Koliko hrane treba mački?

mačka-posuda za hranu

Hmmm… Hoće li mi ovo biti dovoljno?

Čini se da su neke mačke uvijek gladne. No koliko hrane dnevno treba mački? U članku vam donosimo smjernice kako odrediti točnu količinu hrane za vašu ljubimicu. 

Vaša se mačka vrzma po kući i pogledava u praznu zdjelicu? Gleda li vas velikim očima ili neutješno mijauče? To znači samo jedno – “Napuni mi zdjelicu, gladna sam! 

Mnoge mačke danas jedu više nego što je za njih zdravo. Pretilost i bolesti uzrokovane prevelikom količinom hrane, poput dijabetesa, više nisu rijetkost u mačjoj populaciji. No koliko stvarno hrane treba mački kako ne bi bila gladna niti patila od pretilosti? 

Koliko hrane treba mački?

Odrasloj mački potrebno je oko 300 grama mokre hrane dnevno. Međutim, ova količina je samo preporuka. Količina hrane koja je mački stvarno potrebna svakog dana ovisi o mnogo različitih čimbenika. Kalorijske potrebe, a time i količina hrane, ovisi o veličini, dobi i težini mačke.  

Dnevne aktivnosti mačke također igraju ulogu. Živahnim mačkama potrebno je više hrane u zdjelici od mirnih spavalica. Mačke koje provode vrijeme na otvorenom i puno se kreću obično imaju veću potrebu za hranom od kućnih mačaka. 

Osim toga, što je hrana kvalitetnija, to je vašoj mački potrebna manja količina. Kvalitetna hrana obično ima visok udio mesa i zadovoljit će sve potrebe vaše mačke. Kada se uzme u obzir omjer cijene i kvalitete, vlasnici mačaka koji kupuju kvalitetniju hranu neće nužno više potrošiti na nju.

Tablica: količina hrane za mačke

Važno: navedene vrijednosti u ovoj tablici su preporuke i trebale bi poslužiti kao smjernice prilikom hranjenja mačke. U pojedinačnim slučajevima vašoj je mački potrebno više ili manje hrane. 

Težina mačke u kilogramima  Dnevna količina mokre hrane u gramima 
do 2  120 do 160 
do 3  160 do 210 
do 4  210 do 260 
do 5  240 do 320 
do 6  250 do 360 

Koliko kalorija dnevno je potrebno mački

Koliko je kalorija dnevno potrebno mački ovisi, između ostalog, o tome koliko se mačka kreće. U tom se pogledu naše ljubimice ne razlikuju od nas ljudi. 

Vrlo aktivna mačka sagorijeva oko 80 kilokalorija po kilogramu tjelesne težine dnevno. Prosječna aktivna ljubimica oko 70 kilokalorija, a spavalica, koja provodi dane izležavajući se, oko 60 kilokalorija. 

Međutim, ove vrijednosti ne predstavljaju veliku pomoć prilikom određivanja količine hrane jer se kalorije obično ne bilježe na pakiranjima mačje hrane. 

Preporuke za hranjenje proizvođača mačje hrane

Sljedeća važna točka prilikom određivanja količine hrane su preporuke za hranjenje proizvođača koje su otisnute na pakiranju.  

Ovi podaci također se odnose na prosječnu kalorijsku potrebu i ne treba ih se slijepo držati. Međutim, vrlo su korisni prilikom određivanja veličine obroka. 

zooplus internetskoj trgovini naveden je ne samo sastav hrane, već i preporuke za hranjenje za sve vrste mačje hrane. 

Primjer: mokra hrana 

Donosimo primjer mokre hrane Animonda vom Feinsten Adult. Proizvođač preporučuje od 165 do 215 grama na dan, ako mačka teži između dva i tri kilograma. Mačke težine od četiri do pet kilograma trebale bi jesti između 265 do 310 grama mokre hrane na dan. 

Primjer: suha hrana 

Suha hrana osigurava više energije od mokre pa je vašoj mački potrebno znatno manje suhe hrane. Prema preporuci za hranjenje suhe hrane Purizon Adult piletina i riba, količina hrane za mačku od dva kilograma iznosi samo 20 do 35 grama. Mačkama od pet kilograma je potrebno između 40 do 70 grama dnevno. 

Količina hrane: koliko često hraniti mačku?

