Mačka mokri po stanu: što poduzeti?

Mačka sjedi na prozorskoj dasci i gleda kroz prozor

Ako vaša mačka ostavlja tragove po stanu, to može imati niz različitih uzroka.

Označavanje prostora urinom prirodan je način komunikacije između mačaka. No, ako mačka to radi i u stanu, to može biti neugodno. Zašto mačka mokri po stanu i kako spriječiti to ponašanje – saznajte u nastavku.

Dok vani zabavljeno gledamo kako mačku ispruženog, drhtavog repa urinira na vrtnu ogradu i signalizira susjedskoj mački da je to “njen teritorij”, ovo ponašanje nam u vlastitom stanu više nije smiješno. Razumljivo, uostalom, mačji urin jako smrdi u kući i dugoročno postaje ozbiljan problem ne samo za ljudski nos.

Ali zašto neke mačke obilježavaju teritorij u kući? Što nam time želiš poručiti? Zapravo, mačke ne bi trebale obilježavati kod kuće.

Uzroci urinarnih tragova

Označavanje teritorija ipak nije tako jednostavno. Iza ovakvog ponašanja ne stoji uvijek teritorijalni spor. Ranije se vjerovalo da mačke jednostavno označavaju granicu svog teritorija urinom. No, istraživači ponašanja sada pretpostavljaju da mačke također koriste urin kao sredstvo komunikacije s bližnjima.

Obilježavanje kao sredstvo komunikacije

Vaš urin služi mački kao svojevrsna posjetnica koja otkriva puno o njoj. Mi ljudi možemo samo nagađati koje poruke mačke prenose jedna drugoj, ali vjerojatno drugoj mački pokazuju tko su (mačak ili mačka), kada su bile tu, jesu li zdrave ili pod stresom, jesu li spremne za razmnožavanje ili ne.

Obilježavanje kao znak volje za reprodukcijom

U usporedbi s kastriranim mačkama i muškim mačkama, nekastrirane muške mačke najčešće označavaju teritorij. To sugerira da se označavanje često radi u svrhu pozivanja na reprodukciju. Mačak želi privući pažnju susjedne mačke i dati joj znak: “Hej, spreman sam!” Urin stoga također sadrži informacije o spolnom statusu i namijenjen je poticanju ženkine volje za parenjem.

Obilježavanje za razgraničenje teritorija

Međutim, mačak ili mačka ne žele uvijek impresionirati suprotni spol svojim urinom. Ponekad se zapravo radi o teritorijalnim zahtjevima. Svojom mokraćom signaliziraju konkurenciji: “Ovo mjesto je moje! Šape dolje! “Na primjer, vani, u prirodi, postoji slikovito lovište ili sjenovito mjesto za opuštanje. U kući su to mjesta za hranjenje, kauč ili udoban odmor.

Obilježavanje zbog stresa

Ali ponekad mačke obilježavaju bez da imaju na umu svoj teritorij ili suprotni spol. To se obično događa zbog neizvjesnosti, stresa i uzbuđenja. Čak i ako same mačke toga nisu svjesne, podsvjesno smanjuju stres mokrenjem. Obilježavanje urinom tako služi kao svojevrsni ventil. Nerijetko je ovkvo ponašanje potaknuto nezadovoljenim potrebama. Možda mačka želi izaći van, ali vrata su zatvorena? Gladna je, ali njezina posuda za hranu je prazna? Želi biti sama i imati svoj mir, ali u vašoj kući se odvija glasna zabava?

Promjene u njihovim navikama također mogu uplašiti osjetljive baršunaste šape i dovesti do stresa. Preseljenje u novu kuću, renoviranje, novu sofu, novi tepih ili rođenje bebe. Sve ove situacije i brojne druge mogu uzrokovati stres vašoj ljubimici. Ponekad su dovoljne male stvari, poput korištenja novog pijesak, nepoznatog mirisa ili nove hrane za mačke.

Prekrasan mačić na drvenoj površini izbliza
Neka vašoj mački uvijek bude ugodno.

Jesu li mačke koje obilježavaju teritorij nečiste?

Prva pomisao vlasnika mačaka koji prvi put otkriju mačji urin u svom domu je: “Moja mačka je nečista. ”Postoje velike razlike između nečistoće i obilježavanja. Uzroci nepoželjnog ponašanja uglavnom su vezani uz mačji wc, npr. pijesak je nečist, WC je na nezgodnom mjestu koje je prometno, ili se mačji wc čisti jednim neugodnim deterdžentom.

