Ozljeda šape: Kako mački pružiti prvu pomoć? This article is verified by a vet

Ozljeda šape kod mačke

Mačke posjeduju izvanredan talent, uvijek se znaju dočekati na šape. No ni one nisu imune na ozljede. Mali rezovi na šapama nisu tako rijetki. Kako pomoći svojoj ljubimici ako primijetite ozljedu šape? U nastavku vam donosimo savjete što učiniti ako uočite ozljedu, kako staviti zavoj i što sve spada u prvu pomoć.

Prvo pravilo u slučaju ozljede: ostanite smireni

Uočite ste ozljedu šape svoje ljubimice? Najvažnije pravilo je ostati miran i ne paničariti. Mačke su vrlo osjetljive životinje. Ako paničarite vi, paničarit će i vaša ljubimica. Stoga je vrlo važno ostati smiren i tako olašati situaciji i mački.

Ako možete dodirnuti svoju mačku, možete joj pružiti prvu pomoć i staviti zavoj. Ako je ne uspijete smiriti, nemojte oklijevati i odmah se obratite veterinaru. U iznimnim okolnostima, primjerice, u slučaju jake boli, čak i najmilije ljubimice mogu ugristi i nanijeti opasne ozljede.

Ozljeda šape - kako staviti zavoj na šapu?

Zavoj koji stavljate na šapu sastoji se od više slojeva i trebao bi zaustaviti krvarenje. Također ima zadaću stabilizirati zglobove i kosti u cijeloj potkoljenici. Ako je vaša mačka dovoljno mirna, zavoj na ozljedu šape možete staviti na sljedeći način.

  • Uklonite nečistoću i vidljiva strana tijela iz rane.
  • Očistite i dezinficirajte ranu i okolno područje.
  • Dlaka koja ulazi u ranu može se pažljivo ukloniti škarama ili brijaćim aparatom.
  • Prostore između nožnih prstiju obložite zavojima kako ne bi kasnije došlo do trenja ili dekubitusa. Rane koje krvare trebalo bi dobro zamotati zavojem kako bi se zaustavilo krvarenje dok ne posjetite veterinara.
  • S pomoću zavoja omotajte cijelu šapu, uključujući gornji zglob. Zavoj ne smije biti pretijesan ili prelabav. Dva prsta trebaju stati između kože i zavoja.
  • Ako nemate samoljepljivi zavoj, zavoj možete fiksirati kopčama ili ljepljivim trakama.
  • Vodootporne ljepljive trake ili rukavica za šapu privremeno pomažu protiv prljavštine.

Što bi trebala sadržavati prva pomoć?

Kako biste u slučaju ozljede šape mogli odmah reagirati, trebali biste imate opremu za prvu pomoć. Ona bi trebala sadržavati sve korisne predmete potrebne za početno liječenje rane. Kako biste se dobro pripremili, u nastavku navodimo najvažnije predmete koje biste uvijek trebali imati.

Pomoćna sredstva
✓ medicinske škare za zavoje
✓ čista pinceta
✓ brijaća aparat za uklanjanje dlake
✓ toplomjer (idealno sa savitljivim vrhom)
✓ jednokratne injekcije
✓ udlaga za imobilizaciju
✓ češalj za uklanjanje krpelja
✓ dezinfekcijsko sredstvo i pojedinačno zapakirane maramice za čišćenje rana
Pribor za zamatanje rana
✓ nekoliko sterilnih zavoja različite veličine
✓ pamučna vata
✓ elastični zavoj
✓ ljepljivi flasteri, kohezivni zavoji ili ljepljive trake
Lijekovi
✓ dezinficirajuće masti, primjerice mast s jodom za zacjeljivanje rana
✓ tablete ugljena za povraćanje i proljev

Kako prepoznati ozljedu šape kod mačke?

Kod mačke je obično vrlo teško uočiti ozljedu šape jer ih često danima znaju skrivati. Takvo ponašanje je sasvim normalno budući da njihovi preci nisu smjeli pokazivati ​​slabosti u divljini.

Stoga ozljeda šape obično postaju uočljive tek kad mačka promijeni svoje ponašanje. Prvo ćete uočiti da se vaša ljubimica ne želi više toliko kretati, a zatim manje jede. Međutim, postupno će postati uočljiviji jasniji znakovi, a oni su:

  • šepanje i bol pri ustajanju
  • često lizanje rane
  • vidljivi znakovi upale (oticanje, crvenilo ili nakupine gnoja)

Teška ozljeda šape: odmah veterinaru

Razderane kandže ili strano tijelo duboko u šapi u većini slučajeva uzrokuju obilno krvarenje i bol. U slučaju takve ozljede, vlasnici obično ne mogu ni dodirnuti svoju mačku. Stoga, ako je vaša ljubimica zadobila ozbiljnu ozljedu,  obratite se veterinaru. Uz pomoću svog tima, veterinar će najbolje znati zbrinuti mačku i liječiti ozljedu.

Nakon zaustavljanja krvarenja, veterinar može pregledati šapu. U slučaju unutarnjih ozljeda, poput loma kostiju ili stranih tijela duboko u tkivu, veterinar će se poslužiti ultrazvukom ili rendgenom. Ovisno o vrsti i težini ozljede šape, mogu biti potrebni i kirurški zahvati.

Budući da su ozljede šapa bolne, veterinar obično ozlijeđenoj mački daje sredstva za ublažavanje boli. Uz to pomažu i protuupalne masti za zacjeljivanje rana koje se nanose na ranu. Antibiotske masti smiju se upotrebljavati samo ako je liječnik utvrdio bakterijsku infekciju.


Franziska G., veterinarka
Franziska G.

Diplomirala sam veterinu na Sveučilištu Justus Liebig u Giessenu gdje sam imala priliku opsežno se baviti životinjama i steći iskustvo u raznim područjima, kao što su male i velike životinje, medicina egzotičnih životinja te farmakologija, patologija i higijena hrane. Od tada se ne bavim samo autorskim radom, već radim i na svojoj disertaciji. Cilj mi je u budućnosti bolje zaštititi životinje od patogenih organizama. Uz svoje veterinarsko znanje, također dijelim vlastita iskustva kao sretna vlasnica psa i mogu razumjeti i razjasniti strahove, probleme kao i druga važna pitanja o zdravlju životinja.


Naši najkorisniji članci
3 min

Životna dob mačke

Životna dob psa može se jednostavno izračunati: jedna pseća godina odgovara sedam ljudskih godina života, ali pri tome treba obratiti pažnju na pasminu i težinu psa. No, kako se određuje životna dob mačke? I koliko godina uopće mogu doživjeti mačke? Od koje se dobi mačku može smatrati starijom mačkom?
4 min

Prehlada kod mačke

Hladno i vlažno vrijeme, blato i stalne promjene temperature za ljudski i životinjski imunološki sustav predstavljaju veliki izazov. Stoga, prehlada kod mačke također je moguća i ponekad nije tako bezazlena. S mačjom prehladom susreli su se brojni vlasnici i znaju da je prehladu kod mačke potrebno pažljivo promatrati.