Artritis kod mačke This article is verified by a vet

Mačka na ulici

Upaljeni zglobovi su vrlo često jako bolni.

Primjećujete li da je vaša inače razigrana mačka nekako usporena i ne želi se igrati i trčati kao prije? Tada biste trebali pažljivije pregledati njezine zglobove! U nastavku pročitajte zašto artritis kod mačaka uzrokuje šepanje i koji postupci mogu pomoći. 

Što je artritis?

U slučaju artritisa ili upale zglobova, zglob se upali zbog neinfektivnih ili zaraznih uzroka. Ako je istovremeno zahvaćeno nekoliko zglobova, veterinari to nazivaju poliartritis. 

Zanimljivo je znati: 

dok su zglobovi pri artritisu privremeno upaljeni, osteoartritis (trošenje zglobova) trajno oštećuje hrskavicu zgloba. Ova bolest zglobova, koja se često javlja kod mačaka, ne može se izliječiti. 

Simptomi: koji su znakovi artritisa?

Klinička slika ovisi o uzroku artritisa. Primjerice, bakterijske infekcije dovode do gnojnih čireva, dok neinfektivni oblici artritisa u mačaka malo utječu na boju i konzistenciju zglobne tekućine. 

Ako je mačji zglob upaljen, možete uočiti sljedećih pet značajki. 

  1. Zahvaćeni zglob je izrazito otečen. 
  2. Na dodir je zglob izrazito vruć. 
  3. Vaša mačka osjeća bol kada dodirujete zglob ili ga pokuša pomaknuti. 
  4. Zglob je ukočen ili ga vaša mačka teško savija. 
  5. Područje zgloba je crveno. 

Uz ove znakove upale, vaša mačka možda će htjeti i više spavati ili manje jesti. Infektivni uzroci mogu također uzrokovati vrućicu i simptome u drugim dijelovima tijela, poput simptoma probavnog ili respiratornog sustava. 

Mačka u krevetu
Simptomi artritisa mogu uključivati ​​ukočenost i poteškoće pri kretanju.

Dijagnoza: kako se prepoznaje artritis kod mačke?

Veterinari obično mogu brzo ustanoviti artritis kod mačaka na temelju pet tipičnih obilježja. Da bi to učinio, veterinar pažljivo opipava zglob i provodi neke funkcionalne testove. Također procjenjuje hod vaše mačke kako bi mogao isključiti ostala oboljenja. 

Kako bi potvrdio dijagnozu artritisa i isključio druge bolesti zglobova, tijekom pregleda može se koristiti daljnjim dijagnostičkim sredstvima. 

Test krvi:

pomoću uzorka krvi, veterinar može provjeriti u krvi vaše mačke broj upalnih stanica. Kao rezultat, on može ne samo locirati upalu, već i procijeniti funkciju drugih organa poput jetre ili bubrega. 

Postupci snimanja zgloba:

s pomoću ultrazvuka ili rendgenskog pregleda veterinar može pobliže pregledati zglob i smanjiti mogućnost dodatnog oštećenja zgloba. Gledajući rendgen, on također može utvrditi radi li se o osteoartritisušto je neophodno za odabir liječenja. 

Punkcija zgloba:

zglobna tekućina (sinovijalna tekućina) nalazi se unutar zgloba. Ako veterinar probije zglobnu kapsulu finom iglom, može uzeti uzorak zglobne tekućine i pregledati postoje li upalne stanice. Tako se kod mačke može dijagnosticirati artritis. 

Artritis kod mačke - dijagnoza
Punkcijom zgloba veterinar može pregledati zglobnu tekućinu.

Artroskopija (endoskopija zgloba):

tijekom artroskopije veterinar otvara zglob i gura artroskop, cijev opremljenu kamerom, u zglobnu šupljinu. Može pregledati unutrašnjost zgloba na ekranu i prepoznati oštećenja hrskavice ili ciste na kostima. U današnje vrijeme artroskopija je obično minimalno invazivna. Kirurg će i dalje morati anestezirati vašu mačku. 

