Aktivnosti za mačke: do idealne težine uz zabavu

Autor/ica Sabrina Quente
Aktivnosti za mačke: igra s mišom

Otkrijte što pobuđuje instinkt lova kod vaše mezimice kako biste je potaknuli na više svakodnevne aktivnosti.

Nekoliko ukusnih poslastica viška i premalo aktivnosti mačke, brzo može dovesti do prekomjerne tjelesne težine. Aktivnost za mačke važna je koliko i za čovjeka. Stoga, uz naših 5 prijedloga aktivnosti pokrenite svoju mačku kako biste joj poboljšali kondiciju i pomogli pri gubitku viška kilograma.

Zašto je aktivnost važna za mačke?

Procjenjuje se da otprilike polovica svih domaćih mačaka ima prekomjernu težinu. Čest uzrok tome je nedostatak aktivnosti, što može imati negativne posljedice na zdravlje vaše ljubimice. Kako biste utvrdili je li vaša mačka pretila, posavjetujte se s veterinarom. U slučaju da jest, zadjeno s njim napraviti ćete plan prehrane i hranjenja koji će odgovarati vašoj mački.

U našem članku Pretilost mačke, saznajte kako prepoznati pretilost te pomoći mački da izgubi kilograme na zdrav način.

Uz aktivnost do idealne težine

Ako smatrate da bi vaša mačka trebala smršavjeti, nije stvar samo o promjeni hrane. Aktivnosti za mačke, olakšati će joj povratak na idealnu težinu. Kretanje je u mačjoj prirodi. Njihovi su preci bili talentirani lovci i morali su naporno raditi kako bi ulovili hranu. Suprotno tome, moderni kućni tigar provodi velik dio svog vremena kod kuće i obasut je ljubavlju i poslasticama kad god je to moguće.

Uz malo strpljenja, čak i najljenije i najrazmaženije kućne mačke mogu se potaknuti na više aktivnosti. Nakon što započnete s radom na kondiciji vaše mačke, ubrzo ćete uvidjeti koliko je to zapravo zabavno. I vi i vaša mezimica biti ćete sretniji i opušteniji, a povezanost među vama biti će još jača.

5 ideja aktivnosti za mačke

Naravno, aktivnosti za mačke ne mogu se usporediti s ljudskim aktivnostima. Međutim, učinak je isti – više vježbanja znači bolju kondiciju i manje masnih naslaga. U nastavku ćemo vam dati pet prijedloga uz koje možete uključiti više aktivnosti u svakodnevni život svoje mačke.

Kao vlasnik mačke znate da igračke za mačke potiču aktivnost. No, ne zaboravite, igra mora biti interaktivna. Ne stavljajte igračku ispred nosa svoje ljubimice, već je poteknite na kretanje i lov.

Sjetite se kako mačke djeluju u prirodi: poput pravog miša, miš za igru trebao bi bježati od vaše mačke, umjesto da nepomično leži ispred nje. Također, igra bi uvijek trebala za sobom nositi i osjećaj postignuća. Neka vaša mezimica redovito u igri i uhvati “miša”, kako bi se bolje osijećala. Trebate li potaknuti lijenu mačku na igru? Ili je vaš kućni tigar jedan od onih posebnih na koje udice za igru ili loptice nemaju učinka? U tom slučaju pokušajte probuditi znatiželju svoje mačke drugim predmetima. Na raspolaganju su vam: loptice za stolni tenis, pucketave plastične vrećice, zgužvani papiri u kartonskoj kutiji i dr. Mnoge mačke izuzetno vole alternativne igračke.

Mačka u igri s inteligentnom igračkom
Igračke za inteligenciju koje zahtjevaju aktivnost vaše mačke kako bi došla do hrane ili poslastice, također mogu pomoći u gubitku viška kilograma.

Ako želite da vaša mačka smršavi, morate voditi računa o količini hrane te je prilagoditi njenim potrebama. Idealna aktivnost za mačke s velikim apetitom je hranjenje uz pomoć igračaka za inteligenciju. Loptice s hranom ili papirnate vrećice napunjene poslasticama mogu se “pobijediti” samo uz puno kretanja naprijed-natrag. Na ovaj način vaša će mačka biti aktivna duže vremena. Također, hranu možete sakriti na povišeno mjesto u stanu. Na ovaj način mačka će morati pronaći hranu, što znači da će se više kretati. Ako redovito mijenjate mjesta za skrivanje, mački neće biti dosadno.

Ako vaš kućni tigar ima snažan lovački instinkt, možete ga animirati igrama s laserom ili svijetlom. Osvijetlite određena mjesta u stanu i pustite mačku da hvata svjetlo. U našoj trgovini potražite bezopasne laser te pročitajte članak o zabavi s laserima za pomoći pri odabiru.

