Upala mjehura kod mačke (cistitis) This article is verified by a vet

Mačka napušta mačji wc

Upala mjehura je česta kod mačaka.

Upala mokraćnog mjehura kod mačke se u medicinskoj terminologiji naziva cistitis. Cistitis kod mačaka je prilično čest. Glavni uzroci su mačji idiopatski cistitis (FIC), bakterijske infekcije mokraćnog sustava kao i urinarni kristali i kamenci. 

Koliko je opasna upala mjehura kod mačaka?

Neliječene bakterijske infekcije mokraćnog mjehura mogu kroz mokraćovod doći do bubrega i uzrokovati infekciju i oštećenje. Osim toga, cistitis je vrlo bolan i opterećuje mačku. 

Drugi problem su infekcije mokraćnog mjehura koje, ovisno o uzroku i težini, dovode do djelomične ili potpune opstrukcije mokraćne cijevi. Mačke jedva mokre ili uopće ne mokre i tada ju je potrebno odmah odvesti veterinaru! 

Simptomi: kako prepoznati cistitis kod mačke?

Mjehur je jedan od organa donjeg urinarnog trakta. Upala u ovom području često dovodi do sljedećih simptoma: 

 • bol tijekom mokrenja (dizurija) 
 • bol nalik grčevima u uretri i / ili području mokraćnog mjehura (strangurija) 
 • krv u mokraći (hematurija) 
 • učestalo mokrenje (polakisurija) 
 • pojačano lizanje genitalija 
 • mokrenje na mjestima na kojima to mačka inače ne čini (piurija, npr. u prostoru za spavanje ili hranjenje) 

Hitan slučaj! Ako mačka neuspješno pokušava mokriti, mokraćna cijev može biti potpuno blokirana. U tom slučaju, opće stanje može se naglo pogoršati, pa čak i postati opasno po život. Stoga se odmah posavjetujte s veterinarom. 

Dijagnoza: kako dijagnosticirati upalu mjehura kod mačke?

Najprije će veterinar obaviti temeljit razgovor s vlasnikom (anamneza). Cilj ovoga je od vlasnika dobiti važne informacije o bolesti. Veterinar će se, primjerice, raspitati o simptomima koji se javljaju tijekom mokrenja i količini urina koju mačka izmokri. Također, postavit će vam pitanja o mogućim ozljedama i dati preporuke o hranjenju. 

Savjet: ako je moguće ponesite uzorak mokraće vaše mačke kod veterinara! 

Iako cistitis obično nije akutni hitan slučaj kod mačaka, preporučljivo je obaviti opći klinički pregled. U kratkom vremenu veterinaru je moguće zabilježiti trenutačno stanje mačke zahvaljujući važnim vitalnim parametrima. Oni uključuju opće stanje mačke, disanje i rad srca, stanje sluznice u ustima i unutarnju rektalnu temperaturu. 

Pregled urinarnog trakta

Ako su svi vitalni parametri normalni, veterinar može započeti s posebnim pregledom mokraćnog sustava. Za to postoje tri dijagnostičke mjere. 

Uzorak urina može se dobiti ili spontanim prikupljanjem (sakuplja se kad se mačka izmokri) ili uzimanjem uzorka iz mokraćnog mjehura (npr. ultrazvučnom punkcijom kroz trbušnu stijenku). Tada se veterinar može koristiti test trakama za ispitivanje urina koje pokazuju važne vrijednosti kao što je pH vrijednost ili poslati uzorak u laboratorij na bakteriološki pregled. Tu se kristali urina ili bakterije mogu vidjeti pod mikroskopom. 

Veterinar može pomoću krvnih vrijednosti otkriti bilo kakvu upalu i provjeriti funkciju bubrega. 

Ako postoje strukturne promjene u mokraćnom mjehuru ili vaša mačka ima kamenac, veterinar ga može vidjeti ultrazvukom ili rendgenskim snimanjem. 

Terapija: kako liječiti upalu mjehura kod mačaka?

Terapija cistitisa sastoji se od dva dijela. S jedne strane veterinar liječi uzroke infekcije mokraćnog mjehura, s druge strane pokušava ublažiti neugodne simptome. 

Bez obzira na uzrok, nužni su lijekovi protiv bolova i antikonvulzivi. U slučaju bakterijskog cistitisa, dodaje se ciljana primjena antibiotika određena s pomoću testa rezistencije. 

Ako postoje mokraćni kristali ili čak kamenci, potrebne su dodatne mjere. U tom slučaju mački trebaju lijekovi za snižavanje pH vrijednosti urina i odgovarajuća prehrana. Niža pH vrijednost u mokraći uzrokuje otapanje kristala, a možda čak i kamenca. 

Ako je mokraćni kamenac velik i ne može se liječiti lijekovima, nužna je operacija. 

Hitni slučaj! Ako je mokraćni trakt već začepljen, možda će biti potrebno kirurško liječenje! 

