Vegetarijanska prehrana psa  This article is verified by a vet

mladi zlatni retriver sjedi s mrkvom u njušci

Sama mrkva nije dovoljna u vegetarijanskoj prehrani vašeg psa.

Sve više ljudi svjesno izbjegava meso i ribu u svojoj prehrani. Većina to čini iz moralnih razloga. No, što ako želimo našem ljubimcu ponuditi vegetarijansku hranu? Je li vegetarijanska hrana za pse dobra alternativa ili su psi mesojedi i tako ih treba hraniti? U nastavku vam donosimo sve što je potrebno znati prije prelaska vašeg psa na vegetarijansku prehranu. 

Vegetarijanska hrana za pse kao alternativna prehrana

Vlasnici će se zasigurno prvo zapitati je li vegetarijanska prehrana pasa moguća? Naravno, moguće je hraniti psa vegetarijanskom hranom. Za to je potreban pravilan odabir sastojaka biljnog podrijetla i dovoljna količina životinjskih proteina. Osim toga, hranjive tvari koje nedostaju često se moraju nadopuniti dodacima prehrani za životinje. 

Prikladna vegetarijanska potpuna hrana sadrži sve što vašem psu treba. Ako želite sami pripremati obroke, to je također moguće. 

Rizici vegetarijanske prehrane pasa

Međutim, imajte na umu da postoje određeni rizici povezani s vegetarijanskom prehranom pasa. Pseće potrebe i vrsta prehrane pravi su izazov za svakog vlasnika psa. Priprema hrane zahtijeva dubinsko poznavanje fiziologije i prehrambenih potreba mesojeda. 

Meso i drugi životinjski proizvodi daju psu esencijalne hranjive tvari u dovoljno visokim koncentracijama. Primjerice, vitamin B12, taurin i vitamin D3 nalaze se u potrebnim količinama samo u životinjskim namirnicama. U slučaju isključivo biljne, veganske prehrane ili netočno izračunatog vegetarijanskog obroka, ove hranjive tvari moraju se nadopuniti kako bi se spriječila malnutricija. 

Zašto psa hraniti vegetarijanskom hranom?

Vegetarijanska prehrana je vrlo popularna kod mnogih ljudi. Održivost i dobrobit životinja najvažniji su razlozi prelaska na ovaj tip prehrane jer proizvodnja mesa zahtijeva nesrazmjerno velike resurse te ugrožava životinje. 

Studija na temu emisija CO u stočarstvu pokazala je da smanjenje udjela mesa u dnevnom obroku za 25 posto i povećana upotreba životinjskih otpadaka, poput iznutrica i mesnih ostataka, umjesto najboljeg mišićnog mesa smanjuje emisiju CO2 za oko 50 posto. 

Naravno, ako ste i sami vegetarijanac, očito je da ćete razmišljati i o promjeni prehrane vašeg psa. Vegetarijanska hrana za pse, danas se može lako pronaći, a mišićno meso u hrani može se zamijeniti visokokvalitetnim životinjskim proteinima iz jaja i mliječnih proizvoda. 

Provjera činjenica: je li pas mesojed?

Psi su carni omnivori, dakle mesojedi i svejedi. Tako mogu probaviti i biljnu hranu. 

Tijekom pripitomljavanja, probava domaćeg psa prilagodila se prehrani biljnom hranom bogatom ugljikohidratima i drugim ljudskim ostacima. Međutim, zubi psa i njegov kraći probavni trakt upućuju na potrebu većeg unosa životinjskih proteina. 

Opservacijska studija pokazala je da se indijski ulični psi uglavnom hrane ostacima hrane bogate ugljikohidratima. Gdje god je to moguće, ipak preferiraju hranu životinjskog podrijetla. 

Zašto su psima potrebni životinjski proteini?

Životinjski proteini najvažniji su izvor esencijalnih aminokiselina za pse. To su gradivni blokovi za mišiće vašeg psa i doprinose obnovi stanica. Dok neka hrana na biljnoj bazi može osigurati većinu esencijalnih aminokiselina, meso ostaje posebno visokokvalitetan izvor proteina za pse. 

Gastrointestinalni trakt psa, koji je kraći od ljudskog, prilagođen je jedenju i probavi mesa. To je jedan od razloga zašto se biljni proteini i ugljikohidrati moraju preraditi prije nego što ih pas može iskoristiti. 

