Psihogena alopecija kod mačaka This article is verified by a vet

Bijela mačka se liže

Mačka pod stresom može si čupkati dlake svojim grubim jezikom.

Mačke vole njegovati svoju dlaku lizanjem. U to ulažu mnogo vremena i to čak do četiri sata dnevno. No što ako prirodno ponašanje postane patološko? Moguće je da mačka koja se pretjerano čisti pati od poremećaja ponašanja koji se zove psihogena alopecija. 

Definicija: što je psihogena alopecija?

Pojam alopecija označava gubitak dlake. Posebna varijanta toga je psihogena alopecija. To je poremećaj ponašanja ili opsesivno-kompulzivni poremećaj u mačaka. Mačka koja pati od ovog poremećaja pretjerano se čisti i uslijed toga se pojavljuju mjesta na tijelu bez dlake. 

Uzrok: koji su uzročnici ovog poremećaja u ponašanju?

Psihogena alopecija ne temelji se na fizičkim već na psihološkim uzrocima. Ovdje posebno veliku ulogu igra stres. Obično se javlja kada dođe do neke velike promjene u životu mačke. 

Mačke mogu biti pod stresom zbog sljedećih promjena: 

  • promijenjeno okruženje: useljavate se u drugi stan ili mijenjate životni prostor svoje mačke, primjerice, kupnjom novog namještaja 
  • usamljenost i dosada: vaša mačka je često potpuno sama, nije aktivna i pati od straha od razdvajanja 
  • novi član obitelji: dobili ste dijete, imate novog životnog partnera ili udomili ste drugog kućnog ljubimca 
  • nema osamljenog mjesta za skrivanje: vaša mačka nema skrovište u koje bi se mogla povući 
  • sukobi s drugim životinjama: borbe za teritorij s drugim mačkama ili životinjama mogu biti vrlo stresne 
  • promjena prehrane: iznenada ste promijenili hranu svoje mačke 

Simptomi: ovako ćete prepoznati psihogenu alopeciju

Alopeciju možete prepoznati po tipičnim mjestima na tijelu bez dlake čiji je uzrok pretjerano lizanje. Obično ćete ih pronaći tamo gdje ih vaša mačka može lako dohvatiti jezikom, primjerice, na području trbuha, šapa ili unutarnje strane bedara. 

Mjesta bez dlaka nisu uvijek suha i neupadljiva. Na grubom jeziku vaše mačke nalaze se brojne bakterije koje mogu ući u kožu prilikom lizanja. 

Posljedica toga su upale. Također može doći do oticanja i crvenjenja. U teškim slučajevima zahvaćene mačke se manje kreću jer ih bole upaljena mjesta. 

Mjesto bez dlake na koži mačke
Mjesto bez dlake se upalilo i krvari.

Terapija: može li se psihogena alopecija liječiti?

Kako biste se mogli učinkovito boriti protiv psihogene alopecije, prvo morate utvrditi uzrok i, prije svega, odrediti faktore stresa. Ako znate točan razlog, trebali biste ga pokušati ukloniti. 

Nažalost, često na prvi pogled nije jasno što točno uzrokuje stres vašoj mački. U tom slučaju trebate pažljivo pokušati isključiti uzroke jedan po jedan. Budite strpljivi i provjerite vraća li se instinkt za čišćenjem vaše mačke u normalu. U nekim slučajevima pomaže jedino odlazak savjetniku za kućne ljubimce koji će u suradnji s vama izraditi terapiju za vašu mačku. 

Liječenje simptoma kod veterinara

U međuvremenu, veterinar može pregledati kožu vaše mačke i poduzeti higijenske mjere i mjere liječenja zahvaćenih područja kože. Ako je koža jako upaljena (dermatitis) i formirao se gnoj, veterinar može liječiti vašu mačku antibiotskim i protuupalnim mastima. 

Ako primijeti da je vaša mačka u bolovima, veterinar će vam ponuditi tablete protiv bolova. 

Važno za znati!
Naravno, mačke se više ližu kada osjete jak svrbež. On može biti uzrokovan parazitima kao što su ušne grinje ili alergijama kao što je alergija na slinu buha. 

Ako primijetite da se vaša mačka češće češe ili liže, onda se svakako prvo obratite veterinaru. On će isključiti druge uzroke kao što su bolesti ili zaraza parazitima. 

Više o ovoj temi saznajte u članku Bolesti krzna i kože kod mačaka. 

Prevencija: kako spriječiti psihogenu alopeciju?

Stres može izazvati mnoge bolesti i probleme u ponašanju mačaka. Zato je važno da okolinu prilagodite vašoj ljubimici. 

U slučaju da planirate promijeniti hranu vaše mačke, učinite to polako. Osim toga, uvijek joj osigurajte mirno mjesto za skrivanje. Vaša mačka mora biti i dovoljno aktivna tijekom dana, a kako ne bi bila usamljena, najbolje je odmah udomiti dvije mačke. Ovo je najbolji način da spriječite usamljenost. Također, osigurajte dovoljno igračaka i grebalicu koja pomaže u smanjenju stresa. 

Ako se spremate preseliti ili želite udomiti nove ljubimce, također možete upotrijebiti feromone za lakšu prilagodbu na novu situaciju. 

Kako učiniti preseljenje što ugodnijim pročitajte u sljedećem članku. 


Franziska G., Veterinarka
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Diplomirala sam veterinu na Sveučilištu Justus Liebig u Giessenu gdje sam imala priliku opsežno se baviti životinjama i steći iskustvo u raznim područjima, kao što su male i velike životinje, medicina egzotičnih životinja te farmakologija, patologija i higijena hrane. Od tada se ne bavim samo autorskim radom, već radim i na svojoj disertaciji. Cilj mi je u budućnosti bolje zaštititi životinje od patogenih organizama. Uz svoje veterinarsko znanje, također dijelim vlastita iskustva kao sretna vlasnica psa i mogu razumjeti i razjasniti strahove, probleme kao i druga važna pitanja o zdravlju životinja.


Naši najkorisniji članci
2 min

Životna dob mačke

Životna dob psa može se jednostavno izračunati: jedna pseća godina odgovara sedam ljudskih godina života, ali pri tome treba obratiti pažnju na pasminu i težinu psa. No, kako se računaju mačje godine? I koliko godina uopće mačke mogu doživjeti? Od koje se dobi mačku može smatrati starijom mačkom? Sve o životnoj dobi mačke saznajte u nastavku.
4 min

Prehlada kod mačke

Hladno i vlažno vrijeme, blato i stalne promjene temperature za ljudski i životinjski imunološki sustav predstavljaju veliki izazov. Stoga, prehlada kod mačke također je moguća i ponekad nije tako bezazlena. S mačjom prehladom susreli su se brojni vlasnici i znaju da je prehladu kod mačke potrebno pažljivo promatrati.