Maine Coon

maine-coon

Maine coon je u međuvremenu postala jednom od najomiljenijih pasmina mačaka na svijetu i uživa sve veću popularnost u Hrvatskoj. A to je vjerojatno zbog njene prirodnosti, jakosti i njenog krasnog karaktera.

Podrijetlo

Maine coon je izgledom vrlo slična norveškoj šumskoj mački, ali suprotno tome ona potječe iz Amerike, točnije iz američke savezne države Maine. Postoje mnoge legende o njenom porijeklu, između ostalog se tvrdi da je ona nastala križanjem mačke i rakuna, što je doduše biološki nemoguće. Vjerojatnija je tvrdnja, da su mačke donešene na brodove imigranata zbog borbe protiv štakora i miševa, te su tako stigle u Ameriku. Maine coon je pala u zaborav, ali je od 1950. postala ponovno popularna, te je prezentirana na izložbi mačaka.

Znate li da je maine coon također prva američka mačka za nastupe? Stanovnici Mainea su bili jako ponosni na svoje neobične mačke. Bili su uvjereni u to da su one inteligentnije, brže, jače i stoga bolje od drugih mačaka. Već su u 18. stoljeću na seoskim pučkim zabavama počeli uspoređivati svoje maine coon s mačkama svojih susjeda.

Karakter

Maine coon su vrlo umiljate i društvene životinje. Vole se igrati i inteligentne su: može ih se čak naučiti i malim trikovima. To su pokazale neke maine coon mačke, koje su čak bile dresirane. Za razliku od većine pasmina mačaka, maine coon su poznate po tome da vole vodu. Ukoliko imate samo maine coon bit će joj potrebno jako puno ljudske pažnje. Također, maine coon pričaju jako puno. Njeno slatko gugutanje i mijaukanje će vas pratiti tijekom cijelog dana. Jako su društvene i slažu se s ostalim životinjama i djecom. Maine coon možete bez problema držati isključivo kao kućnu mačku i zbog toga je ona pogodna za sve zaposlene. Međutim, one su vrlo živahne i aktivne i unatoč tome što su kućne mačke trebale bi imati dovoljno prilika da se ispušu.

Građa tijela

Prosječna težina maine coon je od 6 do 8 kg. Ženke bi trebale težiti do 5 kg. Tijelo je mišićavo, sa širokim prsnim košem. Tijelo treba biti izduženo i djelovati snažno. Maine coon može dosegnuti duljiniudo 1,20 m. Imaju velike, špicaste uši, koje na krajevima imaju čuperke dlaka. Krzno maine coon je vodootporno. One imaju debelu podlaku, čvrstu površinsku dlaku i čupavi rep. Rep bi trebao biti slične duljine kao i tijelo. Krzno može osim u zlatnoj biti i u svim ostalim bojama. Noge su im snažne, mišićave, raširene, srednje duljine i proporcionalne. Šape su velike, okrugle i prekrivene čupavom dlakom. Čuperci dlaka na šapama su kod mnogih životinja toliko dugački da strše više od 2 cm između prstiju. Uglavnom kod mačaka maine coon ne postoji jasan standard za njihovu pasminu. To ovisi o određenoj udruzi, kojoj uzgajivač pripada, gdje su razlike u standardima pasmina vrlo male. Kod nekih maine coon mačaka se osim toga može pojaviti polidaktilija. Pritom se radi o genetskom poremećaju, zbog kojeg se mačke rađaju sa šest ili sedam prstiju.

Kao bivše radne mačke su maine coon mačke talentirani lovci. Inteligentni mačići u pravilu vole hvatati i izuzetno vole vodu. Stoga se nemojte iznenaditi, kada vaša maine coon ne zaobiđe izvor vode i rado se igra sa svojom zdjelicom za vodu. Također grebalice i kreveti bi trebali biti prilagođeni ogromnoj veličini ove mačke. Pri tome je bitna prilagođena visina i stabilnost. Iako se maine coon smatraju privrženima, usprkos tome bi im trebala biti ponuđena mogućnost povlačenja, kao u kućicu za mačke. Pri odabiru mačjeg wc-a pripazite na odgovarajuću veličinu. Ovdje vrijedi: što veće to bolje i ugodnije za mačku! Maine coon se može bez problema družiti s ostalim mačkama. Kod druženja s ostalim pasminama mačaka treba pripaziti na to da su i one društvene po prirodi. Budući da su maine coon mačke jako aktivne, te se vole kretati, morate im osigurati dovoljno kretanja, pogotovo ako ih držite same u kući. U te svrhe možete primjerice urediti balkon ili terasu koja će biti sigurna za mačku. Također je moguće maine coon voditi na povodcu za mačke, ali to bi se prvo trebalo vježbati po stanu. Također igračke za mačku kao i igračke za razvoj inteligencije bi trebale biti prisutne kao zanimacija pametnim životinjama.

