Sokoke

Sokoke mačka

Sokoke mačka porijeklom iz Kenije, omiljena je, ali vrlo rijetka pasmina mačaka

U Hrvatskoj je pasmina Sokoke mačke iz Kenije još uvijek prilično rijetka, ali to bi se uskoro moglo promijeniti. Ova afrička mačka s klasičnim tabby uzorkom krzna izuzetno je prilagodljiva i društvena. Voli razgovarati sa svojim ljudima, ali potrebna joj je sloboda i puno aktivnosti.

Povijest

Sokoke mačke dolaze iz Kenije, točnije iz prašume Sokoke Arabuke, jedna od posljednjih prašuma u istočnoj Africi. Godine 1979. engleska farmerica Jeni Slater, koja je godinama imala plantažu kokosa u Keniji, otkrila je napušteno leglo divljih mačaka.
Slater je mlade mačiće odvela na svoju farmu gdje ih je i odgojila. Unatoč svojem divljem porijeklu, pokazalo se da se životinje mogu lako ukrotiti i biti izuzetno privržene.

Od Kenije do Danske

U početku Slater nije znala ništa o precima svojih mačaka. Međutim, znala je da su ove mačke posebne i započela je ciljani uzgoj. Nazvala je pasminu Sokoke.
U daljnjem uzgoju križala je divlje mačke s crnim domaćim mačkama. Zadržao se osebujan izgled, mišićavo tijelo s tabby uzorkom dlake i njezina simpatična, ali istodobno slobodoljubiva priroda. Pet godina kasnije, 1984. godine, prijateljica iz Danske, Gloria Moldrup, posjetila je Slater u Keniji. Danska ljubiteljica mačaka bila je oduševljena lijepim Sokoke mačkama i odvela je par za uzgoj natrag u svoju domovinu.
Isprva se Moldrup bojala da se afričke mačke neće osjećati ugodno u sjevernoj Europi, ali one su se izvrsno prilagodile. Moldrup je u Danskoj otvorila prvo uzgajalište Sokoke mački na europskom tlu i aktivno vodila kampanju za priznavanje ove pasmine. Sredinom 1980-ih prve pripadnice pasmine Sokoke uzgajane u Danskoj sudjelovale su na izložbi u Kopenhagenu. Godine 1994. Fédération Internationale Féline (FIFé) službeno je priznao pasminu Sokoke.

Današnji uzgoj

Pripadnice pasmine Sokoke i dalje su vrlo rijetke. Jedan od razloga su strogi zahtjevi uzgoja. Da bi uzgajivač službeno registrirao svoje leglo Sokoke mačaka, mora podnijeti dokumente za svaku životinju koji moraju potvrditi da su njegove mačke podrijetlom iz okruga Sokoke u Keniji. Tek tada mlade mačke dobivaju potvrdu o autentičnosti i priznaju se kao pripadnice pasmine Sokoke.
Unatoč tim zahtjevima, ova posebna pasmina iz Afrike osvojila je uzgajivače u Norveškoj, Finskoj, SAD-u, Italiji, Njemačkoj i, naravno, Danskoj.

Izgled Sokoke mačke

Čim ugledate pripadnicu pasmine Sokoke, odmah ćete primijetiti njezinu atletsku građu i snažne noge. Odrasle mačke mogu težiti između tri i pol do šest kilograma, dok su mužjaci težine do sedam kilograma.
U odnosu na mišićavo tijelo, glava joj je relativno mala. Široke uši srednje veličine i svijetle bademaste oči daju joj karakterističan izraz lica. Prepoznatljive su i izražene jagodične kosti i brkovi. Izražajni uzorak u boji uzorka krzna okružuje nos i oči.
Vrlo kratko krzno Sokoke mačke nježno je i ima malo ili nimalo poddlake. Boje pripadnica ove pasmine vrlo su jednolike. Uvijek imaju klasični tabby uzorak. Na sivom ili zlatnom krznu vidljiv je tamniji, gotovo crni tigrasti uzorak.
Mlada Sokoke mačka
Sokoke mačke imaju izražajan tamniji tabby uzorak na sivom ili zlatnom krznu, kao i vitko tijelo.

