Peterbald

Peterbald mačka rijetkog krzna

Iako peterbald mačkama može nedostajati krzna, nikako im ne nedostaje karaktera.

Mačke bez dlake izazivaju najrazličitije reakcije. No, peterbald, pasminu mačaka koja postoji i u varijanti bez dlake, to baš i ne brine: svojom prijateljskom naravi bez napora vrti ljubitelje mačaka širom svijeta oko svoje šapice.

Izgled

Osim ekskluzivnog krzna, najviše se ističe elegancija peterbalda: ta mačka stoji na dugim nogama i ima vitko, snažno tijelo. Kao mačka srednje veličine, teži između tri i četiri kilograma.

Baš kao i sve orijentalne mačke, peterbald ima dug, trokutast nos, ravne jagodične kosti i duge, širom razmaknute uši. Oči su bademastog oblika i velike.

Zašto mačka peterbald nije uvijek bezdlaka?

Iako ova peterburška pasmina u svom nazivu ima englesku riječ bald koja u prijevodu znači „ćelav”, u ovom slučaju ime nikako nije znak. Peterbald mačke postoje u različitim varijantama dlake.

  • Bezdlaka (gola, ćelava): ove se životinje već rađaju bez dlake. Koža tijekom maženja pomalo podsjeća na gumu. Pozor: goli peterbaldi nemaju brkove ili imaju izlomljene brkove.
  • S dlačicama: dlaka je kod ovih mačaka vrlo tanka i fina; tijelo prekrivaju samo lagane dlačice duljine oko jednog milimetra. Osjećaj tijekom maženja pomalo podsjeća na konjsku njušku.
  • Velur dlaka: s dlakom dugom oko 3 mm, ti peterbaldi imaju nešto dužu dlaku od onih „s dlačicama”. Ove su mačke tijekom maženja baršunasto mekane.
  • Dlaka poput četke: dlaka je kratka i kovrčava, a istovremeno vrlo gusta. Iako se ove mačke čine manje baršunastima pod rukom, ta struktura dlake prilično je popularna. Riječ je o jedinstvenoj karakteristici pasmina don sfinks i peterbald.
  • Kratkodlako krzno: postoje i takve, mačke koje nemaju gen za bezdlakost imaju normalnu dlaku, koja je dopuštena u svim bojama.

Ako razmišljate o tome da počnete dijeliti životni prostor s peterbaldom, trebali biste se pripremiti na veliku količinu energije: ova šapica ima je na pretek. Ako ima dovoljno razonode i prostora, širi dobro raspoloženje.

U pravilu se izvrsno slaže s pripadnicima iste vrste i drugim životinjama. Peterbald također voli djecu, pod uvjetom da su naviknuta na to da prema životinjama postupaju s poštovanjem.

Ova šapica najviše voli biti u blizini svog vlasnika, s kojim voli glasno „razgovarati” – tipično za orijentalnu mačku. Međutim, manje je „pričljiva” od, primjerice, sijamske mačke.

Peterbaldu je potrebno puno razonode i prostora. Često možemo pročitati da je prikladna isključivo za držanje u stanu. Međutim, na otvorenom mogu uživati barem varijante s krznom.

Optimalno životno okruženje

Najbolje u zaštićenom vrtu jer su vrlo pouzdane. Čak i mačke s tankom dlakom ili bez nje raduju se kada mogu uživati u svježem zraku – čak i ako su samo na balkonu.

Ako želite držati peterbald mačku isključivo u stanu, trebali biste joj osigurati puno prostora. S pomoću malih trikova, stan je moguće povećati za mačke. Primjerice, grebalicama i penjalicama na zidu možete stvoriti „modnu pistu” te na taj način ljubimcu dati više prostora za istraživanje, trčanje i promatranje.

S kime se dobro slaže peterbald?

Kao i sve dobro socijalizirane mačke od uzgajivača, peterbaldu su također potrebni su pripadnici iste vrste kako bi se u potpunosti osjećali ugodno. Stoga ih uvijek trebate držati barem dvije. S obzirom na svoj temperament, peterbald mačka voli biti u društvu drugih orijentalnih mačaka.

Jesu li peterbald mačkama potrebne određene temperature?

Obožavatelji svježeg zraka trebali bi biti svjesni da je temperatura koja je bezdlakim ili tankodlakim pasminama ugodna zapravo kontroverzna tema.

Neki vlasnici peterbalda preporučuju sobnu temperaturu od najmanje 22 stupnja Celzija tijekom cijelog dana. To se tijekom zimskih mjeseci može odraziti na račune za grijanje. Drugi, pak, smatraju da se peterbald mačke osjećaju jednako ugodno na 18 stupnjeva Celzija.

Je li peterbald mačka prikladna za alergičare?

Neke peterbald mačke imaju dlaku. Ni one, a ni bezdlake varijante nisu u potpunosti prikladne za alergičare. Naime, alergičari reagiraju na enzim u mačjoj slini. Ako postoji jaka alergija, reakcija se može pojaviti i kod bezdlakih mačaka.

