Lonžiranje sa psom

Lonžiranje sa psom

Konji privezani na lonž ne izazivaju čuđenje, ali što je sa psima? Ovdje saznajte zašto lonžiranje sa psom može biti izuzetno dobar trening. 

Što je lonžiranje sa psom? 

Čovjek stoji u središtu dok ga njegov ljubimac obilazi na dugoj uziciLonžiranje je odavno prepoznato kao smislena metoda treninga za konje. Sve više vlasnika pasa prepoznaje potencijal lonžiranja za trening sa psom. U međuvremenu je lonžiranje postalo pravi pseći sport. To ni ne čudi – ako želite da pas radi nešto više od pukog trčanja u krugu, trening nudi brojne mogućnosti za zajedničko učenje pa i zabavu! Težina treninga može se lako prilagoditi psu i vlasniku. 

Lonžiranje sa psom – prvi koraci 

Želite trenirati lonžiranje sa svojim psomNišta lakšeSavjetovat ćemo vas u prvim koracima: 

Lonž i krug 

Prije no što započnete s treningom označite krugTo možete učiniti, primjerice, debelim vrpcama ili stupićima. Pas se mora moći jasno orijentirati i vidjeti krug. Veličina kruga ovisi o veličini vašeg psa. Prikladan radijus za većinu pasa je pet metara, no, primjerice, patuljasti pinč će se bolje snaći u radijusu od četiri metra. Planirajte velikodušan krug. Uostalom, ne želite da se vašem psu zavrti u glavi.  

Postoji li zabranjena zona? 

Prije treninga razmislite: je li unutrašnjost kruga zabranjena zona za vašeg psa? Tada biste to trebali psu pokazati od početka. Ako nema zabranjene zone, pas može ući u krug. Međutim, nagradu dobiva samo ako se kreće po rubu kruga. 

Hodanje u krug 

Na početku vaš pas uči hodati na uzici s vanjske strane na rubu označenog kruga. Na početku hvalite psa za svaki ispravan korak na vanjskom rubu. Ne zaboravite nagraditi svojeg psa poslasticom. Kad vaš ljubimac shvati da bi se trebao orijentirati na krug, povećajte udaljenost od njega. Ako ne smije ući u unutrašnjost kruga, svaki put ga odvedite natrag do ruba kad krene prema vama. Ako ne postoji zabranjena zona, pas može doći k vama. Međutim, zanemarite ga i pozitivno ga potaknite samo ako je na vanjskom rubu. Vrijeme i govor tijela su presudni. U početku će pas htjeti doći k vama kad god ga pogledate. Stoga krenite malim koracima i prvo budite blizu svog ljubimca. Započnite s nekoliko minuta treninga kako ga ne biste opteretili. 

Mogući zadaci tijekom lonžiranja 

Nakon što pas shvati kako se kretati po rubu kruga, možete proširiti trening različitim zadacima. Započnite s osnovnim naredbama koje vaš četveronožni prijatelj dobro zna  primjerice „sjedni ili „mjesto“. Kasnije možete uvesti naredbe poput „čekaj“ ili „kreni“. Bez obzira je li riječ o štenetu ili odraslom psu, lonžiranje uspijeva samo ako ljubimac razumije što želite od njega. Ako pas nije savladao sjesti tik do vas, neće to učiniti ni prilikom lonžiranja. 

Sa stajališta profesionalaca, u lonžiranju je poželjno ne koristiti se verbalnom komunikacijom ili poslasticamaNjima nagrađujte psa samo u prvih nekoliko treninga i postupno ih smanjujte. Ali upamtite, lonžiranje predstavlja odličnu priliku za trening koji bi prije svega trebao pružiti zadovoljstvo vašem ljubimcu i vama. 

Lonžiranje za napredne 

Usvojili ste lonžiranje i tražite sljedeće izazove? Nema problema! Trening možete obogatiti dodatnim trikovima. Iskusni vlasnici koriste različite varijante krugova kao dodatni izazov. Kod slobodnog lonžiranja nema definiranog kruga. Pas hoda u krug bez oznake, odnosno samo na lonžu.  Vašeg četveronožnog prijatelja možete također naučiti da hoda, primjerice, u obliku osmice. Moguće je i lonžiranje s nekoliko pasa istovremeno. Otkrijte postoji li u vašoj blizini škola za pse koja nudi ovakav trening sa psima. Trening s drugim ljubimcima mnogo je zabavniji. Iskusni trener dat će vam dragocjene savjete o zahtjevnoj komunikaciji sa psom prilikom lonžiranja. 

Pet razloga zašto je lonžiranje sa psom dobro kao trening: 

  • nove perspektive nude nove oblike treninga 
  • potiče koncentraciju psa 
  • omogućuje fizički i mentalni trening 
  • pas i čovjek međusobno se bolje upoznaju s govorom tijela 
  • jača vezu između vlasnika i psa 

Je li lonžiranje prikladno za sve pse? 

Lonžiranje je izvrsna aktivnost za mnoge ljubimceVrlo aktivni psi koji vole raditi s ljudima bit će posebno oduševljeni. Budući da pas može i polako hodati, lonžiranje je pogodno i za starije ili bolesne pse kojima je potreban kontrolirani trening hodanja i trčanja. Štence je najbolje prvo naučiti nekoliko osnovnih naredbi prije prvih pokušaja lonžiranja. Ako je vaš ljubimac lovački pas koji voli biti samostalanovaj trening za njega možda neće biti prikladan. Ako niste sigurni je li lonžiranje idealno za vašeg psa, razgovarajte sa svojim trenerom. 

Naši najkorisniji članci
8 min

Odgoj šteneta

Što prije to bolje? Što se tiče odgoja psa, ova je uzrečica točna. Psići su izuzetno radoznali i spremni na istraživanje svega što ih okružuje. To se može iskoristiti tako da ga se kroz igru, ali dosljedno, uči koje je ponašanje poželjno, a koje nepoželjno.
12 min

10 omiljenih trikova za pse

Trikovi kao daj šapu, lezi ili hvatanje poslastice u zraku zvuče vam poznato? Donosimo vam 10 trikova za pse s kojima ćete vi i vaš pas postati prave zvijezde. I najbolji dio: trikovi za pse ne samo da oduševljavaju publiku, već razvijaju vašeg psa fizički i psihički, a u isto vrijeme, vježbanje trikova jača vaš odnos.
4 min

Moje štene grize – što da učinim?

Štene grize? Čak i najslađe štene od šestog tjedna života ima 28 zubića koje već može učinkovito koristiti. Doduše, sa svojim mini oružjem može samo neugodno bosti i ne može nanijeti ozbiljne ozljede. Ipak, svaki bi vlasnik trebao naučiti svojeg štenca da takvo ponašanje nije poželjno.