Mjere koje mogu pomoći u izlječenju

Osim lijekovima i dijete, možete pomoći svojoj mački na razne načine. Nastojte mačku zaštititi od stresnih situacija i, u slučaju da je pretila, pomozite joj u smanjenju tjelesne mase. Naravno, uvijek treba voditi računa o prehrani koju je propisao veterinar. 

Također, pobrinite se da vaša mačka pije dovoljno vode. Obično mačke hranjene suhom hranom premalo piju. Za ravnotežu vode i elektrolita preporučljivo je mački ponuditi mokru hranu. 

Također je najbolje svakodnevno čistiti posudu za vodu i postaviti nekoliko zdjelica u domu. Također možete isprobati pojilicu za vodu, ona će potaknuti neke mačke na češće pijenje. 

Mačka pije vodu iz fontane za vodu
Pojilica za vodu potaknut će mačke na češće pijenje.

Prognoza: koje su šanse za oporavak od upale mjehura?

Ovisno o uzroku, razlikuju se i potrebna terapija i prognoza. Iako se cistitis obično može prilično dobro liječiti, začepljenje mokraćnog sustava opasno je po život. 

Što ono dulje traje, to su manje šanse za oporavak, a često i za preživljavanje. Nasuprot tome, mačji idiopatski cistitis (FIC) često se brzo liječi. 

Uzroci: kako nastaje upala mjehura kod mačke?

Cistitis je čest kod mačaka, a uzroci mogu biti različiti. Posebno su često pogođene kućne mačke i mužjaci. Radi boljeg razumijevanja, uzroci se dijele na zarazne i nezarazne.

Infektivni uzroci

Osobito starije mačke često pate od infektivnog cistitisa uzrokovanog raznim bakterijama. Češće su pogođene mačke koje već pate od neke bolesti (npr. dijabetes melitus). Postoje dva uobičajena načina na koje mačke razvijaju infektivni cistitis. 

Putem urinarnog trakta: u pravilu se bakterijske infekcije uzdižu kroz mokraćnu cijev do mokraćnog mjehura ili nastaju u mjehuru. Najčešći razlog za njihov nastanak je stvaranje kristala urina. Oni se postupno mogu nakupljati i stvarati mokraćne kamence. 

Kod mačaka se obično nalaze struvitni ili kalcij-oksalatni kamenci. Važan čimbenik u tome je prehrana mačke. 

Putem krvi: bakterije mogu doći do mjehura tijekom trovanja krvi (sepse). Osim obližnje kirurške rane, izvorno mjesto ulaza bakterija može biti i manja rana na udaljenijem dijelu tijela. 

Neinfektivni uzroci

Često nije moguće pronaći razlog cistitisa kod mačaka čak ni uz detaljnu dijagnozu. U takvom slučaju govori se o takozvanom mačjem idiopatskom cistitisu (engleski: FIC). Ova bolest uzrokuje sterilnu upalu mokraćnog mjehura koja se javlja iz još nepoznatih razloga. 

Vjeruje se da je u nastanku ove bolesti važno mnogo čimbenika, primjerice, stres ili druge neurološke ili hormonske promjene. Kao rezultat toga, imunološki sustav je oslabljen, što potiče upalne reakcije. 

Prevencija: može li se spriječiti cistitis kod mačke?

Postoji nekoliko važnih točaka koje treba imati na umu za prevenciju cistitisa kod mačke. Obratite posebnu pozornost na: 

 • dobru tjelesnu formu 
 • dovoljno aktivnosti 
 • okruženje bez stresa 
 • dovoljan unos vode 
 • niske razine magnezija i fosfata u hrani 

Franziska G., Veterinarka
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Diplomirala sam veterinu na Sveučilištu Justus Liebig u Giessenu gdje sam imala priliku opsežno se baviti životinjama i steći iskustvo u raznim područjima, kao što su male i velike životinje, medicina egzotičnih životinja te farmakologija, patologija i higijena hrane. Od tada se ne bavim samo autorskim radom, već radim i na svojoj disertaciji. Cilj mi je u budućnosti bolje zaštititi životinje od patogenih organizama. Uz svoje veterinarsko znanje, također dijelim vlastita iskustva kao sretna vlasnica psa i mogu razumjeti i razjasniti strahove, probleme kao i druga važna pitanja o zdravlju životinja.


Naši najkorisniji članci
2 min

Životna dob mačke

Životna dob psa može se jednostavno izračunati: jedna pseća godina odgovara sedam ljudskih godina života, ali pri tome treba obratiti pažnju na pasminu i težinu psa. No, kako se računaju mačje godine? I koliko godina uopće mačke mogu doživjeti? Od koje se dobi mačku može smatrati starijom mačkom? Sve o životnoj dobi mačke saznajte u nastavku.
4 min

Prehlada kod mačke

Hladno i vlažno vrijeme, blato i stalne promjene temperature za ljudski i životinjski imunološki sustav predstavljaju veliki izazov. Stoga, prehlada kod mačke također je moguća i ponekad nije tako bezazlena. S mačjom prehladom susreli su se brojni vlasnici i znaju da je prehladu kod mačke potrebno pažljivo promatrati.