Patuljasti pinč

Zwergpinscher

Zwergpinscher sind sehr aufgeweckt und binden sich eng an ihre Besitzer.

Pinč u malom formatu? Nemojte da vas prevari! Patuljasti pinč je pravi frajer. Ako tražite slatku mazu, patuljasti pinč je potpuno promašen odabir. Unatoč svojoj veličini, aktivni obiteljski pas ima ogromnu želju za trčanjem i vježbanjem te njegovi vlasnici moraju uvijek biti spremni na akciju!

Povijest

S pogledom na povijest patuljastog pinča, ne iznenađuje da je takav lovac. Psi pasmine pinč potječu od drevnih domaćih pasa koji su se ljudima pridružili prije više tisuća godina. Kao što pokazuju nalazi lubanje i kostiju, ovaj „arhetipski pas“ već je čuvao naselja u kamenom dobu i držao podalje glodavce ili druge štetočine. Krajem 19. stoljeća na gotovo svim farmama pronađeni su pinčevi. Četveronožni prijatelji bili su vrlo popularni kod poljoprivrednika zbog njihove pozornosti i vještine u lovu na štakore i miševe. Čak su i majstori preživljavanja poput štakora teško mogli izbjeći pažljive i uvijek spremne pinčeve.

Kratkodlaki pinč i razbarušeni šnaucer u prošlosti su pripadali istoj vrsti, kako navodi još danas postojeći njemački Klub pinčeva i šnaucera osnovan 1895. godine. Tek početkom 20. stoljeća osnivač kluba Josef Berta počeo je odvajati pinčeve po tipu dlake. Uzgoj patuljastog pinča započeo je vrlo rano i tako se patuljasti pinč brzo odvojio od svojih većih kolega. Za razliku od njemačkog pinča, patuljasti pinč brzo je postao popularan kao kućni pas. Već na prijelazu stoljeća u velikom su ga broju držali u privatnim domaćinstvima. U Matičnoj knjizi Kluba pinčeva i šnaucera iz 1925. bilježi se već 1300 unosa. Osobito dame iz visokog društva voljele su ostati zamijećene s malim psom u naručju. Još 1937. Felix Ebener opisao je popularnog modnog psa riječima: „Potrebno mu je malo prostora i malo njege, može biti vrlo skroman i odgojen, šarmantan je i graciozan čak i u malim nestašlucima. S čistim šapama, kratkim, glatkim krznom, sigurno se može primiti na najelegantniji tapecirani namještaj. “

Josef Berta bio je jedan od prvih uzgajivača koji je uvidio da patuljastom pinču ni blizu ne odgovara takav opis. Sam Berta bio je toliko oduševljen svojim malim psom, Max v. Klein-Parisom, da je izvijestio: „Imao sam mnogo hrabrih pasa od kojih su neki ostali u neizbrisivom sjećanju. Max nadmašuje sve, najbolji je, najinteligentniji, najdraži i najkorisniji pas kojega sam ikada posjedovao!“ Berta je svojom hvalom motivirao i druge uzgajivače pasa da se pozabave ovom posebnom pasminom. Upravo su Berta i njegovi kolege stvorili patuljastog pinča kakvog poznajemo danas: osebujnog psa dobrog karaktera, drskog temperamenta, odličnog zdravlja i ponosne ljepote.

Izgled

Po izgledu je patuljasti pinč mali blizanac njemačkog pinča i, da tako kažemo, mini izdanje većeg pinča. S visinom hrpta od 25 do 30 cm, patuljasti pinč je oko 20 cm manji od svog „brata“, a s težina od samo četiri do šest kilograma lakši je i za oko deset kilograma.

Baš poput njemačkog pinča, njegova je tjelesna građa pravokutna, odnosno visina i duljina tijela otprilike su iste dužine. Isto tako, ukupna dužina glave odgovara dužini od hrpta do repa. Patuljasti pinč ima vrlo mišićavo i elegantno tijelo koje posebno dolazi do izražaja zahvaljujući kratkoj sjajnoj dlaci. Glava mu je snažna i izdužena, čelo je ravno i bez nabora. Uši u obliku slova V nalaze se visoko na glavi. Patuljasti pinčevi dostupni su i s uspravnim i preklopljenim ušima. Nabor preklopljenih ušiju trebao bi početi ispod ili u visini vrha glave. Rep je prirodan, cilj uzgajivača je rep u obliku sablje ili srpa.

Čvrsta koža bez nabora prekrivena je gustom kratkom dlakom. Zbog glatke strukture dlake, krzno ima prekrasan sjaj. Patuljasti pinčevi dostupni su u crno-crvenoj boji, kao i smeđoj boji. U crno-crvenoj varijanti je cijela dlaka crna s bakreno-crvenim ili smeđim dijelovima. Crveno-smeđi dijelovi, koji su što tamniji s oštrim rubovima, mogu se pojaviti kod očiju, na donjoj strani vrata, na sredini prednjih nogu, na šapama, na unutarnjoj strani stražnjih nogu i ispod korijena repa. Karakteristična su i dva ravnomjerna, jasno razgranata trokuta na prednjem dijelu prsa. Kod jednobojnih pasa smeđa boja krzna kreće se od svjetlo crvene preko crveno-smeđe do tamno crveno-smeđe boje.