dvije-maine-coon

Njega

Za očekivati je da krzno mačke s poludugom dlakom zahtjeva prilično intenzivnu njegu. Suprotno očekivanjima krzno maine coon ne zahtjeva pretjeranu njegu. To je zato što maine coon ima jako malo poddlake i samo polu dugu pokrovnu dlaku, te im se zbog toga dlaka ne zapetlja tako lako. Dakle, krzno je dovoljno pomno počešljati jednom tjedno. Za vrijeme linjanja trebate se, međutim, češće brinuti o dlaci svoje maine coon mačke. Također nemojte zaboraviti provjeriti krzno vanjske mačke od parazita.

Prehrana maine coon

Kod maine coon se radi o velikoj mački, koja ima veliku potrebu za kretanjem i aktivnošću. Prema tome, ona mora imati na raspolaganju veliku količinu energije. Različite životne situacije također igraju ulogu u prehrani maine coon. Na primjer, starijim mačkama su potrebne različite količine hranjivih tvari za razliku od mlađih mačaka. Posebno kod mačića treba paziti da dobivaju odgovarajuću količinu energije kako bi se osigurao optimalan razvoj. Zdravstveni status i težina mačke također utječe na potrebnu količinu hranjivih tvari. Prilikom odabira hrane za mačke pripazite na kvalitetu sastojaka. Udio mesa pri tome treba biti najveći. Međutim, šećeri, konzervansi, žitarice i nusproizvodi životinjskog podrijetla trebaju biti prisutni samo u malim količinama. Vaša mačka se naravno veseli slatkome, ali ta količina treba ostati u granicama. U osnovi, trebate pripaziti na težinu vaše maine coon, jer prekomjerna težina može dovesti do problema s bolnim zglobovima.

Ponudite svojim maine coon mačkama mačju travu. Pri čišćenju krzna maine coon mačke progutaju puno kose koja se u crijevima oblikuje u loptice. Mačja trava pomaže pri izbacivanju dlake, budući da izaziva refleks povraćanja.

Ostale opcije za prehranu maine coon mačke su BARF (sirovo hranjenje) ili da joj vi sami pripremate obrok. Prije nego što se odlučite za jednu od ovih metoda morate se dobro informirati, kako bi se izbjegao nedostatak hranjivih tvari. Zapamtite da nikada ne hranite mačku sa sirovim svinjskim mesom, jer ono prenosi Aujeszky virus. Dobro skuhajte meso prije hranjenja.
Maine coon uvijek mora imati na raspolaganju dovoljno vode. Davanje mlijeka bi se trebalo izbjegavati, budući da su mačke po prirodi intolerantne na laktozu. Međutim, posebno mlijeko za mačke sa smanjenim udjelom mliječnog šećera mačke podnose jako dobro, ali ono im se treba ponuditi kao dodatak, a ne kao zamjena za vodu.

Tražite najbolju prehranu za vašu maine coon mačku? Odaberite jednu od naših mnogih opcija suhe hrane i mokra hrane za mačke. Otkrijte također naš izbor hrane za mačke posebno napravljene za maine coon!

Naši najkorisniji članci
9 min

Ruska plava mačka

Na prvi pogled ruska plava mačka pokazuje sličnost s kartuzijskom ili plavo-sivom britanskom kratkodlakom mačkom. Međutim, tko malo bolje pogleda će shvatiti kako je ruska plava mačka posve jedinstvena rasa mačke!
7 min

Britanska kratkodlaka mačka

U potrazi ste za mačkom, koja vašu obitelj nadopunjuje sa svojim mirnim i uravnoteženim karakterom? Britanska kratkodlaka mačka mogla bi onda biti idealan izbor za vas. U nastavku saznajte više o ovoj pasmini.
5 min

Sijamska mačka

Sijamska mačka je jedna od najstarijih pasmina mačaka uopće. Prepoznatljiva je uglavnom po tipičnoj boji dlake i plavim očima. Ali ne smije se zanemariti ni njezin simpatičan karakter. U sljedećem članku pročitajte sve što trebate znati o sijamskim mačkama.