U prosjeku mačka na farmi ulovi 15 miševa dnevno. Ne pojede ih sve odjednom, već, ovisno o vještini i sreći, rasporedi na cijeli dan. 

Čak su i kućne mačke koje više ne moraju hvatati miševe kako bi preživjele, zadržale ovu naviku. Ne pojedu svu hranu u zdjelici odjednom, već količinu hrane podijele u nekoliko manjih obroka. 

Takva porcija približno odgovara volumenu miša. Nakon što ga mačka pojede, prvo će se povući probaviti svoj obrok. Ako pred svoju mačku stavite zdjelicu punu hrane, količina odgovara otprilike od dva do pet miševa. Vaša ljubimica jednostavno ne može toliko odjednom pojesti. 

Najmanje triput dnevno

Iz ranije navedenog jasno je da mačke moraju jesti nekoliko manjih obroka dnevno. Idealno bi bilo ponuditi vašoj ljubimici najmanje tri obroka u danu. Ako ponudite mokru hranu, ona će se brzo pokvariti ako cijeli dan stoji na zraku. Prije svega je ljeti opasnost od pokvarene hrane velika. 

Ako ste tijekom dana na poslu i nemate vremena davati hranu vašoj ljubimici, idealno rješenje su automatske hranilice. Postoje i hranilice sa zdjelicama koje hlade mokru hranu. 

Različite modele automatskih hranilica pronaći ćete u zooplus internetskoj trgovini.  

Neke mačke jedu sve odjednom

Iznimke također potvrđuju pravilo kada je riječ o ponašanju tijekom hranjenja. Nisu sve mačke disciplinirane i dijele hranu u obroke. Neke mačke će pojesti svu hranu iz zdjelice odjednom i često moraju dio hrane kasnije povratiti. 

Pogotovo to vrijedi prilikom jedenja suhe hrane. 

Savjet:napunite igračku za razvijanje inteligencije suhom hranom. Ove igračke imaju male udubine iz kojih vaša mačka šapom mora vaditi komadiće hrane. Zahvaljujući tome, vaša će ljubimica odmah sporije jesti. 

zooplus internetskoj trgovini pronađite igračke za razvijanje inteligencije za mačke. 

Mačići još rastu i moraju mnogo jesti.

Količina hrane za mačiće, noseće ili laktirajuće mačke

Za mačiće vrijede posebna pravila kada je riječ o količini hrane. 

U dobi od četiri tjedna, mačići se hrane isključivo majčinim lijekom. Nakon toga se polako navikavaju na krutu hranu. 

Mačiću gotovo da i ne možete dati previše hrane. Još uvijek rastu i svaki tjedan vidljivo dobivaju na težini. Mačići imaju vrlo mali želudac, stoga ih hranite nekoliko puta dnevno. Kada navrše pet ili šest mjeseci, broj obroka raste na pet dnevno. 

Noseće ili laktirajuće mačke trebaju puno energije za svoje mališane. Obratite pozornost na to da im je na raspolaganju uvijek dovoljno kvalitetne hrane. 

Više o pravilnoj prehrani mačića možete saznati u našem članku Prehrana mačića. 

Naši najkorisniji članci
5 min

Opasne namirnice za mačke

Zoolog i znanstvenik za ponašanje životinja Paul Leyhausen otkrio je da mačke isključivo ne jedu ono što je zapravo dobro za njih. Iz tog razloga je vrlo važno da vlasnik bude vrlo dobro informiran o tome koja od namirnica mogu biti štetna za mačke. Neke namirnice koje su korisne za ljudsko zdravlje vrlo su toksične za mačke. Sljedeći popis ne sadrži u potpunosti sve ne dozvoljene namirnice.
3 min

Smiju li mačke piti mlijeko?

Za mnoge su ljude mačke i mlijeko savršen spoj. Veliku potrebu mačke za mlijekom poznajemo iz brojnih slikovnica i filmova. Ta ljubav postoji i u stvarnosti jer mačke vole mlijeko, a objašnjava se time što mlijeko mačke podsjeća na vrijeme sisanja. No, smiju li mačke piti mlijeko ili ne?
6 min

Koliko hrane treba mački?

Čini se da su neke mačke uvijek gladne. No koliko hrane dnevno treba mački? U članku vam donosimo smjernice kako odrediti točnu količinu hrane za vašu ljubimicu.