Prava hrana za starijeg psa

hrana-za-starijeg-psa

Pojavljuju se prve sijede i koraci postaju usporeniji: vaš pas stari! To je sastavni dio psećeg života, kao što je i čovjekovog. Kako biste olakšali ovo razdoblje u životu svog psa, možete poduzeti mjere koje navodimo u nastavku. Hrana koja je prilagođena starijim psima brine za zdravlje i vitalnost i u starijoj dobi.

Podložniji bolestima

U današnje vrijeme postoji puno gotove hrane za starije pse. No, je li stvarno potrebna posebna hrana za naše seniore? Da, jer starost sa sobom donosi promjene i bolove. Više nećete vidjeti znakove zaigranog šteneta od prije. Psi postaju mirniji i manje se kreću. Probava se usporava i rad crijeva popušta. Probavni problemi kao zatvor, napuhanost ili proljev se javljaju kao posljedica. Često ih zubi bole pri žvakanju, a osjetilo okusa postaje slabije. Uz to dolazi i do bolesti uzrokovanih starošću kao što su artroza i ostali problemi sa zglobovima.

Puno hranjivih tvari, malo kalorija

S manje kretanja u starosti opadaju i energetske potrebe psa do 20%. Smanjena aktivnost utječe i na metabolizam: unesena hrana se više ne pretvara u mišiće, nego u masnoće. Tu se može javiti pretilost kao posljedica. Prehrana starijih pasa stoga treba sadržavati manje kalorija nego prehrana odraslih pasa. No, kako se mogu uštediti kalorije u hrani? Najjednostavnije je smanjiti količinu hrane tj. davati manje porcije. Nemojte se prevariti – ovo nije dobro rješenje! U tom procesu se ne izostavljaju samo kalorije nego i vrijedne hranjive tvari. A hranjive tvari kao vitamini i minerali su esencijalni za vašeg starijeg psa.

 Vitamini C, E i B

L-karnitin i antioksidansi kao vitamini C i E jačaju imunološku obranu vašeg psa. Osim toga zaustavljaju i agresivne slobodne radikale, koji dolaze kao posljedica procesa starenja. Vitamin E dolazi u suncokretovom ili kukuruznom ulju. Ako sami pripremate hranu svog psa, možete dodati ulje ispod mesa ili ga umiješati u povrće. U senior hrani se također trebaju naći i B vitamini topivi u vodi. Kod vitamina A topivog u masnoćama treba biti oprezan. Prekomjerna opskrba može snažno opteretiti jetru. Kako mnogi psi često i rado jedu jetru ili čak piju ulje jetre bakalara, manjak vitamina A je rjeđa pojava nego pretjerana opskrba.

 Omega 3 i omega 6 masne kiseline

Suho krzno, ispadanje dlake ili umnožene kožne infekcije u starosti su nažalost nerijetka pojava kod pasa. Visoki udio omega 3 i omega 6 masnih kiselina jača kožu i krzno i brine za njihovo zdravlje i sjaj. Omega 6 se nalazi u lanenom ulju. Još vrijednije omega 3 masne kiseline se nalaze u ribljem ulju, kao što je lososovo ulje. Omega 3 masne kiseline pritom nemaju samo pozitivan učinak na krzno, nego i pomažu i zdravlju zglobova. Klinička istraživanja su pokazala da se kroz visoki udio omega 3 u hrani za pse može smanjiti količina lijekova protiv bolova u zglobovima.

 Ekstrakt zelenousne školjke, glukozamin i hondroitin sulfat

Jednako pozitivan učinak na kosti i zglobove imaju hondroitin ili glukozamin iz primjerice ekstrakta zelenousne školjke. Čak i kod uznapredovale artroze ili displazije kukova, ove tvari mogu pomoći u ublažavanju poteškoća.

 Proteini

Čak i u starijoj dobi su proteini najvažniji izvor energije vašeg psa. Meso je najkvalitetniji izvor proteina i stoga bi trebao sačinjavati glavni dio hrane za pse. Pritom je posebno važno u starosti koristiti kvalitetno meso. Dobro i svježe meso nije samo boljeg okusa, nego ga i organizam može bolje iskoristiti. Mišićno meso i iznutrice kao srce su osim toga lakše probavljive nego komadići mesa koji sadrže tetive i hrskavice.

Lako probavljiva

Probava starijih pasa je podložnija smetnjama, nego kod aktivnih odraslih pasa. Zatvor je nažalost česta pojava. Zbog oralnih problema se jelo često više ne može dobro prožvakati, tako da crijeva teško probavljaju velike zalogaje. S obzirom da se ravnoteža bakterija u crijevu mijenja, stariji psi osim toga češće pate od napuhanosti, koja dovodi do neugodnih mirisa. Promjena na lakše probavljivu hranu ne brine samo za lakšu probavu, nego i za bolji ugođaj u vašem domu. Mišićno meso, piletina (kratko kuhana), srce, jaja, malo riže, posni i svježi sir pomažu ponovnom savladavanju probave. Trebali biste izbjegavati teško probavljivu hranu, kao previše ugljikohidrata, kosti i meso s puno hrskavice. Ako vaš pas ima osjetljivi želudac preporučamo ne davati hranu direktno iz hladnjaka, nego ju hraniti na sobnoj temperaturi. Kako biste poštedili želudac, nemojte brzinski mijenjati prehranu svog psa. Pažljivo ga navikavajte na novu hranu i postupno zamijenite staru hranu s novom. Ovaj proces navikavanja na novu hranu bi mogao potrajati i cijeli tjedan.

