Bezopasne biljke za mačke This article is verified by a vet

bezopasne biljke za mačke

Ponekad možete primijetiti mačku, kako se valja u pažljivo njegovanim cvijetnjacima. Kada joj se približite mačka se ponaša kao luda. Što se to dogodilo? Biljno zelenilo je važan dodatak prehrani za naše male tigriće. Ali mnoge biljke mogu doslovno omamiti mačke. A upravo su te biljke u vrtu osobito lijepe! U nastavku vam predstavljamo neke bezopasne biljke za mačke.

Mačja trava

Biljka, kojoj mačka posvećuje toliko pažnje sigurno sadrži supstancu koja je opojna za mačke. Mačja trava ili takozvana catnip (lat. Nepeta Cataria) je osobito popularna. Njezin okrepljujući učinak čini mačke euforično razigranima. Međutim, neke mačke tu travu jednostavno ignoriraju. Zašto je to tako još uvijek nije poznato. Neke od mačke, koje obožavaju mačju travu, se pomoću nje vrlo brzo mogu nasamariti na sve:

Odmah prihvaćaju nove grebalice , zaljubljuju se u plišane igračke punjene mačjom metvicom a prije tako popularna kutna grebalica u usporedbi sa sisalnim stupovima poprskanim mačjom travom postaje nezanimljiva.

Mačji timijan

Miris mačjeg timijana (lat. Teucrium marum) koji je sličan mačjoj travi je nekim mačkama neodoljiv. Biljka dolazi sa zapadnog Mediterana i može se uzgajati kao sobna ili vanjska biljka. Prelijepi ljubičasti cvijetovi biljke koji mirišu po eteru su prejakog mirisa za ljudske noseve. Mačke, međutim, obožavaju mačji timijan čak i kada je on osušen i naprosto su omamljene.

Bezopasne biljke za mačke: valerijana

Na trećem mjestu najpopularnijih biljaka je valerijana (lat. Valeriana officinalis). Mačke se rado kotrljaju oko suhe biljke mirisa kamfora i vrište od užitka. Također i u ovom slučaju je pozadina ponašanja još uvijek nepoznanica.

Kućne biljke

Tri opojne biljne vrste se jedu nerado, dok su trave pri vrhu ishrane naših mačaka. One su potrebne za izbacivanje loptica od dlake iz tijela. Mnogi vlasnici mačaka su već žrtvovali svoje kućne biljke ovoj sklonosti svog sustanara. Međutim, među njima su uglavnom biljke koje su za mačke otrovne i čiji unos može izazvati toksične reakcije. Stoga je neophodno obratiti pozornost na toksičnost biljaka. Bezopasne biljke za mačke su: zeleni ljiljan, hibiskus i ciparska trava. Nasuprot tomu, blago do vrlo otrovne su ciklama, sorte azaleja, kukurijek, difenbahija, bršljan, spatifilum, paprati, sok fikusa i lišće kaučukovca, zumbul, aglaonema, sorte krokusa, oleander, filodendron, rododendron, tulipani, božićna zvijezda i sobna kala.

Mačja trava

Prilikom čišćenja krzna mačke gutaju puno dlake lizanjem s hrapavim jezikom. U želudcu se dlaka miješa sa slinom u takozvane loptice od dlake. To se češće događa kod dugodlakih mačaka nego kod kratkodlakih. Loptice od dlake većinom ne mogu proći kroz crijeva i moraju se izbaciti. Pri tome netoksične biljke za mačke mogu pomoći. Tome pridonose vlakna mladih netoksičnih trava. Mačka tako čisti svoj želudac i sprječava opstrukciju crijeva. Sa svježe posijanim žitaricama, ciparskom travom ili kupovnom mačjom travom možete razmaziti mačku i tako ju eventualno držati podalje od svojih kućnih biljaka. Međutim, postoje velike razlike između pojedinih vrsta trave. Stoga svakako obratite pozornost na rubove trave. Oni bi trebali biti meki, a ne urezani. Oštre trave mogu uzrokovati ozbiljne ozljede usne šupljine i unutarnjih sluznica.

Reduciranje loptica dlake

Češljanje i četkanje

Mnogi vlasnici mačaka smatraju da je povraćanje mačke zbog izbacivanja loptica dlake štetno. To se može smanjiti svakodnevnim četkanjem i češljanjem ili kod mačaka koje odbijaju četkanje, pomoću hrapave rukavice. Ove mjere omogućuju mačkama da prilikom "pranja" unose manje dlake. Dugodlake mačke osobito trebaju ljudsku pomoć prilikom njege krzna, što također rješava problem pretjeranog opadanja dlake.

Paste od slada

Sljedeća stvar koja vam može pomoći je pasta od slada. Masti koje se tamo nalaze olakšavaju prolaz manjih loptica dlaka kroz probavni trakt. Na taj način, umjesto povraćanjem mačka može loptice dlake izbaciti tijekom obavljanja nužde. Ukoliko mačiću dajete pastu od slada nekoliko puta tjedno ona može u potpunosti zamijeniti mačju travu i imati okus po posebnoj poslastici. Dodatci minerala i vitamina također su zdravi. Na taj način paste od slada u kombinaciji sa svakodnevnim učestalim češljanjem i četkanjem su dobra alternativa uobičajenoj mačjoj travi.

Otkrijte također naš asortiman posebne hrane za smanjenje loptica dlake.


Franziska G., veterinarka
Franziska G.

Diplomirala sam veterinu na Sveučilištu Justus Liebig u Giessenu gdje sam imala priliku opsežno se baviti životinjama i steći iskustvo u raznim područjima, kao što su male i velike životinje, medicina egzotičnih životinja te farmakologija, patologija i higijena hrane. Od tada se ne bavim samo autorskim radom, već radim i na svojoj disertaciji. Cilj mi je u budućnosti bolje zaštititi životinje od patogenih organizama. Uz svoje veterinarsko znanje, također dijelim vlastita iskustva kao sretna vlasnica psa i mogu razumjeti i razjasniti strahove, probleme kao i druga važna pitanja o zdravlju životinja.


Naši najkorisniji članci
3 min

Životna dob mačke

Životna dob psa može se jednostavno izračunati: jedna pseća godina odgovara sedam ljudskih godina života, ali pri tome treba obratiti pažnju na pasminu i težinu psa. No, kako se određuje životna dob mačke? I koliko godina uopće mogu doživjeti mačke? Od koje se dobi mačku može smatrati starijom mačkom?
4 min

Prehlada kod mačke

Hladno i vlažno vrijeme, blato i stalne promjene temperature za ljudski i životinjski imunološki sustav predstavljaju veliki izazov. Stoga, prehlada kod mačke također je moguća i ponekad nije tako bezazlena. S mačjom prehladom susreli su se brojni vlasnici i znaju da je prehladu kod mačke potrebno pažljivo promatrati.