Chihuahua

Autor/ica Natalie Decker
Dvije dugodlake čivave na livadi

Vezane za ljude i razigrane, chihuahue imaju mnogo obožavatelja.

Najmanja pasmina pasa na svijetu ima najpoznatije vlasnike i jedan od najdužih životnih vjekova. Chihuahua je izvanredan pas kojeg u torbici nose Madonna, Britney Spears i Paris Hilton. No ovaj meksički pas s pedigreom puno je više od luksuznog psa. 

Tipične karakteristike chihuahue

Ego ovog sićušnog Meksikanca ogroman je u odnosu na njegovu visinu. Chihuahua voli biti u središtu pozornosti i, ako je potrebno, tražit će pozornost vlasnika lajanjem ili čak glumljenjem ozljede. 

Pokazuje se kao samouvjeren i hrabar psić, čak i prema mnogo većim psima od sebe. Nerijetko je sklon precijeniti samog sebe. Ali ne smijete podcijeniti ovog inteligentnog i živahnog patuljastog psa. 

Chihuahue se vole maziti, ali izvan svoje torbice one su psi koji bez napora trče duge staze i čak su izvrsne i u psećim sportovima. 

Chihuahua je popularan terapijski pas

Njihova inteligencija, empatija i naposljetku njihova veličina čine ih popularnim terapijskim psima, osobito u SAD-u. Čak se pokazuju izvrsni kao psi čuvari zahvaljujući stalnom fokusu. 

Suprotno njihovom imidžu kućnog psića, kada se pravilno uzgajaju, oni su izdržljivi i otporni na bolesti. Dočekati 16 ili više godina nije neuobičajena za ove pse. Nije ih potrebno stalno nositi u naručju, žele sami istraživati ​​okolinu. 

Čak i ako radije ostaju u kući kada je loše vrijeme, nije im potreban odmah kaputić kada se izađu igrati i istraživati. 

Zaigrane, ali tvrdoglave

Chihuahue su vrlo razigrane i vole bliski kontakt sa svojim ljudima. Ne ispuštaju svog vlasnika iz očiju i, u slučaju opasnosti, ovi mali psi ne bi oklijevali braniti svog vlasnika. 

Chihuahue su općenito otvorene prema ljudima i drugim psima. S druge strane, ne vole malu djecu koja i sama zahtijevaju puno pažnje u obitelji. U obitelji sa starijom djecom od oko šest godina, one se osjećaju sasvim ugodno. 

Za skladan suživot s ovim malim psićima bitna je u svakom slučaju profesionalna socijalizacija i dosljedan odgoj. Dosadno lajanje ili tvrdoglavost može se spriječiti u startu. 

Karakteristika živahne chihuahue nije samo njezino malo tijelo, već i velike šišmišje uši i neproporcionalne oči. Jednako su tipični i jabukolika glava te kratak i šiljast nos. 

Boje i tipovi dlake chihuahue 

Patuljasti pas jednako je raznolik po boji kao i po karakteru. Prema FCI standardu pasmina, u kojem je chihuahua navedena pod brojem 218, skupina 9, dopuštene su sve boje te sve kombinacije i nijanse boja. 

Ovisno o duljini dlake, postoje dvije različite vrste chihuahua: 

  1. Dugodlaka chihuahua: duga, mekana dlaka je ravna ili blago valovita. Također su tipične uši s dužim pramenovima dlake, izražena griva i potpuno dlakav rep. 
  1. Kratkodlaka chihuahua: kratka, gusta dlaka koja je podatna i sjajna na glavi i tijelu. 

Veličina chihuahue 

Zanimljivo je da standard pasmine ne navodi točnu visinu u grebenu za najmanjeg psa na svijetu. Umjesto toga, mjeri se težina ovog psića. Idealna težina za chihuahu je između 1,5 i 3 kilograma. No, postoje primjerci od 500 grama do 1,5 kilograma. 

Uglavnom, poželjne su manje čivave. U većini klubova isključeni su primjerci preko tri kilograma. 

