Skraćivanje mačjih kandži

Autor/ica Bärbel Edel
Vlasnik skraćuje mačje kandže

Ova mačka gotovo da uživa u rezanju kandža.

Kao ljudski nokti, mačje kandže neprestano rastu. Kandže kućnih ili starijih mačaka često su preduge, što može dovesti do bolnih komplikacija. Donosimo vam savjete kako pravilno podrezati mačje nokte. 

Mačje kandže: pravo čudo prirode

Mačje kandže univerzalni su alat. Pomažu mački da se popne, uhvati plijen, obrani se od napadača i, naravno, da se počeše kada u dlaci zapnu nečistoće. 

Mačke su jedna od rijetkih životinja koje po potrebi mogu uvući ili produljiti kandže. Prilikom hodanja kandže se uvlače unutar šape. S pomoću tetive na donjem dijelu šape mačka može munjevito produljiti kandže. 

Na svojim prednjim šapama, mačke imaju po pet prstiju s kandžama, pri čemu palac nema dodira s tlom. Na stražnjim šapama nalaze se samo četiri kandže. 

Zašto je skraćivanje kandži toliko važno?

Budući da se kandže uvlače dok mačke hodaju, gotovo se ne troše. Međutim, one stalno rastu - baš poput noktiju kod ljudi. Zato ih je potrebno redovito skraćivati.

Mačke se obično same brinu o svojim kandžama. Na otvorenom, mačke oštre kandže na drveću kako bi ih skratile i izoštrile. U zatvorenom prostoru, mačke za to upotrebljavaju svoje grebalice -  ili ponekad, nažalost i drugi namještaj u kući.

Pogotovo kod kućnih mačaka, grebanje namještaja često nije dovoljnoStare ili bolesne ljubimice više ne mogu same oštriti svoje kandže i vi biste im trebali pomoći. 

Problemi s predugim kandžama

Preduge kandže mogu biti opasne za mačku i uzrokovati ozbiljne ozljede. 

  • Mačka se može kandžom zakačiti za tepihe ili tekstil i u najgorem slučaju istrgnuti kandžu. 
  • Može se ozlijediti prilikom čišćenja ili igre. 
  • Kandže mogu prerasti u jastučiće šapa i uzrokovati bolnu upalu. 
  • Trčanje postaje teže, s negativnim posljedicama po mišićno-koštani sustav. 
  • Kandža se može nepovoljno odlomiti, raspuknuti i nakrivo izrasti. 
Mačja kandža zapetljana u zavjesi
Ako su kandže preduge, mačka se može zapetljati u zavjesu.

Kada je vrijeme za skratiti kandže?

Kako možete znati jesu li mačje kandže duge i je li vrijeme za skraćivanje? 

Siguran znak - čujete lupkanje kandža kada vaša ljubimica hoda po glatkom podu. Tada je krajnje vrijeme za mačju pedikuru. 

Čak i ako vaša ljubimica odjednom hoda drukčije ili se manje kreće, to može biti znak da su kandže preduge. 

Najpouzdanija metoda je, međutim, redovita provjera šapa. 

Pravilno skraćivanje kandža

Dobra priprema pola je uspjeha kada je u pitanju rezanje kandža. Stoga unaprijed pripremite sve što vam je potrebno. 

  • Kliješta ili škarice za rezanje kandža. 
  • Za hitne slučajeve: vata ili hemostatska olovka. 
  • Poslastice za nagradu. 

Najbolje je pronaći nekoga tko će vam pomoći u rezanju kandža. Podrezivanje kandža puno je lakše s nekim tko će pridržati vašu ljubimicu, pogotovo ako nije raspoložena za ovaj postupak. 

Ostanite smireni

Prije nego što nešto poduzmete, trebali biste stvoriti mirnu i opuštenu atmosferu kako se vaša mačka ne bi uplašila. Ako je vaša mačka gladna, pod stresom ili je raspoložena za igru, morat ćete odgoditi skraćivanje kandža. 

Alat za skraćivanje kandža

Za podrezivanje kandža potreban vam je odgovarajući alat. Ni pod kojim uvjetima nemojte upotrebljavati velike škare jer ako se mačka vrpolji, možete ozbiljno ozlijediti sebe i svoju ljubimicu. 

Grickalica za rezanje noktiju također nisu prikladne jer kandže mogu uzdužno puknuti kad se tako skraćuju. Posebna škare ili kliješta za kandže najbolja su opcija jer imaju okrugli utor za vrh kandže. 

Škare za kandže prikladne su za mačke i male životinje. Gotovo su iste kao obične škare, jedina razlika je u tome što dvije oštrice imaju poseban oblik i poseban rez. 

