Bubrežna insuficijencija kod mačke This article is verified by a vet

veterinarka u plavoj kuti pregledava mačku stetoskopom

Kod prvih simptoma bubrežne insuficijencije važno je odmah se konzultirati s veterinarom.

U starijoj dobi često se pojavljuje bubrežna insuficijencija kod mačaka. Riječ je dugotrajnom gubitku sposobnosti bubrega. Bolest nastavlja napredovati, a šteta je nepopravljiva, tako da mačka tek nakon određenog stupnja oštećenja bubrega, odnosno nakon nekoliko mjeseci pokazuje simptome poput povraćanja, umora ili po život opasnog poremećaja ravnoteže elektrolita. 

Funkcija i građa bubrega

Mačji bubrezi služe kao središnji organ za ravnotežu vode i elektrolita te za izlučivanje toksičnih metaboličkih produkata kroz urin. Oblika su graha i nalaze se na krovu trbušne šupljine. Za razliku od pasa, kod mačaka su otprilike iste visine. 

Ovi organi, koji su jako opskrbljeni krvlju, sastoje se od bubrežne kapsule, bubrežne kore i bubrežne moždine. Unutar tih struktura nalaze se brojne funkcionalne jedinice (nefroni), koje se sastoje od bubrežnih tjelešca (glomerula), korteksa bubrega i bubrežnih tubula. Konačno, u donjem dijelu bubrega nalazi se bubrežna nakapnica koja prikuplja proizvedenu mokraću i usmjerava je u mokraćovod prema mjehuru. 

Kako nastaje bubrežna insuficijencija kod mačke?

Različite bolesti i podražaji mogu oštetiti bubrege mačke u tolikoj mjeri da dolazi do akutne (iznenadne) ili češće kronične (dugotrajne) bubrežne insuficijencije: 

 • nasljedne i stečene bubrežne bolesti; genetske ciste, tumori bubrega ili okolnih organa (npr. nadbubrežne žlijezde), autoimune bolesti, bubrežni kamenci, poremećaji cirkulacije (ishemija) 
 • infekcije (npr. mačji infektivni peritonitis FIP) 
 • otrovne tvari (npr. bilje, lijekovi, pesticidi, teški metali) 
 • neuravnotežena hrana za ljubimce s previsokim udjelom fosfora 

Simptomi: kako prepoznati insuficijenciju bubrega kod mačke?

Čini se da su starije mačke posebno pogođene bolestima bubrega. Međutim, to je zbog vrlo dobre kompenzacijske sposobnosti bubrega. Ako su bubrezi oštećeni, oni rade bez ograničenja do određenog stupnja oštećenja funkcionalnih jedinica (oko 75%). Međutim, ako je ovaj prag prekoračen i previše nefrona je oštećeno, mačka obično prvi put pokazuje simptome u starijoj dobi. Često se primjećuju sljedeći simptomi: 

 • loše opće stanje: umor, nevoljkost za kretanjem, gubitak apetita i gubitak težine 
 • dlaka gubi sjaj i mačka se doima nenjegovanom 
 • pojačano mokrenje i dehidracija 
 • fluktuacije u ravnoteži elektrolita (npr. povećana koncentracija kalija u krvi): srčana aritmija 
 • nakupljanje vode (edemi) 
 • visoki krvi tlak i kao posljedica sljepoća 
 • znakovi trovanja poput povraćanja, proljeva i neugodnog zadaha mogu se pojaviti kao rezultat smanjenog izlučivanja toksičnih metaboličkih proizvoda kao što je amonijak 
 • mačke mogu uginuti od posljedica bubrežne insuficijencije 

Koje su mogućnosti dijagnoze?

Poznato je da su mačke posebno osjetljive na bolesti bubrega. Stoga, ako ste primijetili gore navedene simptome, osobito je važno konzultirati se s veterinarom u ranoj fazi bolesti. 

Kako bi mogao što bolje klasificirati tijek bolesti, od velike su pomoći informacije o prvoj pojavi kliničkih znakova, kao i statusu cijepljenja ili mogućem unosu otrovnih tvari. 

Ako mačka tijekom posjeta veterinaru pokaže jako oslabljeno opće stanje ili već akutne po život opasne znakove poput srčane aritmije, nužna je hitna intervencija veterinara. U tom slučaju, fluktuacije elektrolita i manjak tekućine nadoknađuju se infuzijama. 

Nakon toga slijedi poseban pregled bubrega koji počinje palpacijom bubrega u gornjem dijelu trbuha. Ovdje veterinar već može otkriti osjetljivost na bol i abnormalne strukturne promjene u bubrezima, kao što su razlike u veličini ili izrasline. 

