Učenje i razumijevanje mačjeg jezika

Razumijevanje mačjeg jezika uz pomoć govora tijela

Kada volite svoju mezimicu automatski razvijate i potrebu za razumijevanje mačjeg jezika. Kod naše voljene mačke razlikujemo verbalni i neverbalni jezik. Kod neverbalnog jezika se radi o govoru tijela mačke. To se također odnosi i na različit položaj repa. Ponekad se pretpostavlja da mačka sa svakim svojim verbalnim i neverbalnim izrazom želi pokazati da je gladna. Ali, šalu na stranu. U nastavku vam predstavljamo nekoliko tipičnih primjera koji će vam pomoći u razumijevanju mačjeg jezika.

Što znače položaji mačjeg repa?

Razumjevanje mačjeg jezika i govora tijela jednostavnije je nego što mislite. Ako mačka drži rep uspravno i pri tome je malo zaobljen pri vrhu ona se osjeća dobro. Vas dvoje ste najbolji prijatelji i vaša mačka je sretna!

mačka-sretan-rep

Međutim, kada mačka nervozno udara repom o pod, ovo predstavlja nešto negativno. Moguće je da u toj situaciji vaša mačka osjeća bol te da treba posjetiti veterinara.

Razumijevanje mačjeg jezika pomoću repa:

  • Ako vaša voljena mačka trzne repom s vremena na vrijeme, to može ukazati na određenu dozu nervoze.
  • Ako je dlaka na repu vaše mačke nakostriješena to ukazuje na to da je vaša mačka vrlo uznemirena ili se čak osjeća ugroženo. Vaša šapica na taj način želi ostaviti dojam da je veća nego što zaista jest, kako bi otjerala potencijalne ili postojeće napadače.
  • Kada mačka lagano trese svoj rep to znači ili da je uzbuđena na dobar način ili da čeka na nešto. Primjerice – tko bi to rekao – na nagradu. Ili se vaša voljena mačka jednostavno veseli što vas vidi. Zato što to između ostalog donosi i priliku za ukusni zalogaj.
  • Ako mačka podigne prednji dio tijela, te ispruži svoj zadnji dio i rep u zrak, to je obično znak ekstremne agresije i snažnog samoobrambenog stava. Možete smiriti vašu mačku tako što će te ju pomaziti. Prilikom maženja morate uvijek imati na umu da može doći do prevelike stimulacije ako mačku predugo mazite po jednom mjestu.
  • Ako vaša mačka drži rep pod niskim kutom od oko 45° od svog tijela, to može ukazati na blažu agresiju ili na to da se mačka upravo uplašila nečega. Mačka u tom trenutku provjerava približava li joj se prijatelj ili neprijatelj.
  • Mašući repom iza leđa mačka provjerava da li se iza nje nalazi neprijatelj.
  • Kada mačka spusti svoj rep na zemlju, to je također znak da se mačka uplašila ili da se osjeća krivom zbog nečega.
  • Ako stisne svoj repić šapama, to znači da se boji nečega ili nekoga, s razlogom ili bez razloga. To ukazuje na nesigurnost, pa čak i na lakšu pokornost. Također, to može ukazati na krivnju, jer je mačka možda napravila nešto, za što zna da neće dobiti odobrenje svojih ukućana.
  • Ako vaš čupavi prijatelj pomiče svoj rep s jedne na drugu stranu, vjerojatno je ljut. Međutim to također može biti poziv na igru. Okolnosti pokazuju koja od ovih dviju opcija dolazi u obzir.
Crna mačka sa žutim očima

Učenje i razumijevanje mačjeg jezika nije toliko teško kao što se čini. Kada ste mrzovoljni, sve što želite je, vjerojatno, da vas svi ostave na miru. Tako je i s mačkama, a razumjevanje mačjeg jezika je i jednostavnije nego što ste mislili. Ako je mrzovoljna, ostavite ju malo na miru, dok se ponovno ne oraspoloži. Kada je spremna, ona će doći vama.

