Pretilost kod mačaka: Savjeti za zdraviji život

Prema procjenama, gotovo svaka druga domaća mačka ima višak kilograma. Iako se te brojke razlikuju po zemljama, iz dostupnih podataka je jasno da se broja mačaka s prekomjernom tjelesnom težinom povećava iz godine u godinu. 

Uzroci ovog stanja mogu biti pretjerana konzumacija hrane ili pak neke ozbiljne bolesti. Stoga vam želimo pružiti detaljne informacije o pretilosti mačaka te savjete koji će vam pomoći u borbi s prekomjernom tjelesnom težinom vaših ljubimica.

Dijetalna hranaDijetalna hrana
Light hranaLight hrana
Light poslasticeLight poslastice
OpremaOprema

Je li moja mačka pretila?

Da bi se uopće mogli boriti protiv pretilosti mačke, vlasnici moraju prvo prepoznati problem. Najbolje je s veterinarom razjasniti je li vaš ljubimac pretio ili ne. Kroz nekoliko osnovnih koraka možete napravite prelimirnarnu samostalnu procjenu.

Kako prepoznati pretilost kod mačaka?

Lagano položite ruke na mačji prsni koš i polako pomičite ruke gore-dolje. Ako se rebra odmah osjete, sve je u redu. Ako pak, morate jače stisnuti da biste osjetili rebra, vaša mačka vjerojatno ima prekomjernu težinu.

Silueta vašeg četveronožnog prijatelja daje još jedan trag. Ako njegov struk više nije jasno vidljiv, a trbuh i tijelo općenito izgledaju prilično zaobljeni, onda vjerojatno ima problema s kilogramima.

Što može uzrokovati pretilost kod mačaka?

Najčešći uzroci su premalo kretanja i / ili unos prevelike količine kalorija. Oboljele mačke obično jedu previše, ali također je moguće da mačja hrana ima previše kalorija.

Uz to, poodmakla dob, razne bolesti, kastracija ili stres mogu potaknuti pretilost kod mačaka. Stoga se uvijek trebate posavjetovati s veterinarom kako biste saznali stvarne uzroke i isključili moguće bolesti.

Koje su posljedice pretilosti mačaka?

Posljedice prekomjerne težine vaše mačke mogu biti različite. Uz nižu kvalitetu života i ograničenu pokretljivost, prekomjerna tjelesna težina povećava rizik od oštećenja zglobova, kardiovaskularnih i respiratornih bolesti te dijabetesa. Uz to, očekivano trajanje života smanjuje se u prosjeku do dvije godine u usporedbi sa mačkama iste pasmine koje održavaju svoju idealnu težinu.

Saznajte više o prepoznavanju pretilosti u našem članku: Je li moja mačka pretila? Uzroci i posljedice

Pravilna prehrana pretilih mačaka

Prehrana mačke

Koja je razlika između dijetalne i "light" hrane?

Dijetalna hrana odnosi se na posebno prilagođenu hranu za životinje koje pate od određenih bolesti. Ova hrana primjenjuje se isključivo u dogovoru s veterinarom. Na primjer, postoji dijetna hrana za mačke s dijabetesom ili problemima s bubrezima. Stoga, dijetalna hrana nije nužno prikladna za mršavljenje.

Suprotno tome, "light" mačja hrana jest niskokalorična hrana. To je prvi izbor kada želite da vaša mačka bude manje energična i izgubi malo kilograma.

Što treba uzeti u obzir pri promjeni hrane?

Najvažnije: promjena prehrane uvijek se mora odvijati polako i pažljivo.Pri određivanju količine hrane uvijek se pridržavajte preporuka veterinara ili proizvođača hrane. Na svakom ćete paketu pronaći informacije o tome koliko biste mačku trebali hraniti za odgovarajuću ciljanu težinu - jer čak i nekoliko grama previše može naštetiti uspješnom mršavljenja.

Pazite da vaša mačka ni od koga ne dobija ostatke hrane. Poslastice su naravno dozvoljene. Međutim, njihove biste kalorije trebali uračunati u dozvoljeni dnevni unos kalorija vaše mačke.