Puno tekućine

U starosti su psi slični nama ljudima: premalo piju. No, u zdravu prehranu spada i dovoljan unos vode. Kod starijih pasa koji ne vole piti vodu se bolje odlučiti na mokru hranu, jer sa sobom donosi i tekućinu. Kako biste nagovorili svog psa da pije više vode biste mogli ponekad dodati sitnu količinu okusa u vodu za piće, kao primjerice žlicu umaka od peradi, komad hrenovke ili slanu juhu. Dostatan unos tekućine biste trebali shvatiti ozbiljno i kod veterinara bi vam trebali pojasniti da premala, ali i prevelika žeđ može biti znak ozbiljne bolesti.

Gotova hrana ili spremljena kod kuće?

Najvažnije kod senior hrane je kvaliteta. Ako sami pripremate hranu za vašeg psa, sigurno već imate dobar uvid u to što odgovara vašem psu i što mu je ukusno. Osim toga možete sami utjecati na kvalitetu hrane, tako da koristite svježe namirnice. Svježe meso ima vrlo visoki udio proteina, a svježe povrće brine za potrebni dovod vitamina. Ako više volite gotovu hranu, pobrinite se da je vaš stariji pas opskrbljen svim potrebnim hranjivim tvarima. Na tržištu se može pronaći mnogo hrane za seniore, ali nažalost dolaze u različitim rasponima kvalitete. Kvalitetnu hranu nećete samo prepoznati po cijeni, nego prije svega po sastojcima koji su navedeni na pakiranju. Pripazite na to da je izvor mesa dosljedan i kvalitetan i da su prisutne hranjive tvari. Šećer s druge strane ne bi uopće trebao biti u hrani za pse i posebno je štetan kod starijih pasa koji imaju problema sa zubima. Nažalost se u trgovinama djelomično mogu pronaći hrane u kojima je šećer unatoč tome prisutan. Čak i ako je često takva hrana povoljnija: izbjegnite ju u širokom luku! Također izbjegavajte i davanje previše poslastica između obroka. Čak i kada vas pas gleda sa svojim vjernim okicama ne popuštajte: redovito davanje poslastica vodi do pretilosti i može naškoditi zdravlju vašeg psa. To naravno ne znači da se u potpunosti morate odreći grickalica, nego biste trebali pripaziti na količinu i oduzeti ju od glavnih obroka. Također ne biste trebali davati kosti starijim psima, jer kod osjetljivih pasa mogu biti teško probavljive. Kod izbora hrane radije odaberite mokru ispred suhe hrane.

Visokokvalitetna, lako probavljiva, hranjiva, niskokalorična i bogata tekućinom su sve karakteristike dobre hrane za starije pse. Tako vaš pas ostaje i u starosti dugo vitak i vitalan i može potpuno uživati u dugim šetnjama na svježem zraku. Psima, koji pate od određenih bolesti, pretilosti ili pothranjenosti kroz gubitak apetita, može pomoći prilagođena hrana kako bi se ublažile njihove poteškoće. Kod prilagođene prehrane najbolje se za savjet obratiti veterinaru.

Želimo vašem senioru i dalje dobar apetit!

Naši najkorisniji članci
7 min

Prava hrana za starijeg psa

Pojavljuju se prve sijede i koraci postaju usporeniji: vaš pas stari! To je sastavni dio psećeg života, kao što je i čovjekovog. Kako biste olakšali ovo razdoblje u životu svog psa, možete poduzeti mjere koje navodimo u nastavku. Hrana koja je prilagođena starijim psima brine za zdravlje i vitalnost i u starijoj dobi.
9 min

Odabir najbolje hrane za odrasle pse

Neovisno o tome jeste li iskusni vlasnik psa ili ste to tek postali, pravilna prehrana u životu vašeg četveronožnog prijatelja ima odlučujuću ulogu. Upravo tako trebalo bi i biti jer je zdravlje psa usko povezano s hranom. Na zdravlje, vitalnost i životni vijek vašeg psa moguće je pozitivno utjecati pravim odabirom hrane. Od loše se hrane pas može razboljeti. Pretilost, dijabetes, bolesti krvožilnog sustava, oboljenja kosti i zglobova, bubrežna oboljenja, pa čak i rak mogu biti prouzročeni lošom prehranom. Ne iznenađuje da je ta tema u središtu pozornosti te da u stručnoj literaturi, priručnicima i forumima možete pronaći brojne preporuke o pravilnom načinu prehrane.
9 min

Ukusni kolačići za pse – pripremite ih sami

Kolačići za pse idealna su poslastica za vašeg ljubimca. Razmišljali ste ispeći ih svojem psu, ali ipak vam se čini jednostavnije kupiti gotove pseće poslastice u zooplus internetskoj trgovini? Možda je kupnja brža, ali sigurno nije toliko zabavna kao priprema kolačića. Postoji još mnogo dobrih razloga zašto se trebate sami primiti pečenja. Ovdje možete saznati što su to domaći pseći kolačići, kako se pripremaju i čuvaju. Osim toga, donosimo vam i ukusne recepte koji će se vašem psu sigurno svidjeti.