Prilikom obilježavanja, međutim, mačka ne mora nužno odbiti mačji wc. Toliko mačaka koje označavaju i dalje koriste svoj wc. Dok nečiste mačke tepih, sofu ili krevet traže kao “rezervni WC” gdje se mogu olakšati, obilježavanje se ne koristi za mokrenje, već kao komunikacijski signal. No, poznati su različiti uzroci koji zahtijevaju različite mjere. Kako se miris mokraće ne bi dugoročno zadržao u stanu, važno je prepoznati je li mačka obilježava ili je nečista.

Kako mogu znati obilježava li moja mačka teritorij ili ne?

Obično je količina mokraće u stanu manja prilikom obilježavanja. Međutim, to nije slučaj sa svim mačkama. S druge strane, najjasniji znak koji će vam reći radi li se o mokrenju ili obilježavanje je držanje mačke.

Dok mačka obično lagano čučne prilikom mokrenja (oprez, ni to ne rade sve mačke!) i onda pokušava šapama zakopati mokraću, mačka se prilikom obilježavanja ponaša drugačije. Prvo njuši mjesto koje želi označiti, zatim okreće stražnjicu, ispruži drhtavi rep, malo lupka stražnjim nogama i na kraju više-manje vodoravno raspršuje mokraću. Ovako mokraća najprije padne na vodoravnu ravninu – zid, okvir vrata ili naslon sofe, prije nego što se spusti na pod.

Ako svoju mačku ne uhvatite na djelu, istražiti možete li još uvijek pronaći tragove urina na vertikali koja počinje pored nje. Kada mačka mokri, urin se obično nalazi na okomitim površinama (tepih, krevet, kauč)-

Primjetili ste lokve urina po kući – posjetite veterinara

Ako u dom stalno otkrivate lokvice mačjeg urina, zakžite pregled kod veterinara. Iza navedeneog može se kriti medicinski problem, kao što je npr. upala mjehura. Stoga uvijek prvo provjerite je li sa zdravljem vaše mačke sve uredu.

Kako mogu spriječiti obilježavanje u kući?

Jeste li sigurni da vaša mačka obilježava teritorij? Tada ste već poduzeli prvi korak i sada biste se trebali posvetiti uzrocima ovakvog ponašanja. Nažalost, oni mogu biti različiti i sigurno ih nećete otkloniti preko noći. Pogotovo ako se radi o stresnim situacijama, jasno je da se one ne mogu uvijek izbjeći. Ako kupite novu sofu, a vašoj mački uzrokuje stres, nećete je ponovno zamijeniti starom. Ipak, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako bi se vaša mačka ponovno osjećala ugodnije kod kuće. Jedno je sigurno: opuštena, sretna mačka rjeđe će ostaljati tragove urina od napete mačke pod stresom.

Potaknite smirenost i sigurnost vaše mačke

Bez obzira što je bio okidač za stres, a time i tragova urina vaše mačke, sada joj treba više sigurnosti! Ako ih kaznite za postupke, samo biste povećali njihovu nesigurnost, a time i moguće tragove urina. Umjesto toga, posvetite joj više pažnje, igrajte se s njom, mazite je ili jednostavno budite uz nju – ako ona zatraži. Ujedno joj dajte priliku da se povuče ako joj je potreban mir.

Dobri rezultati mogu se postići i posebnim električnim raspršivačima mirisa ili mirisnim sprejevima. Oni raspršuju sintetički modelirane feromone u stanu, tj. tvari koje prenose mirise tijela koji promiču smirenost naših ljubimica.

U isto vrijeme izbjegavajte sve što bi moglo uplašiti ili zbuniti vašu mačku ako je moguće. Držite se provjerenog mačjeg transportera, nemojte raditi nikakve pokuse s hranjenjem, odložite namještaj ili odjeću jakog mirisa, a preglasne zabave bolje je izbjeći ili premjestiti van.

Feliway® Optimum

  • Sredstvo za ublažavanje stresa kod mačaka i bez mirisa za ljude
  • Preporuča se za simptome povezane sa stresom kao što su tragovi urina ili smanjeni apetit
  • Pogodno za trajnu upotrebu
Feliway raspršivač za mačke

Obratite pažnju na potrebe vaše mačke

Ključno je da prepoznate potrebe svoje mačke i na vrijeme ih zadovoljite. Ako kod kuće imate mačku koja voli biti na otvorenom, pustite je van kad god želi. Ponudite joj neku akciju ili joj posvetite pažnju ako to zatraži. Pobrinite se da joj je WC uvijek čist i na mjestu koje je ugodno i ne previše prometno. Ako vaša mačka moli za hranu znajte da i glad može biti okidač nepoželjnog ponašanja. U ovom slučaju razmislite o dodatnoj hrani ili poslasticama.