Oprez: Ni u kojem slučaju ne stavljajte mačku na dijetu u kojoj jede pola onoga što je do tada jela. Na ovaj način svojoj ćete mački nanijeti više štete nego koristi jer može doći do nedostatnog unosa određenih hranjivih tvari. Savjete o tome kako promijeti prehranu mačke ili odrediti točnu količinu hrane koju mačka treba, pronaći ćete u našim magazin člancima. 

Na koje hranjive sastojke u hrani treba obratiti posebnu pozornost?

Dobru "light" hranu karakteriziraju tri stvari: Ima niži udio sirove masti i veći udio sirovih vlakana (dijetalnih vlakana) od uobičajene hrane. Također je važno da sadržaj sirovih bjelančevina bude visok kako bi mišići vaše mačke bili adekvatno opskrbljeni.

Više o ovoj temi saznajte u članku - Pretilost mačke: gubitak kilograma na zdrav način

  • Suha hrana
  • Mokra hrana
  • Oprema

Aktivnost kao ključ u borbi protiv pretilosti mačaka

Vježbom protiv viška kilograma

Ne previše odjednom: polako povećavajte aktivnost mačke

Osnovno je pravilo: nemojte pretjerivati! Gubitak kilograma je proces koji može potrajati dugo.

Stoga je važno da vi i vaša mačka uživate u aktivnostima i da se postupno poboljšavate. Na primjer, potaknite svoju mačku na zajedničke igre. U početku je dovoljno nekoliko minuta. S vremenom možete polako proširiti program igre, ukljućujući u nju i hranu.

Ove aktivnosti pomoći će vam u borbi s pretilosti mačaka

Jasno je da s mačkama ne možemo provoditi iste aktivnosti kao sa psima te da se njihova dnevna aktivnost svodi na, većinom, ograničeni zatvoreni prostor.Međutim, možete povećati razinu aktivnosti svoje mačke pomoću sljedećih savjeta:

  • Svaki dan odvojite nekoliko minuta i aktivno se igrajte s mačkom.
  • Nabavite igračke: kuglice, miševe za igranje, mačje štapove, igračke za inteligenciju, ali koristite i alternativne predmete poput šuškavog papira ili kartonskih kutija koji pobuđuju znatiželju kućnog tigra.
  • Male svjetiljke ili laserski pokazivači također mogu potaknuti vašu mačku na lov.
  • Sakrijte hranu negdje drugdje u kući ili, ako je moguće, napravite prepreke na putu do posude s hranom.
  • Čak i s igračkama za hranu osiguravate da se vaša mačka mora aktivirati i potruditi kako bi dobila hranu.

Kao što vidite, postoje brojni načini na koje možete povećati aktivnost vaše mačke. Više saznajte u članku - Aktivnosti za mačke.

Je li trening agilnosti pogodan za pretile pse?

Agility trening (staza s preprekama) nije pogodna za četveronožne prijatelje koji imaju prekomjernu težinu ili su pretili. S jedne strane, ovo bi brzo postalo previše za vau mačku, a s druge strane, vježbe bi mogle naštetiti zglobovima.

Za mačke s prekomjernom tjelesnom težinom ili pretilošću bolje raditi tzv. trening spretnosti (degility trening). Ovdje vježbe nisu dinamične te se aspekt stavlja na pravilno izvršavanje zadataka.

Više saznajte u članku - Igra s kućnom mačkom.

Kako spriječiti pretilost kod mačaka?

Ispravna prehrana

Obratite pažnju na prehranu zasnovanu na potrebama te odaberite pravu hranu za vašu mačku

Vaganje hrane

Vagajte hranu za svoju mačku i ne zaboravite u dnevni unos kalorija uračunati grickalice i poslastice

Aktivnosti sa mačkom

Igrajte se s mačkom češće i duže

Vrijeme za igru

Svaki dan planirajte nekoliko vremena za igru 

Silueta mačke

Provjeravajte možete li osjetiti rebra mačke laganim dodirom prsnog koša te kako izgleda njezina silueta

Važite mačku i vodite jeveterinaru

Redovito važite mačku i vodite je veterinaru