Promjena prehrane mačke This article is verified by a vet

Promjena prehrane mačke

Mačke su često zahtjevne kada je promjena prehrane u pitanju.

Promjena prehrane mačke može biti izuzetno zahtjevna. Bilo da je iz medicinskih ili nekih drugih razloga, mačke ponekad treba naviknuti na drugu hranu. U sljedećem ćete članku saznati kako najjednostavnije naviknuti vašu ljubimicu na novu hranu te promjenu učiniti "bezbolnom". 

Promjena prehrane mačke - razlozi

Mačke su često vrlo izbirljive i vole se držati jedne vrste hrane. Pa zašto onda uopće mijenjati hranu? Promjena prehrane mačke može biti potrebna zbog:  

 • intolerancija / alergija na sastojke iz prehodno korištene hrane 
 • bolesti koje zahtijevaju hranjenje dijetalnom hranom 
 • pretilosti 
 • prelask s hrane za mačiće na hranu za odrasle mačke ili s hrane za odrasle na hranu za starije mačke 
 • troškova ili preferencija vlasnika 
 • dostupnosti proizvoda 

Kako promijeniti prehranu mačke?

Često je potrebno malo strpljenja da bi vaša mačka zavoljela novu hranu. Promjena hrane mačke stoga bi se trebala odvijati polako tijekom razdoblja od najmanje osam do deset dana. Prenagla promjena prehrane vašoj ljubimici može smetati. Stoga, kako biste izbjegli proljev i povraćanje, trebali biste polako navikavati mačku na novu hranu. 

Da biste to učinili, miješajte novu hranu s poznatom hranom u sve većim omjerima. Prvog dana dodajte samo žličicu nove hrane u staru hrana. Tada možete svakodnevno umiješati sve više i više nove hrane dok potpuno ne zamijeni staru hranu. 

Što učiniti ako mačka odbija novu hranu?

Nažalost, postoje mačke koje odbijaju i najmanju količinu nove hrane u svojoj uobičajenoj hrani. Ovdje je varanje preporučljivo! Kako biste novu hranu učinili ukusnijom, možete se poslužiti trikovima. 

Primjerice, u hranu možete umiješati nekoliko poslastica ili lososovo ulje kako biste potaknuli apetit svoje ljubimiceMokru hranu je ponekad dobro malo ugrijatiTako će hrana mirisati intenzivnije i privući će vašu mačku. 

Još jedan trik - stavite posudu s još nepoznatom hranom pored posude s uobičajenom hranom. Tako se vaša mačka postupno navikava na nepoznati miris i pobuđuje se znatiželja. 

Bez obzira koliko su važni razlozi za promjenu hrane, ako vaša mačka potpuno odbije drugu hranu i uopće ne jede, prvo morate odustati od pokušaja. Mačja jetra je vrlo osjetljiva na odbijanje hrane, postoji rizik od ozbiljnih zdravstvenih posljedica. 

Prelazak na dijetalnu hranu

Prije svega potrebno je napomenuti da naziv dijetalna hrana ne znači da je hrana namijenjena mačkama s prekomjernom tjelesnom težinomDijetalna hrana je medicinska hrana koja se daje mačkama u slučaju neke bolestiVašu mačku možete hraniti takvom hranom samo nakon postavljanja dijagnoze i preporuke veterinara. 

Dijetalna hrana uvijek je formulirana za određenu prehrambenu svrhu i u slučaju određenih bolesti, poput: 

 • bubrežne insuficijencije 
 • bolesti crijeva 
 • mokraćnih kamenaca 
 • alergije i intolerancije 
 • pretilosti 

Ako zdravstveni razlozi zahtijevaju promjenu prehrane mačke, uspjeh je naravno tim važniji. Srećom, sada postoji širok izbor dijetalne hrane za mačke. Ipak, potrebno je strpljenje. Ako vaša mačka potpuno odbije novu dijetalnu hranu, pokušajte s nekom drugom markom hrane. 

Inače: kvalitetna hrana za mačke dostupna je u zooplus trgovini za mačke! Uz opis proizvoda, ovdje ćete pronaći i detaljnu analizu sastojaka, tako da možete odabrati savršenu hranu za vašu ljubimicu. 


Franziska Pantelic, veterinarka
Franziska Pantelic

Podržavam zooplus magazin već nekoliko godina svojim velikim znanjem. Ovlašteni veterinar postala sam 2009. godine i trenutno vodim mobilnu ordinaciju malih životinja u gradskom području Münchena.


Naši najkorisniji članci
5 min

Opasne namirnice za mačke

Zoolog i znanstvenik za ponašanje životinja Paul Leyhausen otkrio je da mačke isključivo ne jedu ono što je zapravo dobro za njih. Iz tog razloga je vrlo važno da vlasnik bude vrlo dobro informiran o tome koja od namirnica mogu biti štetna za mačke. Neke namirnice koje su korisne za ljudsko zdravlje vrlo su toksične za mačke. Sljedeći popis ne sadrži u potpunosti sve ne dozvoljene namirnice.
3 min

Smiju li mačke piti mlijeko?

Za mnoge su ljude mačke i mlijeko savršen spoj. Veliku potrebu mačke za mlijekom poznajemo iz brojnih slikovnica i filmova. Ta ljubav postoji i u stvarnosti jer mačke vole mlijeko, a objašnjava se time što mlijeko mačke podsjeća na vrijeme sisanja. No, smiju li mačke piti mlijeko ili ne?
5 min

Prehrana mačića

Kao i štenad, tako i mačići imaju posebnu potrebu za hranjivim tvarima potrebnim za zdrav razvoj. Uvjetovana je pasminom, starošću i temperamentom mačića. Razigranim mačićima potrebno je više energije nego malim pospancima. Iako izgledaju simpatično, mačići ne bi trebali biti debeljuškasti. Uvijek bi se kroz krzno trebala osjetiti rebra te biti vidljiv struk. Kako biste mačićima u razdoblju brzog rasta pružili dovoljnu količinu energije i hranjivih tvari, vrlo je važno osigurati im pravilnu prehranu.