Karakter Sokoke mačke

Potrebno je neko vrijeme dok Sokoke mačke ne steknu samopouzdanje. No, jednom kad pokloni svoje srce, mačka porijeklom iz Kenije izuzetno je umiljata i privržena.
Voli da su joj vlasnici u blizini, rado se igra, mazi i komunicira s ljudima. Sokoke mačka izuzetno je komunikativna. Poput sijamske mačke, voli mjaukati i presti, trljati glavu o nogu svog vlasnika i glasno zahtijevati njegovu pažnju.

Aktivna, inteligentna i radoznala

Živahne i aktivne Sokoke mačke uvijek su raspoložene za igre ili druge aktivnosti. Takođe, ova pasmina uživa i u učenjem malih trikova. Možete je naučiti malo više od pukog otvaranja vrata jer pametne Sokoke mačke usvojit će trik nakon nekoliko dana u vašem domu.

Nije prikladna za radoholičare

Učenje i otkrivanje novih teritorija je ovoj mački u krvi. Opsežno istražuje svaki kutak i njuška noge, zavjese, cipele i biljke. Jako je znatiželjna i ne želi propustiti nijedan događaj u svojem okruženju. Sokoke mačka ne podnosi dosadu i ne voli biti sama doma. Stoga nije prikladna za ljude koji gotovo nikad nisu kod kuće.

Ponašanje Sokoke mačke

Pripadnice pasmine Sokoke moraju biti blizu svoje obitelji. Također cijene društvo drugih mačaka, ali povremeno traže svoju slobodu. Atletski građena, aktivna mačka voli penjanje i istraživanje.

Potrebno je mnogo prostora

Život u skučenom gradskom stanu za Sokoke mačke ne dolazi u obzir. Zatvoreni vrt, veliki osigurani balkon ili vanjski prostor u ruralnom okruženju idealan je dom za ovu mačku.
Zbog svog karaktera, Sokoke mačke također zahtijevaju više pažnje i opreza nego neke druge pasmine mačaka. Otrovne biljke ili druge opasne predmete, na kojima bi se znatiželjna mačka mogla ozlijediti tijekom istraživanja, treba ukloniti.

Sokoke mačke vole društvo

Svatko tko voli pričati onoliko koliko vole pripadnice pasmine Sokoke, želi imati publiku. Sokoke mačke ne podnose biti dugo same. Ako ipak s vremena na vrijeme morate ostaviti svoju ljubimicu samu doma, trebali biste razmisliti o još jednoj s kojom se vrlo socijalna Sokoke mačka obično jako dobro slaže.
Djeca su također dobrodošla u domu živahne i društvene Sokoke mačke. Međutim, djeca bi trebala biti dovoljno stara kako bi shvatila da ova mačka nije igračka i da poštuju njezinu želju za slobodom. Oni koji će gnjaviti ovu mačku, osjetit će njezinu snagu, a možda i kandže. Koliko god pripadnica pasmine Sokoke bila privržena, ponekad joj treba predah od maženja.

Zdravlje Sokoke mačke

Srećom, oni koji su svladali ponekad težak put do vlastite Sokoke mačke, ne trebaju se previše brinuti o zdravlju i njezi svoje nove sustanarke. Smatra se da je ova pasmina izuzetno otporna na bolesti specifične za pasminu.

Njega krzna Sokoke mačke

Izuzetno kratko krzno Sokoke mačke ne zahtijeva nikakvu posebnu njegu. Zahvaljujući nedostatku poddlake, i naravno zahvaljujući mačjoj ljubavi prema čistoći, čisti se, takoreći, samo od sebe. Povremeno četkanje i dalje je poželjno. Ipak nježni pokreti četkom djeluju vrlo opuštajuće.

