Kampiranje sa psom

Kampiranje sa psom

Opuštajuće kampiranje sa svojim najboljim prijateljem.

Bez obzira je li riječ o kamp kućici ili šatoru, jedno je sigurno, kampiranje je sve popularno među turistima. No, je li takav odmor moguć i sa psom? Kako pronaći kampove pogodne za pse? Kako prevesti psa u kamp prikolici i gdje smjestiti ljubimca u kampu? Sve o kampiranju sa psom saznajte u nastavku.

Svi obožavaju kampiranje, pa i vlasnici pasa

Prilika da noć provedete usred netaknute prirode, udišete svježi zrak i osjetite slobodu  to mnogi vlasnici pasa ne žele propustiti. S pravom, jer za naše ljubimce ne postoji ništa bolje od toga da je cijeli dan s nama vani, da može otrčati do obližnje plaže i osjetiti pijesak pod šapama. 

Vremena kad su kampiranja bilo samo za izviđače i strastvene fanatike prirode davno su prošla. Uredni sanitarni čvorovi, mali supermarketi, restorani, igrališta, bazen, danas su standard u mnogih europskih kampova. A ako ne želite spavati u šatoru, na licu mjesta možete unajmiti udobne male bungalove. 

Savjeti za kampiranje sa psom

Kako biste osigurali da odmor u kampu sa psom postane odmor iz snova za sve uključene, trebali biste uzeti u obzir nekoliko točaka prilikom planiranja odmora, dolaska i boravka u kampu. 

Spontani polazak pri kojem spakirate šator u prtljažnik i krenete prema jugu sa psom se definitivno ne preporučuje. Primjerice, mnoge pse prvo treba naviknuti na duga putovanja automobilom. Kad stignete na odredište, potpuno iscrpljeni od vožnje i smirivanja svojeg psa, ustanovit ćete da psi nisu dopušteni u kamp u kojem ste planirali provesti odmorPravila se osobito mijenjaju u glavnoj sezoni putovanja jer su psi zabranjeni u mnogim kampovima u ljetnim mjesecima. Srećom, neki kampovi prepoznali su problem vlasnika pasa i sada se izričito oglašavaju kao kampovi u kojima su psi uvijek dobrodošli. 

Planiranje putovanja: na što treba obratiti pozornost pri odabiru kampa

Prije svega, trebalo bi vam biti jasno što možete očekivati ​​od kampa. Primjerice, postoji razlika između kampova prilagođenih psima i kampova u kojima su psi samo dopušteni. Kampovi u kojima su psi dopušteni obično za ljubimce ne nude ništa osim terena za kamp kućicu ili šator. S druge strane, kampovi prilagođeni psima vlasnike pasa privlače nizom ponuda koje se odnose na ljubimceObično su u takvim kampovima dostupni spremnici s vrećicama za izmethrana za pse može se kupiti u supermarketu u kampu, posude za vodu nalaze se ispred sanitarnih čvorova i restorana, dostupni su tuševi za pse, ograđena livadili pseće igralište za istrčavanje. Neki kampovi nude čak i škole za pse. 

Što nam je na odmoru važno?

Uzmite si vremena i razmislite što vam je na odmoru važno. 

Razmišljate li o izlasku u prirodu i spavanju u kamp kućici ili šatoru i prihvaćate određene neugodnosti u kampu, poput nedostatka pseće plaže i parka? Tada je zasigurno dovoljan kamp u kojem su psi dopušteni. 

Ili pak želite što veću udobnost za vas i vašeg psa na odmoru? Hoćete li provoditi puno vremena na parceli i želite se opustiti? U ovom je slučaju kamp u kojem su psi dobrodošli, uz odgovarajuće dodatne usluge za ljubimce, vjerojatno bolji izbor. 

Gdje pronaći kamp u koji su psi dobrodošli?

Na početku svakog planiranja odmora, naravno, postoji pitanje kamo putovanje zapravo treba voditi. Planine ili plaža? Na sunčani jug Europe, na hladni sjever Skandinavije ili biste radije išli na odmor kod kuće, primjerice, na obalu Jadrana? Donosimo vam nekoliko prijedloga za pronalazak idealne destinacije. 

Odmor na jugu Europe: Italija, Francuska i Hrvatska

Želite li imati što više sunca na odmoru, skočiti u toplu morsku vodu i upoznati prekrasan krajolik? Tada ćete pronaći i brojne kampove prilagođene psima na Jadranu i mediteranskoj obali. Posebno se ističu mjesta u Venetu u Italiji. Ovdje ćete pronaći sve za opuštajući i aktivan odmor s vašim psom. Ali i u Hrvatskoj, posebno u Istri, kao i u južnoj Francuskoj, primjerice, na Azurnoj obali ili u regiji Languedoc-Roussillon postoje neki kampovi koji su posebno osmislili svoju ponudu za potrebe pasa. 

Kampiranje sa psima
Povedite vaše pse u avanturu.

