Alergija na mačke This article is verified by a vet

Alergija na mačke; žena kiše

Neki vlasnici ljubimaca razviju alergiju na dlaku svoje mačke.

Zagriženi ste obožavatelj mačaka, ali uvijek vam se kiše tijekom maženja sa svojom ljubimicom? Tada ste možda alergični na mačke. Alergija na mačke može imati dosadne simptome. Provjerite kako ih se riješiti i ponovno neometano uživati u društvu svoje ljubimice. 

Koji su simptomi alergije na mačke?

Osobe koje su alergične na mačke različito reagiraju na alergene koji se javljaju na životinji i u neposrednoj blizini. Ako je alergija na mačku blaga, osjetit ćete simptome slične peludnoj groznici: 

  • suzenje očiju i svrbež 
  • kihanje 
  • curenje nosa i natečenost sluznice 
  • škakljanje u grlu 

Ako se alergija pogorša, mogu se pojaviti teži simptomi: 

  • umor i poremećaji spavanja 
  • jaki napadaji kašlja i otežano disanje 
  • kožni osip 

U slučaju težeg oblika alergije može doći do nastanka anafilaktičkog šoka koji je opasan po život. 

Kako se otkriva alergija na mačke?

Ako imate alergijske reakcije u prisutnosti mačaka, važno je posjetiti liječnika. Liječnička dijagnoza i terapija su jedini načini da se spriječe dugotrajne i ozbiljne komplikacije (npr. bronhijalna astma). 

Vaš liječnik obično može brzo ustanoviti alergiju na mačke. Da bi to učinio, može provesti sljedeće testove: 

  1. Kožni test

Postoje kožni testovi s pomoću kojih se može ustanoviti alergija na mačke. Ubodni test ili intrakutani test posebno se često koriste u medicinskoj praksi. Tijekom ubodnog testa vaš liječnik će nakapati nekoliko kapi različitih tekućina koje sadrže alergene na vašu nadlakticu. 

Pažljivim bockanjem alergeni ulaze pod kožu. Ako se formiraju plikovi na jednom od mjesta uboda, to ukazuje na alergiju. 

Intrakutani test je sličan, osim što liječnik ubrizgava tvari izravno pod vašu kožu. 

Doktor radi test na alergiju
Tijekom ubodnog testa vaš liječnik kaplje različite alergene na vašu kožu i čeka alergijsku reakciju kože.
  1. Test iz krvi

Ako vam liječnik uzme krv, može je pregledati u laboratoriju na prisutnost specifičnih antitijela. Ako se poveća koncentracija IgE antitijela, to je pokazatelj alergije. 

Ovim se testom liječnici uglavnom koriste za potvrdu rezultata kožnog testa ili kada se kožni testovi ne mogu izvesti zbog stanja kože. 

Koja je terapija potrebna u slučaju alergije na mačke?

Najlakši način za ublažavanje simptoma alergije na mačke je izbjegavanje alergena. To znači da biste trebali izbjegavati kontakt s mačkama kad god je to moguće. Međutim, ako i sami imate mačku, ako u vašem susjedstvu žive mačke ili imate prijatelje koji su obožavatelji mačaka, to nije uvijek moguće. U tim slučajevima dostupne su sljedeće alternative. 

Žena drži inhalator
Aerosol za inhalaciju može vam spasiti život ako se dišni putevi zatvore.

Terapija lijekovima

Antihistaminici u obliku kapi za oči, masti ili tableta pomoći će vam u ublažavanju alergijskih simptoma alergije na mačke. Međutim, ako su alergijski simptomi jako izraženi, uvijek morate imati pri ruci aerosol za inhalaciju s takozvanim beta-2 simpatomimeticima. Ona će vam pomoći u slučaju otežanog disanja. 

