Pretilost kod mačaka: Savjeti za zdraviji život

Pretilost mačaka - informacije i savjeti za zadraviji život

Između 44 i 60 posto svih domaćih mačaka ima višak kilograma. Iako se te brojke razlikuju po zemljama, iz dostupnih podataka je jasno da se broja mačaka s prekomjernom tjelesnom težinom povećava iz godine u godinu. 

Uzroci ovog stanja mogu biti pretjerana konzumacija hrane ili pak neke ozbiljne bolesti. Svoje doprinos svakako ima i trenutna situacija pandemije tijekom koje više vremena provodimo kod kuće. 71% veterinara ističe kako situacija panedmije utječe na promjenu prehrambenih navika ne samo ljudi, već i njihovih ljubimaca. Stoga vam želimo pružiti detaljne informacije o pretilosti mačaka te savjete koji će vam pomoći u borbi s prekomjernom tjelesnom težinom vaših mezimica.

Je li moja mačka pretila?

Da bi se uopće mogli boriti protiv pretilosti mačke, vlasnici moraju prvo prepoznati problem. Najbolje je s veterinarom razjasniti je li vaš ljubimac pretio ili ne. Kroz nekoliko osnovnih koraka možete napravite prelimirnarnu samostalnu procjenu.

 • Kako prepoznati pretilost kod mačaka?

  Lagano položite ruke na mačji prsni koš i polako pomičite ruke gore-dolje. Ako se rebra odmah osjete, sve je u redu. Ako pak, morate jače stisnuti da biste osjetili rebra, vaša mačka vjerojatno ima prekomjernu težinu.

  Silueta vašeg četveronožnog prijatelja daje još jedan trag. Ako njegov struk više nije jasno vidljiv, a trbuh i tijelo općenito izgledaju prilično zaobljeni, onda vjerojatno ima problema s kilogramima.

Pravilna prehrana pretilih mačaka

Prehrana mačke

Koja je razlika između dijetalne i "light" hrane?

Dijetalna hrana odnosi se na posebno prilagođenu hranu za životinje koje pate od određenih bolesti. Ova hrana primjenjuje se isključivo u dogovoru s veterinarom. Na primjer, postoji dijetna hrana za mačke s dijabetesom ili problemima s bubrezima. Stoga, dijetalna hrana nije nužno prikladna za mršavljenje.

Suprotno tome, "light" mačja hrana jest niskokalorična hrana. To je prvi izbor kada želite da vaša mačka bude manje energična i izgubi malo kilograma.

 • Što treba uzeti u obzir pri promjeni hrane?

  Najvažnije: promjena prehrane uvijek se mora odvijati polako i pažljivo.Pri određivanju količine hrane uvijek se pridržavajte preporuka veterinara ili proizvođača hrane. Na svakom ćete paketu pronaći informacije o tome koliko biste mačku trebali hraniti za odgovarajuću ciljanu težinu - jer čak i nekoliko grama previše može naštetiti uspješnom mršavljenja.

  Pazite da vaša mačka ni od koga ne dobija ostatke hrane. Poslastice su naravno dozvoljene. Međutim, njihove biste kalorije trebali uračunati u dozvoljeni dnevni unos kalorija vaše mačke.

  Oprez: Ni u kojem slučaju ne staljajte mačku na dijetu u kojoj jede pola onoga što je do tada jela. Na ovaj način svojoj ćete mački nanijeti više štete nego koristi jer može doći do nedostnog unosa određenih hranjivih tvari. Savjete o tome kako promijeti prehranu mačke ili odrediti točnu količinu hrane koju mačka treba, pronaći ćete u našim magazin člancima. 

Preporuke dijetalne hrane za vašu mačku

Aktivnost kao ključ u borbi protiv pretilosti mačaka

Vježbom protiv viška kilograma

Ne previše odjednom: polako povećavajte aktivnost mačke

Osnovno je pravilo: nemojte pretjerivati! Gubitak kilograma je proces koji može potrajati dugo.

Stoga je važno da vi i vaša mačka uživate u aktivnostima i da se postupno poboljšavate. Na primjer, potaknite svoju mačku na zajedničke igre. U početku je dovoljno nekoliko minuta. S vremenom možete polako proširiti program igre, ukljućujući u nju i hranu.


Kako spriječiti pretilost kod mačaka?

image

Obratite pažnju na prehranu zasnovanu na potrebama te odaberite pravu hranu za vašu mačku

image

Vagajte hranu za svoju mačku i ne zaboravite u dnevni unos kalorija uračunati grickalice i poslastice

image

Igrajte se s mačkom češće i duže

image

Svaki dan planirajte nekoliko vremena za igru 

image

Provjeravajte možete li osjetiti rebra mačke laganim dodirom prsnog koša te kako izgleda njezina silueta

image

Redovito važite mačku i vodite je veterinaru