Egipatska Mau

Egipatska mau

Prema Leonardu Da Vinciju, mačke su savršenstvo prirodeMožemo se samo složiti s ovim pogled na ova ljupka stvorenja. No, ipak, čini se da se da se ove riječi posebno odnose na pasminu mačaka egipatska mau. Ova zapanjujuće lijepa i tajanstvena kratkodlaka mačka zanosnih zelenih očiju podrijetlom je iz Egipta. 

Izgled

Egipatska mau kratkodlaka je mačka. Neki njezin izraz lica opisuju kao zabrinut ili pažljiv. Ona uvijek gleda svoje okruženje i vlasnike vrlo opreznim i zainteresiranim pogledom. Glava ove prepoznatljive ljepotice klinastog je oblika i blago je zaobljena. Uši su  joj srednje do velike, a oči oblika badema. Da ljudi imaju oči velike kao kod ove mačke, bile bi veličine teniskih loptica. 

Egipatska mau srednje je veličine. Vrlo je graciozna i nježnaa tijelo joj je vitko i mišićavo. U usporedbi s orijentalnom kratkodlakom mačkom, nešto je krupnijaŽenke ove pasmine obično su manje i svjetlije od mužjaka. 

Vanjska osobitost egipatske mau upečatljiv je točkasti uzorak krzna. 

Prema standardu pasmine, dopuštene su tri boje egipatske mau

  • black silver spotted tabby (srebrna s crnim mrljama), 
  • brown (blackspotted tabby (poznata i kao brončana, smeđi osnovni ton s tamno smeđim ili crnim mrljama) i
  • black smoke (crno-siva osnovna boja s bijelo-srebrnim odsjajem).

Postoji i rijetka varijanta black (ovisno o padu svjetlosti, točkice nisu uvijek vidljive - u usporedbi s varijantom boje black smoke nedostaje srebrna baza dlake). Egipatska mau jedina je rasna mačka s točkicama na svijetu. 

Pripitomljena egipatska mau, zadržala je neke karakteristike svojih predaka. To uključuje njihov hod poput geparda i opuštenkoža koja se proteže od boka do stražnje noge. To ovoj egipatskoj ljepotici omogućuje slobodu kretanja, kao i izvanrednu okretnost prilikom skakanja. 

Mačić egipatske mau

Karakter

Po prirodi je egipatska mau prijateljski nastrojena, vezana za ljude, umiljata, zaigrana do duboke starosti, inteligentna, osjetljiva i aktivna. Njihova naklonost i odanost postaje još veća kada vlasnik ove prekrasne, rasne mačke potiče svoju ljubimicu igračkama za razvijanje inteligencijelopticama za igru i grebalicama. 

Osim toga, također je važno da možete pronaći vremena za igranje sa svojom voljenom ljubimicomIgra jača vezu između vas, potrebna je svakoj mački, a i zabavna je. Zajednički život s drugim vršnjacima također nudi egipatskoj mau potrebne podražaje. Pogotovo kad ne možete provesti dovoljno vremena s vašom ljubimicomdruga mačka u kućanstvu vrlo je važna za njezinu dobrobit. 

Egipatska mau oprezna je prema strancima. Ovaj mini tigar egipatskog podrijetla voli pažnju svojeg vlasnika više od drugih mačakaZbog toga ponekad zahtjeva ljubav svojeg vlasnika na nježan, ali izražajan način. 

Egipatska mau najbrža je od svih mačaka. Može trčati i do 50 kilometara na sat. Kako bi mogla trošiti energiju na prikladan način, vrlo je važno da je egipatska mau vrlo aktivnaIdealno bi bilo da provodi dane u velikom zaštićenom vrtu. Ako je moguće, trebala bi biti što više na otvorenom zbog izraženog nagona za kretanjem. Međutim, prilično je prilagodljiva i također može biti sretna u stanu. 

I u stanu ovoj vrlo aktivnoj mački treba osigurati grebalicu i druge aktivnosti koje će je zadovoljiti. Kao što smo već spomenuli, egipatska mau također voli provoditi vrijeme mazeći se sa svojim vlasnicima, no ova vrlo aktivna mačka nije klasična mačka koja će vrijeme provoditi u krilu. 

Ova pasmina mačaka ne voli glasno okruženje. Više uživa u miru i tišini. Stoga biste trebali osigurati kućicu za svoju ljubimicu u kojoj bi se mogla igrati, ali i opuštati. Moglo bi se reći da egipatska mau ima osobine psa. Vrlo je zaštitnički nastrojena, odana i poznato je da svoje vlasnike dočekuje na vratima kad se vrate kući. 

Prehrana

Egipatska mau toliko je pripitomljena da prehrambene preporuke uglavnom odgovaraju onima za mačke općenito. No uvijek imajte na umu podrijetlo ovih mačaka. Sukladno tome, ona je mesojed i potrebna joj je hrana koja će udovoljavati njezinim prirodnim prehrambenim navikama. Odaberite između suhe ili mokre hrane, ali i BARF dodataka za svoju ljubimicu. 