Hrana za mačke koja smanjuje alergene na mačjoj dlaci

Nedavno je postala dostupna posebna hrana za mačke koja može pomoći u smanjivanju alergena na mačjoj dlaci. Ova nova hrana sadrži specifičan protein iz jaja za koji je dokazano da neutralizira alergene u slini mačaka. Kada mačka uređuje svoju dlaku, manje aktivni alergen ostaje na dlaci, što smanjuje opterećenje alergenom u okruženju. 

Jedno je istraživanje pokazalo da se alergeni na mačjoj dlaci smanjuju u prosjeku za 47 posto kada su mačke svakodnevno jele hranu za smanjenje alergena tijekom tri tjedna. Premda hrana ne zamjenjuje druge metode smanjenja alergije, ona pomaže smanjiti broj alergena u okolišu i tako olakšati svakodnevni život alergičaru. 

Ako i vi želite probati ovu hranu, morate pažljivo mijenjati prehranu vaše ljubimice. 

Desenzibilizacija

Međutim, ako vam lijekovi za simptome alergije na mačke ne pomognu, možete pokušati s desenzibilizacijom. Vaš će vam liječnik davati alergene tijekom nekoliko mjeseci uz povećanje doze. Cilj je naviknuti imunološki sustav na alergene i trajno smanjiti prekomjernu reakciju. 

Kakva je prognoza?

Većina alergičara ima blage reakcije. Međutim, ako vaš imunološki sustav pretjerano reagira, možete doživjeti anafilaktički šok opasan po život ili razviti alergijsku astmu. 

Koji su uzročnici alergije na mačke?

Istraživanja pokazuju da je oko jedan od pet vlasnika mačaka ili netko tko živi u kućanstvu alergičan na mačke. Ovo ne samo da povećava napore svakodnevnog čišćenja, već pati i odnos vlasnika i ljubimice. 

Alergija na mačke posljedica je posebnih proteina koje mačke oslobađaju putem sline, a ponekad i putem urina i žlijezda sebuma. Strogo govoreći, to nije alergija na mačju dlaku kako mnogi tumače. 

Ako dođete u kontakt s tim alergenima, vaš imunološki sustav će pretjerano reagirati. Vaše tijelo tada oslobađa histamin koji, osim svrbeža i crvenila kože, uzrokuje i pad krvnog tlaka. 

Žena četka mačku
Mačja dlaka nije uzrok alergija.

Može li se spriječiti alergija na mačke?

U bilo kojem trenutku možete razviti alergiju na životinje. Dakle, ne možete to spriječiti. No, s različitim oblicima terapije možete ublažiti alergijske simptome. 


Franziska G., Veterinarka
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Diplomirala sam veterinu na Sveučilištu Justus Liebig u Giessenu gdje sam imala priliku opsežno se baviti životinjama i steći iskustvo u raznim područjima, kao što su male i velike životinje, medicina egzotičnih životinja te farmakologija, patologija i higijena hrane. Od tada se ne bavim samo autorskim radom, već radim i na svojoj disertaciji. Cilj mi je u budućnosti bolje zaštititi životinje od patogenih organizama. Uz svoje veterinarsko znanje, također dijelim vlastita iskustva kao sretna vlasnica psa i mogu razumjeti i razjasniti strahove, probleme kao i druga važna pitanja o zdravlju životinja.


Naši najkorisniji članci
2 min

Životna dob mačke

Životna dob psa može se jednostavno izračunati: jedna pseća godina odgovara sedam ljudskih godina života, ali pri tome treba obratiti pažnju na pasminu i težinu psa. No, kako se računaju mačje godine? I koliko godina uopće mačke mogu doživjeti? Od koje se dobi mačku može smatrati starijom mačkom? Sve o životnoj dobi mačke saznajte u nastavku.
4 min

Prehlada kod mačke

Hladno i vlažno vrijeme, blato i stalne promjene temperature za ljudski i životinjski imunološki sustav predstavljaju veliki izazov. Stoga, prehlada kod mačke također je moguća i ponekad nije tako bezazlena. S mačjom prehladom susreli su se brojni vlasnici i znaju da je prehladu kod mačke potrebno pažljivo promatrati.