Rukovanje mačjim pijeskom: 5 važnih pitanja

Mačić u posudi za pijesak

Mačić u posudi za pijesak

Mačke su po prirodi vrlo čiste životinje i također im je važan čist mačji WC. Ako ste odabrali neodgovarajući pijesak ili ga pak rijetko čistite, mogu se pojaviti problemi. Mačke često počnu odbijati obavljati nuždu u takvom WC-u. Ako je to kod vas slučaj, moguće je da ćete pronaći tragove svoje ljubimice po cijeloj kući, uključujući i spavaću sobu. Saznajte odgovor na pet važnih pitanja vezanih za rukovanje mačjim pijeskom.

Koji pijesak odabrati?

Grudajući, silikatni, biorazgradivi ili negrudajući pijesak? Uz tako bogat izbor, nije lako odabrati.

Mačke nisu samo svojeglave kada je hrana u pitanju, već imaju svoje favorite i kada je riječ o pijesku. Mnoge su mačke navikle na određeni proizvod i mogu negativno reagirati na promjenu vrste pijeska.

Grudajući pijesak

Grudajući pijesak sastoji se od granula gline koje stvaraju nakupine čim dođu u kontakt s mačjim urinom. Te nakupine mokraće jednostavno se uklanjaju lopaticom. Time ostatak pijeska u WC-u ostaje relativno dugo čist i ne mora se mijenjati tako često.

Negrudajući pijesak

Negrudajući pijesak upija urin bez stvaranja grudica. Ove vrste pijeska sadrže minerale gline ili silikatni gel. Ako upotrebljavate negrudajući mačji pijesak, mačji izmet morate uklanjati svakodnevno.

Pažnja: ni pod kojim uvjetima ne biste trebali upotrebljavati grudajući pijesak ako imate mačića. Ako mačić gricka pijesak, mogu nastati po život opasne nakupine u želucu!

Koliko često mijenjati pijesak?

Kada je u pitanju rukovanje mačjim pijeskom, treba znati koliko je često pijesak potrebno čistiti. Mačke s normalnom probavom vrše nuždu jednom ili dva puta, a uriniraju oko četiri do pet puta dnevno. Ako upotrebljavate grudajući pijesak, lopaticom biste trebali uklanjati izmet i nakupine mokraće. Kako se ne bi javili neugodni mirisi, ovo biste trebali raditi barem jednom dnevno.

Mali savjet: grudice urina često se tvrdoglavo zalijepe za rub ili u kut mačjeg WC-a. Pažljivo ih ostružite lopaticom. Pritisnete li prejako, grudica će se raspasti u mnogo manjih dijelova koje je kasnije teško izvaditi.

Nakon vađenja grudica izmeta, dodajte otprilike istu količinu svježeg pijeska. U WC-u uvijek treba biti dovoljno pijeska kako bi vaša mačka mogla pravilno zakopati ostatke. Idealna je visina punjenja od sedam do deset centimetara.

Grudajući pijesak potrebno je u potpunosti zamijeniti svaka dva do četiri tjedna. Tom prilikom možete temeljito oprati WC vodom i deterdžentom. Negrudajući pijesak treba zamijeniti jednom tjedno.

Koliko često morate mijenjati sav pijesak, između ostalog ovisi o broju ljubimica. U pravilu vrijedi - jedan WC po mački plus jedan dodatni WC. Neke kućne mačke u potpunosti su zadovoljne jednim WC-om, dok ih je drugima potrebno više.

Pri rukovanje mačjim pijeskom važnu ulogu igraju pojedinačne navike ljubimca. Postoje mačke koje jedan WC koriste za veliku, a drugi za malu nuždu. Ako vaša ljubimica ima proljev ili mokraćnu infekciju, pijesak je potrebno češće mijenjati.

Rukovanje mačjim pijeskom također ovisi o individualnim navikama mačke.

Mačji pijesak u posudi

Rukovanje nečistim mačjim pijeskom - kako zbrinuti mačji pijesak?

Iako vam se čini logično, rabljeni mačji pijesak nikada se ne smije bacati u ljudski WC. Skupljeni pijesak može trajno začepiti drenažne cijevi. Stoga je uvijek ispravno zbrinuti mačji pijesak s ostalim kućnim otpadom. Iznimka su neke vrste pijeska izrađene od biljnih vlakana koje se mogu odlagati u organski otpad ili čak ljudski WC.

Ako ne želite baciti mačji izmet i urin izravno u kantu za smeće, možete se koristiti vrećicama za pseći izmet. Dostupne su i biorazgradive vrećice.

Što učiniti ako mačka odbija obavljati nuždu u pijesku?

Vrši li vaša mačka nuždu posvuda, samo ne u WC-u? Vršenje nužde izvan WC-a može imati mnogo uzroka. Pogrešno rukovanje mačjim pijeskom može biti jedan od razloga. Drugi razlozi mogu bit zdravstveni problemi ili stres, ili pak pogrešan izbor pijeska.

Čak i ako se vama čini super ideja imati pijesak s mirisom dječjeg pudera, vašoj ljubimici ovaj miris može biti neugodan. U ovom je slučaju bolje upotrebljavati pijesak bez mirisa.

Ljubimice s osjetljivim šapama često ne vole silikatni pijesak jer su zrna relativno oštrih rubova. Uz to, prilično glasno šuškaju pri kopanju te mogu plašiti neke mačke.

Mačji pijesak po cijeloj kući – što učiniti?

Vrlo često će mačke, nakon obavljene nužde, na šapicama raširiti pijesak po cijeloj kući. Određene vrste imaju tendenciju lijepljenja na šape ili krzno, primjerice posebno lagani pijesak napravljen od biljnih vlakana.

Moguće je to spriječiti posebnim podmetačima na koje se hvataju mrvice pijeska. Podmetači za WC dostupni su u različitim veličinama i izvedbama. Uz njih nećete morati usisavati baš svakoga dana.

Naši najkorisniji članci
5 min

Voli li me moja mačka? 10 znakova koji to dokazuju

Zbog svoje uglavnom promjenjive i tajanstvene prirode mačke ponekad pokazuju kako svog vlasnika vole više, a nekad manje. Ponekad mu to pokazuju i na suptilniji način nego što to pokazuju psi. Unatoč tome, iskusni poznavatelji mačaka mogu jasno prepoznati njihove znakove ljubavi. Što više vjerujete svojim instinktima, kao što to radi i vaša mačka, vidjet ćete i osjetiti koliko vas vaša draga mačka voli.
3 min

Zašto su mačke dobre za naše zdravlje

Gotovo da nema boljeg zvuka za opuštanje od predenja mačke. Vlasnici mačaka su potvrdili da je zajednički život sa šapicama dobar za njih. Zapravo, ova tvrdnja se može znanstveno potvrditi. U nastavku pročitajte zašto su mačke dobre za naše zdravlje.
6 min

Je li moja mačka sretna?

Kad nekoga volimo, želimo da on bude sretan. To, naravno, vrijedi i za naše krznene prijateljice s kojima dijelimo život. U nastavku vam donosimo sigurne pokazatelje koji će vam reći je li vaša mačka sretna.