Havanezer

Autor/ica Kerstin S.
Havanezer bijele boje u igri

Havanezer je simpatičan i jednostavan ljubimac

Ne samo da izgledaju simpatično u svakom pogledu, već i jesu. Bišon na francuskom znači pas za krilo, a havanezer je s razlogom jedan je od najpopularnijih pasa za pratnju. Saznajte više o pasmini u nastavku.

Kratak opis havanezera

Kratke informacije: Havanezeri su mali, živahni psi. Samouvjereni su, ali se lako odgajaju i stoga su idealni obiteljski psi.
Visina hrpta: 28 cm
Težina: 3 – 9 kg
Prosječan životni vijek: 13 – 15 godina
Cijena: od 1000 eura
Narav: nježan, živahan, razigran, na oprezu, veseo
Dlaka: duga, s valovitom pokrivnom dlakom
Boja dlake: bijela, pahuljaste boje, crna, havanska smeđa, crvenkasto smeđa, s mrljama i bez njih
Zahtjevnost odgoja: mala
Razina njege: srednja
Potreba za kretanjem: srednja
Podrijetlo: Europa

Izgled: Mali pas s bujnom dlakom

Havanezer ima kompaktno tijelo s čvrstom strukturom i kratkim nogama. Visina ramena doseže oko 28 centimetara, a prosječna težina između 3 i 9 kilograma.

Koje boje dlake postoje?

Za razliku od ostalih bišona, havanezer ne postoji samo u bijeloj boji, već i u žuto smeđoj, kao i u crnoj, havanskoj smeđoj, crvenkasto-smeđoj boji te s mrljama.

Dlaka gotovo da nema poddlaku. Ponekad je uopće i nema. Međutim, mekana, po mogućnosti valovita pokrivna dlaka posebno je bujna i duga do 18 centimetara.

Velike oči, živahan hod

Upečatljive su njegove velike, tamne oči koje su standardno u obliku badema. Rep drži visoko ili zamotan preko leđa. Hod havezera uz to je živahan i savitljiv.

Havanezer crne dlake leži u travi © bina01 / stock.adobe.com
Svilenkasto krzno havanezera zahtijeva pažljivu njegu dlake.

Karakter: vjeran pratitelj

Havanezer je živahan četveronožac koji veseli mnoge ljubitelje pasa. Pametan je, živahan, razigran, voli djecu, veseo i pravi šarmer. Taj je mali pas uvijek dobro raspoložen i spreman za aktivnosti sa svojim ljudskim „čoporom“.

Iako je oprezan, nije agresivan. Havanezeri nisu lajavi. To vrijedi barem za havanezere s dovoljno aktivnosti tijekom dana. Ako je vašem četveronošcu dosadno, može privlačiti pozornost lajanjem.

Ovaj samouvjeren pas otvoren je prema strancima i drugim životinjama.

Vaš havanezer je glasan kod kuće? U zooplus magazinu saznajte kako svog psa odučiti od lajanja.

Obuka: Jednostavno i za početnike

Njegova inteligencija i želja za učenjem olakšavaju odgoj havanezera. Osim toga, vrlo je poslušan i voli zadovoljiti svoje ljude. Dakle, to su najbolji preduvjeti za naučiti ovog psa nečemu.

Odgoj havanezera ne predstavlja prevelik izazov čak ni za početnike. Najteže će vam biti ne dopustiti ovom malom šarmeru da vas “vrti oko šape”.

Pametni psi pamte svaku pa i najmanju iznimku i kasnije će inzistirati na svojem „pravu“ koje su jednom stekli – na primjer mjesto u krevetu. Prije nego se pas useli, najbolje je dogovoriti se sa svim članovima obitelji što je dopušteno novom prijatelju, a što nipošto ne smije.

Ova pasmina također, nije namijenjena lovu.

Držanje: Ne tako zahtjevan suputnik

Koliko god bio jednostavan pas za držanje i havanezer ima svoje zahtjeve.

Je li havanezer obiteljski pas?

Apsolutno! Havanezer voli biti s djecom i stoga je vrlo prikladan kao obiteljski pas.

