Nadutost kod mačaka This article is verified by a vet

Mačka u wc-u

Ako vaša mačka prekomjerno ispušta vjetrove, razlog tomu može biti nadutost.

Mnogi vlasnici mačaka pitaju se mogu li mačke ispuštati vjetrove. Kao i kod ljudi, pasa i drugih sisavaca, nadutost se može pojaviti i kod mačaka. U nastavku saznajte kako nastaje nadutost kod mačaka i u kojim slučajevima biste trebali nešto poduzeti.

Mogu li mačke ispuštati vjetrove?

Na ovo pitanje se može dati vrlo jasan odgovor: da, mačke mogu ispuštati vjetrove. Naši krzneni prijatelji također mogu patiti od nadutosti, koju veterinari nazivaju i flatulencija.

Simptomi: Pati li moja mačka od nadutosti?

Ako vaša mačka ima učestale vjetrove, to ukazuje na moguću nadutost vaše mačke. Ovisno o uzroku i opsegu temeljnog problema, vaša mačka može imati i druge simptome bolesti.

To uključuje:

  • bol u želucu (kolike) zbog koje vaša mačka može mjaukati,
  • tvrda trbušna stjenka,
  • loše opće stanje,
  • smanjeni apetit,
  • gastrointestinalne tegobe kao što su povraćanje, proljev i mučnina.

Kada treba ići veterinaru?

Ako vidite da vaša mačka ima bolove ili ne prestaje ispuštati vjetrove nakon nekoliko dana, odvedite mačku veterinaru.

Veterinar u pravilu brzo prepoznaje ako vaša mačka pati od ozbiljne bolesti kao što je crijevna blokada (ileus). U tom slučaju je potrebna žurna reakcija, jer takva blokada može biti opasna po život vaše mačke!

Mačka leži na sivoj sofi
Loše opće stanje i tvrd želudac također mogu ukazivati na nadutost.

Dijagnoza: Kako veterinar dijagnosticira nadutost kod mačaka?

Ako vaša mačka ispušta vjetrove, obično to ne možete ne osjetiti – na veliku žalost vašeg nosa. Ako nadutost izmakne kontroli, to bi trebao provjeriti vaš veterinar.

Na početku posjeta veterinar će pregledati opće zdravstveno stanje vaše mačke, a u sklopu anamneze će vam postaviti važna pitanja o prehrani, obavljanju nužde i slično.

Tehnike palpacije i snimanja

Ako vaš veterinar ima bilo kakvu sumnju, izvršit će daljnji pregled. U tu svrhu može opipati trbušnu stjenku vaše mačke i pobliže pregledati gastrointestinalni trakt putem metoda snimanja (npr. ultrazvuk ili rendgen).

Pretrage stolice i krvi

Pretrage stolice mogu otkriti i potvrditi postojanje parazita. Pretragom krvi vaš veterinar uz to može provjeriti funkciju važnih organa (kao što je gušterača) koji imaju značajan utjecaj na probavu vaše mačke.

Terapija: Što mogu učiniti ako moja mačka pati od nadutosti?

Da biste se riješili nadutosti kod vaše mačke, trebali biste slijediti upute svojeg veterinara. Ako vaš veterinar nije mogao dijagnosticirati bolest, dobro bi bilo napraviti promjenu prehrane ili uvesti dijetalnu hranu (npr. kuhana riža i kuhana piletina bez začina). Uz ovakvu prehranu obično je dovoljna nekoliko dana za rješavanja nadutosti kod mačaka.

U slučaju zaraze parazitima prikladna je i terapija antiparaziticima (antihelminticima), dok teška bakterijska infekcija zahtijeva primjenu antibiotika nakon provedenog testa rezistencije.

Liječenje ozbiljnih bolesti kao što su insuficijencija gušterače, tumorska bolest ili crijevna blokada obično zahtijeva daljnje mjere, poput kirurških zahvata.

Uzroci: Zašto moja mačka ispušta vjetrove?

U teoriji, postoji niz razloga zašto vaša mačka ispušta vjetrove. Da bismo vam pružili bolji pregled zašto mačke imaju nadutost ili meteorizam (napuhnutost), za vas smo saželi najčešće razloge:

Uzroci povezani s hranjenjem

Nadutost kod mačaka najčešće je uzrokovana zbog konzumacije pokvarene hrane. Naročito su pogođene mačke koje su na otvorenom – ili jedu neprobavljivu hranu.

