Mokraćni kamenac kod psa (urolitijaza)  This article is verified by a vet

Pas leži na veterinarskom stolu dok mu veterinar radi ultrazvuk u potrazi za mokraćnim kamencima

Veterinari se koriste ultrazvukom kako bi pronašli kamence u mjehuru.

Vaš ljubimac više ne mokri? Tada se trebate što prije javiti svom veterinaru! U članku pročitajte kako se pojavljuje mokraćni kamenac kod psa, koliko je opasan i kako možete zaštititi svog ljubimca. 

Uzrok: koji su uzroci mokraćnih kamenaca kod pasa?

Mokraćne kamence (urolite) nazivamo različite kristale koji se nalaze u mokraćnom mjehuru. U mužjaka mokraćni kamenci se češće nakupljaju u mokraćnoj cijevi i mogu je začepiti (opstrukcija). 

Mokraćni kamenac kod psa nastaju kada u mokraći ljubimca ima previše otopljenih soli. One se postupno nakupljaju tako da u početku tvore pijesak, potom kristale i na kraju kamenčiće veličine do nekoliko centimetara (također zvani konkrementi). 

Sljedeći čimbenici povećavaju rizik od mokraćnih kamenaca kod pasa: 

  • bakterijska infekcija urinarnog trakta 
  • jedenje hrane koja pogoduje stvaranju kamenaca 
  • genetički faktori (nasljedstvo) 
  • druge bolesti koje sužavaju urinarni trakt 
  • premali unos vode 

Pet tipova mokraćnih kamenaca kod pasa

Veterinari razlikuju pet različitih tipova mokraćnih kamenaca: 

Struvitni kamenac

Struviti (također magnezijev amonijev fosfat heksahidrat) najčešći su uroliti u pasa. Poznato je da posebno infekcije mokraćnog sustava potiču stvaranje struvitnih kamenaca kod pasa. 

Razlog je to što bakterije stvaraju takozvanu ureazu. Ovo je enzim koji alkalizira pH (mjera za kiselo ili alkalno okruženje) u urinu, što dovodi do povećanih koncentracija amonijaka i ugljičnog dioksida u urinu. U daljnjoj reakciji, amonijak prelazi u amonijum. S magnezijem i fosfatom stvara struvitne kamence u mokraći. 

Kamenac kalcijevog oksalata (oksalatni kamenac)

Oksalatni kamenci druga su najčešća vrsta mokraćnih kamenaca kod pasa. Ako vaš pas unese previše kalcija u hrani, bubrezi ga izlučuju urinom. 

Međutim, koncentracija kalcija u krvi također može porasti ako vaš pas ima preaktivnu doštitnu žlijezdu (primarni hiperparatireoidizam) ili je uzeo previše vitamina D. Različiti tipovi rakova, poput limfoma, također mogu biti uzrok oksalatnih kamenaca. 

Uratni kamenac

Ovaj oblik je vrlo čest kod dalmatinaca. U usporedbi s drugim pasminama, dalmatinci izlučuju veliku količinu mokraćne kiseline (urata), zbog čega se ona nakuplja i stvara konkremente. 

Također psi drugih pasmina mogu formirati ovaj kamenac u mjehuru ako, primjerice, imaju portosistemski šant. Riječ je o oštećenim žilama jetre koje dovode do nakupljanja otrovnih tvari u tijelu. 

Cistinski kamenac

Ako u urinu vašeg ljubimac ima previše aminokiseline cistina koja je slabo topljiva u vodi, nakuplja se u obliku kristala cistina. Rizik se povećava ako psa hranite s previše proteina, što mokraću čini izrazito kiselom. 

Pasmine kao što su čivava, minsterlander, engleski buldog i newfoundland imaju veću vjerojatnost da će razviti cistinski kamenac. 

Silikatni kamenac

Silikatni kamenci u mjehuru vrlo su rijetki kod pasa. Mogu se razviti u urinarnom traktu samo ako vaš pas unosi mnogo hrane bogate silikatom. 

Međutim, općenito se mogu pojaviti i mješoviti oblici. U tom slučaju preporučljivo je kamence ispitati u posebnom laboratoriju. 

Simptomi: koji su simptomi mokraćnog kamenca kod pasa?

Klinička slika ovisi o tome o kojem je mokraćnom kamencu riječ, koliko je velik i gdje se kamenac nalazi u mokraćnom kanalu. Međutim, najčešći simptomi su: 

  • često mokrenje u malim količinama (polakisurija) 
  • krv u mokraći (hematurija) 
  • bolovi prilikom mokrenja (strangurija) 
  • ako vaš pas ne izlučuje dovoljno urina, uključujući otrovne tvari, može imati ​​simptome trovanja (npr. povraćanje, proljev, gubitak apetita) 

Kada se obratiti veterinaru?

Ako vaš pas više ne može mokriti, hitno ga je potrebno odvesti na pregled! Neka vašeg ljubimca što prije pregleda veterinar kako bi se opasno začepljenje mokraćne cijevi što prije liječilo. 

Prilikom liječenja veterinar će vašem ljubimcu prvo staviti urinarni kateter kako bi mokraća ponovno otjecala. Osim toga, dati će mu tekućinu i elektrolite putem infuzije ako cirkulacija vašeg psa nije u ravnoteži. 

Struvitni kristali pod mikroskopom
Ovako pod mikroskopom izgledaju tipični struvitni kristali u obliku poklopca lijesa. Oni su najčešća vrsta mokraćnog kamenca.

Dijagnoza: kako se otkrivaju mokraćni kamenci kod pasa?