 

Terapija: koji je postupak liječenja artritisa kod mačke?

Kako bi se borili protiv uzroka artritisa kod mačaka i ublažili simptome, veterinari se koriste ciljanim mjerama. 

Ciljana terapija

Za pozitivan uspjeh terapije važno je boriti se ne samo protiv upale već i stvarnog uzročnikaU slučaju da je uzročnik bakterija, veterinar će vašoj mački dati odgovarajuće antibiotike. 

S druge strane, reumatska upala zglobova zahtijeva imunosupresore koji potiskuju imunološki sustav mačke. Ako je zglob jako oštećen, veterinar može otvoriti zglobnu kapsulu pod anestezijom i pažljivo isprati zglobni prostor. 

Suportivna terapija

Protuupalni lijekovi i lijekovi protiv bolova pomoći će poboljšati stanje vaše mačke. Kako biste ubrzali proces zacjeljivanja, stavite vašoj mački hladan oblog oko zgloba. Ako vaša ljubimica ima nekoliko kilograma viška, trebali biste smanjiti njezinu težinu pomoćodgovarajuće prehrane. 

Prognoza: je li artritis kod mačke izlječiv?

Ako na vrijeme odete veterinaru i rano započnete s liječenjem vaše ljubimice, prognoza za artritis u mačaka u većini je slučajeva povoljna. Iako je artritis povezan s imunitetom neizlječiv, mačku možete zaštititi od trajne boli s pomoću imunosupresiva i sredstava za ublažavanje boli. 

Ako se situacija nastavi pogoršavati i nije joj moguće pomoći navedenim mjerama, očekujte ukočenje zgloba. 

 

Koji su uzročnici artritisa kod mačke?

Mačke mogu dobiti artritis na više načina. Radi boljeg razumijevanja, sljedeća tablica sažima infektivne i neinfektivne uzroke. 

Infektivni uzroci  Neinfektivni uzroci 
Bakterijske infekcije kao posljedica ugriznih rana ili nezgoda  Imunološki ili reumatoidni artritis (uzroci još nisu razjašnjeni) 
Virusna oboljenja (npr. FeLv, FIV)  Ranija oboljenja (npr. osteoartritis ili pretilost) 
Bakterijski uzročnici infekcija (nprborelija)  Trauma (npr. pad, priklještenje ili istegnuće) 

 


Franziska G., veterinarka
Franziska G.

Diplomirala sam veterinu na Sveučilištu Justus Liebig u Giessenu gdje sam imala priliku opsežno se baviti životinjama i steći iskustvo u raznim područjima, kao što su male i velike životinje, medicina egzotičnih životinja te farmakologija, patologija i higijena hrane. Od tada se ne bavim samo autorskim radom, već radim i na svojoj disertaciji. Cilj mi je u budućnosti bolje zaštititi životinje od patogenih organizama. Uz svoje veterinarsko znanje, također dijelim vlastita iskustva kao sretna vlasnica psa i mogu razumjeti i razjasniti strahove, probleme kao i druga važna pitanja o zdravlju životinja.


Naši najkorisniji članci
3 min

Životna dob mačke

Životna dob psa može se jednostavno izračunati: jedna pseća godina odgovara sedam ljudskih godina života, ali pri tome treba obratiti pažnju na pasminu i težinu psa. No, kako se određuje životna dob mačke? I koliko godina uopće mogu doživjeti mačke? Od koje se dobi mačku može smatrati starijom mačkom?
4 min

Prehlada kod mačke

Hladno i vlažno vrijeme, blato i stalne promjene temperature za ljudski i životinjski imunološki sustav predstavljaju veliki izazov. Stoga, prehlada kod mačke također je moguća i ponekad nije tako bezazlena. S mačjom prehladom susreli su se brojni vlasnici i znaju da je prehladu kod mačke potrebno pažljivo promatrati.