Trebam li psa hraniti hranom prilagođenoj pasmini?

Različite pasmine pasa

Koliko god su različite pasmine pasa, toliko su različite i njihove prehrambene potrebe.

Ponuda hrane za pse je velika i ne znate za koju se odlučiti? Hrana prilagođena pasmini preporuka je nekih stručnjaka. U nastavku pročitajte zašto hrana prilagođena posebnim potrebama pasmine može biti bolji izbor za vašeg psa. 

Posebna hrana za određenu pasminu pomaže u održavanju zdravlja vašeg psa. Kada je u pitanju sastav hrane, potrebno ga je prilagoditi posebnim prehrambenim potrebama dotične pasmine pasa. 

Primjerice, postoje pasmine koje su sklone pretilosti. Ovdje hrana s umjerenim sadržajem kalorija može pomoći u održavanju idealne tjelesne težine i spriječi bolesti koje mogu nastati kao posljedica prekomjerne težine. Hrana posebno razvijena za određenu pasminu također može imati pozitivan utjecaj na sprječavanje razvijanja neke nasljedne bolesti, primjerice, bolesti zglobova. 

Ukratko, cilj hrane razvijene za određenu pasminu je pružiti optimalan odgovor na nutritivni profil dotične pasmine pasa. Još jedna prednost je što je hrana prilagođena određenoj pasmini prilagođena zubima i veličini čeljusti određene pasmine. U skladu s tim varira i veličina kroketa hrane. 

Za koje pasmine postoji prilagođena hrana?

Trenutačno je u ponudi mnogo različitih vrsta hrane prilagođene određenim pasminama pasa. Kako bismo prikazali prednosti, donosimo nekoliko primjera. 

Hrana prilagođena dalmatincima

Dalmatinci često pate od poremećaja metabolizma purina. Purini su dio proteina koji se razgrađuju u mokraćnu kiselinu. U zdravih pasa, jetra razgrađuje većinu ove mokraćne kiseline. Međutim, kod dalmatinaca velike količine mokraćne kiseline dospiju u mokraću. Ova prekomjerna koncentracija mokraćne kiseline u mokraći uzrokuje nastanak bolnih kamenaca. Zato hrana prilagođena dalmatincima ima osobito nizak sadržaj purina. 

Hrana prilagođena zapadnoškotskom bijelom terijeru

Hrana prilagođena zapadnoškotskom bijelom terijeru također ima prednosti za ove male pse. Veličina kroketa je, naravno, prilagođena veličini vilice psa. Ali ne samo to, budući da su predstavnici ove pasmine nažalost skloni kamencu, hrana sadrži posebne čistače kalcija. Oni pomažu smanjiti nakupljanje zubnog kamenca. 

Osim toga, mnogi zapadnoškotski bijeli terijeri imaju osjetljivu kožu i skloniji su alergijama od drugih pasmina. Zbog toga njima prilagođena hrana sadrži, između ostalog, i esencijalne masne kiseline. Dokazano je da štite zaštitnu funkciju kože. 

Moram li uvijek psa hraniti hranom prilagođenoj pasmini?

Ne. Hraniti psa hranom prilagođenoj pasmini, naravno, nije obavezno. Međutim, ova prehrana olakšava brigu o vašem rasnom psu. Tijekom pripreme ove hrane uzimaju se u obzir i tipične bolesti i individualni zahtjevi određene pasmine. Osim toga, možete biti toliko sigurni da je veličina kroketa hrane također prilagođena veličini čeljusti vašeg psa. 

Bez obzira radi li se o hrani prilagođenoj određenoj pasmini ili ne, uvijek vodite računa o dobi i trenutačnim životnim uvjetima vašeg psa. Dostupna je hrana za štence, odrasle i starije pse. Ovdje je također potrebno obratiti pozornost na veličinu psa. 

Ulogu u odabiru odgovarajuće hrane treba igrati i to je li vaš pas kastriran ili ne. Potreba za energijom značajno opada nakon sterilizacije. Hrana za sterilizirane pse stoga je nešto nižeg energetskog sadržaja od ostale hrane. 

Naši najkorisniji članci
7 min

Ukusni kolačići za pse – pripremite ih sami

Kolačići za pse idealna su poslastica za vašeg ljubimca. Razmišljali ste ispeći ih svojem psu, ali ipak vam se čini jednostavnije kupiti gotove pseće poslastice u zooplus internetskoj trgovini? Možda je kupnja brža, ali sigurno nije toliko zabavna kao priprema kolačića. Postoji još mnogo dobrih razloga zašto se trebate sami primiti pečenja. Ovdje možete saznati što su to domaći pseći kolačići, kako se pripremaju i čuvaju. Osim toga, donosimo vam i ukusne recepte koji će se vašem psu sigurno svidjeti.
6 min

Koliko hrane treba psu?

Novi stanar se uselio u vaš dom, no niste sigurni koliko hrane zapravo treba psu? U današnje vrijeme nije lako biti upoznat sa svim različitim načinima hranjenja pasa. Svatko tko se odluči za potpunu suhu ili mokru hranu, lako može pročitati preporučenu količinu hrane s ambalaže. Ali kako izračunati količinu hrane za psa kada ih želite hraniti barfom ili kombinirati različite vrste hrane? Srećom, lako možete odrediti energetske potrebe svojeg ljubimca s pomoću nekoliko formula. 
7 min

Odgovarajuća hrana za starijeg psa

Prehrana koja je prilagođena potrebama starijih pasa pomaže im da ostanu zdravi i vitalni i u poznoj dobi. Ali koja je idealna hrana za starije pse? Kako se mijenjaju prehrambene potrebe starijih pasa?