Mogu li psi probaviti žitarice i druge izvore ugljikohidrata?

Amilaza je enzim koji probavlja škrob. Hrana bogata ugljikohidratima može se probaviti samo ako je ovaj enzim dovoljno aktivan. Kako bi se pas hranio vegetarijanski, ugljikohidrati se rabe kao opskrbljivači energijom umjesto mesa. 

Razna istraživanja pokazuju da mnoge pasmine imaju povećanu aktivnost amilaze. Međutim, to se razlikuje pojedinačno između pasmina i također kod pojedinačnih pripadnika pasmini. 

Stoga nije moguće pretpostaviti da se svi psi mogu nositi s prehranom bogatom ugljikohidratima. Uvijek se mora uzeti u obzir pojedini pas i za njega odabrati najprikladnija prehrana. 

Digresija: intolerancija na gluten

Na internetu i u drugim medijima uvijek se iznova čita da je gluten iz žitarica štetan za psa. Međutim, kako bi se pas hranio vegetarijanski, žitarice se često rabe kao izvor energije. To ne predstavlja problem zdravom psu! 

Prava intolerancija na gluten, poznata kao celijakija, rijetko se javlja kod pasa. U slučaju intolerancije na hranu izrazito prevladava negativna reakcija na proteine u hrani. Prvenstveno predstavljaju problem životinjski proteini. Obilje i vrsta proteina ovisi o zemlji i željenom izvoru proteina. 

Naravno, postoji i intolerancija na pšenicu ili druge žitarice kod pasa. Međutim, to je uvijek individualno. Većina pasa može probaviti žitarice i vrlo ih dobro podnosi. 

Kako hraniti psa vegetarijanski i zdravo?

Na tržištu postoje brojne potpune vegetarijanske hrane. Takva hrana mora biti pažljivo formulirana i u skladu sa smjernicama Fediafa (European Pet Food Industry Federation). Mora sadržavati sve hranjive tvari koje su vašem psu potrebne. 

Prilikom kupnje provjerite navodi li proizvođač sve važne nutritivne podatke na ambalaži. Bez ovih osnovnih informacija ne možete procijeniti hoće li hrana zadovoljiti individualne potrebe vašeg psa. 

Proizvođači hrane uglavnom upotrebljavaju biljne proteine (npr. vučiku, krumpir ili grašak).  

U međuvremenu, međutim, na tržištu postoje i potpune hrane koje sadrže vegetarijanske, životinjske protein, primjerice, sir ili jaja. 

Važno: Bez dodavanja vitamina i minerala, vegetarijanska prehrana nažalost nije održiva. 

Kako pravilno prijeći na vegetarijansku prehranu?

Ako se odlučite za vegetarijansku prehranu psa, promjena bi se trebala dogoditi polako. Crijeva vaše psa trebaju se postepeno naviknuti na nove sastojke. Najbolje bi bilo da svaki dan miješate sve veći udio vegetarijanske hrane u hranu koju je vaš pas dotada jeso. Više o promjeni prehane psa pročitajte u članku: Promjena prehrane psa

Ako vaš pas dobro podnosi promjenu hrane, možete povremeno nadopuniti njegovu prehranu poslasticama kao što su kuhana jaja ili posni sir. 

Mogu li pripremati obroke svom psu?

Alternativno, možete sami kuhati hranu vašem psu. Vegetarijanski obrok za psa mora biti osmišljen malo drugačije od vegetarijanskog tanjura za vlasnika. Imajte na umu da je za pronalaženje prave mješavine proteina, masti, ugljikohidrata, vitamina i minerala potrebno mnogo vremena i znanja. 

Mnogo znanja

Prije nego što svom psu ponudite vegetarijansku hranu, važno je da se opširno pozabavite tom temom. Vegetarijanski recepti za pse iz knjiga ili s interneta ponekad mogu dovesti do velikih nutritivnih nedostataka i stoga se ne smiju pripremati bez provjere. 

O planiranoj promjeni prehrane najbolje je unaprijed razgovarati s veterinarom. Oni mogu provjeriti zdravstveno stanje vašeg psa i savjetovati vas o pravilnoj prehrani. 

Veterinar koji se specijalizirao za savjete o prehrani pasa može vam dati vrijedne savjete i spriječiti pothranjenost profesionalnim izračunavanjem obroka. Osim toga, stručnjak može u suradnji s vama prilagoditi obrok potrebama vašeg psa. 

