10 savjeta za još bolje fotografije vaše mačke

Fotografiranje mačke mobitelom

Mačke su jedna od najpopularnijih motiva na fotografijama. Fasciniraju nas izražajne oči, baršunaste šape, svilenkasto krzno i elegantno držanje. No, ako ste ikad poželjeli fotografirati svoju ljubimicu, znate da su mačke prilično svojeglave. Sljedećih 10 savjeta pomoći će vam da snimite savršene fotografije mačke.

Bilo da se opušta na prozorskoj dasci, uživa u zijevanju, igra se klupkom vune ili radoznalo istražuje vrt, vaša ljubimica pruža mnogo zanimljivih motiva za fotografiranje. No čim uzmete fotoaparat ili pametni telefon u ruke, vaša je ljubimica promijenila položaj i trenutak je prošao. Srećom, imamo nekoliko jednostavnih savjeta i trikova za vas! Saznajte kako napraviti savršene fotografije vaše mačke!

  • Motiv u glavi: kako želite prikazati svoju ljubimicu?

Bilo da je riječ o foto zidu u dnevnoj sobi ili slikama na Facebooku, Instagramu i sličnim platformama, fotografija s motivima mačke ima u izobilju. Međutim, kvaliteta fotografija kućnih ljubimaca često nije baš najbolja. Ljepotu narušavaju loše osvjetljenje, pokreti, nemirne pozadine ili dosadne poze spavanja. Mačka u zanimljivoj pozi uz dobro osvjetljenje zahtjeva puno truda jer njih, naravno, uopće ne zanima jesu li dobro ispale na fotografiji.
Kako bi ipak imali lijepu fotografiju vaše mačke, prije nego što krenete fotografirati, razmislite o tome što želite izraziti svojom fotografijom. Želite li imati vještu portretnu fotografiju na kojoj se vide prekrasne oči ili biste radije fotografiju svoju mačku u akciji dok se igra, penje ili skače? Želite li svoju mačka fotografirati u prirodi ili na sofi kod kuće? Ponekad pomaže prolistati fotografije na internetu za inspiraciju. Ali ne pokušavajte reproducirati sliku, takvi pothvati obično ne završe dobro. Uostalom, svaka je mačka drukčija, a ta bi se jedinstvenost trebala naglasiti na fotografiji.
Kako biste pronašli prikladan motiv, radije razmislite po čemu je vaša ljubimica posebna. Ima li posebno pjegavo krzno? Koja vam je najdraža osobina vaše mačke? Je li još uvijek mala i razigrana? Tada bi bila prikladna dinamična fotografija s omiljenom igračkom ili fotografija na kojoj mala mačka znatiželjno gleda u fotoaparat. Fotografije s mačićima najljepše su ako prikazuju proporcije, primjerice kada je mačić naslonjen na svoju mamu ili se nalazi u velikom dlanu. Je li vaša odrasla mačka aktivna i najviše voli loviti miševe? Trebali biste je fotografirati u vrtu ili negdje na otvorenom. Leži li vaša ljubimica najradije u krilu i ljenčari cijeli dan? Tada je prikladan motiv vaša ljubimica koja se izležava na suncu.
  • Važnost neutralne pozadine za savršene fotografije vaše mačke

Bez obzira koji motiv vam se dopada ili u kojoj pozi želite fotografirati svoju mačku - fokus je naravno na njoj. A to biste trebali prikazati i na fotografijama. Nemirna pozadina s ljudima, automobilima, tapetama s uzorkom ili televizorom skreće pažnju s vaše mačke. Stoga bi ovakve pozadine trebalo izbjegavati. Fotografirajte svoju mačku u kući ispred bijelog ili jednostavno obojenog zida (bez slika ili plakata) ili na prekrasnom drvenom podu. Osim toga, možete koristiti i komad obojenog kartona i upotrijebiti ga kao pozadinu. Ravni jastuci ili deke također su idealne za pozadinske aranžmane.
Važno je da vaša mačka dođe do izražaja na odabranoj površini. Primjerice, crnu mačku treba fotografirati na svijetlom drvenom podu ili obojenom kartonu, a ne na tamnim pločicama. Mačke sa smeđe-crvenkastim krznom, s druge strane, ne ističu se dovoljno na drvenom podu ili laminatu. Ako kod kuće imate bijelu mačku, možete naravno koristiti i tamniju pozadinu ili crni jastuk. Ako više volite fotografirati svoju mačku vani, također biste trebali osigurati da pozadina bude što neutralnija. U ovom slučaju super pozadina je zelena livada.
  • Osigurajte dovoljno svjetla za savršene fotografije vaše mačke

