Božić s mačkom – savjeti za sigurne blagdane

Božić s mačkom

Za naše radoznale ljubimice božićno vrijeme krije mnoge opasnosti.

Kad se sjetimo Božića, prvo pomislimo na vrijeme provedeno s obitelji u miru i opuštanju. No za naše mačke blagdansko je vrijeme često puno izazova i stresa. Pokazat ćemo vam gdje vrebaju opasnosti i kako ih od samog početka izbjeći. Ako se budete držali sljedećih pet savjeta i trikova, očekujte opušteni Božić sa svojom ljubimicom. 

savjeta za siguran i opušten Božić s mačkom 

1. Bijeg od stresa: osigurajte mjesto za opuštanje

Bogato ukrašeno božićno drvce u dnevnoj sobi, blistava svjetla, slatkasti miris kolačića i puno gostiju. Iako mi uživamo u ovim prizorima, naše se mačke teško nose s promjenama u svom kućnom okruženju. Vrlo je važno biti pažljiv i ne ignorirati potrebe svoje ljubimice unatoč užurbanoj božićnoj atmosferi. 

To, naravno, ne znači da ne možete proslaviti Božić. No, imajte na umu da vrevaosobito na Badnjakmačkama može prouzročiti stres. 

Mačke koje provode vrijeme na otvorenom obično će izići kroz vratašca i pobjeći u vrt. Ali ipak mnogo drugih kućnih mačaka izloženo je buci i užurbanoj atmosferi. 

Svakako osigurajte ugodno i tiho mjesto u stanu gdje se vaša mačka može povući ako je potrebno. To može biti, primjerice, spavaća soba, podrum ili jednostavno mala špilja ispod kreveta ili u ormaru. Stara kartonska kutija, zamračena i opremljena debelim pokrivačima, također je dobro mjesto za povlačenje. 

Božićna ponuda za pse i mačke

Sigurna skrovišta 

Većina mačaka voli se skriti ispod dekice ili u rupi na grebalici i od tamo promatrati svijet. Važno je da vaša mačka može samostalno pronaći ovo tiho i sigurno skrovište i ponovno ga napustiti. Ne smijete je prisiliti da ostanete s gostima niti je negdje zatvoriti. 

Kako bi se vaša mačka osjećala potpuno ugodno, trebali biste svojoj mački pripremiti i mačji WChranu i po mogućnosti uobičajenu košaru. 

Ako želite da vaša ljubimica bude potpuno opuštene, možete kupiti i posebne antistresne raspršivače. Oni izlučuju sintetskferomone (tjelesne tvari koje prenose miris) i djeluju smirujuće na vašu mačku. 

Vlasnici mačaka koji žele sami izbjeći blagdanski stres ili koji žele posjetiti svoju obitelj, trebali bi se na vrijeme pobrinuti za svoju mačku. 

Voditi mačku sa sobom na put obično nije dobra ideja, budući da samo putovanje i novo okruženje većini ljubimica izaziva stresOsoba koja će se s ljubavlju brinuti o vašoj ljubimici u poznatom okruženju često je bolja alternativa. 

Unatoč opasnostima koje Božić predstavlja za vašu mačku, trebali biste uživati ​​u vremenu sa svojim ljubimicom. Ako još uvijek tražite prikladan poklon, provjerite ponudu u našoj internetskoj trgovini

Božić s mačkom može biti izazovan.
Mačke se obožavaju igrati božićnim ukrasima. Budite na oprezu jer slomljeni ukrasi lako mogu porezati šapice.

2. Svijeće i lampice izvan dohvatašapa

Svijeće i lampice nezaobilazne su na Božić, ali za naše mačke predstavljaju podcijenjenu opasnost. Hipnotizirajuće treperenje plamena previše je uzbudljivo i posebno privlači mlade mačke. 

Mnogo je mačaka već imalo bolna iskustva sa svijećama na Božić i morali su znatiželju platiti teškim opeklinama. Goruće svijeće zato uvijek držite izvan dohvata mačke. 