Obala Sjevernog i Baltičkog mora

Jeste li raspoloženi za dugačke, ravne pješčane plaže na kojima vaš pas može slobodno trčati? Tada su prikladni kampovi na njemačkoj, nizozemskoj ili danskoj obali. Brojni su kampovi prilagođeni psima koji imaju izravan pristup plaži za pse, a povezani su i s dobro razvijenom mrežom biciklističkih i planinarskih staza. 

U tim se kampovima cijeni čistoća i na svakom koraku možete pronaći kantu za otpad s vrećicama za pseći izmet. Međutim, trebali biste se raspitati o kampu i o obližnjoj plaži. Na nekim dijelovima obale psi nisu dopušteni ili ih morate voditi na povodcu. Srećom, duž obale ima mnogo plaža za pse na kojima vaš ljubimac može uživati. 

Planine i jezera u alpskom području

Ako radije provodite odmor u gojzericama, a ne bosi, onda biste trebali razmisliti o odmoru u Austriji, Južnom Tirolu ili Švicarskoj. Tamo nećete samo pronaći prekrasne planinske vrhove, ugodne kolibe, osvježavajuća jezera i bujne alpske livade, već i brojne kampove prilagođene psima. Ako vaš pas voli vodu, preporučujemo područje u blizini jezera u kojem se psi smiju kupati. Postoje plaže za pse, primjerice, na Bodenskom jezeru, na bavarskom Forggenseeu ili na austrijskim jezerima kao što su WolfgangseeAchenseeSaissersee ili Traunsee.

Kampiranje sa psom: odabir odgovarajućeg kampa

Nakon odabira ciljane regije, obično započinje potraga za prikladnim kampom za vas i vašeg ljubimcaKao što smo već napomenuli, prijateljski odnos prema ljubimcima razlikuje se od kampa do kampa. Stoga pažljivo pročitajte opis kampa na internetu, a ako je moguće, pogledajte komentare drugih posjetitelja. Naravno, svaki vlasnik psa i svaki pas su različiti i ideje o savršenom odmoru također se uvelike razlikuju. Sljedeći popis trebao bi vam pomoći u odabiru kampa. 

Na što obratiti pažnju pri odabiru kampa 

 • Jesu li psi dobrodošli u kampu? 
 • Nudi li kamp posebnu ponudu za pse, poput posebnih staza, psećeg parka ili tuševa za pse? 
 • Ima li dovoljno prostora za različite aktivnosti sa psom (pseće plaže, šumske staze ili velike livade)? 
 • Jesu li parcele međusobno odijeljene živicama kako biste vi i vaš pas imali malo više privatnosti i, ako je potrebno, mogli pobjeći od susjednog psa? 
 • Mora li vaš pas stalno biti na povodcu? 
 • Koji dodatni troškovi nastaju zbog boravka sa psom i jesu li ti troškovi opravdani u odnosu na sadržaje i ponudu kampa? 
 • Smiju li psi spavati samo u kamp kućici ili je moguće boraviti i u šatoru? 
Vožnja i kampiranje sa psima
Postoji nekoliko stvari na koje morate obratiti pozornost tijekom putovanja sa psom

Putovanje automobilom

Kad se pronađe savršen kamp za kampiranje sa psom, ​​treba još samo do njega i doći. Vožnja u kamp kućici ili automobilom s prikolicom novo je iskustvo za neke pse. Primjerice, ako se vaš ljubimac vozi u autu samo kad ide veterinaru i nikada nije morao biti miran duže vrijeme, trebali biste to vježbati na vrijeme prije odlaska na put. Također treba pažljivo razmotriti način na koji će se vaš ljubimac voziti u autu. Osjeća li se vaš pas sigurnije u transportnoj kutiji ili više voli promatrati krajolik kroz prozor? U potonjem slučaju postoje posebni sigurnosni pojasevi i košare koji štite vašeg psa, ali i ostale putnike u slučaju nesreće. Pri odabiru transportne kutije postoje prijenosni transporteri i sklopive torbe. 

Vožnja sa psom bez poteškoća

 • Isplanirajte dovoljno pauzi tijekom putovanja

Učinite putovanje u kamp kućici ili automobilu što raznolikijim. Stisnuti papučicu gasa i prijeći udaljenost od 1.000 km što je brže moguće nije prikladan moto za putovanja sa psom. Uživajte u samom putovanju i radije prenoćite nekoliko dana u nekom kampu prilagođenom psima na putu do vašeg odredišta. Ne planirajte voziti više od četiri do pet sati dnevno i radite redovite pauze kako bi se vaš pas mogao kretati. 

 • Boca vode spašava glavu

Prilikom pakiranja putovnice, fotoaparata, pribora za kampiranje i opreme za plažu često se zaboravi na najvažnije – vodu! Ponesite uobičajenu posudu za vodu vašeg psa sa sobom u automobil i punite je u svakoj pauzi kako bi vaš pas mogao piti dovoljno na putu. Tijekom vožnje, žvakanje grickalica ili igračke pomoći će vašem psu da se opusti. 

