Šetnja sa psom zimi: savjeti za najhladnije godišnje doba

Šetnja zimi sa psom

Šetnja sa psom zimi može biti izazov. No, ne želite propuštati aktivnosti sa svojim psom samo zato što je vani hladno? Donosimo vam nekoliko savjeta i trikova za uživanje u zimskim radostima sa vašim ljubimcem. 

Koliko duga smije biti šetnja sa psom po hladnoći?

Za istinske ljubitelje šetnji ne postoji loše vrijeme. Bez obzira je li riječ o blatu, snijegu ili soli na pločnicima, svi vlasnici dobro znaju da se šetnje sa psom ne smiju propustiti.  

No kad temperature padnu znatno ispod ništice, važno je uvijek ostati u pokretu, inače bi vaš ljubimac lako mogao ozepsti. Što se tiče dužine šetnje, nema ograničenja ako se vaš ljubimac voli igrati u snijegu. 

Međutim, postoje pasmine koje tijekom zime ne vole provoditi vrijeme na otvorenom. To su uglavnom pasmine s kratkom dlakom i malo poddlake. U usporedbi s drugim psima, njihovo se tijelo brže hladi, čak i kad su u pokretu. 

Kako prepoznati da je psu hladno?

Ako se tijekom zimske šetnje sa psom, vaš ljubimac počne tresti, to je jasan znak da se smrzava. Još jedan pokazatelj je pognuto držanje tijela u kojem pas povlači leđa prema gore i podvlači rep. Nemir i stalno trčanje u krug također su pokazatelji da je vašem ljubimcu hladno.  

Ako prepoznate ove znakove kod vašeg ljubimca, vrijeme je da završite šetnju sa psom i vratite se u toplinu doma. Temeljito osušite ljubimca i, ako je potrebno, zamotate ga u dekicu. 

Kada bi pas trebao nositi kaputić?

Većini pasa nije potreban kaputić tijekom šetnje zimi. 

Ipak, postoje iznimke. Stariji i bolesni psi ugodnije će se osjećati u toplom kaputiću. Pasmine s kratkom dlakom ili malo poddlake zimi prirodno nisu dovoljno zaštićene od hladnoće. 

Pri odabiru kaputića, trebali biste biti sigurni da on ne sputava vašeg psa u kretanju i da je prozračan. Vaš ljubimac bi se trebao osjećati ugodno, unatoč kaputiću. 

Snijeg, hladnoća i sol – obavezna njega šapa!

Nemojte zaboraviti da vremenski uvjeti mogu predstavljati izazov za šape vašeg psa. Stoga zimi morate posvetiti posebnu pažnju njezi šapa.  

Mogu nastati male pukotine na šapama koje će otežati hodanje i mogu dovesti do ozbiljnijih ozljeda. Donosimo nekoliko jednostavnih trikova kojima to možete izbjeći. 

Tijekom zime redovito provjeravajte šape svojeg ljubimca i uklonite nakupine snijega i leda.

Pranje šapa

Nakon svake šetnje sa psom zimi trebali biste mu kratko isprati šape toplom vodom. Dovoljno je napuniti malo vode u zdjelicu i šape kratko umočiti te ih isprati. 

Tako nećete trebati psa nagovarati da uđe u kadu i brzo ćete biti gotovi. Osim toga, zahvaljujući tome vaš pas neće nepotrebno unositi sol u organizam tijekom lizanja šapi. 

Skraćivanje dlake na šapama

Duga dlaka na šapama pogoduje stvaranju nakupina snijega. Stoga biste trebali redovito i pažljivo škarama uklanjati dlaku između jastučića na šapama 

Posebne masti za šape

Postoje dvije varijante proizvoda za njegu šapa – vosak i mast za šape. Vosak štiti od prljavštine koja se može skupiti između jastučića na šapama. Ako na šapama vašeg psa ne vidite posebne promjene od snijega, vosak je sasvim dovoljan za njegu. 

Masti za njegu šapa nanose se dodatno nakon šetnje i ispiranja šapa u toploj vodi. Masti su potrebne psima čiji jastučići šapa zimi postanu posebno suhi i lako pucaju. 

Jesu li mojem psu potrebne pseće cipele?

Ako vaš pas ima izrazito nadraženu kožu jastučića na šapama ili čak porezotine te druge ozljede, stručnjaci savjetuju nošenje psećih cipela. Zahvaljujući njima šape su potpuno zaštićene od soli, pijeska i leda tijekom šetnje sa psom zimi. 

Međutim, ako vaš pas zimi nema većih problema s ozljedama šapa, pseće cipele mu nisu potrebne. 

zooplus internetskoj trgovini pronaći ćete proizvode za optimalnu njegu šapa vašeg ljubimca. Nesputano uživajte u snijegu sa svojim ljubimcem! 

Naši najkorisniji članci
13 min

Svrbež kod pasa

Svakom vlasniku psa je poznato: pas se ponekad češe. Ali ako se primijeti da češanje prelazi normalnu mjeru i pas se također liže i čisti više nego inače, treba se hitno pozabaviti ovim problemom. Svrbež može ozbiljno ograničiti dobrobit psa i smanjiti kvalitetu života. Ponekad je svrbež toliko naporan da i pas i vlasnik više ne mogu spavati.
7 min

Najvažnija cjepiva za psa i štene

Neupitno je da cijepljenje psa štiti od smrtonosnih zaraznih bolesti. No, koja cjepiva pas mora obavezno primiti? Što se podrazumijeva pod osnovnim cjepivom štenadi i koliko se često cjepivo mora obnavljati da bi pas bio zaštićen cijeli svoj život? Kako cijepljenje psa može osigurati zdravlje pasa?
3 min

Promjena zuba kod pasa

Štenci su mala slatka dlakava klupka koja često vole grickati namještaj u svojem domu, pogotovo tijekom promjene zuba.  Promjena zuba kod pasa neugodna je, kao i kod ljudi. U sljedećem članku donosimo vam što biste kao novi vlasnik trebali znati o promjeni zuba kod pasa i kako možete učiniti ovu bolnu fazu što ugodnijom za svoje štene.