Kod mačke to prije svega uključuje unos mlijeka. Budući da mnoge mačke ne proizvode dovoljno laktaze (enzima), ne mogu razgraditi mliječni šećer (laktozu) koji postoji u mlijeku na dva osnovna elementa, galaktozu i glukozu.

Rezultat: vaš četveronožni prijatelj ispušta vjetrove. Osim toga hrana koja izaziva nadutost, kao što su kupus ili grah, također može dovesti do nadutosti.

Sindrom malapsorpcije

Razne bolesti mogu dovesti do toga da crijeva vaše mačke više ne mogu apsorbirati dovoljno hranjivih tvari iz hrane. Zbog toga vaša mačka pati od nedostatka hranjivih tvari, što osim gubitka težine i proljeva može dovesti i do nadutosti.

Najčešći razlozi kod mačaka su:

  • Bakterijske infekcije, kao što je salmonela
  • Virusne infekcije (npr. FeLV, FIV)
  • zaraza parazitima (npr. trakavice, giardije, okrugle gliste)

Sindrom maldigestije

Neke bolesti mogu prouzročiti da gastrointestinalni trakt vaše mačke više ne može probaviti hranu. Primjer za to je egzokrina insuficijencija gušterače (EPI), koja se inače češće pojavljuje kod pasa.

To se događa kada oštećene stanice u gušterači više ne proizvode dovoljno probavnih enzima koji normalno razgrađuju ugljikohidrate, masti i proteine. Navedene tvari ostaju neprobavljene u tankom crijevu i na taj način dovode do loše probave.

Uzrok oštećenja tkiva može biti teška upala gušterače (pankreatitis).

Dismotilnost

Ako se glatki mišići želuca ili crijeva vaše mačke više ne mogu kretati, probava vaše mačke je poremećena. To može biti uzrokovano začepljenjem u crijevima (ileus).

Prognoza: Koje su šanse za oporavak ako mačka ima nadutost?

U svakom slučaju, prognoza ovisi o uzroku nadutosti. U većini slučajeva, nadutost kod mačaka je bezopasna i uzrokovana neodgovarajućom mačjom hranom.

Međutim uzrok mogu biti i ozbiljne bolesti. U tim slučajevima, prognoza ovisi i o tome koliko rano vi i vaš veterinar prepoznajete i liječite osnovnu bolest.

Prevencija: Evo što možete učiniti kako biste spriječili nadutost kod mačaka!

Kako biste spriječili bolesti i probavne probleme, važno je redovito (otprilike tri do četiri puta godišnje) provjeravati mačji izmet u pogledu parazita i, ako se pokaže da postoji zaraza parazitima, ciljano je liječiti.

Osim toga odrasloj mački ne biste trebali davati mlijeko. Uklonite nepojedene ostatke hrane iz posude za hranjenje i, ako je moguće, svaki dan čistite nju i posudu za vodu vrućom vodom.

Za dobro zdravlje mačke vrijedi slijedeće: Neka vaše ljubimce redovito (otprilike jednom godišnje) pregleda vaš veterinar. Što prije vaš veterinar prepozna zdravstvene tegobe, veće su šanse za oporavak.


Franziska G., Veterinarka
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Diplomirala sam veterinu na Sveučilištu Justus Liebig u Giessenu gdje sam imala priliku opsežno se baviti životinjama i steći iskustvo u raznim područjima, kao što su male i velike životinje, medicina egzotičnih životinja te farmakologija, patologija i higijena hrane. Od tada se ne bavim samo autorskim radom, već radim i na svojoj disertaciji. Cilj mi je u budućnosti bolje zaštititi životinje od patogenih organizama. Uz svoje veterinarsko znanje, također dijelim vlastita iskustva kao sretna vlasnica psa i mogu razumjeti i razjasniti strahove, probleme kao i druga važna pitanja o zdravlju životinja.


Naši najkorisniji članci
2 min

Životna dob mačke

Životna dob psa može se jednostavno izračunati: jedna pseća godina odgovara sedam ljudskih godina života, ali pri tome treba obratiti pažnju na pasminu i težinu psa. No, kako se računaju mačje godine? I koliko godina uopće mačke mogu doživjeti? Od koje se dobi mačku može smatrati starijom mačkom? Sve o životnoj dobi mačke saznajte u nastavku.
4 min

Prehlada kod mačke

Hladno i vlažno vrijeme, blato i stalne promjene temperature za ljudski i životinjski imunološki sustav predstavljaju veliki izazov. Stoga, prehlada kod mačke također je moguća i ponekad nije tako bezazlena. S mačjom prehladom susreli su se brojni vlasnici i znaju da je prehladu kod mačke potrebno pažljivo promatrati.