To je zbog toga što mačka raspoređuje svoju slinu po koži. U slučaju sumnje, razgovarajte s obiteljskim liječnikom ili dermatologom o svom planu udomljavanja mačke.

Bilo s dlakom ili bez nje: kao mačka, peterbald je mesojed kojem je potrebna hrana bogata bjelančevinama. Stoga joj pružite hranu s visokim udjelom životinjskih bjelančevina u obliku mesa.

Bez obzira na to jede li suhu ili mokru hranu: meso bi trebalo biti na samom vrhu popisa sastojaka. Mokra hrana po sastavu više odgovara prirodnom plijenu mačke i opskrbljuje je tekućinom. Suha hrana prikladna je kao nadopuna igračaka za inteligenciju, kao nagrada ili za igre traženja.

Međutim, ne preporučuje se davati peterbaldu neograničenu količinu suhe hrane tijekom cijelog dana. Tko želi svoju mačku hraniti prema metodi BARF, odnosno sirovim mesom, trebao bi se unaprijed dobro informirati. Dodaci za BARF prilagođeni mački olakšavaju taj oblik prehrane.

Ako želite svog peterbalda s vremena na vrijeme počastiti sirovim mesom, možete to učiniti mirne savjesti: do 20 posto hrane može se sastojati od sirovog mesa, bez da pritom morate pribjegavati dodacima prehrani. Međutim, izbjegavajte svinjetinu jer može sadržavati virus bolesti Aujeszkoga, koja je opasna za mačke.

Bezdlake varijante peterbalda pogotovo sagorijevaju više kalorija. Imajte to na umu kada je riječ o dnevnim obrocima, koji mogu biti malo veći, sve dok se mačka ne počinje debljati.

Savjeti za poslastice

Kao poslastice prikladne su liofilizirane grickalice ili druge – po mogućnosti bez šećera i žitarica. Osigurajte svojoj šapici dovoljno svježe vode. Fontana za piće potiče mnoge mačke na unos dodatne tekućine.

Ozbiljni uzgajivači testiraju svoje životinje za uzgoj na uobičajene nasljedne bolesti kako bi mačići bili što je moguće zdraviji. Zbog toga, primjerice, svake godine do pete godine života daju pregledati roditelje na nasljednu srčanu bolest HCM. Genetski test za progresivnu atrofiju retine (PRA) danas je također jedan od standardnih testova.

Dakle, najvažniji sastavni dio za zdravog peterbalda je kupnja od priznatog uzgajivača. Međutim, jedan aspekt ostaje problematičan: zakoni nekih zemalja, uključujući i Njemačku, mačke koje se uzgajaju bez brkova nazivaju okrutnim uzgojem. No, više o tome u nastavku.

Što s njegom dlake?

Bilo da su bezdlake ili dlakave: „njega krzna” vrlo je jednostavna – čak i kod kratkodlake varijante dovoljno je s vremena na vrijeme pogladiti je masažnom rukavicom. Na taj ćete način osloboditi otpalu dlaku i istodobno ojačati vezu sa svojim umiljatim tigrićem.

Koliko stari mogu biti peterbaldi?

Uz dobru njegu i zdravlje, peterbald može doseći starost od 15 godina ili više.

Je li štetno za mačku ako nema dlaku?

Mačke s malo ili bez dlake češće su prehlađene? Peterbald mačke vjerojatno su osjetljivije na hladnoću. Svjetlopute primjerke također je potrebno zaštititi od jake sunčeve svjetlosti. U protivnom postoji opasnost od opeklina od sunca.

Neki peterbaldi koji slobodno sjede u vrtu ili na balkonu vole se naviknuti na „mačji kaputić” koji ih štiti od hladnoće. Ako promatrate svog peterbalda, brzo ćete saznati je li mu hladno. U svakom slučaju, mačka bi u svakom trenutku trebala imati pristup toplom mjestu.

Mnogi su ljudi kritični prema posve ćelavim peterbald mačkama jer im nedostaju brkovi, a time i važan osjećaj za orijentaciju. U nekim je zemljama, uključujući Njemačku, uzgoj mačaka bez brkova zabranjen. Tamo se ubraja u takozvane „odredbe o uzgoju uz primjenu mučenja”. Neke su sudske odluke povezane sa sfinks mačkom to potvrdile.

Bez obzira na pravnu situaciju, upitno je treba li podržati pasminu mačaka kojoj nedostaje tako važan pružatelj orijentacije kao što su brkovi. Ako želite peterbald mačku, razgovarajte s potencijalnim uzgajivačem o njegovom stavu o tom pitanju. Neki uzgajivači naglašavaju važnost uzgoja peterbalda s brkovima.

Najpoznatija bezdlaka mačka je sfinks. No, u Rusiji već dva desetljeća pasmina mačaka pod nazivom peterbald osvaja srca prijatelja bezdlakih mačaka.

Povijest mačke peterbald započinje 1994. godine u Sankt Peterburgu. Tamo je jedna znanstvenica križala ženku orijentalne kratkodlake mačke s mužjakom mačke don sfinks. Don sfinks ruska je bezdlaka mačka koja, unatoč svom imenu, nije u srodstvu s poznatijom pasminom sfinks.