Zwergpinscher im Grass © Grigory Bruev / stock.adobe.com
Zwergpinscher gibt es in unterschiedlichen Farbausprägungen.

Karakter patuljastog pinča

U odnosu na njemačkog pinča, patuljasti pinč se u engleskom govornom području naziva minipinč ili minijaturni pinč. Za razliku od ostalih malih pasmina, patuljast pinč nema zdravstvenih poteškoća. Tijelo patuljastog pinča puno je snage i promatrajući ga brzo možete uvidjeti koliko je ovaj mali pas brz i energičan. Patuljasti pinčevi su psi za sve sportove. Bilo da je riječ o jahanju, planinarenju, vožnji biciklom ili trčanju, mali, okretni i brzi psi oduševljeni su gotovo svim sportskim aktivnostima svojih vlasnika. Najvažnije je da oni u njemu sudjeluju!

Ovi privrženi psi ne vole biti prepušteni sami sebi – ni u kojem slučaju. Patuljasti pinčevi vrlo su usredotočeni na ljude i rado ih posvuda prate. Sva njihova ljubav usmjerena je samo prema jednoj osobi. To ne znači da ne mogu biti u bliskoj vezi s ostalim članovima obitelji, slušaju ih i vole ići u šetnju s njima, ali patuljasti pinčevi osjećaju se potpuni tek kad im je najdraži vlasnik u blizini. Richard Strebel je u svojoj knjizi „Njemački psi“ objavljenoj 1905. napisao nekoliko riječi o patuljastom pinču: „Njegov je karakter divan. U cijeloj kući priznaje samo moju suprugu, iako ga svi mazimo i pokušavamo sve kako bi osvojili njegovo srce. Svi su pokušaji propali zbog njegove odanosti!“

Iako se patuljasti pinčevi smatraju smirenima, razigranima i uvijek dobro raspoloženima, ipak pokazuju snažni instinkt svojih predaka koji su imali zadatak zaštititi kuću i dvorište od uljeza i štetočina. Osobito kad je riječ o dobrobiti njihovog tako voljenog vlasnika, patuljasti pinčevi ponekad pokazuju prilično nizak prag tolerancije. Međutim, sveobuhvatnom socijalizacijom u ranoj dobi i dosljednim odgojem može se spriječiti da postanu agresivni lajavci. Patuljasti pinčevi pokazuju izraženu spremnost na učenje i, zahvaljujući brzom shvaćanju, vrlo ih se lako odgaja. Dobru dozu znatiželje i priliku da se u određenoj mjeri slobodno razvijaju trebali bi, naravno, pružiti ovim malim psima. Ovoj pasmini treba znatno više vježbe od ostalih pasmina njegove veličine, a svakako mu je potreban i mentalni trening. Ako se ovi uvjeti uzmu u obzir uz dobar pseći trening, ovaj patuljak, koji je obično prilično nervozan, postaje ugodan i smiren obiteljski pas. Također je vrlo tolerantan prema drugim kućnim ljubimcima, poput mačaka ili ptica. Miševi ili mačke u bijegu mogu uvijek pobuditi urođeni lovački instinkt temperamentnog patuljastog pinča.

Zwergpinscher Welpen © Grigory Bruev / stock.adobe.com
Prüfen Sie vor dem Welpenkauf, ob Ihr Züchter nach dem Rassestandard der FCI züchtet.

Uzgoj i zdravlje

Jedan od najpoznatijih uzgajivača ovog elegantnog psića je Ernst Kniß-Leipzig, osnivač uzgajivačnice Patuljasti pinč „vom Klein Paris“, koji je sa svojim psima Champion Wichtel, Ulrich, Dirndl, Heinerle i Gretel von Klein-Paris presudno doprinio postizanju uzgojnih ciljeva. Članstvo u Klubu pinčeva i šnaucera referenca je na ozbiljan uzgoj koji je posvećen standardima pasmine i zdravlju patuljastog pinča. Zdrav razvoj pinča uvijek bi trebao biti u prvom planu prilikom uzgoja. Bolesti koje se često javljaju kod malih pasmina uglavnom su zaobišle patuljastog pinča. Naprotiv, patuljasti pinčevi smatraju se vrlo vitalnim i zdravim psima.

U tom pogledu nemaju ništa zajedničko s takozvanim mini patuljastim pinčevima, koji su pretjerano mali i osjetljivi te su stoga izuzetno skloni bolestima. Ovi mali psi, koji ponekad teže samo dva kilograma, uglavnom potječu iz masovnog uzgoja i u mnogim zemljama nisu priznati kao pasmina prema FCI standardima. Pored naziva, jedina zajednička osobina patuljastih pinčeva i mini patuljastih pinčeva je osjetljivost na hladnoću. Tanke uši posebno su u opasnosti od ozeblina. Pri hladnijim temperaturama preporučuje se obući vašeg malog junaka u kaputić za pse.