 • Oprez pri izravnoj sunčevoj svjetlosti

U automobilu ili kamp kući može biti vrlo vruće. Zaštitite svog psa od izravne sunčeve svjetlosti jer postoji opasnost od sunčanice čak i tijekom duge vožnje. Ugodna temperatura zraka zahvaljujući klima uređaju ne štiti vašeg psa od pregrijavanja. Hladan zrak u automobilu ne može spriječiti štetan utjecaj izravne sunčeve svjetlosti na glavu vašeg psa. 

 • Završite vožnju u pozitivnom tonu

Kako bi se vaš pas ugodno osjećao u automobilu ili kamp kućici, svako putovanje trebate završiti nečim pozitivnim, primjerice, lijepom šetnjom, dugim maženjem ili nagradom u obliku posebne poslastice. 

U kampu sa psom: pravila i savjeti

Konačno ste stigli na odredište! Iskusni kamperi znaju koliko je važno pronaći odgovarajući položaj za parkiranje, brzo postaviti šator, postaviti stol i stolce te tenduMeđutim, prije nego što započnete s uređivanjem, najprije se trebate pobrinuti za svojeg psa. Pokažite mu kamp tijekom šetnje na povodcu. Smireno istražite sve zakutke i pokažite svojem ljubimcu gdje će biti njegovo mjesto tijekom sljedećih nekoliko dana odmora. 

Kako bi se vaš pas što brže naviknuo na novi privremeni dom pomoći će poznata dekica ili krevet. U kamp kućici prostor je, naravno, ograničen. Budući da se puno života u kampu odvija vani, ispred kamp kućice, ovdje biste trebali urediti ugodan kutak za vašeg psa. 

Kampiranje sa psom: kako izbjeći stres

U kampovima se uvijek mnogo toga događa, posebno na vrhuncu sezone. Djeca se igraju lovice oko šatora, susjedovi psi laju i iz okolnih kamp kućica šire se slasni mirisi hrane. Neki psi su zbog toga pod stresom i zato im je potrebno mjesto za skrivanje i odmor. Ako je vaš pas vrlo nemiran ili ako puno laje, možda će ga biti potrebno uvesti ga u kamp kućicu ili šatorZaštita od pogleda oko vaše kamp kućice također bi mogla pomoći vašem psu. 

Obratite pozornost na susjede u kampu

Ne samo kod kuće, već i na odmoru, uzajamno poštovanje je neophodno za skladan suživot. Napokon, ne samo vi, već i ostali posjetitelji kampa žele imati opuštajući odmor. Primjerice, da bi se vaš ljubimac popiškio, ne biste trebali trčati do najbližeg drveta, već napustiti kamp i otići u obližnji park ili šumu. Naravno, odmah uklonite izmet koji je pas ostavio za sobom. 

Ako provodite odmor u kampu prilagođenom psima, to ne znači da vaši susjedi vole vašeg psa kao i vi, možda im se ne sviđa kad vaš pas neprestano dolazi za stol i moli hranu? Zato držite svojeg psa cijelo vrijeme pod nadzorom i odmah ga pozovite ako je predaleko od vašeg smještaja. Obavezno vodite svojeg psa na povodcu, ako je u kampu takvo pravilo. Najbolje je sa sobom ponijeti povodac koji možete pričvrstiti na drvo. 

A sada se opustite

Od silnog poštivanja pravila područja postoji jedna stvar koju naravno ne biste trebali zaboraviti – opustite se! Na odmoru ste i prvenstveno biste ga trebali koristiti za isključivanje i uživanje u vremenu sa svojim psom. Hoćete li to učiniti tijekom planinarenja, razgledavanja, kupanja u moru ili nekih dr. aktivnosti , ovisi o vama. Važno je da nađete smirenost i ne dopustite da vas uznemire male nezgode vašeg psa. Pas nije stroj koji uvijek radi točno ono što mi kažemo. No, što ste opušteniji na odmoru, pas će se brže naviknuti na novo okruženje i još više uživati ​​u kampiranju. 

Naši najkorisniji članci
5 min

Putovanje sa psom – auto ili zrakoplov?

Ljubitelji pasa rado vode svog najboljeg četveronožnog prijatelja svugdje sa sobom. Sve dok se radi o aktivnostima u gradu, podrazumijeva se da nas naš pas posvuda prati. Ali što ako želite putovati sa svojim psom? Koje mogućnosti imaju ljubitelji životinja, kada slijedi putovanje na veliku udaljenost? Je li moguće povesti psa u avion? Ili bi vlasnici pasa na duža putovanja trebali ići autom?
5 min

Planinarenje sa psom

Bilo da se radi o manjim pješačkim turama u okolici, jednodnevnim izletima vikendom ili cijelom planinarskom odmoru sa psom: planinarenje je izvrstan hobi za vlasnike i njihove ljubimce!
2 min

Sigurnost pri vožnji automobilom

Zadnjih godina se puno razgovora o sigurnosti suvozača. Zračni jastuci, bočni zračni jastuci i zaštita od bočnog sudara su samo neke od ključnih riječi kod ove teme. Kak bi se spriječilo što više ozljeda kod nesreća trebali biste psa osigurati u vožnji. U nastavku saznajte kako možete osigurati psa u autu.