Lijepa pozadina, dobra poza i najbolja kamera, ništa od ovoga nema koristi ako osvjetljenje nije dobro. Ako nemate postavljeno svjetlo za fotografije, trebali biste fotografirati svoju mačku blizu velikog prozora ili na otvorenom. Usput, kako biste izbjegli sjene, ne biste se trebali postaviti izravno leđima prema svjetlu. Ako vaša mačka gleda izravno kroz prozor, na zjenicama će se vidjeti bijela točka - vrlo popularan efekt prilikom fotografiranja portreta.
U zatvorenom prostoru, pored prirodne dnevne svjetlosti, možete malo povećati ISO vrijednost fotoaparata ili upotrijebiti bljeskalicu. Bljeskalica bi uvijek trebala biti usmjerena prema gore i samo neizravno osvjetljavati fotografiju. Nikada nemojte bljesnuti izravno mački u lice, preplašit ćete je i nagnati na bijeg.
Fotografiranje dviju mačaka
  • Mačji portret: sprijeda izoštreno, straga mutno

Još jedan savjet kako bi se vaša mačka bolje istakne je zamućivanje pozadine dok je mačje lice izoštreno. Profesionalci postavljaju otvor blende u A ili AV načinu na najmanju moguću brzinu zatvarača. S vrijednosti između f2,8 ili f3,2, otvor je širom otvoren i dubina izoštrenja je stoga manja. Pozadina izgleda mutno dok je vaša mačka u prvom planu fokusirana. Važno je da je fokus na mačjim očima. Portretna fotografija mačke posebno je uvjerljiva zbog oštrih i izražajnih očiju koje odmah privlače pozornost gledatelja.
Ako niste baš upoznati s fotografskim pojmovima, ali i dalje želite lijepe portretne fotografije mačke, preporučamo način portreta kojeg je lako postaviti na većini digitalnih fotoaparata. Ovaj način fotografiranja obično ima simbol glave. Neki pametni telefoni također mogu snimiti portretne fotografije sa zamućenom pozadinom. Ako ovaj način ne postoji na vašem modelu pametnog telefona, možete preuzeti odgovarajuće aplikacije koje će vam pomoći. Na raspolaganju su vam programi za uređivanje slika ili aplikacije u kojima možete zamagliti pozadinu.
  • Mačke u pokretu: brzo, ali ipak bistro

Posebna poteškoća pri fotografiranju mačaka je u tome što model obično ne sudjeluje onako kako bismo željeli. Umjesto da mirno sjedi i gleda u kameru, radije otkriva što se događa iza kamere, skače na grebalicu ili trči u drugi dio stana. Fotografije mačke dok trči ili skače imaju, naravno, posebnu čar. Problem je što takve fotografije često budu nejasne i zamagljenje te tada završe u digitalnom košu za smeće.
Kako bi se to spriječilo, brzina zatvarača fotoaparata mora biti što kraća. Ako niste sigurni u rukovanje ručnim postavkama fotoaparata, možete odabrati i sportski način rada. Ako mačka trči i se igra, također je prikladna serija fotografija kako ne biste propustite posebne poze mačke. Naravno, morate izdvojiti neko vrijeme kako biste odabrali fotografije nakon sesije. I vrlo važno – unaprijed provjerite imate li dovoljno prostora za pohranu na fotoaparatu ili pametnom telefonu.
  • Budite u razini očiju

Fotografije mačaka izgledaju prirodnije kada su snimljene iz mačje perspektive. S druge strane, slike na kojima fotograf snima iz ptičje perspektive, odnosno mačka se jednostavno fotografira odozgo, rijetko su uvjerljive jer previše okoline odvraća od stvarnog predmeta i mačka izgleda premalo. Za vas to znači samo jedno – spustite se na koljena!
Postavite fotoaparat na visinu očiju s mačkom i pokušajte uhvatiti njezin pogled. Ako imate problema s koljenima, naravno da možete pokušati staviti svoju mačku u viši položaj i fotografirati je. U ovom slučaju mačku možete fotografirati na stolu ili grebalici.
Ako kod kuće imate posebno veličanstvenu mačku, poput perzijske mačke ili maine coon mačke, trebali biste se spustiti što niže i fotografirati dok ležite iz perspektive žabe. Ovako će vaša ljubimica izgledati stvarno impresivno. Ali budite oprezni, ponekad mačke fotografirane odozdo izgledaju deblje nego što zaista jesu.
  • Kako da vaša mačka gleda izravno u objektiv fotoaparata?