Prirodno prehrambeno ponašanje mačke sastoji se od čestih manjih obroka umjesto nekoliko velikih porcija. Dakle, mogli biste dnevnu količinu hrane (ako to već niste učinili) podijeliti na nekoliko obroka i češće joj nuditi malu porciju kako glad i stres ne bi postali nadmoćni.

Mačka u plavom mačjem wc-u s pijeskom
Važno je da je wc za mačku uvijek bude dobro održavan i na mirnom mjestu.

Osigurajte utočišta

Potreba za odmorom također je važna za mnoge mačke. Potreban im je prostor koji pripada samo njima: kućica, skrivalica, krevet  – a nalazi se na skrivenom i malo prometnom mjestu. Pogotovo u kućanstvu s više mačaka nije neuobičajeno da zavlada rat oko najpoželjnijeg mjesta za osamu. Ako kod kuće imate nekoliko mačaka, trebali biste po potrebi povećati broj njihovih kućica, skrivalica, kreveta i grebalica. Ako i vaš susjed ima mačku koja vas često posjećuje i koja bi mogla vašu mačku, ograničite ovaj pristup.

Pripazite prilikom čišćenja doma

Drugi način da obuzdate mačju potrebu za označavanjem je izbjegavanje pretjeranog čišćenja. Snažna mirisna sredstva koja sadrže klor ili amonijak ne samo da zagađuju okoliš, već mogu brzo postati previše za osjetljive krznene nosove. Njihova potreba da neugodan miris prikriju poznatim mirisom mokraće bi se time mogao povećala. Naravno, mačke ne ostavljaju svoj miris samo mokraćom. Trljanje glave o namještaj i ljude također služi za distribuciju mirisa i povećava osjećaj sigurnosti. Ako te tragove, koji za vas nemaju miris, odmah obrišete agresivnim sredstvom za čišćenje, to bi također moglo izazvati tragove urina.

Naravno, to ne znači da biste trebali prestati čistiti. Mačke su iznimno čiste životinje i vole higijenu kao i vi. Za čišćenje je, međutim, najbolje koristiti samo vodu ili sredstvo za čišćenje sa što manje mirisa. To se posebno odnosi na redovito čišćenje transportera, kreveta i drugih predmeta koje mačka koristi.

Što učiniti ako ništa ne pomaže

Ponekad je potreban duži period prije nego što mjere pokažu željeni učinak. Posebice mačke koje obilježavaju dulje vrijeme ne mogu odmah promijeniti svoje navike. Budite strpljivi!

To, naravno, ne znači da trebate samo stajati po strani i gledati nepoželjno ponašanje. Obratite više pozornosti na potrebe mačke, posvetite joj više pažnje, kupite feromonske sprejeve i pobrinite se da je mački ugodno s vama.

Nažalost, ponekad ni najveći napori ne pomognu. Ako vaša mačka nije sterilizirana, a spolni hormoni izazivaju tragove mokraće, trebali biste razgovarati o mogućnosti sterilizacije sa svojim veterinarom. Međutim, može proći nekoliko tjedana da sterilizirane mačke odustanu od seksualnog ponašanja i prestanu bježati. Ako je vaša mačka starije i označavanje je već postalo trajna “navika”, sama kastracija često ne rješava problem. Ako sterilizacija nije opcija ili je vaša mačka je već duže vrijeme sterilizirana, a problem ne prestaje – potražite pomoć stručnjaka.

Naši najkorisniji članci
7 min

Osnove odgoja mačića

U prvom tjednu svog života mačići puno uče od svoje majke kao i braće i sestara. Unatoč tome vlasnikovo odgajanje mačića je neophodno. Uostalom, majka mačka ne odgaja svoje mačiće prema standardima ljudskog ponašanja.
8 min

Mačka mijauče noću: zašto i što mogu napraviti?

Besane noći zato što mačka mijauče? To je svaki vlasnik mačke vjerojatno doživio bar jednom. Ali što napraviti kada nam mačka svake noći kvari san sa svojim mijaukanjem? Zašto mnoge mačke mijauču osobito noću i što pomaže protiv noćnog cviljenja mačke? Saznajte više u nastavku.