Bachovo cvijeće za pse This article is verified by a vet

Pas dobiva kapi od bahova cvijeta

Esencije prodiru u tijelo putem sluznice.

Prema riječima liječnika Edwarda Bacha (1886. do 1936.), Bachove cvjetne esencije jačaju ravnotežu između duše, uma i tijela. Ovaj oblik tretmana, koji spada  u alternativnu medicinu, može navodno liječiti bolesti i poticati zdravlje. No kako Bachovo cvijeće djeluje na pse? 

Mogućnosti upotrebe: kada Bachovo cvijeće može pomoći psima?

U tretmanima na psima ne upotrebljava se Bachovo cvijeće kao cvijeće samo po sebi, već u obliku esencije. Homeopati tvrde da postoji širok raspon primjene Bachovog cvijeća na ljude, ali i na pse. 

Ono može pomoći kao zaštita od parazita ili smanjiti izražene simptome tjeranja ženke. No Bachovo cvijeće se najčešće upotrebljava u pasa kao pomoć za poremećaje u ponašanju, loša raspoloženja i u izvanrednim situacijama. 

Bachovo cvijeće za agresivne pse

Laje li vaš pas često i ponaša se agresivno prema drugim psima ili ljudima? U tom bi slučaju Bachovo cvijeće u kombinaciji s odgovarajućim treningom trebalo pomoći. 

Stručnjaci preporučuju Bachovo cvijeće kada, primjerice, u obitelj dolazi drugi pas, a vlasnici očekuju da će već integrirani pas postati izuzetno razdražljiv. 

Agresivan pas reži na drugog psa
Oprez! Bachovo cvijeće samo po sebi ne uklanja agresivno ponašanje i pretjeranu nervozu.

Bachovo cvijeće za plašljive pse i protiv stresa

Ako znate da vašem psu predstoji stresno iskustvo, možete ga unaprijed umiriti s pomoću Bachovog cvijeća za pse. Vlasnici pasa posebno često upotrebljavaju homeopatske lijekove kako bi umanjili strah od odvajanja, prije bučnih proslava (npr. na Staru godinu ili karneval) ili u slučaju nevremena. 

Osim toga, Bachovo cvijeće trebalo bi pomoći u smanjenju straha od veterinara ili nelagode tijekom dugih vožnji automobilom. 

Djelovanje: kako djeluje Bachovo cvijeće na pse?

Do sada istraživanja nisu uspjela znanstveno dokazati učinak Bachovog cvijeća na mačke i ljude. Nema dokaza da ovi homeopatski lijekovi sprječavaju parazite. Terapija Bachovim cvijećem i dalje ne zamjenjuje lijekove protiv bolova nakon operacije. 

Postoje, međutim, brojna izvješća koja opisuju smanjenje tegoba nakon primjene raznih Bachovih cvjetnih esencija i mješavina u pasa. Moglo bi biti riječ i o placebo efektu. Pod time  podrazumijevamo javljanje terapeutskog učinka nakon davanja tvari bez aktivnih sastojaka. Nije zajamčeno da takav učinak možete očekivati i kod svog psa! 

Bachovo cvijeće se u Hrvatskoj ne smatra lijekom, već dodatkom prehrani. U skladu s time sastojci Bachovog cvijeća navedeni su u postocima. 

Omiljene Bachove cvjetne esencije za pse

Omiljene vrste Bachovog cvijeća za pse su trešnja (Cherry Plum, br. 6) za smirenje i pupoljak kestena (Chestnut Bud, br. 7) za povećanje koncentracije i usredotočenosti. Vlasnici pasa rado kupuju i Impatiens (žljezdasti nedirak, br. 18) jer taj cvijet ima opuštajuće djelovanje i pomaže kod iznenadne agresivnosti. 

Može li Bachovo cvijeće izazvati nuspojave u pasa?

Budući da Bachovo cvijeće nema poseban aktivni sastojak, teoretski se ne mogu pojaviti ni nuspojave. Ipak, nikada ne smijete davati tvari bez indikacija. Uzmite u obzir da alergeni također mogu utjecati na zdravlje vašeg ljubimca. 

Pas njuši posudicu
Globule su čvrsti oblik Bachovih cvjetnih esencija.