Koji god alat odabrali, trebao bi biti dovoljno oštar da se kandže ne zgnječe prilikom skraćivanja. 

zooplus internetskoj trgovini pronaći ćete sav potreban alat za njegu kandža. 

Kako pravilno skratiti kandže

Najlakše ih je skratiti udvoje. Jedna osoba drži mačku tako da se ne može vrpoljiti, a druga joj podrezuje kandže. 

Kako biste mogli držati mačku, sjednite na pod i držite je između nogu. Stražnje noge neka budu okrenute prema vama i neka vam leži na leđima u krilu. 

Zatim pažljivo uzmite jednu šapu u ruku i lagano je pritisnite tako da kandže mogu izaći. Sada vi ili vaš pomoćnik neka skrati kandže. Ne zaboravite palčeve na prednjim šapama. 

Nemojte oštetiti živce ili krvne žile!

Unutar kandže nalaze se živci i krvne žile. Lako se prepoznaju kao crvenkasto područje usred svijetlih kandži. Ova srž ne proteže se do vrha kandže. Možete odrezati neživi dio koji je rožnata nakupina. 

Budite oprezni i ako ste u nedoumici, režite dio po dio. U protivnom kandža može početi krvariti. Također imajte na umu da živci i vene rastu s kandžama. Što je kandža duža, krvna žila je dulja. 

S tamnim kandžama vene je teško pronaći. U tom slučaju kandže možete osvijetliti svjetiljkom prije rezanja kako biste razlikovali srž od rožnatog dijela. Ako ni to nije moguće, savjetujte se sa svojim veterinarom. 

Što učiniti ako kandža krvari?

Ako slučajno oštetite krvnu žilu, krvarenje možete zaustaviti vatom ili rupčićem. Krvarenje možete pokušati zaustaviti i hemostatskom olovkom koja se upotrebljava tijekom brijanja. 

Ako kandža i dalje krvari nakon pet minuta, trebate odvesti mačku veterinaru. 

Nemojte zaboraviti poslasticu

Nakon zahvata, vaša je mačka zaradila poslasticu. Pohvalite je ako je bila mirna. 

Koliko često je potrebno skratiti kandže?

Obično bi trebalo biti dovoljno skratiti kandže svaka dva mjeseca. Mačkama koje borave na otvorenom obično nije potrebno skraćivati kandže. 

Mačka je izrazito nemirna tijekom skraćivanje kandža

Ne vole sve ljubimice skraćivanje kandža. Ako se vaša mačka previše vrpolji ili čak postane agresivna, nemojte joj prisilno skraćivati kandže. U protivnom postoji opasnost od ozljeda. 

Ako vaša mačka uopće ne surađuje, veterinar vam može pomoći u skraćivanju kandža. 

Možda svoju mačku možete priviknuti na omraženi postupak treningom s pomoći klikera. 


Bärbel Edel
Bärbel Edel

Ja sam novinarka i ljubiteljica životinja i već sam tijekom studija folklora istraživala odnos između ljudi i pasa. Prije nekoliko godina udomila sam mačku iz skloništa za životinje u Münchenu. Elvis je bio razlog za pokretanje mog bloga za mačke "Lieblingskatze", a također i za bavljenje životinjama na novinarski način. Svojim člancima želim pomoći ljudima da bolje razumiju svoje ljubimce.


Naši najkorisniji članci
5 min

Voli li me moja mačka? 10 znakova koji to dokazuju

Zbog svoje uglavnom promjenjive i tajanstvene prirode mačke ponekad pokazuju kako svog vlasnika vole više, a nekad manje. Ponekad mu to pokazuju i na suptilniji način nego što to pokazuju psi. Unatoč tome, iskusni poznavatelji mačaka mogu jasno prepoznati njihove znakove ljubavi. Što više vjerujete svojim instinktima, kao što to radi i vaša mačka, vidjet ćete i osjetiti koliko vas vaša draga mačka voli.
3 min

Zašto su mačke dobre za naše zdravlje

Gotovo da nema boljeg zvuka za opuštanje od predenja mačke. Vlasnici mačaka su potvrdili da je zajednički život sa šapicama dobar za njih. Zapravo, ova tvrdnja se može znanstveno potvrditi. U nastavku pročitajte zašto su mačke dobre za naše zdravlje.
6 min

Je li moja mačka sretna?

Kad nekoga volimo, želimo da on bude sretan. To, naravno, vrijedi i za naše krznene prijateljice s kojima dijelimo život. U nastavku vam donosimo sigurne pokazatelje koji će vam reći je li vaša mačka sretna.