Koliko hrane treba psu? This article is verified by a vet

Pas gleda u zdjelicu s hranom

U pravilnoj prehrani vašeg psa važna je također i precizno prilagođena količina hrane.

Novi stanar se uselio u vaš dom, no niste sigurni koliko hrane zapravo treba psu?

U današnje vrijeme nije lako biti upoznat sa svim različitim načinima hranjenja pasa. Svatko tko se odluči za potpunu suhu ili mokru hranu, lako može pročitati preporučenu količinu hrane s ambalaže. Ali kako izračunati količinu hrane za psa kada ih želite hraniti barfom ili kombinirati različite vrste hrane? Srećom, lako možete odrediti energetske potrebe svojeg ljubimca s pomoću nekoliko formula. 

Koliko hrane treba psu?

Ne postoji općeniti odgovor na ovo pitanje jer prehrambene potrebe vašeg psa ovise o raznim čimbenicima. Ako želite točno izračunati koliko hrane treba vašem psu, morate uzeti u obzir sljedeće parametre: 

  • starost psa 
  • pasmina 
  • težina u kilogramima 
  • je li riječ o vrlo aktivnom psu ili skotnoj, odnosno laktirajućoj ženki? 

Za zdravu prehranu psa važno je da, uz sadržaj vitamina i minerala, imate i dobru ravnotežu energetskog sadržaja i proteina u obroku. Sastojke potpune suhe ili mokre hrane možete pročitati izravno na pakiranju. 

U slučaju potpune hrane, količina hrane ovisno o težini psa također se može naći na pakiranju. Ako umjesto toga želite sami pripremati hranu, sami morate izračunati točnu količinu. To je vrlo lako s pomoću sljedećih formula. 

Izračunajte količinu hrane za odraslog psa

Odrasli psi više ne rastu, ali troše više energije od starijih pasa. Srećom, postoje neke formule za točno izračunavanje koliko hrane treba psu. 

Koliko je energije potrebno odraslom psu?

Potrebna energija izražava se u megadžulima (MJ) ili kilokalorijama (kcal). S pomoću Meyer i Zentek formule možete izračunati prosječnu količinu energije koja je potreban vašem odraslom psu u jednom danu. 

Potrebna energija odraslih pasa = 0,52 MJ x kg0,75tjelesne težine 

Primjer: ako vaš pas teži 20 kilograma, njegova se energetska potreba izračunava na sljedeći način: 0,52 MJ x 20 kg0,75= 4,91 MJ dnevno. 

Možete se koristiti sljedećom tablicom: 

Tjelesna težina
(kilogram) 
Količina energije
(megadžul) 
Količina energije
(kilokalorije) 
5  1,74  415,87 
10  2,92  697,90 
20  4,92  1175.91 
30  6,67  1595,17 
40  8,23  1967,02 
50  9,78  2337,48 

Potrebe za proteinima odraslog psa

Proteini su neophodni za zdravlje pasa. Prisutni su u svim tkivima i istodobno čine osnovu važnih enzima i hormona. Prosječnu potrebu za proteinima za odrasle pse možete izračunati pomoću sljedeće formule: potrebe proteina za odrasle pse odgovaraju oko 5 g sirovih proteina x kg0,7 tjelesne težine. 

Iz toga slijedi: 

Tjelesna težina
(kilogram) 
Količina proteina
(gram) 
5  16 
10  28 
20  47 
30  64 
40  79 
50  94 

Više informacija o prehrani odraslih pasa možete pronaći u našem članku Odabir najbolje hrane za odrasle pse. 

Kako izračunati koliko hrane treba vrlo aktivnom psu?

Ako je vaš pas sportskog duha i tijekom dana mora prevaliti velike udaljenosti, potrošit će više energije od uobičajenog obiteljskog psa. Stoga, osim energetskih potreba morate izračunati i potrebe prilikom povećane aktivnosti. 

Potreba prilikom povećane aktivnosti izračunava se na sljedeći način: 0,56 MJ x kg0,75tjelesne težine. 

Primjerice, ako vaš pas teži 10 kilograma, treba mu oko 3,15 megadžula dnevno. To odgovara oko 752,87 kilokalorija. 

Međutim, potreba za proteinima samo se malo povećava. 

Koliko hrane je potrebno skotnim ženkama?

Ako imate ženku koja je skotna i nalazi se u drugoj polovici trudnoće, treba joj 1,5 puta više energijeŽenki teškoj 20 kilograma dnevno treba oko 7,38 megadžula. 

Potreba za proteinima također se izrazito povećava. Stoga u prosjeku morate dodati 0,5 puta veći udio proteina. 

Kako izračunati količinu hrane za laktirajuće ženke

Ženke tijekom laktacije moraju proizvesti puno mlijeka. Točan iznos ovisi o broju i veličini štenaca. U prosjeku se potreba za energijom po štencu povećava na sljedeći način: 

Broj štenaca  Potrebe tijekom laktacije 
1  1,5-struke potrebe 
4  2-struke potrebe 
8  3-struke potrebe 

Primjer: vaša je ženka okotila osam štenaca i teška je 20 kilograma. Njezine se energetske potrebe stoga izračunavaju na sljedeći način: 4,92 MJ potrebe x 3 = 14,76 MJ dnevno. 