Posebno ako imate malu djecu, pobrinite se da se vaš četveronožac može povući ako mu bude previše gužve. Djeca moraju naučiti da pas nije igračka, već pravi pojedinac s potrebama. Bebe i mala djeca nikada ne bi trebali ostati sami s psom, bez obzira na pasminu.

Naravno, ovaj pametni pas također voli živjeti i s jednom osobom – tako je uvijek u središtu pozornosti.

A što je s drugim četveronožnim članovima obitelji? Većina havanezera dobro se slaže s drugim psima i mačkama.

Dodatni savjeti za držanje havanezera

Dobroćudni četveronožac usuglašava se s mnogim ljubiteljima pasa i odličan je pas za početnike. Prikladan je za život u stanovima i uživa u izletima u park.

Havanezer se uz to rado prilagođava svakodnevnom životu svog čovjeka. Stoga je vrlo prikladan i za odlazak u ured ili za ljude koji rade u od kuće.  Naravno, preduvjet je da vašeg prijatelja zaposlite u zajedničkom slobodnom vremenu na način koji odgovara vrsti.

Havanezer je i strašno dobar suputnik na putovanjima. Nekompliciranog psa možete bez problema povesti u mnoge hotele ili apartmane u kojima su kućni ljubimci dozvoljeni.

Njega: Svilenkasta, ali zahtjevna

Njegovo svilenkasto krzno ima prednost. Jer havanezer gotovo ne gubi dlaku. Unatoč tome njega dlake je vrlo zahtjevna.

Havanezerima se lako petlja dlaka, što nije samo vizualni problem. Matirano krzno brzo stvara kvrge na koži koje je teško ukloniti i povećavaju rizik od kožnih gljivica ili upala.

Kupanje se vježba rano

Kupke olakšavaju češljanje i četkanje. Za to je prikladna dječja kadica. Naviknite psa dok je još štene na ritual kupanja šamponom i regeneratorom.

Držite dlaku dalje od očiju – bilo s pomoću kopče za kosu ili redovitim pažljivim rezanjem dlake. Važno je da vaš pas može neometano gledati, bez da mu dlaka pada na oči.

Njega kandži

Provjeravajte svaki mjesec kandže i skratite ih po potrebi sa škaricama za kandže. Psi manje težine psi svoje kandže troše sporije od težih pasa.

Aktivnost: Od sporta do opuštanja

Mali „Kubanac“ voli biti vani. No zbog njegove male veličine relativno je lako zadovoljiti njegovu želju za kretanjem. Naravno, rado će vas pratiti u dugim šetnjama. Osim toga, voli se puno igrati.

Havanezer lako uči trikove. I agility posebno za male pse prikladan je način da zabavite havanezera.

Koliko je ova pasmina svestrana može se uočiti iz činjenice da u svojoj domovini, Južnoj Americi, havanezer čuva male životinje i perad. Naravno, ovo malo klupko energije cijeni i ugodne sate maženja sa svojom omiljenom osobom na kauču.

Zdravlje i prehrana: specifične bolesti i moguća izbirljivost

Postoje li bolesti havanezera koje su specifične za pasminu? Da, ali rizik za iste je niži ako pazite na odabir uzgajivača.

Bolesti specifične za pasminu

Uzgajivači prije parenja provode sveobuhvatnu zdravstvenu pretrage testirajući roditelje na moguće bolesti.

Bolesti specifične za pasminu, kao i kod većine malih pasa, jesu:

  • luksacija patele
  • problemi s očima u obliku progresivne atrofije retine koja može dovesti do sljepoće četveronošca
  • Sebaceous adenitis, kožna bolest koja uzrokuje gubitak dlake i pojavljuje se češće nego u drugih pasmina

Savjet: Od uzgajivača zatražite da vam pokaže odgovarajuće rezultate pregleda oba roditelja u pisanom obliku.

Prehrana havanezera

Ovi lijepi psi imaju tendenciju da su izbirljivi što se tiče hrane. Međutim, iznimke potvrđuju pravilo. Pratite težinu svog ljubimca kako biste po potrebi prilagodili količinu hrane.