Prehrana Sokoke mačke

Kao i svaka mačka, i pripadnica pasmine Sokoke bi trebala dobiti kvalitetnu mačju hranu. Potrebno joj je pružiti važne hranjive sastojke i vitamine. Mačke su prirodno mesojedi. Prehrana s visokim udjelom mesa (najmanje 60 %) neophodna je kako bi dobila potrebnu količinu životinjskih proteina.

Je li BARF prikladan za Sokoke mačke?

Mnogi se vlasnici mačaka odlučuju za BARF, odnosno biološki usklađenu sirovu hranu. Temelji se na izvornoj prehrani divljih mačaka. Upotrebljava se sirovo svježe meso koje se nadopunjuje povrćem, uljima i drugim dodacima.
Međutim, dobro poznavanje individualnih prehrambenih potreba mačke te odgovarajući sadržaj vitamina i minerala trebao bi biti prisutan u svakoj vrsti hrane. To je jedini način da mački zajamčite uravnoteženu prehranu i zdravlje.

Na što je potrebno paziti prilikom odabira hrane za Sokoke mačke?

Postoje gotovi BARF obroci ili mokra hrana za mačke koji su posebno pripremljeni kako bi zadovoljili potrebe mačaka. Uvijek obratite pozornost na oznake hrane i dobru kvalitetu sastojaka. Otpad od mesa, poput nusproizvoda životinjskog podrijetla, ne bi se smio naći u zdjelici, kao ni šećer, kemijski konzervansi ili umjetni pojačivači okusa.
Vlasnici koji radije hrane svoje mačke suhom hranom trebaju paziti da mačka unese dovoljno tekućine tijekom dana. Pojilica ili zdjelica s vodom uvijek bi trebala biti nadohvat njuške.
Kvalitetna hrana za mačke dostupna je u našoj zooplus internetskoj trgovini. Provjerite naš bogat izbor i odlučite se za mokru ili suhu hranu za mačke.

Na što treba obratiti pozornost tijekom kupovine Sokoke mačke? 

Kupnja Sokoke mačke i dalje je kompliciran zadatak. Ljubitelji mačaka, koje zanima lijepa afrička mačka, moraju biti spremni na opsežnu potragu za registriranim uzgajivačem, velike udaljenosti do uzgajivačnice i duga čekanja na sljedeće leglo. Stoga je cijena ove rijetke mačke vrlo visoka i iznosi između 1.000 i 2.000 eura. Mačke za uzgoj mogu postići i veću cijenu.
Pri kupnji pripazite da potvrda o autentičnosti službeno potvrđuje podrijetlo mačaka. Budući da se tabby uzorak krzna javlja i kod drugih pasmina, događa se da se druge pasmine prodaju kao rijetke Sokoke mačke kako bi postigle višu cijenu.

Zaključak

Ako imate dovoljno sreće da vidite ovu rijetku pasminu mačaka, zajamčeno ćete se odmah zaljubiti. Osim izuzetno lijepog tijela i egzotičnog izgleda, pripadnice pasmine Sokoke vrlo su orijentirane na ljude i živahne. Njihova spremnost na komuniciranje i znatiželja oduševit će svakog mačkoljupca.

Naši najkorisniji članci
9 min

Ruska plava mačka

Na prvi pogled ruska plava mačka pokazuje sličnost s kartuzijskom ili plavo-sivom britanskom kratkodlakom mačkom. Međutim, tko malo bolje pogleda će shvatiti kako je ruska plava mačka posve jedinstvena rasa mačke!
7 min

Britanska kratkodlaka mačka

U potrazi ste za mačkom, koja vašu obitelj nadopunjuje sa svojim mirnim i uravnoteženim karakterom? Britanska kratkodlaka mačka mogla bi onda biti idealan izbor za vas. U nastavku saznajte više o ovoj pasmini.
5 min

Sijamska mačka

Sijamska mačka je jedna od najstarijih pasmina mačaka uopće. Prepoznatljiva je uglavnom po tipičnoj boji dlake i plavim očima. Ali ne smije se zanemariti ni njezin simpatičan karakter. U sljedećem članku pročitajte sve što trebate znati o sijamskim mačkama.