Potreba za proteinima raste samo neznatno. 

Tri štenca jedu iz zdjelica
Štencima je potrebno više hrane, posebno u prvih nekoliko tjedana i mjeseci.

Koliko hrane je potrebno štencu?

Štenci brzo rastu u prvih nekoliko mjeseci. Za to vrijeme njihovi organi trebaju puno hranjivih sastojaka koje u početku dobivaju iz majčinog mlijeka, a od trećeg mjeseca života iz krute hrane. 

Formula za štenad male pasmine je: 0,66 MJ x kg0,75tjelesne težine. 

S druge strane, štenad većih pasmina zahtijeva: 0,75 MJ x kg0,75tjelesne težine. 

Iako mladim psima treba relativno velika količina hrane, ne smije se pretjerivati. Ako je hrana prebogata ugljikohidratima, to može dovesti do pretilosti, poremećaja rasta kostura i oštećenja organa. 

Kako štenci rastu, tako im je također potrebno puno proteina. Međutim, to uvelike ovisi o pasmini i mora se uzeti pojedinačno u obzir. Proteini izrađeni od visokokvalitetnih, esencijalnih aminokiselina su najbolji izbor za vašeg štenca. Oni imaju veću vrijednost i tijelo ih bolje primjenjuje od ne-esencijalnih aminokiselina. 

Kako biste štencima pružili sve što im je potrebno za rast, preporučljivo je hraniti ih prikladnom hranom za štence. Više o prehrani štenaca možete pronaći i u zooplus magazinu, na linku: Štenci.

Kako izračunati koliko hrane treba starijem psu?

Od otprilike šeste godine života psi se smatraju starijima. Od ovog trenutka, trebaju im manje energije za opskrbu svojih vitalnih organa. Koliko hrane treba psu kada postane senior? Faktor 0,5 za odrasle pse smanjen je na 0,45 za starije pse. 

Kako bi se izračunala točna količina hrane za starije pse, energetska formula sada iznosi: 0,45 MJ x kg0,75 tjelesne težine. 

Više informacija o prehrani starijih pasa možete pronaći u našem članku Prava hrana za starijeg psa. 

Koliko puta dnevno hraniti psa?

Probavni se sustav štenaca u prvih nekoliko mjeseci mora prilagoditi krutoj hrani. Stoga biste trebali hraniti mlade pse češće od starijih pasa. Obično je dovoljno hraniti štenad tri do četiri puta dnevno. Obavezno istovremeno smanjite količinu hrane u obroku. 

Kad pas potpuno odraste, dovoljno ga je hraniti samo jednom ili dva puta dnevno. Trebate paziti da hranu nudite u slično doba dana. Također, ne zaboravite ubrojiti poslastice u dnevnu količinu hrane vašeg psa. 


Franziska G., Veterinarka
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Diplomirala sam veterinu na Sveučilištu Justus Liebig u Giessenu gdje sam imala priliku opsežno se baviti životinjama i steći iskustvo u raznim područjima, kao što su male i velike životinje, medicina egzotičnih životinja te farmakologija, patologija i higijena hrane. Od tada se ne bavim samo autorskim radom, već radim i na svojoj disertaciji. Cilj mi je u budućnosti bolje zaštititi životinje od patogenih organizama. Uz svoje veterinarsko znanje, također dijelim vlastita iskustva kao sretna vlasnica psa i mogu razumjeti i razjasniti strahove, probleme kao i druga važna pitanja o zdravlju životinja.


Naši najkorisniji članci
7 min

Ukusni kolačići za pse – pripremite ih sami

Kolačići za pse idealna su poslastica za vašeg ljubimca. Razmišljali ste ispeći ih svojem psu, ali ipak vam se čini jednostavnije kupiti gotove pseće poslastice u zooplus internetskoj trgovini? Možda je kupnja brža, ali sigurno nije toliko zabavna kao priprema kolačića. Postoji još mnogo dobrih razloga zašto se trebate sami primiti pečenja. Ovdje možete saznati što su to domaći pseći kolačići, kako se pripremaju i čuvaju. Osim toga, donosimo vam i ukusne recepte koji će se vašem psu sigurno svidjeti.
6 min

Koliko hrane treba psu?

Novi stanar se uselio u vaš dom, no niste sigurni koliko hrane zapravo treba psu? U današnje vrijeme nije lako biti upoznat sa svim različitim načinima hranjenja pasa. Svatko tko se odluči za potpunu suhu ili mokru hranu, lako može pročitati preporučenu količinu hrane s ambalaže. Ali kako izračunati količinu hrane za psa kada ih želite hraniti barfom ili kombinirati različite vrste hrane? Srećom, lako možete odrediti energetske potrebe svojeg ljubimca s pomoću nekoliko formula. 
7 min

Odgovarajuća hrana za starijeg psa

Prehrana koja je prilagođena potrebama starijih pasa pomaže im da ostanu zdravi i vitalni i u poznoj dobi. Ali koja je idealna hrana za starije pse? Kako se mijenjaju prehrambene potrebe starijih pasa?