Prehrana mačke bez žitarica

Prehrana mačke bez žitarica

Mačja hrana bez žitarica se smatra izuzetno kvalitetnom hranom. Ali zašto je to tako? Može li mačka stvarno živjeti bez žitarica i je li prehrana mačke bez žitarica zdravija za naše tigriće? Pročitajte za koje se mačke isplati prebaciti se na prehranu bez žitarica i na što morate pripaziti prilikom kupnje mačje hrane bez žitarica.[/

Usmjerenost na prirodne načine prehrane mačaka

Mačke su po prirodi mesožderi. Njihovi prethodnici, divlje mačke, konzumiraju oko 10 miševa i više po danu kako bi zadovoljili svoje potrebe za energijom. I današnje kućne mačke bi u trgovini za kućne ljubimce vjerojatno naručile „miševe“ kada bi to uopće postojalo i kada ne bi ovisile o nama ljudima. Srećom, vlasnici mačaka, veterinari, pa čak i proizvođači hrane za kućne ljubimce naučili su mnogo o tome u posljednjih nekoliko godina i vratili su se prirodnim načinima prehrane prijašnjih mačaka. Većini vlasnika mačaka bi danas trebalo biti jasno da mačka prvenstveno treba meso da bi mogla živjeti. Meso mački pruža visokokvalitetne proteine i druge prijeko potrebne hranjive tvari poput aminokiseline taurina. Nedostatak taurina u gotovoj hrani može– kao što su to pokazala istraživanja krajem 1980-tih godina – dovesti do ozbiljnih bolesti srca i drugih zdravstvenih problema.

Koje hranjive tvari su potrebne mačkama?

Zdrava mačja prehrana bi trebala zasigurno sadržavati dvije trećine mesa. Ali od čega se sastoji preostala trećina? Divlje mačke jedu miša s kožom i dlakom– čisti komad govedine također im ne bi bio dovoljan. Na kraju krajeva glavni plijen mačke sadrži oko 70% životinjskog proteina, 23% životinjske masti i oko 7% biljnih vlakana i ugljikohidrata, koji se skrivaju u predgestiranom obliku u želucu miša biljojeda. Zdrava hrana za mačke se prema tome sastoji od oko 60 do 70% mesa i oko 20 do 30% povrća i voća, što uz životinjske proteine osigurava potrebne vitamine, vlakna i ugljikohidrate. Žitarice u obliku pšenice, zobi, raži, ječma, kukuruza ili prosa, međutim, mačke gotovo uopće ne trebaju jer su ugljikohidrati koji se nalaze u njima teško probavljivi i iskoristivi.

Je li hrana bez žitarica lakše probavljiva?

S obzirom na prirodne načine prehrane mačke, sve više današnjih proizvođača izbacuje žitarice iz hrane za životinje. Uostalom nije samo mesojedno zubalo mačke u potpunosti prilagođeno mesnoj prehrani nego njen cijeli metabolizam. Za razliku od nas ljudi i biljojeda, probavni trakt mačke je vrlo kratak. Neprerađene ugljikohidrate iz žitarica mačka, stoga, ne može skladištiti. Previše žitarica bi jako opteretilo njen organizam i moglo bi uz pretilost dovesti do brojnih drugih oboljenja.

Kada moja mačka mora izbaciti žitarice iz svoje prehrane?

U malim količinama i ako su pravilno obrađene, žitarice obično ne predstavljaju problem u hrani za mačke i mogu čak biti prikladan izvor dodatne energije - pod uvjetom da se veći dio ekstrahira iz životinjskih bjelančevina. Nužna potreba za žitaricama – kao što se vidi iz načina prehrane divljih mačaka – ne postoji. Mačke koje imaju osjetljivu probavu i želučane tegobe poput proljeva ili zatvora trebaju stoga najbolje u potpunosti izbaciti teško probavljive sastojke poput žitarica. Čak i kod osjetljivih mačaka, koje su sklonije alergijama i intolerancijama na hranu, preporučljivo je koristiti mačju hranu bez žitarica kako se njihov metabolizam ne bi dodatno opteretio nepotrebnim žitaricama.

Od čega se sastoji hrana bez žitarica?

Hrana za mačke bez žitarica obično se sastoji od velikog udjela mesa, peradi, iznutrica ili ribe. Obogaćena je i povrćem i voćem. Teško probavljivi ugljikohidrati kao što su pšenica, zob, raž, ječam, te proso, kukuruz i riža, se ne nalaze u ovoj hrani. Zbog toga je takva hrana dobro podnošljiva i mačkama lako probavljiva. Istodobno opskrbljuje mačke sa svim važnim hranjivim tvarima i mineralima koji su potrebni za rast stanica, dobru muskulaturu i zdravu kožu, krzno i kandže.