Problematičan uzgoj premalih chihuahua 

Sklonost manjim psima dovela je do iznimno laganih pasa u uzgoju koji teže svega pola kilograma. 

Aktivisti za prava životinja smatraju uzgoj sve manjih chihuahua mučenjem. Iznimno mali i krhki psi u većoj mjeri pate od zdravstvenih problema. 

Chihuahua gleda u kameru
Šišmišje uši i velike oči, chihuahue izgledaju poput lika iz crtića.

Pravilno njegovanje chihuahue uključuje redovito četkanje dlake. Ovo posebno vrijedi za dugodlake pse. Također treba provjeriti uši i oči kako bi se otkrile moguće bolesti i liječile u ranoj fazi. 

Inače, malog psa, kojem je potrebno vrlo malo prostora, vrlo je lako njegovati. On je svakako idealan pas za držanje u malom stanu. 

Mali pas velikih zahtjeva 

Međutim, unatoč njegovoj veličini, ne biste trebali podcijeniti njegovu potrebu za igrom i aktivnošću. Chihuahue su vrlo vezane na ljude i trebaju mnogo ljubavi i pažnje od svojih ljudi da bi bile sretne. Kada je lijepo vrijeme vole duge šetnje, a kada vani pada kiša vole ostati kod kuće. 

Dosljedan odgoj od šteneće dobi i socijalizacija zasigurno će vam olakšati život s vašom chihuahuom. 

Čak se i notorna tvrdoglavost patuljastog psa i njegova spremnost na lajanje može usmjeriti u željenom smjeru. Tada ništa ne stoji na putu skladnom suživotu s chihuahuom. 

Savjeti uzgajivača o pravilnoj prehrani za male pse često su od velike pomoći. Veliki izbor hrane za kućne ljubimce zbunjuje mnoge vlasnike pasa. Osim brojnih različitih brendova, hrana se također razlikuje po konzistenciji i namjeni. Neka hrana je posebno prilagođena odraslim psima, neka štencima, a dostupna je organska i konvencionalna hrana. 

Pronaći odgovarajuću hranu u raznolikoj ponudi nije lako. 

Otkrijte bogatu ponudu hrane za pse u zooplus online trgovini!  

Pogotovo obožavatelji koji žele pratiti trendove poput Paris Hilton ili Britney Spears i žele kupiti chihuahu kao slatki modni dodatak mogli bi biti iznenađeni dosta visokom cijenom štenaca. Cijena šteneta chihuahue stoji oko 1000 eura. 

Uostalom, ozbiljna uzgojna selekcija dođe uzgajivača mnogo novca, a pritom nije bitno je li pas veliki ili mali. Međutim, u većini slučajeva isplati se ulaganje u zdravog psa iz stručnih ruku. Tako ne samo da štedite visoke veterinarske troškove, već možete uživati ​​sa svojim malim ljubimcem dugi niz godina. 

Stručni i ugledni uzgajivač s velikim iskustvom u držanju chihuahua također će vam biti dostupan za korisne savjete, čak i nakon kupnje. 

Poseban izgled chihuahue, malo tijelo i zanimljiva glava, proslavili su je u cijelom svijetu. U uzgoju je to, međutim, donijelo i zdravstvene probleme. 

Nepravilnim uzgojem koji je izgledu davao prednost nad zdravljem, ideal prevelikih očiju i kratke njuške doveo je do vrlo osjetljivih očiju, kao i respiratornih i zubnih problema. 

Zdravstveni problemi premalih chihuahua 

Nastale su ozbiljne zdravstvene teškoće iz cilja uzgoja sve manjih i manjih chihuahua. Tijelo psa, koje teži jedva 500 grama, teško se mogu suprotstaviti infekcijama i drugim bolestima. 

Dok su chihuahue normalne veličine prirodno snažne i vrlo dugovječne, što dokazuje njihov opstanak na ulicama Meksika, premali psi često se razbole i prerano uginu. 

Čak i naizgled bezazlene virusne bolesti koje dovode do proljeva i povraćanja mogu brzo postati opasne po život. U tom se slučaju preporučuje hitan posjet veterinaru. 