Važne komponente vegetarijanske prehrane za psa

Vegetarijanski obrok za pse mora sadržavati dovoljne količine namirnica životinjskog podrijetla kao što su posni sir ili jaja. Ugljikohidrati se moraju osigurati u prerađenom obliku kako bi probavni trakt psa mogao iskoristiti škrob koji sadrže. Povrće osigurava dijetalna vlakna potrebna za pravilnu rad crijeva. Mahunarke koje se smiju davati psima moraju se uvijek kuhati. 

Neke namirnice koje su za nas ljude bezopasne i zdrave mogu biti štetne ili čak pogubne za psa. Stoga vas molimo da se unaprijed informirate prije nego neka od ovih namirnica završi u zdjelici vašeg psa. 

© dream@do / stock.adobe.com
Jack Russell terijer jede peršin

Ekološke alternative vegetarijanskoj hrani za pse

Vegetarijanska hrana za pse dobra je alternativa ili dodatak hranjenju mesnom hranom. No, danas je mnogima teško odvojiti potrebno vrijeme ili steći stručnost za uravnoteženu prehranu. 

Postoje li alternative vegetarijanskoj prehrani pasa koje su održive, a ujedno lakše za provedbu? 

Bio hrana za pse

Organska hrana za pse je dobra alternativa, posebno za vlasnike pasa koji se oslanjaju na održivu hranu za pse i kojima je dobrobit životinja važna. 

Meso koje hrana sadrži dolazi od stoke iz slobodnog uzgoja. Visokokvalitetne i nezagađene sirovine također dolaze iz organskog uzgoja. 

Veliki izbor organske mokre i suhe hrane za pse također možete pronaći u zooplus online shopu. 

Hrana za pse s insektima

Hrana za pse s insektima? Možda će trebati neko vrijeme privikavanja, ali većina pasa je obožava! Mnogi psi koji ne mogu jesti životinjske proteine uglavnom toleriraju proteine insekata. 

Budući da razmnožavanje većine insekata također uzrokuje niske emisije ugljičnog dioksida, ova je hrana također pametna alternativa sa stajališta održivosti. 

U zooplus online trgovini također je dostupna hrana za pse s insektima. 

Zaključak: trebam li psa hraniti vegetarijanskom hranom?

U načelu, nema ništa loše u vegetarijanskoj prehrani psa. Ono što je neophodno u ovom slučaju je veliko znanje. U suprotnom, vašem ljubimcu prijeti nedostatak hranjivih tvari, što dugoročno može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija. 

Želite li svom psu nastaviti nuditi meso? Čak i samo jedan ili dva vegetarijanska dana u tjednu značajno doprinose smanjenju proizvodnje mesa. 


Dr. Cornelia Kolo, Veterinarka
frau zwei hunde

Tijekom studija veterinarske medicine i doktorata na Sveučilištu Ludwigs-Maximilians u Münchenu stekla sam mnogo znanja o životinjama i njihovu zdravlju. Od 2011. godine bavim se veterinom u praksi tako da sam stekla i mnogo iskustva u ovom području. Moja strast je pomaganje potrebitim životinjama na najbolji mogući način i osiguravanje njihove dobrobiti. Također, kao veterinar i dugogodišnji vlasnik psa, volim podijeliti svoje znanje putem članaka koje pišem.


Naši najkorisniji članci
7 min

Ukusni kolačići za pse – pripremite ih sami

Kolačići za pse idealna su poslastica za vašeg ljubimca. Razmišljali ste ispeći ih svojem psu, ali ipak vam se čini jednostavnije kupiti gotove pseće poslastice u zooplus internetskoj trgovini? Možda je kupnja brža, ali sigurno nije toliko zabavna kao priprema kolačića. Postoji još mnogo dobrih razloga zašto se trebate sami primiti pečenja. Ovdje možete saznati što su to domaći pseći kolačići, kako se pripremaju i čuvaju. Osim toga, donosimo vam i ukusne recepte koji će se vašem psu sigurno svidjeti.

7 min

Odgovarajuća hrana za starijeg psa

Prehrana koja je prilagođena potrebama starijih pasa pomaže im da ostanu zdravi i vitalni i u poznoj dobi. Ali koja je idealna hrana za starije pse? Kako se mijenjaju prehrambene potrebe starijih pasa?