Kod odabira prikladnog uzgajivača patuljastih pinčeva svakako biste trebali provjeriti je li se psi uzgajaju u skladu s propisanim FCI standardima pasmine. Kako biste se uvjerili u ozbiljnost uzgajivača, trebali biste ga moći posjetite kod kuće i upoznate leglo, tj. štenad ili barem majku u prirodnom okruženju. Tijekom takvog posjeta uzgajivač će detaljno reći o svojstvima pasmine i pružiti mnogo vrijednih savjeta o odgoju i prehrani. Naravno, on će se raspitati za uvjete u vašoj kući. Ovo je jedini način na koji može otkriti hoće li jedan od njegovih patuljastih pinčeva biti dobro zbrinut u vašem domu. Ozbiljan uzgajivač želi prodati svoju štenad odgovarajućem vlasniku i ne riješiti se šteneta što je brže moguće.

Prehrana patuljastog pinča

Bez obzira na njihovu pasminu, svim je psima potrebna prehrana bogata mesom s vrlo malo žitarica. Hranu za pse potrebno je odabrati na temelju težine, starosti i posebnih karakteristika vašeg ljubimca. U slučaju dvojbe, pitajte svojeg veterinara za savjet.

schwarz und rot Zwergpinscher © Grigory Bruev / stock.adobe.com
Zwergpinscher sind sehr gelehrig und wollen gerne gefordert werden.

Odgoj i držanje patuljastog pinča

Ako razmišljate o kupnji patuljastog pinča, trebali biste biti svjesni da, iako je ovaj pas vrlo mali, ne treba mu manje pažnje i kretanja od svojih većih kolega.

Patuljasti pinčevi vrlo su simpatični psi kojima je potreban bliski kontakt sa svojim ljudima. Vrlo zaposleni ljudi s punim radnim vremenom koji svoje četveronožne prijatelje moraju dugo ostavljati same ne dolaze u obzir. Najbolje im odgovaraju sportski entuzijasti koji sa svojim ljubimcem provode mnogo vremena i žele se iskušati u aktivnostima izvan uobičajene šetnje. Unatoč svojoj veličini, patuljasti pinčevi izvrsni su psi pratitelji za razne slobodne aktivnosti, poput jahanja, planinarenja, trčanja ili vožnje biciklom. Čak i u psećim sportovima, poput okretnosti, ovaj je brzi i spretan pas u svom elementu. Vlasnici patuljastih pinčeva ne bi trebali utrošiti vrijeme samo na sport, već i na dosljedan odgoj. U školama za pse patuljasti pinčevi ponekad nauče suzbiti svoj pomalo eksplozivan temperament i mirno reagirati usprkos urođenom instinktu. U idealnom slučaju takva socijalizacija počinje već dok su štenci. Budući da štenci ove pasmine trebaju puno skrbi, prilično su neprikladni za obitelji s djecom mlađom od tri godine koja zahtijevaju jednako toliko pažnje i odgoja.

Za dobar odgoj i socijalizaciju sport s ljubimcem je, naravno, neophodan jer psi koji se mogu dobro istrčati na otvorenom, kod kuće će također dignuti sve četiri u zrak i opustiti se. Ako je osigurano dovoljno fizičkog i mentalnog treninga, patuljasti pinč osjećat će se, zahvaljujući svojoj veličini, ugodno i u stanu. Osim bogatih sportskih ili obrazovnih aktivnosti, fizička briga o patuljastim pinčevima prilično je jednostavna. Kratko krzno rijetko treba četkati. Za uklanjanje prljavštine obično je dovoljna vlažna krpa.

Patuljasti pinčevi trebaju osobu uz sebe koja zna cijeniti njihov temperament i koja ima vremena posvetiti svu pažnju ovom malom psu s junačkim srcem. Kao zahvalu, patuljasti pinčevi sigurno unose više zabave i dobrog raspoloženja u vaš dom. Vaši se ukućani mogu veseliti vjernom psu koji je spreman igrati se u bilo kojem trenutku i koji će ih uvijek pratiti u stopu.

Pročitajte i naš članak o prehrani štenaca!

Povezani članci
Naši najkorisniji članci
8 min

Jack russell terijer

Malen, pametan i živahan – jack russell terijer privlači veliki broj obožavatelja. U nastavku saznajte po čemu je ova pasmina tako posebna i što trebate znati o držanju popularnih psića.

8 min

Labrador retriver

Jednostavan, prilagođen ljudima i pouzdan: labrador retriver srednjeg rasta izuzetno je popularan kao obiteljski pas, ali izvornom radnom psu potreban je mentalni I fizički poticaj.

10 min

Njemački ovčar

Njemački ovčar je najrašireniji radni pas na svijetu, ali se, zahvaljujući svom prijateljskom i znatiželjnom ponašanju, odlično uklapa u gotovo svaku obitelj.