Proljev kod psa

proljev-kod-psa

Nažalost, proljev kod pasa nije rijetka pojava. Mnogi od njih redovito pate od bolesti probavnog sustava, što se očituje čestim vršenjem nužde kao i povećanim udjelom tekućine u izmetu.

Što dovodi do proljeva kod psa?

Razlozi su vrlo različiti:
Postoji mnogo razloga: od netolerancije ili alergije na hranu pa do poremećaja metabolizma ili infekcija i parazita. Stres i povećana fizička aktivnost također mogu biti uzročnici proljeva!

Tretiranje proljeva kod pasa

Čim kod psa primijetimo vodenast izmet, preporučljivo je na jedan dan preskočiti hranjenje, kako bi se oporavile crijevne resice. Pobrinite se da pas pije dovoljno tekućine, i to prokuhanu vodu ili čaj od kamilice. Nakon 24 sata možete mu, u malenim porcijama, ponuditi nemasni svježi sir i rižu ili posebnu dijetalnu hranu. U većini će se slučajeva proljev kod psa nakon dva dana sam od sebe povući.

Posjetite veterinara ako proljev kod odraslog psa traje više od 48 sati, s tragovima je krvi ili pas ima grčeve. Veterinar će napraviti analizu krvi i urina. Ako se radi o štenetu, trebate konzultirati veterinara već nakon 6 sati. Štene nema dovoljno rezervi i brzo postaje slabo! Krvna slika može upućivati na viruse ili leptospirozu. U izmetu se mogu otkriti različiti uzročnici bolesti i paraziti kao što su Clostridium, histoplazma i kokcidije ili povećani broj leukocita ako se radi o upali. Često veterinar radi testove na salmonelu i kampilobakter. Ne morate brinuti ako veterinar uz pomoć katetera odluči psu osigurati dovoljno tekućine. Kod bakterijske infekcije korisni su i antibiotici.

Kod dugotrajnih proljeva potrebno je napraviti rendgen psa kako bi se otkrili uzroci, npr. zapletaj crijeva, a također je moguće uočiti i eventualno strano tijelo. Ultrazvučni pregled može pomoći u otkrivanju promjena na sluznici crijeva. U rijetkim slučajevima potrebno je napraviti biopsiju. Na taj se način mogu otkriti morfološke promjene.

Kako spriječiti proljev kod psa?

Pogreške u hranjenju psa najčešći su uzrok akutnog gastroenteritisa. Stoga obratite pažnju na sljedeće savjete:

  • Ne prevelike porcije hrane
  • Hrana treba imati malo ugljikohidrata
  • Izbjegavajte nagle promjene u prehrani
  • Premasnu hranu pas teško probavlja
  • Uvijek provjerite rok trajanja! Pokvarena hrana strogo je zabranjena!

U našoj bogatoj ponudi za pse možete pronaći bogat izbor dodataka prehrani, posebne hrane za pse i dijetnu hranu.

Naši najkorisniji članci
13 min

Svrbež kod pasa

Svakom vlasniku psa je poznato: pas se ponekad češe. Ali ako se primijeti da češanje prelazi normalnu mjeru i pas se također liže i čisti više nego inače, treba se hitno pozabaviti ovim problemom. Svrbež može ozbiljno ograničiti dobrobit psa i smanjiti kvalitetu života. Ponekad je svrbež toliko naporan da i pas i vlasnik više ne mogu spavati.
9 min

Najvažnija cjepiva za psa i štene

Neupitno je da cijepljenje psa štiti od smrtonosnih zaraznih bolesti. No, koja cjepiva pas mora obavezno primiti? Što se podrazumijeva pod osnovnim cjepivom štenadi i koliko se često cjepivo mora obnavljati da bi pas bio zaštićen cijeli svoj život? Kako cijepljenje psa može osigurati zdravlje pasa?
5 min

Kašalj kod psa

Kašalj kod psa, kao i kod čovjeka, nije samostalna bolest već simptom bolesti dišnog sustava ili nekih drugih organa. Kašalj također može biti refleks koji štiti tijelo od različitih tvari, kao primjerice stranih tijela ili nadražujućih supstanca. Ponekad se kašalj kod pasa može zamijeniti s pokušajem povraćanja ili regurgitacije, obrnutim kihanjem, gušenjem i intenzivnim dahtanjem. Razlikujemo suhi kašalj bez sluzi (neproduktivni kašalj) i mokri kašalj sa sluzi (produktivni kašalj). Oba se tipa mogu javiti u akutnom ili kroničnom obliku.