Pazite na visokokvalitetnu hranu za pse (bez obzira na to je li suha ili mokra hrana) i, posebno kod izbirljivih predstavnika ove pasmine, nemojte im davati previše poslastica za pse. Na taj način ostaje im više apetita za glavne obroke.

Podrijetlo: Iz Europe u Ameriku

Međunarodno poznato ime „bichon havanaise“ otkriva podrijetlo. Ovaj četveronožac srodan je s FCI grupom bišona koja potječe iz Europe. „Bichon“ je francuska riječ koja znači „pas za krilo“. Psi za krilo tradicionalno su živjeli kao četveronožni prijatelji bogatih dama.

Korijeni havanezera dosežu u Europu, točnije u mediteransko područje. Odatle je europskim brodovima stigao u Južnu Ameriku. Tamo se križao s drugim psima.

Odakle dolazi naziv havanezer?

Naziv „havanezer“ ne dolazi od Havane, glavnog grada Kube, što se često može pročitati. Umjesto toga, to je zbog „havanske boje“ koja je česta kod ove pasmine, odnosno dlake boje duhana.

Na Kubi je popularnost havanezera naglo pala tijekom 20. stoljeća, tako da u 60. godinama prošlog stoljeća gotovo više nije bilo predstavnika ove pasmine. Srećom, havanezer je u to vrijeme već imao nekoliko obožavatelja u SAD-u koji su se bavili uzgojem ove pasmine.

Danas je ova simpatično klupko energije omiljeni suputnik i mnogim vlasnicima u Europi.

Slične pasmine

Slične pasmine obuhvaćaju prije svega druge pasmine bišona. To su:

I bolonka pripada ovoj grupi, ali ga ne priznaje FCI. Srodnima se smatraju još i tulearski pas i mali lavlji pas.

havanezer u agility treningu © bina01 / stock.adobe.com
Aktivnostima kao što je agility havanezeri ostaju uravnoteženi.

Kupnja havanezera

Tražite havanezera? Trebate obratiti pažnju na sljedeće:

Kako pronaći pravog uzgajivača

Havanezer je jedna od najpopularnijih pasmina bišona u mnogim zemljama. Primjerice, u Njemačkoj, prema statističkim podacima VDH-a o štencima, s 851 štencem u 2021. godini, gotovo tri puta je zastupljeniji od jednako popularnog maltezera (290 štenaca).

Traženje havanezera obično nije povezano s dugim vremenima čekanja. U Hrvatskoj možete pronaći uzgajivače putem Hrvatskog kineziološkog saveza.

Oni koji sami idu u potragu trebali bi se pobrinuti da uzgajivač pripada ozbiljnom udruženju i da svoje štićenike daje samo s potvrdom o porijeklu.

Pripremite se za posjet uzgajivaču i saznajte na što obratiti pažnju u našem članku: Najvažnija pitanja za uzgajivače pasa.


Kerstin S.
puppy

Zooplus forum bio je mjesto gdje su se zainteresirani ljubitelji mačaka okupili 2011. godine kako bi razvili vlastiti tiskani časopis pod nazivom "Pfotenhieb." Tada sam se kao student germanistike priključila te počela pisati neke članke. Danas, kao sretna vlasnica psa, posvećena sam uglavnom životinjskim i zdravstvenim temama.


Povezani članci
Naši najkorisniji članci
8 min

Jack russell terijer

Malen, pametan i živahan – jack russell terijer privlači veliki broj obožavatelja. U nastavku saznajte po čemu je ova pasmina tako posebna i što trebate znati o držanju popularnih psića.

8 min

Labrador retriver

Jednostavan, prilagođen ljudima i pouzdan: labrador retriver srednjeg rasta izuzetno je popularan kao obiteljski pas, ali izvornom radnom psu potreban je mentalni I fizički poticaj.

10 min

Njemački ovčar

Njemački ovčar je najrašireniji radni pas na svijetu, ali se, zahvaljujući svom prijateljskom i znatiželjnom ponašanju, odlično uklapa u gotovo svaku obitelj.