Što kažete na to da sljedeći put svoj adventski vijenac jednostavno objesite iznad blagovaonskog stola i sigurno ga pričvrstite na strop? Ni tada nikada ne biste smjeli ostavljati svijeće da gore ako je vaša mačka bez nadzora u istoj sobi. Mačke su vješti penjači. Kad su znatiželjne, mogu se dokopati gotovo bilo kojeg mjesta. 

Dobra alternativa su LED lampice koje oponašaju svjetlost svijeća. Ipak, budite oprezni s lampicama za bor. Igrajući se uzbudljivim treperavim svjetlima, mačke se mogu zapetljati u kabel i zagušiti se. Također postoji opasnost od po život opasnog strujnog udara. 

Stoga, ako je moguće, pričvrstite lampice na gornji dio božićnog drvca i ne ostavljajte duge kabele da vise u donjem dijelu. Lampice bi također trebale biti dobro i sigurno pričvršćene na prozor ili balkonsku ogradu. Uključite električne svijeće u utičnicu samo kad ste blizu njih. 

3. Istraživanje božićnog drvca

Svejedno je li riječ o penjalici, drvetu ili ogradi, mačke su vješti penjači i akrobatiStoga nije ni čudo što mnoge mačke božićno drvce sa svojim blistavim lampicama i šarenim kuglicama smatraju svojom igračkom. Za razliku od posebnih grebalica i penjanja po drveću, ova „igračka“ krije neke opasnosti. 

Slomljeni božićni ukras može dovesti do bolnih i opasnih posjekotina na šapi ili čak u ustima. Ako mačka slučajno proguta krhotinu, postoji čak i rizik od unutarnjih ozljeda opasnih po život. 

Ništa manje opasne nisu ni šljokice i vrpce za božićne poklone, koje, u slučaju gutanja, mogu prouzročiti začepljenje crijeva. Ako se ne liječi, može dovesti do smrti. 

Ostali izvori opasnosti su otpale borove iglice. Mačkama su neprobavljive i u najgorem slučaju uzrokuju perforaciju crijeva. Pijenje vode iz postolja ili lizanje kore drvca također može dovesti do trovanja. 

Također postoji rizik da se božićno drvce prevrne ako ga mačka koristi kao penjalicu ili povuče lanac lampica. 

Savjeti za postavljanje božićnog drvca 

Kako biste smanjili ove brojne opasnosti, pri postavljanju i ukrašavanju drvca obratite pozornost na sljedeće točke: 

  • provjerite je li drvce stabilno. Čvrst stalak s dodatnim užetom kojim je drvce pričvršćeno na zid osigurava optimalnu potporu. 
  • za ukrašavanje je najbolje koristiti materijale izrađene od drveta, slame ili čvrste plastike. 
  • obratite pozornost da je laki lanac s lampicama čvrsto pričvršćen na grane i da kablovi ne vise s drvcaKako biste bili potpuno sigurni, trebali biste izbjegavati prave svijeće na božićnom drvcu. 
  • ako vaša mačka može doći do vode u stalku, prekrijte je kartonom ili sličnim materijalom. 
  • čim prije maknite otpale borove iglice kako ih vaša mačka u igri ne bi progutala. 

Usput: vašu mačku neće samo zanimati što je na božićnom drvcu, već i ispod njega. Vrpce i šareni, rastrgani ukrasni papir također će privući vašu ljubimicuposebno razigrane mačiće. 

Rizik da se mačka uguši tijekom igre vrpcama ili proguta dijelove ukrasnog papira jednostavno je previsok. Naravno, vaša se mačka može poigrati vrpcama, ali samo pod vašim nadzorom. 

Gutanje ukrasnih vrpci 

Ako vaša mačka proguta vrpcu, odmah se obratite veterinaru. Ni u kojem slučaju nemojte pokušavati sami ukloniti vrpcu. Čak i ako iz usta još malo viri, nikada je ne biste smjeli povlačiti jer to može dovesti do ozbiljnih unutarnjih ozljeda. 

Mačka u igri s božićnim poklonom
Mačke vole šuškajuće poklone. Ipak, pripazite da vaša ljubimica ne pojede dijelove plastike ili se ne zapetlja u ukrasnu vrpcu.