Od dva takva parenja nastala su četiri peterbalda, a time i poznati začetnici nove pasmine, Mandarin iz Murino, Muscat iz Murino, Nezhenka iz Murino i Nocturne iz Murino.

Samo dvije godine kasnije, ruska udruga mačaka SFF priznala je pasminu kao nezavisnu. To je 1997. godine učinila i velika krovna udruga TICA. Svjetska federacija mačaka prihvatila je mačku peterbald kao nezavisnu pasminu tek 2006. godine. Kod FiFé je peterbald mačka trenutačno samo „privremeno priznata”.

Kako bi se proširio genetski fond i željeni izgled bezdlake mačke povezao s građom tijela orijentalnih pasmina mačaka, dopušteno je križanje sijamske mačke i burmanske pasmine. Do 2005. godine uzgajivačima je bilo dopušteno križati polubezdlake javanske mačke i balineške mačke.

Peterbald mačka u kući
Peterbald mačke postoje u bezdlakoj varijanti, ali i s najrazličitijim vrstama krzna.

Kupnja: gdje pronaći peterbald mačku?

Peterbald je jedna od rijetkih pasmina mačaka u Europi. Ako tražite bezdlaku mačku, lakše ćete pronaći sfinksu. Ako su oblik tijela i karakter važniji, orijentalne mačke poput sijamske ili orijentalne kratkodlake dobra su alternativa peterbald mački.

No, kombinacija orijentalne mačke i malo dlake postoji samo u obliku peterbalda. Međutim, trebali biste odvojiti vremena da pronađete ozbiljnog uzgajivača. Neki imaju liste čekanja na koje se možete prijaviti ako ste zainteresirani.

Peterbald od uzgajivača: što je potrebno znati

Kada kupujete mačića, odaberite uzgajivača koji ima dokumente priznate udruge. Izbjegavajte sumnjive oglase.

Peterbald je mlada pasmina, u čijoj ekskluzivnosti neki ljudi njuše profit. Primjerice, pod nazivom „peterbald” prodaju križance sfinksa bez dokumenata i bilo kojih orijentalnih mačaka.

Svaki ozbiljan uzgajivač pripada jednoj od krovnih udruga navedenih u prvom odjeljku i prodaje svoje mačke s dokumentima. Razgovarajte s uzgajivačem o njegovoj prevenciji bolesti.

Obradujte se ako vam postavlja pitanja o vašim životnim uvjetima i iskustvu s mačkama. Time pokazuje da mu je stalo do dobrobiti svojih štićenika. Mlade životinje dolaze k vama u dobi od oko 13 tjedana. Uz to imaju dokumente i potvrdu o cijepljenju. Obavezno se pridržavajte cijepljenja koja slijede.

Alternativa: peterbald iz azila

Ako želite udomiti odraslu mačku iz skloništa za životinje, teško da ćete pronaći peterbalda. Uzgajivači rijetko kada moraju predati kastrirane životinje koje više ne koriste za rasplod.

No, vjerojatnije je da ćete naići na starije sfinks mačke ili odgovarajuće mješance. Pristupite potrazi otvorenog uma – na taj ćete način pronaći četveronožnog prijatelja koji vam odgovara, bez obzira na oznaku pasmine!

Kratke informacije o peterbald mački

Posebnosti: peterbald je egzotična pasmina mačke rijetkog krzna, koja osvaja svojom prijateljskom i nježnom osobnosti.
Karakter: privržena, zaigrana, inteligentna, znatiželjna
Veličina: srednje velika
Težina: oko 3 – 4 kg
Boja očiju: moguće sve boje
Boja: moguće sve boje
Krzno: različite mogućnosti, od bezdlake preko dlačica do četkastog ili kratkodlakog krzna
Njega krzna: jednostavna, redovito uklanjanje otpale dlake masažnom rukavicom
Očekivani životni vijek: oko 15 godina
Tipične bolesti: iz ozbiljnog uzgoja otporne
Cijena: od oko 700 eura
Podrijetlo: Rusija
Naši najkorisniji članci
7 min

Britanska kratkodlaka mačka

U potrazi ste za mačkom, koja vašu obitelj nadopunjuje sa svojim mirnim i uravnoteženim karakterom? Britanska kratkodlaka mačka mogla bi onda biti idealan izbor za vas. U nastavku saznajte više o ovoj pasmini.
9 min

Ruska plava mačka

Na prvi pogled ruska plava mačka pokazuje sličnost s kartuzijskom ili plavo-sivom britanskom kratkodlakom mačkom. Međutim, tko malo bolje pogleda će shvatiti kako je ruska plava mačka posve jedinstvena rasa mačke!
7 min

Sijamska mačka

Njihove plave oči i upečatljive nijanse dlake čine sijamske mačke prepoznatljivima. U sljedećem članku saznajte sve što ste oduvijek htjeli znati o ovim egzotičnim ljepoticama.