Prilikom posjeta veterinaru, on će šažljivo opipati mjehur psa kako bi isključio bilo kakve primjetne promjene. Na temelju opipa, veterinar će moći procijeniti osjeća li vaš pas bol.

Koristeći metode snimanja (npr. ultrazvuk ili rendgensko snimanje), veterinar može vidjeti mokraćni kamence kod psa. Dok su oksalatni i struvitni kamenci vidljivi na RTG snimci, cistinski i uratni kamenci vidljivi su tek ultrazvučnim pregledom. S pomoću ovih postupaka stručnjaci mogu isključiti i druge promjene poput pijeska, izbočenog mokraćnog mjehura ili začepljene bubrežne nakapnice. 

Kako bi mogao pouzdano identificirati kristale, veterinar će uzeti i uzorak urina. Pregledat će ga pod mikroskopom. Na temelju tipičnih karakteristika može pouzdano odrediti o kojem kamencu je riječ. 

Terapija: kako se liječe mokraćni kamenci kod pasa?

Ovisno o vrsti kamenca, postoje različite mogućnosti liječenja. Ako se kamenci iz mokraćnog mjehura mogu kirurški odstraniti, veterinar prije svega preporučuje operaciju. 

Ako operacija nije opcija ili ako veterinar preporučuje dodatne lijekove to je zato što određeni lijekovi mogu otopiti kamenac. 

Lijekovi koji zakiseljuju urin pomažu u uklanjanju struvitnog kamenca iz urinarnog trakta. Ostali aktivni sastojci mogu otopiti uratne kamence. Dio terapije može biti i dugotrajna promjena prehrane, odnosno prelazak na posebnu dijetalnu hranu. 

Ako je veterinar dijagnosticirao infekciju mokraćnog sustava, također će se boriti protiv bakterija s pomoću antibiotika. Kako bi ciljano liječio infekciju i izbjegao rezistenciju, bakterije daje laboratorijski testirati. 

Napomena: odabir prikladne dijetalne hrane može podržati prirodne tjelesne funkcije vašeg psa. Imajte na umu da dijetalna hrana ne može niti izliječiti niti spriječiti bolesti. O pravilnoj prehrani za vašeg psa uvijek biste se trebali savjetovati sa svojim veterinarom. Posebnu dijetalnu hranu možete pronaći u zooplus online trgovini. 

Nakon zahvata, veterinar prikuplja mokraćne kamence za laboratorijsku analizu.

Prognoza u slučaju mokraćnog kamenca

Otprilike četvrtina svih operiranih bolesnika tijekom određenog vremena razvije mokraćni kamenac (recidiv). Stoga je važno da u dogovoru sa svojim veterinarom slijedite sve mjere za sprječavanje ponovnog pojavljivanja mokraćnog kamenca. 

Prevencija: kako zaštititi psa od stvaranje mokraćnih kamenaca

Mokraćni kamenac kod psa može se prevenirati određenim mjerama.

Jedan način je pravilna prehrana. Svom psu uvijek osigurajte uravnoteženu prehranu. Ako je vaš pas ikada patio od struvitnih ili oksalih kamenaca, savjetuje se da, u dogovoru s veterinarom, prijeđete na dijetalnu hranu. Vaš veterinar može vam reći na što treba pripaziti pri odabiru hrane. 

Također je važno da vaš pas u svakom trenutku ima pristup svježoj vodi za piće. Ako se urin predugo zadržava u mjehuru, pospješuje se stvaranje kamenaca. Svakako biste trebali svojeg ljubimca šetati nekoliko puta dnevno kako bi mogao dovoljno puta mokriti. 


Franziska G., Veterinarka
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Diplomirala sam veterinu na Sveučilištu Justus Liebig u Giessenu gdje sam imala priliku opsežno se baviti životinjama i steći iskustvo u raznim područjima, kao što su male i velike životinje, medicina egzotičnih životinja te farmakologija, patologija i higijena hrane. Od tada se ne bavim samo autorskim radom, već radim i na svojoj disertaciji. Cilj mi je u budućnosti bolje zaštititi životinje od patogenih organizama. Uz svoje veterinarsko znanje, također dijelim vlastita iskustva kao sretna vlasnica psa i mogu razumjeti i razjasniti strahove, probleme kao i druga važna pitanja o zdravlju životinja.


Naši najkorisniji članci
13 min

Svrbež kod pasa

Svakom vlasniku psa je poznato: pas se ponekad češe. Ali ako se primijeti da češanje prelazi normalnu mjeru i pas se također liže i čisti više nego inače, treba se hitno pozabaviti ovim problemom. Svrbež može ozbiljno ograničiti dobrobit psa i smanjiti kvalitetu života. Ponekad je svrbež toliko naporan da i pas i vlasnik više ne mogu spavati.
7 min

Najvažnija cjepiva za psa i štene

Neupitno je da cijepljenje psa štiti od smrtonosnih zaraznih bolesti. No, koja cjepiva pas mora obavezno primiti? Što se podrazumijeva pod osnovnim cjepivom štenadi i koliko se često cjepivo mora obnavljati da bi pas bio zaštićen cijeli svoj život? Kako cijepljenje psa može osigurati zdravlje pasa?
3 min

Promjena zuba kod pasa

Štenci su mala slatka dlakava klupka koja često vole grickati namještaj u svojem domu, pogotovo tijekom promjene zuba.  Promjena zuba kod pasa neugodna je, kao i kod ljudi. U sljedećem članku donosimo vam što biste kao novi vlasnik trebali znati o promjeni zuba kod pasa i kako možete učiniti ovu bolnu fazu što ugodnijom za svoje štene.