Probavne smetnje kod pasa

Vlasnica s psom u zagrljaju

Kada proljev život čini teškim

Probavne su smetnje vrlo čest problem kod pasa, a još je k tome i vrlo neugodan. Pritom proljev ima mnogo različitih uzroka. Treba obratiti pažnju na: pogrešnu prehranu, bolesti organa i infekcije, crijevne parazite ili alergije. Ako proljev traje dulje od 24 sata i pojave se simptomi kao npr. povraćanje ili je pas izrazito nemiran, trebate posjetiti veterinara. On ga može detaljno pregledati, utvrditi uzrok probavnih smetnji te savjetovati vas o daljnjim koracima liječenja.

Pravilna prehrana

Prvo pitanje u takvim slučajevima odnosi se na hranjenje. Što je reakcija probave jača, to je važnije psu ponuditi osobito kvalitetnu i lako probavljivu hranu. Za pse s vrlo osjetljivim probavnim sustavom postoji posebna hrana koja pogoduje ravnoteži crijevne flore.

U svakom slučaju, korisno je dnevnu količinu hrane razdijeliti u više malih porcija i prije hranjenja namočiti je u vodi zagrijanoj na oko 50 °C. Na taj se način pogoduje probavnom sustavu.

Royal Canin Digestive Care Maxi

Royal Canin CCN Digestive Care Maxi

  • Potpuna hrana za odrasle pse (od 12. mjeseca) s osjetljivom probavom
  • Pridonosi poboljšanju kvalitete izmeta
  • Odabrana biljna vlakna: topiva i netopiva vlakna pridonose kvaliteti izmeta
  • Prebiotici: mogu podržati uravnoteženu i zdravu crijevnu floru
  • Sadrži lako probavljive L.I.P. proteine

Pravilna količina

Ako usprkos ovim mjerama ne dođe do slabljenja simptoma, potrebno je provjeriti vrstu i količinu hrane. Podatak o količini hrane pronaći ćete u uputama proizvođača na stražnjoj strani ambalaže ili potražite savjet veterinara. Kada pronađete vrstu hrane za pse koju vaš četveronožni prijatelj dobro podnosi, nastojite je svakako ne mijenjati. Ako je promjena hrane neophodna, prelazak na novu hranu provodite vrlo polagano. Malo po malo dodajte novu hranu u onu koju ste dotad koristili. Prilagodba bi trebala trajati od 7 do 10 dana kako bi se izbjeglo pojavu probavnih problema.

Oprezno s poslasticama

Ovdje su greške najčešće! Mnogi vlasnici pasa paze samo na kvalitetu hrane glavnog obroka, a zaboravljaju da također poslastice za međuobrok mogu biti uzrok probavnih smetnji. Jednostavno pokušajte neko vrijeme ne davati poslastice i provjerite javljaju li se probavne smetnje i dalje. Ako ih nema, dalje pokušajte s davanjem samo jedne vrste poslastica. Tako ćete brzo odrediti koja poslastica odgovara vašem psu, a koja ne.

Je li problem u glistama?

Sljedeće važno pitanje vezano je uz prethodni tretman protiv glista. Kada i kojim je lijekovima proveden zadnji tretman protiv glista? Neki uobičajeni proizvodi pogodni su za liječenje samo pojedinih vrsta glista. Stoga pas nije potpuno „očišćen“ od njih ili je bio toliko napadnut glistama da samo jedan tretman nije bio dovoljan. Ako se proljev pojavljuje često, uobičajeno je pregledavati izmet. Time se veterinaru olakšava otkrivanje eventualnog jednostaničnog organizma u crijevima, a ne samo upornih glista. Protiv takvih parazita potrebni su posebni preparati.

Ako ništa ne pomaže…

Ako su isključeni svi “uobičajeni” uzroci, a problemi i dalje traju ili se ponovo javljaju, ne mogu se izbjeći detaljniji pregledi. Postoje brojni pregledi koji mogu pomoći u rješavanju ovih problema. Budući da više različitih organa može biti uzrok problemu (od probavnog sustava pa do štitne žlijezde), radi se, nažalost, o zahtjevnoj pretrazi. Međutim, tješi činjenica da ako je poznat uzrok, gotovo uvijek postoje načini i sredstva za liječenje bolesti i pomoć protiv tegoba. Za gotovo sve kronične bolest organa postoji posebni dijetalni način prehrane koju vam veterinar može savjetovati s obzirom na zdravstveno stanje vašeg psa. S odgovarajućom prehranom i načinom hranjenja možete uvelike olakšati vašem psu.

I za kraj još nekoliko savjeta

  • Ako je očito da se pas ne osjeća dobro ili osim povraćanja ima i proljev, treba odmah potražiti veterinara. U protivnom može vrlo brzo doći do velikog gubitka tekućine, što mu može ugroziti život.
  • Ako je pas veseo, a probavne smetnje nisu ozbiljne, tada nije potreban hitan odlazak veterinaru. Uskratite mu hranu tijekom jednog dana kako bi se želudac i crijeva mogli umiriti. Iako mu je uskraćena hrana, vrlo je važno da uzima tekućinu!
  • Tek kada proljev nestane i stolica ponovno izgleda normalno, treba se oprezno vratiti na „normalnu“ prehranu.
Naši najkorisniji članci
13 min

Svrbež kod pasa

Svakom vlasniku psa je poznato: pas se ponekad češe. Ali ako se primijeti da češanje prelazi normalnu mjeru i pas se također liže i čisti više nego inače, treba se hitno pozabaviti ovim problemom. Svrbež može ozbiljno ograničiti dobrobit psa i smanjiti kvalitetu života. Ponekad je svrbež toliko naporan da i pas i vlasnik više ne mogu spavati.
7 min

Najvažnija cjepiva za psa i štene

Neupitno je da cijepljenje psa štiti od smrtonosnih zaraznih bolesti. No, koja cjepiva pas mora obavezno primiti? Što se podrazumijeva pod osnovnim cjepivom štenadi i koliko se često cjepivo mora obnavljati da bi pas bio zaštićen cijeli svoj život? Kako cijepljenje psa može osigurati zdravlje pasa?
3 min

Promjena zuba kod pasa

Štenci su mala slatka dlakava klupka koja često vole grickati namještaj u svojem domu, pogotovo tijekom promjene zuba.  Promjena zuba kod pasa neugodna je, kao i kod ljudi. U sljedećem članku donosimo vam što biste kao novi vlasnik trebali znati o promjeni zuba kod pasa i kako možete učiniti ovu bolnu fazu što ugodnijom za svoje štene.