4. Zaboravite na sljedeće biljke i mirise

Božićna zvijezda, imela i snježnice – mnoge biljke koje tradicionalno nalazimo u domovima u božićno vrijeme otrovne su za mačke. Posljedice mogu biti ozbiljni simptomi trovanja poput proljeva, povraćanja i jakih grčeva, kao i ozbiljna oštećenja bubrega. 

Osim toga, lizanje zdjelica s mirisnim uljem može biti jednako opasno. Kako biste bili sigurni da se to neće dogoditinajbolje bi bilo da u kućanstvu mačkama izbjegavate mirisna ulja i otrovne božićne biljke. 

Inače, neke druge kućne biljke i cvijeće, poput ljiljana, također su otrovne za mačke. Prije kupnje nove biljke uvijek provjerite je li sigurna za mačke.

5. Čokolada i božićno pečenje nisu mačja hrana

Za nas je Božić nezamisliv bez šarenih tanjura s čokoladom, pralinama, kolačićima i medenjacima. Međutim, uz sve slatke grijehe, vlasnici ne bi smjeli zaboraviti svoje ljubimice. 

Čokolada nikada ne bi smjela dospjeti u mačje šape. Teobromin, spoj koji sadrži čokolada, otrovan je za naše ljubimice i može dovesti do po život opasnih stanja poput grčeva, povraćanja, proljeva i povišenog krvnog tlaka. 

Ovisno o količini konzumirane čokolade, mačke od čokolade mogu i uginuti. Čokoladu nikada ne ostavljajte otvorenom bez nadzora spremite tanjure sa slatkišima čim napustite sobu. 

Ostaci blagdanskog pečenja mogu biti jednako neprobavljivi i opasni za mačku. Čak i ako biste htjeli svoju ljubimicu počastiti za Božić, morate imati na umu da je naša hrana obično premasna i preslana za naše ljubimice. Problemi s probavom, povećani stres za gušteraču i jetru te pretilost mogu biti rezultat ove velikodušne geste. 

Osim toga, nikada ne biste trebali svojoj mački davati kosti peradi. Tanke kosti mogu lako puknuti i uzrokovati ozbiljne unutarnje ozljede. Ako doista želite obradovati svoju ljubimicupoklonite joj neke posebne poslastice ili ih ispecite sami. 

Dobra priprema je pola posla 

Unatoč povećanom riziku od opasnosti, Božić s mačkom može biti ugodan i spokojan. Oni koji slijede gore spomenute upute moći će bezbrižno uživati ​​u ovom posebnom vremenu. 

Osim kupovine poklona za najmilije, svakako popunite zalihe hrane za mačke i lijekova za hitne slučajeve prije blagdana. Pripremite i telefonski broj i adresu veterinarske ambulante koja je otvorena tijekom praznika. Uz takvu pripremu gotovo ništa ne može poći po zlu! 

Želimo vama i vašoj ljubimici mirne i opuštene blagdane!

Naši najkorisniji članci
5 min

Voli li me moja mačka? 10 znakova koji to dokazuju

Zbog svoje uglavnom promjenjive i tajanstvene prirode mačke ponekad pokazuju kako svog vlasnika vole više, a nekad manje. Ponekad mu to pokazuju i na suptilniji način nego što to pokazuju psi. Unatoč tome, iskusni poznavatelji mačaka mogu jasno prepoznati njihove znakove ljubavi. Što više vjerujete svojim instinktima, kao što to radi i vaša mačka, vidjet ćete i osjetiti koliko vas vaša draga mačka voli.
3 min

Zašto su mačke dobre za naše zdravlje

Gotovo da nema boljeg zvuka za opuštanje od predenja mačke. Vlasnici mačaka su potvrdili da je zajednički život sa šapicama dobar za njih. Zapravo, ova tvrdnja se može znanstveno potvrditi. U nastavku pročitajte zašto su mačke dobre za naše zdravlje.
6 min

Je li moja mačka sretna?

Kad nekoga volimo, želimo da on bude sretan. To, naravno, vrijedi i za naše krznene prijateljice s kojima dijelimo život. U nastavku vam donosimo sigurne pokazatelje koji će vam reći je li vaša mačka sretna.