Kako učiniti balkon sigurnim za mačke

Balkon siguran za mačku

Mačke su vrlo radoznale i rado provode vrijeme na balkonu.

Imate balkonUz malo truda pretvorite ga u oazu za svoju ljubimicu. Naravno, balkon mora biti siguran za mačku. U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta. 

Zašto je važno osigurati balkon?

Čim dođe proljeće, najradije bismo cijeli dan proveli vani. Čak i kućni ljubimci čeznu za promjenom krajolika na kraju hladnog godišnjeg doba. 

Ako vaša mačka provodi vrijeme isključivo u stanu, a imate i balkon, svojoj mački možete ponuditi aktivnosti na otvorenom. 

Lijepo uređen i siguran balkon može ponuditi vašoj kućnoj ljubimici zanimaciju na otvorenom tijekom cijele godine. 

  • Vaša mačka uživat će na svježem zraku. 
  • Može njuškati okolinu. 
  • Može doživjeti sva godišnja doba i time obogatiti svoje dane. 
  • Vani se uvijek nešto događa: ptice, insekti, ljudi i drugi izvori buke izoštravaju mačja osjetila. 
  • Vaš mali istraživač također može puno toga istražiti na samom balkonu. 

Kako bi vaša ljubimica bila sigurna dok uživa u svježem zraku, trebali biste osigurati svoj balkon i balkonska vrata. Iako se često može čuti da se mačke uvijek dočekaju na šapama, ipak se događaju nesreće u kojima se mačke ozbiljno ozlijede. 

Balkon siguran za mačku: mreže za mačke

Jedan od najvažnijih alata za zaštitu balkona je mreža za mačke. Ona sigurno štiti vašu mačku od pada. Mreža bi trebala biti otporna na kidanje, vremenske utjecaje i UV zrake. Osim toga, rupe na mreži trebale bi biti dovoljno male da se vaša ljubimica ne može jednostavno provući kroz njih. 

Mrežu za mačke možete upotrijebiti i na drugim mjestima. Pomaže u osiguravanju prozora i drugih opasnih mjesta. S pomoću metalnog okvira i prikladne mreže možete čak pretvoriti svoju terasu u raj za mačke. 

Odgovarajuća veličina otvora mreže

Kako bi vaša mačka bila uvijek sigurna, uzmite u obzir veličinu otvora pri odabiru mreže. 

Ako je vaša mačka mlada i okretna, najbolje je odabrati mrežu s otvorima od dva do četiri centimetra. Za starije mačke ili bucmaste ljubimice dovoljno je odabrati mrežu s otvorima veličina pet centimetara. 

Žičani okviri također sprječavaju bijeg najupornijih mačaka. 

Odabir okvira za mrežu

Kako ćete pričvrstiti mrežu ovisi o vašem balkonu i mjestu na kojem se nalazi vaš stan. Većina mačjih mreža može se lako pričvrstiti klinovima, kukama i okvirima za pričvršćivanje. To vam otvara brojne mogućnosti da mački ponudite siguran pristup otvorenom prostoru. Prije nego što započnete s bušenjem, isplanirajte kako ćete postaviti mrežu na svoj balkon. 

Podstanari ste i imate strogog stanodavca? Postoje rješenja koja ne zahtijevaju rupe u zidu. Takve mreže za mačke prilagođene podstanarima mogu se pričvrstiti zateznim užadima i montirati stezaljkama i teleskopskim šipkama na ogradu ili između stropa i poda. Tako možete stvoriti mačji raj na otvorenom bez previše radova. 

Neki se vlasnici mačaka pitaju kako svoj balkon mogu učiniti sigurnim za mačke bez mreže. Nažalost, nema alternative zaštiti koju nudi mreža. Međutim, možete se odlučiti za boju koja odgovara vašem uređenju ili s pomoću ukrasnog bilja učiniti mrežu manje vidljivom. 

Savjeti za montažu vaše mreže za mačke

  • Provjerite je li balkon potpuno osiguran jer se mačke lako mogu progurati kroz male otvore. 
  • Lagano zategnite mrežu. 
  • Mreža bi trebala biti dovoljno visoka kako mačka ne bi mogla pobjeći. 
  • Također ne zaboravite osigurati balkon na vrhu – pogotovo ako nije natkriven. 