Potonje se zatim može pobliže ispitati s pomoću RTG-a ili ultrazvuka. Za razliku od strukturnih promjena, funkciju bubrega moguće je odrediti samo posebnim pretragama krvi i urina, čiji rezultati mogu svrstati bolest u akutno ili kronično stanje. To posebno uključuje sljedeće parametre: 

Potonje se zatim može pobliže ispitati s pomoću RTG-a ili ultrazvuka. Za razliku od strukturnih promjena, funkciju bubrega moguće je odrediti samo posebnim pretragama krvi i urina, čiji rezultati mogu svrstati bolest u akutno ili kronično stanje. Ove pretrage uključuju sljedeće parametre: 

 • u krvi: urinarne tvari (npr. kreatinin, urea, SDMA), elektroliti (npr. kalij), acidoza krvi 
 • u urinu: specifična težina (mjera sposobnosti bubrega da koncentriraju mokraću), sadržaj proteina 

Kako se može liječiti bubrežna insuficijencija kod mačaka?

Terapija bubrežne insuficijencije sastoji se od dijete i potpornih mjera. 

Dijeta za bolesti bubrega

Kvaliteta života mačaka s bubrežnom bolešću može se podržati uravnoteženom prehranom koja je pogodna za bubrege. Cilj ovih dijeta je smanjiti toksične produkte metabolizma u tijelu i nadoknaditi nedostatke elektrolita i vitamina kroz sljedeći sastav: 

 • Niska količina fosfora i, ako je potrebno, dodatna primjena lijekova koji vežu fosfor 
 • hrana bogata lako probavljivim proteinima 
 • visok sadržaj ugljikohidrata u hrani 
 • smanjen udio kuhinjske soli (protiv visokog krvnog tlaka) 
 • dodatak vitamina (npr. D, B) i visokokvalitetnih masnih kiselina (npr. omega-3 masne kiseline) 

Važno! Veterinar mora redovito provjeravati krv bolesne mačke. Sve dok se krvne vrijednosti ne poprave potrebno je držati dijetu za bolesti bubrega. Poslastice također treba izbjegavati jer često sadrže visoku razinu fosfora i nekvalitetne proteine. 

Otkrijte ponudu hrane za bolesti bubrega u zooplus trgovini za mačke!  

Potporne mjere

Popratni simptomi mogu se ublažiti potpornom terapijom: 

 • povraćanje: tabletama za sprječavanje mučnine 
 • infekcije: antibiotici ili virostatici 
 • bolovi: tablete protiv bolova 

Kakva je prognoza?

Kad se bubrezi oštete, ne mogu se nikada oporaviti. Ipak, rana dijagnoza i prehrana namijenjena mačkama s bolesti bubrega ponekad mogu uvelike smanjiti posljedice bubrežne insuficijencije i poboljšati životni vijek mačke i kvalitetu života. 

Kako spriječiti bubrežnu insuficijenciju kod mačke?

Iako su uzroci bubrežne insuficijencije raznoliki, zdrava prehrana može spriječiti razvoj bolesti. Uobičajena komercijalna hrana za mačke često je bogata fosforom i nekvalitetnim proteinima koji preopterećuju bubrege. 


Franziska G., Veterinarka
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Diplomirala sam veterinu na Sveučilištu Justus Liebig u Giessenu gdje sam imala priliku opsežno se baviti životinjama i steći iskustvo u raznim područjima, kao što su male i velike životinje, medicina egzotičnih životinja te farmakologija, patologija i higijena hrane. Od tada se ne bavim samo autorskim radom, već radim i na svojoj disertaciji. Cilj mi je u budućnosti bolje zaštititi životinje od patogenih organizama. Uz svoje veterinarsko znanje, također dijelim vlastita iskustva kao sretna vlasnica psa i mogu razumjeti i razjasniti strahove, probleme kao i druga važna pitanja o zdravlju životinja.


Naši najkorisniji članci
2 min

Životna dob mačke

Životna dob psa može se jednostavno izračunati: jedna pseća godina odgovara sedam ljudskih godina života, ali pri tome treba obratiti pažnju na pasminu i težinu psa. No, kako se računaju mačje godine? I koliko godina uopće mačke mogu doživjeti? Od koje se dobi mačku može smatrati starijom mačkom? Sve o životnoj dobi mačke saznajte u nastavku.
4 min

Prehlada kod mačke

Hladno i vlažno vrijeme, blato i stalne promjene temperature za ljudski i životinjski imunološki sustav predstavljaju veliki izazov. Stoga, prehlada kod mačke također je moguća i ponekad nije tako bezazlena. S mačjom prehladom susreli su se brojni vlasnici i znaju da je prehladu kod mačke potrebno pažljivo promatrati.