Najupečatljivije su fotografije na kojima mačka gleda izravno u fotoaparat. Ali kako navesti aktivnu mačku da to učini? Čekanje pravog trenutka može zaista testirati vaše strpljenje. Srećom, postoji nekoliko trikova s pomoću kojih možete usmjeriti pogled svoje ljubimice u pravom smjeru.
Najbolji način za to postići je pomoć druge osobe prilikom fotografiranja. Kako biste privukli pogled svoje ljubimice, pričvrstite zanimljivu igračku na štap. Dok imate prst na okidaču, vaš partner pokušava privući pozornost s pomoću igračke. Jednom kad mačka pogleda igračku, pomičite štap prema objektivu, vaša će ga mačka slijedi svojim očima, a vi povucite okidač! Ako ste sami sa svojim kućnim ljubimcem dok fotografirate, također možete dodirnuti objektiv fotoaparata jednim prstom i pokušati privući pažnju svoje ljubimice kuckanjem. Mačke su prirodno vrlo znatiželjne - iskoristite to! Posljednje, ali ne najmanje bitno, možete pripremiti poslasticu i staviti je ispred objektiva. Uz malo sreće, vaša će mačka pogledati ravno u vas iza kamere. Tako ćete dobit i savršenu fotografije mačke.
Fotografiranje mačke mobitelom
  • Priđite bliže

Kako bi fotografije bile lijepe, mačka mora biti u središtu pažnje uz što je manje moguće pozadine. Za razliku od pejzažne fotografije, fotoaparatom se morate približiti vašem četveronožnom modelu. No približite se polako i mirno kako se vaša mačka ne bi prepala i možda pogledala izravno u objektiv. Približite se i pustite svoju mačku da znatiželjno pregleda kameru - uz malo sreće moći ćete snimiti odličan snimak izbliza.
Čak su i fotografije mačke koje prikazuju detalje jako zanimljive i dopadljive. Slikaje samo šapu vaše mačke ili pak posebno mjesto na njenom nosu. No, imajte na umu da uvijek snimate u najboljoj mogućoj kvaliteti.
  • Ono nešto: efekti prilikom obrade fotografije

Čak i ako na Instagramu možete označiti fotografiju s #nofilter, ponekad fotografije postaju umjetnička djela s posebnim efektima. Zapravo, ako je svaka fotografija slavnih osoba u časopisu obrađena, svoju mačku možete učiniti još ljepšom raznim programima za uređivanje slika ili aplikacijama.
Fotografije postaju zanimljive ako postavite kontraste ili ako se boje malo razlikuju. Na primjer, neke slike mačaka izgledaju čak i profesionalnije u crno-bijelom prikazu nego u boji. Fotografije mačaka postaju prava mala umjetnička djela uz takozvani vignetting. Fotografija je zatamnjena prema rubu s efektom sjene, a vaša mačka u svijetlom središtu dolazi još više do izražaja.
  • Vježbom do savršenstva

Sada znate trikove kako snimiti prekrasne fotografije vaše mačke. Unatoč tome, normalno je da nećete dobiti savršenu fotografiju isti čas. Ali ne brinite i zapamtite, svaka vještina zahtjeva vježbu! Bilo da se radi o sportu, glazbi, slikanju ili fotografiranju mačaka, kako biste bili zaista dobri, sam talent nije dovoljan. Profesionalcem se postaje uz puno truda i neuspjelih pokušaja.
Dakle, fotoaparat u ruke i pokušajte s različitim postavkama i različitim perspektivama. Što se više upoznate s tehnikom, brže možete reagirati na zanimljive poze i snimiti izvrsne fotografije vaše mačke.
Želimo vam puno zabave, strpljenja i naravno puno dobrog osvjetljenja prilikom fotografiranja vaše ljubimice!

Otkrijte ponudu naših kamera za mačke!

Naši najkorisniji članci
5 min

Voli li me moja mačka? 10 znakova koji to dokazuju

Zbog svoje uglavnom promjenjive i tajanstvene prirode mačke ponekad pokazuju kako svog vlasnika vole više, a nekad manje. Ponekad mu to pokazuju i na suptilniji način nego što to pokazuju psi. Unatoč tome, iskusni poznavatelji mačaka mogu jasno prepoznati njihove znakove ljubavi. Što više vjerujete svojim instinktima, kao što to radi i vaša mačka, vidjet ćete i osjetiti koliko vas vaša draga mačka voli.
3 min

Zašto su mačke dobre za naše zdravlje

Gotovo da nema boljeg zvuka za opuštanje od predenja mačke. Vlasnici mačaka su potvrdili da je zajednički život sa šapicama dobar za njih. Zapravo, ova tvrdnja se može znanstveno potvrditi. U nastavku pročitajte zašto su mačke dobre za naše zdravlje.
6 min

Je li moja mačka sretna?

Kad nekoga volimo, želimo da on bude sretan. To, naravno, vrijedi i za naše krznene prijateljice s kojima dijelimo život. U nastavku vam donosimo sigurne pokazatelje koji će vam reći je li vaša mačka sretna.