Mačka čeka na stepenicama
Ako su zglobovi mačke zdravi, penjanje stepenicama može pomoći u gubitku viška kilograma.

Zglobovi vaše mačke nisu u najboljem stanju? Ne brinite. U ovom slučaju mačku možete animirati i potaknuti na aktivnosti drugačije. Na primjer, pokušajte postaviti omiljeni mačji krevet na takav način da se mačka popeti do njega kako bi odpsavala. Ili, ako imate stepenice, motivirajte svoju mačku da se njima penje. Također posebna oprema za mačke, kao što su grebalice i penjalice, mogu pomoći u učinkovitom smanjenju pretilosti kod mačaka.

Mačke vole rutinu. Tu činjenicu možete iskoristiti kako biste ju potaknuli na više kretanja. Za to ima mnoštvo kreativnih načina: možete, na primjer, povremeno premjestiti hranu za mačke na drugo mjesto. Također, možete napraviti malu stazu s preprekama na putu do posude s hranom. Pazite, međutim, da premještanje hrane ne postane stresno za nju. Također, trebali biste češće mijenjati igračke kako vašoj mački ne bi postale dosadne te kako bi ostala motivirana tijekom vježbanja. Više ideja možete pronaći u našem članku: Zabava za mačke.

Aktivnosti za mačke – savjeti

  • Ne opterećujte mačku previše na samom početku. Umjesto toga, planirajte kratke jedinice za vježbanje, ali nekoliko puta dnevno. U početku je dovoljno 10 do 15 minuta, a kasnije možete produžiti trening. Ono što je važno: uvijek planirajte dovoljno pauza za odmor.
  • Prije nego što počnete treninge s mačkom, neophodno je savjetovati se s veterinarom o stanju njenih zglobova te koliko i kako može vježbati.
  • Gubitak kilograma najbolje djeluje kada je mačka motivirana i želi sudjelovati. Da bi vaš projekt uspio, saznajte što se najviše sviđa vašoj mezimici. Također, vodite računa da uvijek ponudite i dovoljno raznolikosti pri vježbanju.

Nakon aktivnosti mačke, ne zaboravite nagradu

Ako se vaša mačka doista iscrpila, veselit će se opuštanju nakon vježbanja. Razmazite je, na primjer, njegom krzna ili masažom – to opušta mišiće. Ovom vrstom nagrade štedite poslastice, a time i kalorije. Vrlo je važno da tijekom aktivnosti za mačke budite strpljivi i ne odustanete brzo. Ne opterećujte mačku s puno aktivnosti odjedno, već to radite korak po korak. Redovne aktivnosti i igre idealan su dodatak uravnoteženoj prehrani. One donose novu energiju životinji i jačaju povezanost među vama.

Ne zaboravite, aktivnosti za mačke bi trebale biti zabavne za vašu mezimicu, a zdrav, dug i sretan mačji život su i više nego dovoljna nagrada za vašu ustrajnost.


Sabrina Quente
Profilbild von zooplus Magazin Autorin Sabrina Quente

Životinje me prate otkad se sjećam - teško da postoji dječja fotografija bez papagaja na glavi ili mačke u krilu. Više od deset godina kao urednik pišem o raznim temama, od zdravstvenog osiguranja do života s mačkama. Moj vjerni pratitelj je mačka Mimi koja je ujedno i izvor inspiracije za mnoge tekstove te najbolje zna kada je vrijeme za predah od pisanja.


Naši najkorisniji članci
5 min

Igra s kućnom mačkom

Kao vlasnik kućne mačke sigurno želite da vaša mačka živi što je prirodnije moguće. Dakle, stan pogodan za mačke mora nuditi raznolikost. Što manje zabranjenih zona postoje, to je bolje za vašu mačku. Fleksibilno vrijeme hranjenja više odgovara njenim prirodnim životnim uvjetima, nego fiksno vrijeme. Poslasticu prije spavanja bi trebala vaša mačka dobiti onda kada i vi pođete u krevet. Nudite vašoj mački raznolikost, učinite ju otpornijom na stres. Zato biste trebali zabavljati vašu kućnu mačku i igrati se s njom što je češće moguće. Donesite joj novu kutiju da se sakrije najmanje jednom tjedno, jer ona time mijenja svoj mirisni svijet. Također biste trebali integrirati nešto novo u zvučnu kulisu.
5 min

Aktivnosti za mačke: do idealne težine uz zabavu

Nekoliko ukusnih poslastica viška i premalo aktivnosti mačke, brzo može dovesti do prekomjerne tjelesne težine. Aktivnost za mačke važna je koliko i za čovjeka. Stoga, uz naših 5 prijedloga aktivnosti pokrenite svoju mačku kako biste joj poboljšali kondiciju i pomogli pri gubitku viška kilograma.