Bachovo cvijeće za mačke: čudotvorni lijek ili samo mit? This article is verified by a vet

Mačka na stablu trešnje

Mačka na stablu trešnje

Bachovo cvijeće ima za cilj stabilizirati mentalnu i emocionalnu ravnotežu mačaka. Kaže se da umirujući učinak posebno pomaže traumatiziranim ljubimicama. Neki se zagovornici čak i zaklinju u ozdravljenje svojih mačaka od različitih tjelesnih bolesti. Međutim, učinkovitost Bachovog cvijeća za mačke nije znanstveno dokazana. 

Što je terapija Bachovim cvijećem?

Britanski liječnik Edward Bach (1886.-1936.) razvio je postupak za svoje pacijente 1930-ih godina. Bachova cvjetna terapija, nazvana po svom osnivaču, metoda je liječenja alternativne, odnosno komplementarne medicine. 

Prema Bachu, postoji ukupno 38 negativnih stanja. To su, primjerice, usamljenost, strah ili nesigurnost. Tim je stanjima duha dodijelio 38 različitih biljaka koje bi trebale pomoći u prevladavanju negativnog raspoloženja. Ovisno o osnovnom stanju, pacijent unosi esenciju cvjetova biljke. One bi trebale stabilizirati ravnotežu između duše i tijela pacijenta. Ovo duhovno iscjeljenje, zauzvrat također može izliječiti tjelesne bolesti. 

Koliko je učinkovita terapija kod mačaka?

Istraživači su ispitali učinke Bachove cvjetne terapije u nekoliko kontroliranih studija. Međutim, do sada nisu uspjeli dokazati nikakvu medicinsku učinkovitost. Primjena Bachovog cvijeća znanstveno je neučinkovita. Postupak spada dakle u takozvanu pseudoznanost. 

Ipak, Bachovo cvijeće može pokrenuti takozvani placebo efekt. Ova pojava opisuje pojavu provjerljivih učinaka nakon davanja lažnog pripravka, odnosno placeba. 

Znanstvenici pretpostavljaju da ljekoviti učinak ne dolazi iz samih sastojaka, već iz psihološke stimulacije endorfina (hormona sreće) u tijelu. Istraživači su također mogli pokazati ovaj učinak na životinjama. Iz tog razloga, Bachovo cvijeće može pozitivno utjecati na mačke, ali za to nema jamstva. 

Što je Bachovo cvijeće?

Edward Bach odabrao je 38 različitih biljaka za koje se navodi da imaju pozitivan utjecaj na negativna mentalna stanja. Svaka biljka ima definiranu numeraciju, engleski naziv i posebno područje primjene. 

Neki primjeri biljaka: 

  • 3: Beech (obična bukva) 
  • 12: Gentian (japanska gencijana) 
  • 26: Rock Rose (obična sunčanica) 
  • 35: White Chestnut (divlji kesten) 

Međutim, Bachovo cvijeće ne daje se u obliku cvijeta, već kao esencija. Bach je u tu svrhu razvio dvije proizvodne metode. 

  • Izlaganje suncu: staklenu posudu napunjenu bistrom vodom prekrijte zrelim Bachovim cvjetovima. Kada je nebo bez oblaka i sunčano, tada će se cvjetovi natapati nekoliko sati. Ako su cvjetovi uvenuli i vidljivi su mjehurići, esencija cvjetova prešla je u vodu. Ta se tekućina u jednakim dijelovima pomiješa s alkoholom. 
  • Kuhanje: drvene biljke, posebno grmovi, kuhaju se oko pola sata. Dobivena esencija se filtrira nekoliko puta i također se ulije u alkohol. 

Za koje situacije je prikladna terapija Bachovim cvijećem?

Bachovo cvijeće dio je repertoara alternativne medicine od 1930-ih godina. Otprilike 50 godina kasnije, terapija se počela koristiti na životinjama. Mačke su posebno vrlo osjetljive i često reagiraju na stresne situacije s promjenama u ponašanju. Tada su često tjeskobne, agresivne, nemirne, ponekad čak počinju mokriti izvan mačjeg WC-a. 

