Mokraćne infekcije kod mačaka

mokraćne infekcije kod mačaka

Čak i ako su naše domaće mačke fizički i psihički slične svojim divljim precima, uvjeti života promijenili su se otkako žive s ljudima. Hranjenje prerađenom hranom, ciljana selekcija pri uzgoju mačaka i infekcije uzrok su mnogim bolestima koje su divljim životinjama nepoznate. Među čestim bolestima je i infekcija mokraćnih puteva.

Simptomi mokraćne infekcije

Mnogo je uzroka koji mogu dovesti do infekcije mokraćnih puteva kod mačke, dok su simptomi slični. Osobito je uočljivo da joj je mokrenje bolno; mačka iskrivljuje lice ili mjauče prilikom korištenja WC-a. Možda čak i izbjegava korištenje mačjeg wc-a i na neko kraće vrijeme mokri izvan njega. Infekcija mokraćnih puteva ubrzo postaje kronični problem koji opterećuje i mačku i vlasnika.

Stoga je potrebno već kod prvih naznaka posjetiti veterinara. On će mačku detaljno pregledati i utvrditi razlog pojave bolova. Pri tome može pomoći nalaz urina.

Infekcija mokraćnih puteva kod mačaka: uzroci

Bakterijske su infekcije vjerojatno najčešći uzrok oboljenja mokraćnih puteva i često su problem koji se vraća. Kod kroničnog oboljenja u mjehuru mogu nastati kristali. Njihovim spajanjem može nastati pijesak ili kamenac u mjehuru. Oni iritiraju stijenku mjehura. Ovo je vrlo bolan problem za svaku mačku, a za mačka to može biti smrtonosna bolest: njegovi mokraćni kanali, koji su prirodno vrlo uski, zbog kristala mogu postati potpuno neprohodni. Unošenje male količine tekućine kod hranjenja samo suhom hranom može ubrzati nastanak kristala.

Stres

Ako usprkos svemu nije moguće pronaći fizičke uzroke simptoma tada je dijagnoza često „idiopatska upala mokraćnog mjehura“. Ako je prehrana vaše mačke odgovarajuća, nema kamence u mjehuru ili bubrežne kamence, niti infekciju, uzrok simptoma može biti stres. Mačke su osjetljive životinje i to osobito na promjenu životnih uvjeta – bila to samo nova mačka u obitelji, novi partner ili preseljenje. Kronični stres ima negativan učinak na imunološki sustav i može dovesti do naizgled neosnovanih simptoma bolesti.

Osobito pri pojavi nečistoće može biti korisno bolje razmisliti o mjestu na kojem se nalazi WC za mačku. U svom WC-u mačke se moraju osjećati potpuno sigurno. Iz tog razloga mnoge životinje preferiraju otvorene WC-e umjesto onih s poklopcem. Mirno mjesto vašoj mački može pružiti sigurnost. Ako u vašoj obitelji imate više mačaka, količina WC-a za mačke treba odgovarati broju mačaka plus još jedan. Dakle, za dvije mačke potrebno je imati tri WC-a, za tri mačke – četiri WC-a. Na taj način svaka mačka može koristiti WC, a da se pri tome ne osjeća ugroženo.

Dijagnoza

Veterinar će uz pomoć posebne testne trake provjeriti pH vrijednost urina mačke. Kod sklonosti nastajanju kamenca u mjehuru, pH vrijednost urina vrlo je važna – ako je previše lužnata, značajno se povećava opasnost nastajanja pijeska ili kamenaca u mokraći.
Mikroskopski pregled urina pomaže pri utvrđivanju ili eliminaciji kristala. Ako se utvrde kristali u urinu, potrebno je napraviti ultrazvučni pregled kako bi se razjasnila situacija s kamencima. Uz pomoć bakteriološkog pregleda urina u laboratoriju može se izuzeti infekcija. One se kod mladih mačaka javljaju rijetko, ali mogu ih potaknuti bolesti kao što je dijabetes, kronična insuficijencija bubrega ili hipertireoza. Pregled krvi može pomoći u provjeri opće funkcije bubrega.

Terapija

Liječenje infekcije mokraćnog sustava ovisi o ispravnoj dijagnozi bolesti. Kod bakterijske infekcije, antibiotici su često jedino rješenje. Sredstva protiv stezanja mišića mogu pomoći kod česte potrebe za mokrenjem.

Ako su utvrđeni kristali u urinu, neophodna je odgovarajuća prehrana. Potrebno je smanjiti pH vrijednost urina – to je moguće uz pomoć posebne hrane za bolesti mokraćnih puteva, ali mnogi ljubitelji mačaka imaju i dobra iskustva s hranjenjem sirovom hranom. Izuzetno je važan unos dovoljne količine tekućine. Kao pustinjska životinja, naša mačka rijetko traži zdjelicu s vodom , i većinu potrebne tekućine unosi hranom. Upravo kod hranjenja suhom hranom smanjuje se količina urina, on postaje lužnat i povećava se rizik od pojave kamenca i pijeska u mjehuru. Fontane i zdjelice s vodom razmještene po stanu mogu potaknuti vašu mačku na pijenje.

Naši najkorisniji članci
3 min

Životna dob mačke

Životna dob psa može se jednostavno izračunati: jedna pseća godina odgovara sedam ljudskih godina života, ali pri tome treba obratiti pažnju na pasminu i težinu psa. No, kako se određuje životna dob mačke? I koliko godina uopće mogu doživjeti mačke? Od koje se dobi mačku može smatrati starijom mačkom?
4 min

Prehlada kod mačke

Hladno i vlažno vrijeme, blato i stalne promjene temperature za ljudski i životinjski imunološki sustav predstavljaju veliki izazov. Stoga, prehlada kod mačke također je moguća i ponekad nije tako bezazlena. S mačjom prehladom susreli su se brojni vlasnici i znaju da je prehladu kod mačke potrebno pažljivo promatrati.