Homeopatija kod mačke This article is verified by a vet

homeopatija kod mačke

Temeljno načelo homeopatije glasi „Slično se sličnim liječi“.

Mišljenja o homeopatiji su podvojena. Za neke ljude predstavlja najbolji lijek za njihove tegobe, dok je drugi smatraju nadriliječništvom. No, mnogi vlasnici ljubimica se pitaju kako djeluju homeopatski lijekovi na mačke? U nastavku vam donosimo najvažnije informacije o temi homeopatija kod mačke. 

Što je zapravo homeopatija?

Homeopatija je alternativna metoda liječenja koja se razlikuje od klasične medicine. Liječnik Christian Friedrich Samuel Hahnemann utemeljio je homeopatiju još u 18. stoljeću. No, nedugo zatim su se ljubitelji životinja zapitali može li ova metoda liječenja pomoći njihovim ljubimcima. 

Homeopatija za mačke, a naravno i za druge životinje i ljude, temelji se na sljedećem principu – tijelo, um i duša prelijevaju se jedno u drugo. Stoga homeopatija za mačke ima za cilj holistički tretman i jačanje „životne energije“. Tradicionalna veterinarska medicina (alopatija), s druge strane, liječi samo određeni bolesni organ (npr. jetru) nakon ciljanog pregleda. 

Velika razlika u odnosu na konzervativne metode liječenja je u tome što učinak alternativnih metoda na ljude i životinje još nije znanstveno dokazan. 

Kako djeluju homeopatski lijekovi?

Homeopatski lijekovi obično se sastoje od minerala, mikroorganizama (npr. bakterija, gljivica) ili biljaka. Uz globule (male kuglice), tipični oblici doziranja su i kapi, masti i čepići. 

globule kao prirodni lijek u homeopatiji za mačke
Globule sadrže razrijeđene homeopatske aktivne sastojke i dostupne su za mačke i pse.

Za razliku od konvencionalnih lijekova, homeopatski lijekovi dovode do istog simptoma koji je već prisutan jer smatra se da se slično treba suprotstaviti sličnom. Kod, primjerice, povraćanja, životinjski homeopati liječe tvarima koje su namijenjene jačanju nagona za povraćanjem. Konvencionalna medicina bi, s druge strane, u ovom slučaju upotrijebila lijek protiv mučnine. 

Druga razlika je u tzv. potenciranjima. Oni pokazuju koliko je aktivni sastojak homeopatskog lijeka razrijeđen. Zanimljivo je da je učinak viših potencija (npr. D12), tj. jako razrijeđenih pripravaka, jači od učinka nižih potencija (npr. D1). 

D označava latinski broj deset, dok C broj sto. Drugi brojevi označavaju razinu razrjeđenja matične tinkture. Potentnost D6 znači da je matična tinktura razrijeđena šest puta u omjeru 1:10. 

Kada se primjenjuje homeopatija kod mačke?

Brojna su područja primjene u kojima se homeopatija primjenjuje kod mačaka. Tipični primjeri su kada vaša mačka povraća, ima proljev, probavne probleme ili loš zadah. U tim slučajevima homeopatsko liječenje za mačku može biti prirodna alternativa ili komplementarno liječenje. Homeopatski lijekovi također mogu imati umirujući učinak na anksioznost ili stres. 

Ali postoje i druga područja primjene homeopatije: 

 • zarazne bolesti 
 • metaboličke bolesti 
 • traume (ozljede) 
 • trovanje (intoksikacija) 
 • psihičke bolesti (npr. depresija, anksioznost ili stres) 

Mnogi vlasnici mačaka također svoje ljubimice liječe konvencionalnom medicinom jer je dokazano da se bolesti opasne po život ne mogu liječiti homeopatskim lijekovima. U tim slučajevima homeopatska terapija trebala bi se uzimati isključivo kao potporni lijek. 

Ima li homeopatija ikakvih rizika i nuspojava?

Budući da homeopatija nema znanstveno dokazano djelovanje na mačke, nuspojave su rijetke. Međutim, moguće je da će se simptomi vaše mačke pogoršati tijekom homeopatskog liječenja. 

U ovom slučaju homeopati govore o takozvanom početnom pogoršanju. Ovo bi trebao biti dobar znak da terapija djeluje. 

Obratite pozornost! Ako sumnjate na ozbiljnu bolest, poput infekcije ili oštećenja organa, trebali biste odmah reagirati. Stoga, kao zagovornik homeopatije, uvijek postupajte tako da imate na umu dobrobit svoje mačke. 

U hitnim slučajevima uvijek se odmah obratite veterinaru. U slučaju sumnje, težinu bolesti i pravi način liječenja uvijek treba procijeniti veterinar. 

Kako izgleda prvi posjet homeopatu za životinje?

Ako prvi put posjećujete homeopata za životinje, trebali biste prethodno razmisliti o ponašanju i navikama svoje ljubimice. Dok konvencionalna medicina postavlja konkretna pitanja o procesu nesreće ili prehrambenom ponašanju vaše mačke u sklopu ankete vlasnika (anamneza), vaš homeopat želi saznati mnogo više o vašoj ljubimici. 

Možda ćete morati odgovoriti na sljedeća pitanja. 

 • Kako reagira vaša mačka kad je opomenete? 
 • Penje li se vaša mačka rado? 
 • Kako biste opisali karakter vaše mačke? 
 • Koje su preferencije vaše mačke i što voli jesti? Koje su joj omiljene igračke? 
 • Ima li vaša mačka neka posebna ponašanja? 
 • Kako se vaša mačka odnosi prema drugim mačkama i ljudima? 

Vaš homeopat za životinje sada će rasporediti vaše odgovore prema njihovoj važnosti i upotrijebiti takozvani repertorij kako bi otkrio koji simptom zahtijeva koji homeopatski lijek. 


Franziska G., Veterinarka
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Diplomirala sam veterinu na Sveučilištu Justus Liebig u Giessenu gdje sam imala priliku opsežno se baviti životinjama i steći iskustvo u raznim područjima, kao što su male i velike životinje, medicina egzotičnih životinja te farmakologija, patologija i higijena hrane. Od tada se ne bavim samo autorskim radom, već radim i na svojoj disertaciji. Cilj mi je u budućnosti bolje zaštititi životinje od patogenih organizama. Uz svoje veterinarsko znanje, također dijelim vlastita iskustva kao sretna vlasnica psa i mogu razumjeti i razjasniti strahove, probleme kao i druga važna pitanja o zdravlju životinja.


Naši najkorisniji članci
2 min

Životna dob mačke

Životna dob psa može se jednostavno izračunati: jedna pseća godina odgovara sedam ljudskih godina života, ali pri tome treba obratiti pažnju na pasminu i težinu psa. No, kako se računaju mačje godine? I koliko godina uopće mačke mogu doživjeti? Od koje se dobi mačku može smatrati starijom mačkom? Sve o životnoj dobi mačke saznajte u nastavku.
4 min

Prehlada kod mačke

Hladno i vlažno vrijeme, blato i stalne promjene temperature za ljudski i životinjski imunološki sustav predstavljaju veliki izazov. Stoga, prehlada kod mačke također je moguća i ponekad nije tako bezazlena. S mačjom prehladom susreli su se brojni vlasnici i znaju da je prehladu kod mačke potrebno pažljivo promatrati.