Oaza na otvorenom za vašu ljubimicu

Balkon siguran za mačku ne bi trebao samo pružiti vašoj mački zaštitu od pada. U idealnom slučaju, balkon prikladan za mačku je i mjesto na kojem se vaša ljubimica osjeća sigurno i sretno. To ćete postići dobro osmišljenom opremom i, naravno, uklanjanjem izvora opasnosti. 

Bilje za balkon koje nije otrovno za mačke

Prije svega, trebali biste ukloniti sve izvore opasnosti na svom balkonu. U idealnom slučaju, birajte samo netoksične biljke ako vaša mačka redovito posjećuje balkon. Osim toga, trebali biste i tegle s cvijećem pričvrstiti za zid ili postaviti na pod kako ih vaša mačka ne bi srušila. Usput – čak i gnojivo može naštetiti vašoj ljubimici. Stoga takva sredstva uvijek smjestite na sigurna mjesta. 

Uz mačju travu i mačju metvicu, na balkonu možete uzgajati i bambus i razne biljke koje su sigurne za mačke. To su, primjerice, metvica, valerijanu ili dragoljub. 

U idealnom slučaju biljke bi trebale biti izvan dosega vaše ljubimice. Nekim igračkama također možete odvratiti mačku od biljaka na vašem balkonu. 

Više o bezopasnim biljkama za mačke saznajte u našem članku: Bezopasne biljke za mačke

Mačka gleda kroz mrežu za mačke
Kada odabirete balkonske biljke, pobrinite se da su sigurne za vašu ljubimicu.

Mačji raj na otvorenom

Donosimo vam detalje koji nisu prijeko potrebni, ali zahvaljujući kojima će se vaša ljubimica osjećati kao u rajuOsigurajte svojoj mački sjenovita mjesta za vruće dane jer posebno ljeti, mačke će uživati u mjestu za spavanje zaštićenom od sunca. Trebali biste osigurati i mjesta za piće. Kišnica nije dobra za vašu mačku, zato joj umjesto toga uvijek ponudite dovoljno svježe vode. 

Mačke također žele redovito oštriti kandže. Kako biste izbjegli tragove kandži na netom kupljenom trosjedu, razmislite o kupnji grebalice za balkon. Vaša će vam ljubimica biti zahvala, a nadamo se da će vas to poštedjeti oštećenog namještaja. 

Istodobno, grebalice ili valjci za grebanje poslužit će kao vašoj mački kao vidikovac. Povišeno mjesto koje otkriva svijet iza balkona bit će pun pogodak. 

Napokon, trebali biste razmisliti i o udobnoj površini za ležanje svoje ljubimice. Primjerice, ako to dopušta veličina vašeg balkona, možete posaditi mačju travu u drvenu kutiju obloženu plastičnom folijom. Tamo se vaša mačka može šetati i opustiti kao na livadi. Osim toga, neka se na vašem balkonu nađe i udoban krevet. 

Uživajte sa svojom ljubimicom na balkonu

Uz naše savjete možete osigurati svoj balkon i pružiti svoj ljubimici veliko zadovoljstvo na otvorenom. Pri uređivanju mačjeg balkona pustite mašti na voljuPronađite inspiraciju na društvenim mrežama ili putem internetske pretrage slika balkona drugih mačkoljubaca. 

Uživajte sa svojom ljubimicom na svježem zraku. Projekt možete odmah iskoristiti za proljetno čišćenje balkona i ondje stvoriti mirno mjesto koje će i vašu mačku i vas učiniti sretnima i opuštenima. 

Siguran balkon za mačke - savjeti
Naši najkorisniji članci
5 min

Voli li me moja mačka? 10 znakova koji to dokazuju

Često je mačji iskaz ljubavi suptilniji od psećeg. Unatoč tome, iskusni poznavatelji mačaka mogu jasno prepoznati njihove znakove ljubavi. Što više vjerujete svojim instinktima, kao što to radi i vaša mačka, vidjet ćete i osjetiti koliko vas vaša ljubimica voli.
3 min

Zašto su mačke dobre za naše zdravlje

Gotovo da nema boljeg zvuka za opuštanje od predenja mačke. Vlasnici mačaka su potvrdili da je zajednički život sa šapicama dobar za njih. Zapravo, ova tvrdnja se može znanstveno potvrditi. U nastavku pročitajte zašto su mačke dobre za naše zdravlje.
6 min

Je li moja mačka sretna?

Kad nekoga volimo, želimo da on bude sretan. To, naravno, vrijedi i za naše krznene prijateljice s kojima dijelimo život. U nastavku vam donosimo sigurne pokazatelje koji će vam reći je li vaša mačka sretna.