Držite se podalje od šećera i aditiva

Čak i ako je hrana za mačke bez žitarica za mnoge mačke lakše probavljiva, to ne znači da je ona automatski kvalitetnija od hrane za mačke sa žitaricama. Dobru kvalitetu ne karakterizira samo činjenica da je hrana bez žitarica, već i korištenje visokokvalitetnog mesa i ribe, kao i izbacivanje šećera i drugih aditiva. Dakle, ako želite biti sigurni da kupujete visokokvalitetnu mačju hranu za vašeg kućnog ljubimca, onda pogledajte sastojke. Zaslađivači, pojačivači okusa, umjetne arome i kemijski konzervansi su znak slabije kvalitete hrane od koje bi se bolje trebali maknuti. Dobra hrana za mačke ima visok udio mesa – u što se ne ubrajaju „životinjski nusproizvodi“ – i vašem se ljubimcu sviđa i bez zaslađivača, pojačivača okusa i slično. Pet vrsta hrane za mačke koje zadovoljavaju ove kriterije kvalitete bit će predstavljene na kraju ovog članka.

getreidefreies katzenfutter

Suha hrana bez žitarica ili mokra hrana bez žitarica? Što je bolje?

Mnogi proizvođači nude hranu za mačke bez žitarica u obliku suhe, ali i mokre hrane. Ali koji je oblik bolji za vašu mačku? U osnovi, oba oblika hrane imaju svoje prednosti i nedostatke. Prednost mokre hrane je nesumnjivo visok udio vode, što osigurava da se čak i kod mačaka koje piju malo vode zadovolji dnevna potreba za tekućinom. Osobito mačkama koje su sklonije mokraćnim kamencima, opstipaciji ili pate od bolesti bubrega vlažna hrana je svakako bolji izbor za njih. Mnoge mačke također preferiraju mokru hranu zbog njenog ukusa.
No, i suha hrana ima svoje prednosti. Lakše je s njom rukovati, može se dobro skladištiti i to na duže vrijeme i od nje nastaje manje ambalažnog otpada. Također, prirodno hranjenje mačaka koje se češće sastoji od "grickalica", a manje od velikih pojedinačnih porcija, može se bolje iskombinirati sa suhom hranom. Dok se mokra hrana brzo pokvari, suhu hranu možete slobodno ostaviti u zdjelici za hranu tako da se mačka njom može poslužiti po želji. Sakrivanje pojedinih malih porcija hrane po stanu, koje ne samo da mogu zasiti vašu mačku, nego ju i zabaviti u isto vrijeme je također moguće samo sa suhom hranom.
Važnije od oblika hrane je da sastojci odgovaraju načinu života i prehrambenim potrebama vaše mačke. Stoga bilo bi dobro da vašu mačku naviknete i na suhu hranu kao i na mokru hrana bez žitarica. To vam omogućuje da po potrebi promijenite hranu i iskoristite prednosti mokre hrane kao i prednosti suhe hrane.

Pročitajte naš članak o suhoj i mokroj hrani!

Kako uspješno preći na drugu hranu?

Ako ste odlučili da je hrana bez žitarica bolji izbor za vašu mačku, to ne znači da je vaša mačka istog mišljenja. Neke su mačke prilično tvrdoglave što se tiče njihove prehrane i ne može ih se tako lako nagovoriti na nešto novo – kao što kaže poslovica „Što seljak ne pozna, to ne jede“. U prirodi takvo ponašanje svakako ima svoje prednosti, jer štiti mačke od toksičnih stranih tvari. Pri prelasku na novu hranu, ovaj stav je međutim prepreka. Kao vlasnik mačke koji je odgovoran za zdravu i odgovarajuću prehranu vašeg ljubimca, ono što prije svega trebate je strpljenje, dosljednost i ustrajnost dokle god ne nagovorite vašu mačku na hranu bez žitarica.
Tijekom promjene prehrane uvijek idite korak po korak i novu hranu nemojte “preko noći” dati vašoj mački. Na primjer, samo pomiješajte malu žlicu nove hrane sa starom hranom i postupno povećavajte tu količinu sve dok se nakon nekoliko dana stara hrana potpuno ne zamijeni novom hranom bez žitarica. Ili stavite uz uobičajenu hranu još jednu zdjelicu s novom hranom iz koje ju vaša mačka može s vremena na vrijeme isprobati. U pravilu je ovakva promjena hrane brža i lakša od „last minute“ metode. Vidjet ćete: uz malo strpljenja vaša će mačka uskoro biti uvjerena u kvalitetu hrane bez žitarica i može imati koristi od njenih prednosti.

