Kako prepoznati visokokvalitetnu hranu za mačke?

siva mačka jede hranu iz zdjelice

„Ono si što jedeš“ – ova izreka vrijedi i za ljude, ali i naše mačke. Stoga je sasvim prirodno da svojoj ljubimici želite osigurati hranu koja sadrži sve što joj je potrebno za dug i zdrav život! Ali novim, kao i iskusnim vlasnicima mačaka nije tako lako prepoznati koja je to kvalitetna hrana za mačke.  

U ovome bismo vam htjeli pomoći. Ne brinite se, za to vam ne treba uređaj koji će mjeriti sastav hrane ili posebna laboratorijska oprema, često je dovoljan samo pogled na etiketu konzerve ili stražnju stranu pakiranja kako biste saznali što se zapravo nalazi u hrani. 

Hrana za mačke

Kako razumjeti etiketu hrane

Prirodna prehrana mačaka

Mačke su mesojedi. U divljini se hrane uglavnom miševima, drugim malim glodavcima i pticama. U osnovi, mačkama je potrebna hrana s visokim udjelom proteina, umjerenim sadržajem masnoće i malo ugljikohidrata. 

Sadržaj hrane za mačke

Prije nego što pomno pogledate etiketu hrane, trebate znati da je prema Pravilniku o hrani za životinje popis sastojaka poredan od najzastupljenijeg prema manje zastupljenim sastojcima. 

Imajući na umu miševe kao omiljenu hranu mačaka, meso bi uvijek trebalo biti prvo na popisu sastojaka. Vaša ljubimica će ga rado jesti sirovog ili sušenog. 

Većina hrane za mačke također sadrži nusproizvode životinjskog podrijetla. Oni nisu štetni i čak su poželjni u hrani. Uostalom, osim mišićnog mesa plijena, mačka jede i iznutrice poput srca i pluća! 

mačka jede mokru kvalitetnu hranu za mačke

Pojam životinjski nusproizvodi može uključivati ​​sve moguće organe kao što su jetra i slezena, vime ili bubrege. Organi poput buraga, vimena i pluća sadrže mnogo vezivnog tkiva, stoga su teže probavljivi i nalaze se obično u malim količinama u hrani. 

„Otvorena deklaracija“ sastava hrane

Tim bolje ako proizvođač odabere takozvanu „otvorenu deklaraciju“ i objasni točno koje nusproizvode zapravo sadrži hrana za mačke! Tako možete lako prepoznati visokokvalitetnu hranu za mačke. 

Kvalitetna hrana za mačke trebala bi sadržavati što manje žitarica, stoga bi se one u sastavu trebale pojavljivati na kraju popisa namirnica. 

Pojačivači okusa i konzervansi

Oko pojačivača okusa i konzervansa vodi se pravi rat. Mokra hrana obično ne sadrži konzervanse jer se zagrijavanjem zatvorene konzerve stvara prirodni konzervans. 

Proizvođači upotrebljavaju umjetne i prirodne konzervanse u suhoj hrani za njezin duži vijek trajanja. 

Pojačivači okusa se rijetko upotrebljavaju, uglavnom u obliku aroma. Neke vrste mokre hrane sadrže šećer ili karamelu i one se uglavnom upotrebljavaju za bojanje mesa u smeđu boju. Ipak, šećer se ne bi trebao naći u hrani za mačke. Čak i ako količina koju sadrži nije štetna za zdravlje, mačka ga ne može iskoristiti niti osjetiti u hrani jer one ne osjećaju slatki okus. Visokokvalitetna hrana za mačke stoga ne sadrži jednostavne šećere kao što su karamela ili glukoza. 

Zaključak: kvalitetna hrana za mačke

Mačkama treba puno visokokvalitetnih proteina i masti kako bi ostale zdrave i vitalne. Biljne komponente i ugljikohidrate mogu probaviti samo u određenoj mjeri, stoga bi se trebale na popisu hrane nalaziti na zadnjim mjestima. 

Osim čistog sadržaja proteina, masti i ugljikohidrata, naše mačke trebaju i veliki broj vitamina i minerala. Tijelo mačke može samo sintetizirati neke vitamine, dok većinu ne može. 

Primjerice, taurin, koji je neophodan za mnoge metaboličke procese u tijelu mačke, potrebno joj je osigurati u hrani. Nedostatak može dovesti do sljepoće, neplodnosti, poremećaja rasta te poremećaja imunološkog sustava i rada srca. 

Kao što možete vidjeti, pronalaženje visokokvalitetne hrane za mačke često zahtijeva samo pogled na etiketu hrane i malo iskustva! 

Tražite odgovarajući hranu za svoju ljubimicu? Pročitajte vrijedne savjete u našem magazinu za mačke. 

Mokru i suhu hranu za mačke možete pronaći u zooplus internetskoj trgovini! Osim detaljnih opisa proizvoda, pronaći ćete i popis sastojaka svake vrste hrane. 

Naši najkorisniji članci
5 min

Opasne namirnice za mačke

Zoolog i znanstvenik za ponašanje životinja Paul Leyhausen otkrio je da mačke isključivo ne jedu ono što je zapravo dobro za njih. Iz tog razloga je vrlo važno da vlasnik bude vrlo dobro informiran o tome koja od namirnica mogu biti štetna za mačke. Neke namirnice koje su korisne za ljudsko zdravlje vrlo su toksične za mačke. Sljedeći popis ne sadrži u potpunosti sve ne dozvoljene namirnice.
3 min

Smiju li mačke piti mlijeko?

Za mnoge su ljude mačke i mlijeko savršen spoj. Veliku potrebu mačke za mlijekom poznajemo iz brojnih slikovnica i filmova. Ta ljubav postoji i u stvarnosti jer mačke vole mlijeko, a objašnjava se time što mlijeko mačke podsjeća na vrijeme sisanja. No, smiju li mačke piti mlijeko ili ne?
6 min

Koliko hrane treba mački?

Čini se da su neke mačke uvijek gladne. No koliko hrane dnevno treba mački? U članku vam donosimo smjernice kako odrediti točnu količinu hrane za vašu ljubimicu.