Pristalice vjeruju da terapija Bachovim cvijećem ima pozitivne učinke na mačke, posebno tijekom i nakon stresnih situacija. Sljedeće su situacije među najčešćim slučajevima upotrebe: 

  • nakon fizičkog i psihičkog zlostavljanja 
  • nakon teških trauma, primjerice, fizičkih trauma, iznenadnih promjena u okruženju mačke ili selidbe 
  • opsesivno-kompulzivni poremećaj povezan sa stresom, poput kompulzivnog lizanja 

Kombiniranje esencija

Postoji oko 38 različitih Bachovih cvjetova koji se mogu kombinirati. Osim toga, neki su proizvođači razvili posebne preparate za kućne ljubimce. Obično se sastoje od mješavine različitih Bachovih cvjetnih esencija i dostupni su u obliku kapi, ali ponekad i u obliku perlica. 

Kapi se mogu davati oralno, primjerice, tijekom putovanja, grmljavinske oluje ili prilikom posjeta veterinaru. Budući da se ne radi o lijeku, već o hrani, podaci o doziranju obično nisu navedeni. Međutim, ustanove specijalizirane za Bachovo cvijeće preporučuju primjenu 24 kapi - šest puta četiri kapi dnevno. 

Ako je vaša ljubimica jako osjetljiva, u zooplus internetskoj trgovini pronaći ćete hranu i dodatke za smirivanje svoje ljubimice. 

Kapljice bahova cvijeća za mačke
Terapija Bachovim cvijećem navodno smiruje uznemirene ljubimice. Obično su dostupne u obliku kapi.

Uzrokuje li terapija Bachovim cvijećem nuspojave?

Budući da sredstvo nema znanstveno dokazano djelovanje, predoziranje nije moguće. Stoga se smatra da Bachovo cvijeće ne uzrokuje nuspojave i interakcije s lijekovima. 

Namirnica ili lijek?

Ovo je pitanje dugo zaokupljalo zdravstvenu industriju. Godine 2006. i 2008. sudovi u Njemačkoj zaključili su da su Bachove cvjetne esencije hrana ili kozmetika. Savezni institut za lijekove i medicinske proizvode (BfArM) podržao je ovu odluku. Stoga su proizvođači prilagodili deklaraciju proizvoda dodavanjem popisa sastojaka u postocima. 


Franziska G., veterinarka
Franziska G.

Diplomirala sam veterinu na Sveučilištu Justus Liebig u Giessenu gdje sam imala priliku opsežno se baviti životinjama i steći iskustvo u raznim područjima, kao što su male i velike životinje, medicina egzotičnih životinja te farmakologija, patologija i higijena hrane. Od tada se ne bavim samo autorskim radom, već radim i na svojoj disertaciji. Cilj mi je u budućnosti bolje zaštititi životinje od patogenih organizama. Uz svoje veterinarsko znanje, također dijelim vlastita iskustva kao sretna vlasnica psa i mogu razumjeti i razjasniti strahove, probleme kao i druga važna pitanja o zdravlju životinja.


Naši najkorisniji članci
3 min

Životna dob mačke

Životna dob psa može se jednostavno izračunati: jedna pseća godina odgovara sedam ljudskih godina života, ali pri tome treba obratiti pažnju na pasminu i težinu psa. No, kako se određuje životna dob mačke? I koliko godina uopće mogu doživjeti mačke? Od koje se dobi mačku može smatrati starijom mačkom?
4 min

Prehlada kod mačke

Hladno i vlažno vrijeme, blato i stalne promjene temperature za ljudski i životinjski imunološki sustav predstavljaju veliki izazov. Stoga, prehlada kod mačke također je moguća i ponekad nije tako bezazlena. S mačjom prehladom susreli su se brojni vlasnici i znaju da je prehladu kod mačke potrebno pažljivo promatrati.