Vrste hrane za mačke bez žitarica u našoj trgovini

U osnovi mačke nakon kratkog razdoblja navikavanja dobro prihvate hranu bez žitarica jer je jako ukusna zbog visokog udjela mesa i dobro je podnošljiva. Ako su sastav i kvaliteta sastojaka dobri, vaša mačka će dobiti sve neophodne hranjive tvari potrebne za dug i zdrav život. Kod sljedećih proizvoda se ne morate brinuti o dodatcima prehrani ili davanju određenih vitamina. Sve ovdje predstavljene vrste hrane za mačke se orijentiraju izvornom načinu prehrane mačke, stoga ne sadržavaju žitarice i karakterizira ih visok udio mesa. Umjesto teško probavljivih žitarica ovi proizvodi se temelje na visokokvalitetnom povrću i voću. Sve ovdje predstavljene marke dostupne su kao suha hrana i kao mokra hrana.

  • Wild Freedom: premium hrana Wild Freedom promiče visok udio svježeg mesa i u potpunosti ne sadrži žitarice. Time je posebno prilagođena hrana vašoj mački zajamčena.
  • Purizon hrana za mačke: kod hrane Purizon proizvođači se orijentiraju na prirodne načine prehrane divlje mačke i osiguravaju 70% udjela životinjskih sastojaka i svježeg mesa za potrebnu opskrbu bjelančevinama. Taj omjer dopunjuje 30% povrća, voća i ljekovitog bilja, koje opskrbljuju mačku ostalim važnim vlaknima i vitaminima. Hrana je u potpunosti bez žitarica i riže.
  • Smilla hrana za mačke: uravnotežena i raznovrsna hrana bez žitarica također nudi različite vrste hrane Smilla, koja se temelji na specifičnim potrebama vaše mačke u različitim fazama života.
  • Feringa hrana za mačke: Feringa se također specijalizirala za prirodnu prehranu mačaka. Zbog velikog udjela odabranog mesa ili ribe, smjese korisnih vitamina, taurina i ulja od lososa, kao i izbjegavanje dodatka žitarica ovi proizvodi jamče zdravu i uravnoteženu hranu za mačke. Posebnu notu daju bundeva, brusnice, borovnice i mačja metvica.
  • Cosma hrana za mačke: za pravi užitak u mesu i ribi bez žitarica zaslužni su popularne Cosma Snackies grickalice za mačke i nova Cosma Soup.

Glavna stvar, je li ukusna!?

Mačkama koje su sklone intolerancijama, alergijama i probavnim smetnjama se preporučuje hrana za mačke bez žitarica. Također vlasnicima mačaka, koji žele hraniti svoje tigriće izvornom i odgovarajućom prehranom preporučljivi su gore navedeni proizvodi bez žitarica s visokim udjelom mesa. Ako niste sigurni obratite se svom veterinaru radi savjeta o tome što je vašoj mački potrebno u trenutnoj fazi života. I posljednje, ali ne i najmanje važno, hrana također mora biti ukusna vašoj mački. Ako ste se uvjerili u kvalitetu proizvoda bez žitarica, možete svojoj mački dati da isproba okus.
Želimo vašoj mački „Dobar tek“!

Naši najkorisniji članci
3 min

Životna dob mačke

Životna dob psa može se jednostavno izračunati: jedna pseća godina odgovara sedam ljudskih godina života, ali pri tome treba obratiti pažnju na pasminu i težinu psa. No, kako se određuje životna dob mačke? I koliko godina uopće mogu doživjeti mačke? Od koje se dobi mačku može smatrati starijom mačkom?
5 min

Voli li me moja mačka? 10 znakova koji to dokazuju

Zbog svoje uglavnom promjenjive i tajanstvene prirode mačke ponekad pokazuju kako svog vlasnika vole više, a nekad manje. Ponekad mu to pokazuju i na suptilniji način nego što to pokazuju psi. Unatoč tome, iskusni poznavatelji mačaka mogu jasno prepoznati njihove znakove ljubavi. Što više vjerujete svojim instinktima, kao što to radi i vaša mačka, vidjet ćete i osjetiti koliko vas vaša draga mačka voli.
4 min

Prehlada kod mačke

Hladno i vlažno vrijeme, blato i stalne promjene temperature za ljudski i životinjski imunološki sustav predstavljaju veliki izazov. Stoga, prehlada kod mačke također je moguća i ponekad nije tako bezazlena. S mačjom prehladom susreli su se brojni vlasnici i znaju da je prehladu kod mačke potrebno pažljivo promatrati.