Pankreatitis kod pasa

pankreatitis kod pasa

Temeljiti opći pregled prvi je korak u postavljanju dijagnoze

Pankreatitis kod pasa je upalna bolest pankreasa (gušterače) koja može biti akutna ili kronična. I akutni i kronični oblik se može manifestirati kao blagi ili teški. Blagi oblik upale je obično povezan s manjim lokalnim poremećajima, dok teški oblik upale može uzrokovati ozbiljne promjene u gušterači i drugim organima. Akutna upala gušterače je obično praćena teškim bolovima, dok je kronični pankreatitis najčešće blag i s boljom prognozom.
Gušterača je organ koji proizvodi, pohranjuje i oslobađa probavne enzime. Međutim, to sa sobom povlači rizik od toga da organ počne sam sebe probavljati, što može dovesti do teške upale, pankreatitisa.

Uzroci pankreatitisa

Uzrok pankreatitisa kod psa se vrlo često ne može pronaći. Tada se radi o idiopatskom pankreatitisu. Obroci s visokim udjelom masti, nezgode, poremećaji cirkulacije gušterače tijekom anestezije ili šoka, te određeni lijekovi se smatraju odgovornima za to stanje. U rijetkim slučajevima uzrok mogu također biti infekcije poput babezioze ili lišmanijaze. Ti čimbenici mogu stimulirati gušteraču da se sama probavi uzrokujući tešku upalu, pankreatitis. Gušterača ima određene zaštitne mehanizme protiv samoprobave. Bolest se može pojaviti samo ako je ova zaštita prekinuta. Kod blagih bolesti nisu pronađeni znakovi samoprobave, te je uzrok upale u ovim slučajevima još uvijek nejasan.

Simptomi pankreatitisa

Upala gušterače se može manifestirati na različite načine. Blagi oblik se često očituje nespecifičnim simptomima kao što je gubitak apetita ili mirnije ponašanje.

U teškim slučajevima se mogu primjetiti sljedeći simptomi:

 • povraćanje
 • proljev
 • bolovi u trbuhu
 • slabost
 • dehidracija
 • vrućica

Psi koji imaju bolove u prednjem dijelu trbuha obično zauzmu takozvani “položaj za molitvu”. Prednji dio tijela leži na podu, a zadnje noge stoje uspravno. Takvo je držanje slično rastezanju psa, ali u ovom slučaju oni ostaju u tom položaju. Na taj način psi pokušavaju ublažiti bol. Osim toga, drugi organi poput srca ili bubrega također mogu biti oštećeni.

Kod kroničnog pankreatitisa mogu se primjetiti sljedeći simptomi:

 • klonulost
 • gubitak težine
 • povraćanje
 • proljev
 • nespecifična bol u trbuhu

Dijagnosticiranje pankreatitisa

Kako bi se pankreatitis kod pasa dijagosticirao, potrebno je napraviti nekoliko pregleda. Klinički pregled i pregled krvne slike već mogu dati važne informacije. Ako je vrijednost specifične pankreatične lipaze (cPLI) povišena, najvjerojatnije se radi o pankreatitisu. Ultrazvučni pregled također pomaže u postavljanju dijagnoze. Nadalje, druge se bolesti mogu isključiti rendgenskim pregledom. Konačna dijagnoza se može postaviti histološkim ispitivanjem tkiva gušterače. Međutim, u slučaju sumnje na ozbiljan pankreatitis svakako treba izbjegavati opću anestetiku za dobivanje uzorka tkiva. Ostali nalazi su dovoljni za pronalazak mogućeg uzroka. Tako se odmah može početi s terapijom.

Pas u pozi molitve
Psi koji imaju bolove u prednjem dijelu trbuha obično zauzimaju “položaj za molitvu”

Liječenje pankreatitisa

Pankreatitis kod pasa liječi se u nekoliko koraka. Prvo treba otkloniti moguće uzročnike, primjerice određeni lijek. Zatim se tretiraju simptomi kod psa. Osim toga, treba izbjegavati moguće posljedice i komplikacije. Simptomatska terapija uključuje terapiju tekućinom koja bi uravnotežila moguću neravnotežu elektrolita. Povraćanje i bolovi se tretiraju. Nakon zaustavljanja povraćanja psu je potrebno ponovno dati vodu i hranu. Suprotno ranijim mišljenjima dokazano je da uskraćivanje hrane i vode nije učinkovito. Bolest je izuzetno iscrpljujuća, stoga bolesni pas mora ponovno povratiti energiju unošenjem hrane. Preporučujemo prehranu bogatu ugljikohidratima, s niskim udjelom masti i proteina, ali u malim količinama. Krvnu sliku treba redovito provjeravati. Kontrolni ultrazvučni pregled također može biti koristan. Osobito kod teškog oblika pankreatitisa treba uzeti u obzir moguće bolesti drugih organa i tretirati ih.

Prognoza kod pankreatitisa

Prognoza kod pankreatitisa uglavnom ovisi o težini bolesti. Blagi oblici imaju dobru prognozu. Međutim, redovita kontrola je važna jer se čak i blagi oblik može razviti u ozbiljno stanje. U teškim slučajevima pankreatitis kod pasa može biti opasan po život. Osobito ako se proširi na druge organe lako može dovesti do komplikacija koje dovode do loše prognoze.

Prevencija pankreatitisa

Uzročnici pankreatitisa se obično ne mogu otkriti, pa je vrlo teško provesti preventivne mjere. Budući da se masni obroci, određeni lijekovi i poremećaji cirkulacije smatraju rizičnim faktorima, važno je izbjegavati ih koliko god je to moguće. Prilikom odabira hrane treba obratiti pozornost na umjereni udio masti, lijekove koji djeluju kao okidači koristiti samo u hitnim slučajevima, a u slučaju anestezije pripaziti na dobru cirkulaciju organa uz pomoć infuzije.

Naši najkorisniji članci
13 min

Svrbež kod pasa

Svakom vlasniku psa je poznato: pas se ponekad češe. Ali ako se primijeti da češanje prelazi normalnu mjeru i pas se također liže i čisti više nego inače, treba se hitno pozabaviti ovim problemom. Svrbež može ozbiljno ograničiti dobrobit psa i smanjiti kvalitetu života. Ponekad je svrbež toliko naporan da i pas i vlasnik više ne mogu spavati.
7 min

Najvažnija cjepiva za psa i štene

Neupitno je da cijepljenje psa štiti od smrtonosnih zaraznih bolesti. No, koja cjepiva pas mora obavezno primiti? Što se podrazumijeva pod osnovnim cjepivom štenadi i koliko se često cjepivo mora obnavljati da bi pas bio zaštićen cijeli svoj život? Kako cijepljenje psa može osigurati zdravlje pasa?
3 min

Promjena zuba kod pasa

Štenci su mala slatka dlakava klupka koja često vole grickati namještaj u svojem domu, pogotovo tijekom promjene zuba.  Promjena zuba kod pasa neugodna je, kao i kod ljudi. U sljedećem članku donosimo vam što biste kao novi vlasnik trebali znati o promjeni zuba kod pasa i kako možete učiniti ovu bolnu fazu što ugodnijom za svoje štene.