Ljudska prehrana nije prikladna za mačkeNeki vlasnici čak mačke hrane biljnom prehranom, no takav način hranjenja ne odgovara prehrani na koju su mačke generacijama navikle u svojem prirodnom okruženju. 

Idealna prehrana za egipatsku mau je prehrana bogata proteinima s nešto ugljikohidrata, aminokiselina, vitamina i minerala. Ako je potrebno, možete svojoj ljubimici davati i dodatke hrani 

Ako egipatska mau razvije preveliku tjelesnu težinu, vjerojatno je u prehrani prevelik udio ugljikohidrata. Ovakav način hranjenja može dovesti do pretilosti vaše mezimice, kao i do bolesti koje proizlaze iz iste. Saznajte više u članku: Je li moja mačka pretila? Uzroci i posljedice.

Njega

Njega ove kratkodlake mačke nije komplicirana. Ipak ova ljubimica obožava četkanje koje ujedno jača vašu vezu. 

Egipatskoj mau također je potrebna odgovarajuća grebalica ili valjak za grebanje kako ne bi na vašem namještaju oštrila kandže. 

Zdravlje

Egipatska mau općenito je dobrog zdravlja. Nisu poznate specifične bolesti pasmine. Samo jedna neurološka bolest može utjecati na zdravlje ove lijepe mačke. Leukodistrofija (poznata i kao Krabbeova bolest) može, između ostalog, dovesti do poremećaja u ponašanju. 

Naravno, trebali biste cijepiti svoju ljubimicu protiv uobičajenih zaraznih bolesti poput mačje gripe, mačjeg infektivnog enteritisa, mačje leukemije i bjesnoće. Redovito vodite svoju ljubimicu veterinaru kako bi se mogli obaviti svi važni preventivni pregledi. 

Egipatska mau sa zelenim očima

Uzgoj

Egipatskmau toliko je rijetka u nekim zemljama da neki uzgajivači imaju liste čekanja. Prije nego što kontaktirate uzgajivača, raspitajte se u skloništu za nezbrinute životinje imaju li na skrbi neku sličnu mačku.

Ako ste se odlučili kupiti pripadnicu ovoj pasmini, trebali biste pronaći uglednog i pouzdanog uzgajivača. Takvog uzgajivača ćete, između ostalog, prepoznati po tome da mačiće ne odvaja prerano od mame, tj. ne ranije od 12 tjedna. Vjerujte i svojoj intuiciji koja će vam reći je li dotični uzgajivač stvarni ljubitelj životinja koji stvarno brine o dobrobiti mačaka ili samo razmišlja o prihodu. 

Ako ste se odlučili za egipatsku mau, vaš će život uz ovog poletnog sportaša zasigurno postati puno bogatiji. 

Kako odgajati mačiće, pročitajte u našem članku: Odgoj mačića 

Povijest

Dok se uzgoj pasmine egipatska mau počeo razvijati tek pedesetih godina prošlog stoljeća, ova je mačka poznata već 3000 godina. Crteži egipatske mau pronađeni su na zidnim slikama u Egiptu. U drevnom Egiptu mačke su bile posebno popularne u zajednici jer su čuvale zalihe žitarica od miševa. 

Postoje mnogi mitovi o točnom podrijetlu egipatske mauNavodno potječu od mačaka egipatskih faraona, koje su balzamirali i pokopali sa svojim gospodarima. Postoje glasine da genetsko testiranje potvrđuje ovaj mit. Točno podrijetlo egipatske mau još nije konačno razjašnjeno. Jednako tajnovito kao i njihov izgled vjerojatno je i njihovo podrijetlo. 

Danas postojeću egipatsku mau otkrila je 1952. godine ruska princeza po imenu Nathalie Troubetzkoy kada je naišla na mačku u vlasništvu sirijskog veleposlanika u Italiji. Fascinirana ljepotom ove mačkeTroubetzkoy je dovela nekoliko mačaka ove pasmine u SAD i tamo ih počela uzgajati. 

Godine 1968. egipatskmau stekla je puno priznanja na raznim izložbama. Godine 1977. konačno joj je dodijeljeno prvo mjesto udruge Cat Fanciers Association (CFA). Inače, pasmina se u Europi uzgaja tek od 1988. godine. 

Naši najkorisniji članci
9 min

Ruska plava mačka

Na prvi pogled ruska plava mačka pokazuje sličnost s kartuzijskom ili plavo-sivom britanskom kratkodlakom mačkom. Međutim, tko malo bolje pogleda će shvatiti kako je ruska plava mačka posve jedinstvena rasa mačke!
7 min

Britanska kratkodlaka mačka

U potrazi ste za mačkom, koja vašu obitelj nadopunjuje sa svojim mirnim i uravnoteženim karakterom? Britanska kratkodlaka mačka mogla bi onda biti idealan izbor za vas. U nastavku saznajte više o ovoj pasmini.
5 min

Sijamska mačka

Sijamska mačka je jedna od najstarijih pasmina mačaka uopće. Prepoznatljiva je uglavnom po tipičnoj boji dlake i plavim očima. Ali ne smije se zanemariti ni njezin simpatičan karakter. U sljedećem članku pročitajte sve što trebate znati o sijamskim mačkama.