Oprez pri kupnji 

Nažalost, budući da mnogi još uvijek na chihuahu gledaju kao na trendi psa koji se može pronaći u torbicama uglednih zvijezda, mnogo je sumnjivih uzgajivača. 

Nepoštivanje preporuka o pasmini i temeljit zdravstveni pregled kako bi se utvrdilo zdravstveno stanje rasplodnih životinja doveli su do porasta nasljednih bolesti kod ove pasmine. Posljedice su, primjerice, nepravilan rast ili preuranjeni gubitak zuba, rascjep čeljusti, obrnuto kihanje i disanje, problemi sa srčanim zaliscima (insuficijencija mitralnog zaliska), hidrocefalus i luksacija patele. 

Kako bi rizik od ovih bolesti bio što manji, kupci koji su zainteresirani za ovu pasminu trebali bi kupovati pse samo od provjerenih uzgajivača. Njih možete prepoznati po tome što će vaše štene imati sve potrebne dokumente i što su obavljeni svi preporučeni pregledi i cijepljenja. 

Većina uzgajivača koji slijede ove smjernice članovi su registriranog kluba chihuahua koji uzgaja pse prema FCI standardu. 

Povijest: Meksiko kao zemlja podrijetla

Unatoč raznim teorijama o podrijetlu chihuahua, relativno je sigurno da pasmina chihuahua potječe iz Meksika. U pokrajini Chihuahua u sjevernom Meksiku još uvijek ima mnogo malih divljih pasa koji izgledaju vrlo slično psima s pedigreom. 

Prema ovoj teoriji, chihuahua pripada žrtvenim psima starog Meksika, Techichiju. U religiji, Chihuahua je preuzela ulogu vođenja mrtvih duša u zagrobni život. Nažalost, ovaj poziv je značio da je mnogo chihuahua izgubilo život na sprovodima. 

Druga teza kaže da su chihuahue već Asteci koristili kao žrtvene pse u ritualima. Neki idu i dalje u prošlost i vjeruju da su njihovi preci bili među Toltecima. Pasmina chihuahua bi stoga bila stara više od 1000 godina. 

 Prema drugoj tradiciji, Španjolci su donijeli životinje u zemlju kada su osvojili Meksiko u 15. stoljeću. Do danas niti jedna od spomenutih teorija nije u potpunosti dokazana niti opovrgnuta. 

Chihuahue od sredine 19. stoljeća 

Prvi sigurni zapisi o povijesti chihuahue potječu iz 19. stoljeća. U to su vrijeme farmeri u meksičkoj pokrajini Chihuahua počeli prodavati male pse putnicima iz SAD-a. Tako je započeo trijumfalni pohod chihuahua svijetom. 

Turisti su bili toliko oduševljeni najmanjim psima na svijetu s velikim očima i velikim ušima da su se psi ubrzo proširili po cijeloj Americi, a odatle i u Europu. 


Natalie Decker
Profilbild Natalie Decker (mit Pferd)

“Život bez mopsa je moguć, ali besmislen”, jednom je rekao Loriot. Složila bih se bezrezervno i dodala: "Život bez konja, mačke i zeca također!" Moje srce kuca za sve velike i male životinje i imam veliku sreću da mogu pisati o svojoj strasti kao slobodni autor. Svojim člancima želim podići svijest o dobrobiti životinja i dati korisne savjete ljubiteljima životinja.


Naši najkorisniji članci
8 min

Jack russell terijer

Malen, pametan i živahan – jack russell terijer privlači veliki broj obožavatelja. U nastavku saznajte po čemu je ova pasmina tako posebna i što trebate znati o držanju popularnih psića.
8 min

Labrador retriver

Jednostavan, prilagođen ljudima i pouzdan: labrador retriver srednjeg rasta izuzetno je popularan kao obiteljski pas, ali izvornom radnom psu potreban je mentalni I fizički poticaj.
10 min

Njemački ovčar

Njemački ovčar je najrašireniji radni pas na svijetu, ali se, zahvaljujući svom prijateljskom i znatiželjnom ponašanju, odlično uklapa u gotovo svaku obitelj.