Promjena prehrane psa

Jack Russel - promjena prehrane psa

Prilikom promjene prehrane vašeg ljubimca potrebno je obratiti pozornost na neke važne detalje.

Promjena prehrane psa učestala je pojava. Prelazak s brze hrane na prehranu bogatu vlaknima kod mnogih može prouzročiti želučane probleme ili proljev. Slično je i s našim ljubimcima. U nastavku saznajte kako možete najbolje planirati i primijeniti promjenu hrane psa. 

Promjena prehrane psa - razlozi

Mnogi se vlasnici pitaju je li potrebno psima često mijenjati hranu? Mišljenja stručnjaka su različita, ali većina se slaže da psima nije potrebna raznolika prehrana. 

Ako želite svojem ljubimcu ipak ponuditi nešto drugačije, možete se osloniti na različite vrste hrane. Budući da su kvaliteta i sastav pojedinih vrsta slični, vaš ljubimac vjerojatno će dobro podnijeti promjenu. 

Pored raznolikosti još je nekoliko dobrih razloga za promjenu prehrane: 

 • promjena s hrane za štence na hranu za odrasle pse ili s hrane za odrasle pse na hranu za seniore  
 • promjena s mokre na suhu hranu ili obrnuto 
 • bolesti u slučaju kojih pas mora uzimati dijetalnu hranu 
 • prekomjerna tjelesna težina 
 • intolerancija ili alergija na sastojke dosadašnje hrane 
 • troškovi ili preferencije vlasnika 
 • dostupnost hrane 

Jednostavan prelazak na drugu hranu

Crijevnoj flori vašeg psa treba vremena da se navikne na sastav nove hrane. Zbog toga ne biste trebali naglo mijenjati hranu vašeg psa. Umjesto toga, važno je da se promjena hrane odvija polako i korak po korak. 

Na početku u uobičajenu hranu dodajte do četvrtine nove hrane. Tijekom dva tjedna nastavljate povećavati količinu nove hrane dok vaš ljubimac ne počne jesti samo novu hranu. Dodatna prednost – ako je vaš pas izbirljiv, postupno će se naviknuti na novi okus. 

Savjet:svi oni koji ostaju pri istoj marki tijekom promjena hrane za različite dobne skupine pasa, obično nemaju problema. 

Prelazak s mokre na suhu hranu i obrnuto

Također biste trebali postupati oprezno kada prelazite s mokre na suhu hranu ili obrnuto. U osnovi je uvijek dobro ako je vaš ljubimac naviknut na obje vrste hrane. 

Kako bi se naviknuo na suhu hranu, krokete možete davati kao nagradu. Ujutro izvažite dio suhe hrane i kroz dan ponudite vašem ljubimcu krokete. Ne zaboravite, svakako uključite obrok suhe hrane u dnevnu količinu hrane vašeg psa. 

Brza promjena prehrane psa - posljedice

Neki psi mogu bez problema podnijeti promjenu prehrane. Međutim, mnogi pokazuju sljedeće simptome: 

 • nadutost 
 • mekana stolica 
 • proljev 
 • povraćanje 
 • svrbež 
 • smanjeni apetit 

Ako vaš pas pokazuje jedan ili više od ovih simptoma, ponovno smanjite količinu nove hrane i ostanite pri smanjenoj količini nekoliko dana. 

Ako simptomi potraju ili se vrate čim ponovno povećate udio nove hrane, trebali biste razmisliti o drugoj hrani. Vaš veterinar će vas rado savjetovati o najboljem izboru. 

Promjena prehrane psa - Jack Russel sa zdjelicom
Obratite pozornost na reakcije vašeg psa.

Poseban slučaj: medicinska dijetalna hrana

Određene bolesti mogu učiniti potrebnim prelazak na dijetalnu hranu za pse. Izraz dijetalna ne označava hranu koja je namijenjena mršavljenju. Umjesto toga, radi se o posebnoj hrani koja je osmišljena za posebne bolesti ili stanja pasa. 

Dijetalnu hranu vaš pas može uzimati tek nakon što veterinar postavi dijagnozu i da preporuku. 

Mogući razlozi za promjenu prehrane psa na dijetalnu hranu: 

 • bubrežnu insuficijenciju 
 • bolest crijeva 
 • mokraćne kamence ili urolitijazu 
 • alergije i intolerancije 
 • pretilost 

Čak i ako je promjena prehrane psa posebno hitna u slučaju bolestibudite strpljivi. Prebrza promjena može dovesti do problema, i u ovom biste slučaju trebali polako navikavati svog psa na novu hranu. 

Naši najkorisniji članci
9 min

Odabir najbolje hrane za odrasle pse

Neovisno o tome jeste li iskusni vlasnik psa ili ste to tek postali, pravilna prehrana u životu vašeg četveronožnog prijatelja ima odlučujuću ulogu. Upravo tako trebalo bi i biti jer je zdravlje psa usko povezano s hranom. Na zdravlje, vitalnost i životni vijek vašeg psa moguće je pozitivno utjecati pravim odabirom hrane. Od loše se hrane pas može razboljeti. Pretilost, dijabetes, bolesti krvožilnog sustava, oboljenja kosti i zglobova, bubrežna oboljenja, pa čak i rak mogu biti prouzročeni lošom prehranom. Ne iznenađuje da je ta tema u središtu pozornosti te da u stručnoj literaturi, priručnicima i forumima možete pronaći brojne preporuke o pravilnom načinu prehrane.
7 min

Prava hrana za starijeg psa

Pojavljuju se prve sijede i koraci postaju usporeniji: vaš pas stari! To je sastavni dio psećeg života, kao što je i čovjekovog. Kako biste olakšali ovo razdoblje u životu svog psa, možete poduzeti mjere koje navodimo u nastavku. Hrana koja je prilagođena starijim psima brine za zdravlje i vitalnost i u starijoj dobi.
9 min

Ukusni kolačići za pse – pripremite ih sami

Kolačići za pse idealna su poslastica za vašeg ljubimca. Razmišljali ste ispeći ih svojem psu, ali ipak vam se čini jednostavnije kupiti gotove pseće poslastice u zooplus internetskoj trgovini? Možda je kupnja brža, ali sigurno nije toliko zabavna kao priprema kolačića. Postoji još mnogo dobrih razloga zašto se trebate sami primiti pečenja. Ovdje možete saznati što su to domaći pseći kolačići, kako se pripremaju i čuvaju. Osim toga, donosimo vam i ukusne recepte koji će se vašem psu sigurno svidjeti.