom se ne treba koristiti s puno riječi, naprotiv. Umjesto toga, važno je jasno i nedvojbeno komunicirati s našim psećim prijateljem.

Budući da pas ima osjetljivije slušne organe od nas ljudi, ne morate biti glasni u obuci pasa. Umjesto toga, radi se o jasnoći signala koje šaljete glasom i sadržajem.

Međutim, da biste mogli težiti uspješnom treningu, potrebno je ispuniti samo nekoliko aspekata. Ako to nije slučaj, to može stati na put uspješnoj obuci pasa.

Koji utjecaj ima hrana na ponašanje psa?

Hrana ima veliki utjecaj na ponašanje vašeg psa. Neki psi imaju nutritivni nedostatak koji negativno utječe na ponašanje. U tom slučaju, potrebno je ispraviti prehranu prije nego što trening može biti uspješan.

No, u smislu prehrane, i prehrana koja sadrži previše proteina može uzrokovati višak energije, koji se može očitovati i u lošem ponašanju.

Također postoji slučaj da pas reagira agresivno na dodir. Prvo provijerite kod veterinara je li pas u boli koja uzrokuje tako ponašanje - i tek tada možete pomišljati na obuku psa.