Lipom kod pasa This article is verified by a vet

Lipom kod pasa; čvor na koži ljubimca

Čvor na koži psa – može biti riječ o lipomu.

Otkrili ste kvržicu na koži svog ljubimcaMogla bi biti riječ o lipomuU ovom članku vam donosimo informacije o lipomu kod pasa. Saznajte koliko je ovaj tumor opasan za vašeg ljubimca. 

Koliko je opasan lipom kod pasa?

Lipom je benigni tumor kod pasa koji je u većini slučajeva bezopasan. No, postoje i enormno veliki lipomi ili maligni oblici poput liposarkoma koji značajno ugrožavaju zdravlje vašeg psa. Međutim, liposarkom je vrlo rijedak kod pasa. 

Simptomi: kako prepoznati lipom kod psa?

Ako je lipom malen, nema uočljivih simptoma. Obično ga tek uočite kada mazite svog psa na mjestu gdje je nastao lipom. Tada ćete osjetiti povećanje obujma ispod kože koje možete lako pomicati naprijed-natrag. Za razliku od upale, kvržica i okolno tkivo nisu topli niti bolni. 

Ako je lipom vrlo velik, to može značiti da možda vašeg psa smeta pri kretanju. Takva ograničenja pri kretanja nastaju osobito kada je tumor  kod pasa u blizini zglobova ili velikih mišića. 

Infiltrativni lipom

Poseban oblik lipoma kod pasa je infiltrativni lipom. Kao što i samo ime govori, tumor raste i spaja se s okolnim zdravim tkivom. Obično se to događa u području bedara koje se s vremenom povećavaju. 

Veliki tumor na bedrima jack russel terijera
Veliki tumor na bedrima jack russel terijera.

Dijagnoza: kako se otkriva lipom kod pasa?

Ako ste kod svog psa otkrili kvržicu, svakako biste trebali posjetiti veterinara. Ovo je važno kako bi se isključili maligni tumori. 

Veterinar mjeri vitalne parametre (npr. puls, disanje, stanje sluznice, tjelesnu temperaturu) vašeg psa na početku pregleda i pažljivo opipava kvržicu. 

Zatim uzima uzorak tkiva s pomoću aspiracijske biopsije tankom iglom, koju potom daje patologu da pregleda pod mikroskopom. Budući da je igla vrlo tanka, ubod će boljeti malo ili uopće neće boljeti. 

Rijetko je potrebno uzeti veći uzorak. Veterinar za to upotrebljava takozvanu šuplju iglu. Budući da je ovo bolnije, veterinar će vašem psu dati sedativ. 

Terapija: može li se lipom liječiti?

Lipom zahtijeva kirurško liječenje. Za razliku od infiltrativnog lipoma ili mnogih malignih tumora, veterinari obično mogu ukloniti lipome iz potkožnog tkiva bez komplikacija. 

Da bi to učinio, veterinar će dati vašem psu anestetik i obrijati dlaku. Nakon čišćenja i dezinfekcije kože, otvorit će je skalpelom. 

Ako vaš pas ima maligni liposarkom ili infiltrativni lipom, vašem psu može biti potrebna terapija zračenjem ili kemoterapija uz ili umjesto operacije. 

Rana koja zacjeljuje na tijelu psa
Rane nakon kirurškog odstranjivanja lipoma.

Uzroci: kako nastaje lipom?

Lipom je benigni tumor zrelog masnog tkiva. Dakle, radi se o izraslini masnog tkiva. 

U većini slučajeva lipomi rastu unutar potkožnog tkiva, ali mogu se pojaviti i unutar mišića ili u masnom tkivu unutarnjih organa. Često se istodobno formira ne samo jedan, već nekoliko čvorova. To je ono što veterinari nazivaju višestrukim lipomima. 

Još nije poznato zašto se lipom razvija kod pasa. Međutim, znanstvenici pokušavaju doznati je li nasljedan. Također je uočljivo da sredovječni i stariji psi oba spola češće imaju lipome nego mladi psi. 


Franziska G., Veterinarka
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Diplomirala sam veterinu na Sveučilištu Justus Liebig u Giessenu gdje sam imala priliku opsežno se baviti životinjama i steći iskustvo u raznim područjima, kao što su male i velike životinje, medicina egzotičnih životinja te farmakologija, patologija i higijena hrane. Od tada se ne bavim samo autorskim radom, već radim i na svojoj disertaciji. Cilj mi je u budućnosti bolje zaštititi životinje od patogenih organizama. Uz svoje veterinarsko znanje, također dijelim vlastita iskustva kao sretna vlasnica psa i mogu razumjeti i razjasniti strahove, probleme kao i druga važna pitanja o zdravlju životinja.


Naši najkorisniji članci
13 min

Svrbež kod pasa

Svakom vlasniku psa je poznato: pas se ponekad češe. Ali ako se primijeti da češanje prelazi normalnu mjeru i pas se također liže i čisti više nego inače, treba se hitno pozabaviti ovim problemom. Svrbež može ozbiljno ograničiti dobrobit psa i smanjiti kvalitetu života. Ponekad je svrbež toliko naporan da i pas i vlasnik više ne mogu spavati.
7 min

Najvažnija cjepiva za psa i štene

Neupitno je da cijepljenje psa štiti od smrtonosnih zaraznih bolesti. No, koja cjepiva pas mora obavezno primiti? Što se podrazumijeva pod osnovnim cjepivom štenadi i koliko se često cjepivo mora obnavljati da bi pas bio zaštićen cijeli svoj život? Kako cijepljenje psa može osigurati zdravlje pasa?
3 min

Promjena zuba kod pasa

Štenci su mala slatka dlakava klupka koja često vole grickati namještaj u svojem domu, pogotovo tijekom promjene zuba.  Promjena zuba kod pasa neugodna je, kao i kod ljudi. U sljedećem članku donosimo vam što biste kao novi vlasnik trebali znati o promjeni zuba kod pasa i kako možete učiniti ovu bolnu fazu što ugodnijom za svoje štene.