Međutim, ako se pak želi igrati, možete ju zabaviti s, za to prikladnim, igračkama za mačke. Na primjer s mahalicom za mačke ili mišem za igru. Stručnjaci preporučuju da igri sa svojom mačkom posvetite od jedne četvrtine do jedne trećine dana. Naime, ako mačka dan provede samo spavajući i jedući, vrlo vjerojatno će joj biti dosadno. A takva mačka nije sretna mačka. Međutim, postoje mačke čiji se vlasnici zbog previše posla ili drugih obveza s njima ne mogu toliko često igrati koliko je to preporučeno i takve su mačke također dobro. Kada mačka ima prostora za kretanje i može slijediti svoje prirodne instinkte poput “neometanog lova u divljini”, na taj način je mačka zauzeta, ako se ne možete jedan veći dio dana igrati s njom.

Što znači kada mačka trlja svoj nos o mene?

I trljanje nosa o vlasnika pomaže u razumijevanju mačjeg jezika. Ovakvo ponašanje obično predstavlja “obilježavanje” njima dragih ljudi. Sigurno je da se pri tome radi o jednom vrlo prijateljskom ponašanju prema ljudima.

Što govore uši i oči mačke?

Za razumijevanje mačjeg jezika potrebno je pratiti oči i uši mezimica.

Pažljive prema naprijed okrenute uši, zajedno sa širom otvorenim očima, znače da je mačka spremna za lov ili igru. Ako su uši pažljivo okrenute prema naprijed, a oči mačke pri tome napola zatvorene, to je znak za to da je mačka zadovoljna i da odmara. Širom otvorene oči i uši polegnute uz glavu, sugeriraju na to da vaša mezimica planira napadu i/ili tako izražava strah.

abesinska-mačka-u-lovu

Razumijevanje mačjeg jezika praćenjem zvukova koje mačka proizvodi?

Mačke mogu proizvesti i do stotinu različitih zvukova. Ovi zvukovi nam također mogu pomoći u razumijevanju mačjeg jezika, a podijeljeni su na zvukove uzbuđenja, poziva i ugode. Verbalni jezik mačke je u pravilu povezan i s govorom tijela.

Mačići održavaju kontakt sa svojom majkom ispuštajući zvukove. I majka također koristi zvukove kako bi odgojila svoje mačiće. Na primjer ona pomoću određenih zvukova usmjerava pažnju mladunčadi na potencijalnu opasnost. Specifičnim zvukovima majka javlja mačićima da je ulovila plijen. Takvo glasanje se pojačava što je ulovljeni plijen opasniji ili veći.

mama-mačić-maženje

Od toga zvuka nastaje buka, koju mačka ponekad napravi kada svoju najdražu igračku ili miša stavi među šape i to donese kući svom vlasniku. To je moljakanje za pohvalom vlasnika, kojemu pijen i donose. Miš koji je ubijen za vlasnika je izraz ljubavi i/ili “Pogledaj kako sam ja dobar lovac!” Učiniti ćete svom voljenom krznenom prijatelju veliku uslugu, kada ga pohvalite za postignuće u lovu.

Tipično mijaukanje, međutim, može biti i pozdrav i izraz želje upućene vlasniku da napravi nešto što mačka od njega priželjkuje. Na primjer, maženje, dobivanje poslastice, igru ili zagrljaj.

Otkrijte također našu trgovinu s proizvodima za mačkemačiće!

Naši najkorisniji članci
5 min

Voli li me moja mačka? 10 znakova koji to dokazuju

Često je mačji iskaz ljubavi suptilniji od psećeg. Unatoč tome, iskusni poznavatelji mačaka mogu jasno prepoznati njihove znakove ljubavi. Što više vjerujete svojim instinktima, kao što to radi i vaša mačka, vidjet ćete i osjetiti koliko vas vaša ljubimica voli.
3 min

Zašto su mačke dobre za naše zdravlje

Gotovo da nema boljeg zvuka za opuštanje od predenja mačke. Vlasnici mačaka su potvrdili da je zajednički život sa šapicama dobar za njih. Zapravo, ova tvrdnja se može znanstveno potvrditi. U nastavku pročitajte zašto su mačke dobre za naše zdravlje.
6 min

Je li moja mačka sretna?

Kad nekoga volimo, želimo da on bude sretan. To, naravno, vrijedi i za naše krznene prijateljice s kojima dijelimo život. U nastavku vam donosimo sigurne pokazatelje koji će vam reći je li vaša mačka sretna.