Primjena: na što obratiti pozornost?

Na tržištu je ukupno 38 vrsta Bachovog cvijeća uglavnom u obliku globula (kuglica) ili kapljica. 

Da bi se tvari apsorbirale u sluznicu vašeg psa, morate ih staviti izravno u usta svom psu ili ih dodati u poslastice (npr. paštetu  za pse) ili hranu za pse. Poželjno je globule prethodno otopiti u vodi. 

Nikada bez nadzora!

Iako Bachovo cvijeće nema znanstveno dokazano djelovanje, svom psu nikada ne biste trebali davati Bachovo cvijeće bez razloga i stručnog nadzora. 

Ako se vaš pas ne osjeća dobro i pokazuje znakove ozbiljne bolesti, svakako posjetite veterinara.  Davanje Bachovih kapi na svoju ruku može ozbiljno naškoditi vašem psu. 

Oprez: alkohol!

Ako želite primijeniti Bachovu cvjetnu terapiju na svom psu, pripazite da kapi ne sadrže alkohol. Alkohol se naime često nalazi u Bachovim cvjetnim kapima za ljude. Globule pak u pravilu ne sadrže alkohol. 

Odgovarajuća doza Bachovog cvijeća za pse

Doza (količina) tvari koja se daje uvijek ovisi o veličini vašeg psa. Nakon savjetovanja sa svojim veterinarom, možete svom psu dati navedene količine po dozi. 

Veličina psa  Broj globula  Broj kapi 
malen  3  4 
srednji  6 do 9  6 
velik  9 do 12  8 do 10 

Kada započnete terapiju Bachovim cvijećem, svom psu možete davati navedene količine tri puta dnevno. Kako liječenje napreduje, možete smanjiti učestalost na dvaput i jedanput dnevno. Ako se stanje vašeg psa postupno poboljšava, polako smanjite terapiju. 

Troškovi: koja je cijena Bachovog cvijeća?

Cijena Bachovog cvijeća varira ovisno o obliku doziranja i proizvodu. Možete očekivati ​​cijenu od oko 60 do 100 eura za 100 mililitara ili grama. Naravno, ta cijena može biti veća ili manja, ovisno o ponudi i potražnji. 


Franziska G., Veterinarka
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Diplomirala sam veterinu na Sveučilištu Justus Liebig u Giessenu gdje sam imala priliku opsežno se baviti životinjama i steći iskustvo u raznim područjima, kao što su male i velike životinje, medicina egzotičnih životinja te farmakologija, patologija i higijena hrane. Od tada se ne bavim samo autorskim radom, već radim i na svojoj disertaciji. Cilj mi je u budućnosti bolje zaštititi životinje od patogenih organizama. Uz svoje veterinarsko znanje, također dijelim vlastita iskustva kao sretna vlasnica psa i mogu razumjeti i razjasniti strahove, probleme kao i druga važna pitanja o zdravlju životinja.


Naši najkorisniji članci
13 min

Svrbež kod pasa

Svakom vlasniku psa je poznato: pas se ponekad češe. Ali ako se primijeti da češanje prelazi normalnu mjeru i pas se također liže i čisti više nego inače, treba se hitno pozabaviti ovim problemom. Svrbež može ozbiljno ograničiti dobrobit psa i smanjiti kvalitetu života. Ponekad je svrbež toliko naporan da i pas i vlasnik više ne mogu spavati.
7 min

Najvažnija cjepiva za psa i štene

Neupitno je da cijepljenje psa štiti od smrtonosnih zaraznih bolesti. No, koja cjepiva pas mora obavezno primiti? Što se podrazumijeva pod osnovnim cjepivom štenadi i koliko se često cjepivo mora obnavljati da bi pas bio zaštićen cijeli svoj život? Kako cijepljenje psa može osigurati zdravlje pasa?
3 min

Promjena zuba kod pasa

Štenci su mala slatka dlakava klupka koja često vole grickati namještaj u svojem domu, pogotovo tijekom promjene zuba.  Promjena zuba kod pasa neugodna je, kao i kod ljudi. U sljedećem članku donosimo vam što biste kao novi vlasnik trebali znati o promjeni zuba kod pasa i kako možete učiniti ovu bolnu fazu što ugodnijom za svoje štene.