Fizikalna terapija za mačke This article is verified by a vet

Mačka na fizikalnoj terapiji

Fizikalna terapija, između ostalog, može pomoći mačkama s artrozom.

Mačke su izuzetno pokretljive životinje. Ako im je pokretljivost smanjena ozljedama ili bolestima mišićno-koštanog sustava, imat će veliki utjecaj na kvalitetu njihovog života. Kako fizikalna terapija za mačke može pomoći u takvim slučajevima pročitajte u sljedećem članku.

Što je fizikalna terapija za mačke?

Fizikalna terapija (još i fizioterapija) jedan je od konzervativnih oblika liječenja. Slično kao i fizikalna terapija za pse, fizikalna terapija za mačke može liječiti ili prevenirati probleme mišićno-koštanog sustava (kao što problemi sa zglobovima, mišićima, tetivama).

Kako fizioterapeuti za životinje mogu pomoći vašoj mački?

Obučeni fizioterapeuti za životinje mogu kod vaše mačke:

  • poboljšati pokretljivost i finu motoriku
  • podržati oporavak od bolesti
  • ublažiti bol

Područja primjene: kada je fizioterapija korisna za mačke?

Postoji mnoštvo razloga zašto je fizikalna terapija korisna mačkama. Najčešća područja primjene (indikacije) kod mačaka su:

  • kronična bol
  • problemi sa zglobovima (npr. artroza, spondiloza)
  • bolesti mišića (npr. istegnuća)
  • neurološki poremećaji (npr. hernija diska)

Fizikalna terapija posebno se često upotrebljava nakon što su mačke podvrgnute operaciji.

Terapija služi za nježnu obnovu mišićno-koštanog sustava. Osim toga, fizikalna terapija može biti korisna starijim mačkama koje su zbog svoje dobi postale manje pokretljive.

Cijena fizikalne terapije

Cijena fizikalne terapije za vašu mačku ovisi o različitim čimbenicima. To prije svega uključuje kliničku sliku bolesti, razmjer tegoba i broj terapija.

Osim toga, cijene se mogu razlikovati i kod različitih fizioterapeuta za životinje.

U prosjeku biste trebali očekivati cijenu između 60 i 100 eura po satu.

Savjet: unaprijed zatražite procjenu troškova.

Tipovi fizikalne terapije za mačke

Postoji mnogo različitih tipova fizikalne terapije. Osim posebnih oblika liječenja kao što su Dornova terapija, Breusova masaža ili laserska terapija, donosimo najčešće metode.

Korektivna gimnastika posebno se često upotrebljava kod kroničnih bolesti ili nakon operacija i namijenjena je bržem oporavku. Tijekom takve terapije fizioterapeut vašoj mački izvodi ciljane pokrete.

Ako vaša mačka sudjeluje, riječ je o aktivnoj korektivnoj gimnastici. Kod pasivne korektivne gimnastike mačka nije aktivno uključena u kretnje.

Kod električne stimulacije mišića (EMS) i transkutane električne stimulacije živaca (TENS, stimulacijska struja), fizioterapeut za životinje liječi vašu mačku slabim električnim impulsima.

U tu svrhu fizioterapeut će upotrijebiti elektrode koje će nanijeti na kožu vaše mačke. S pomoću posebnog uređaja tada može kontrolirati električne impulse. Oni su namijenjeni aktiviranju vlastitih sustava za suzbijanje boli u tijelu, zbog čega se ta metoda liječenja često upotrebljava kod kroničnih bolnih stanja.

Masaža se smatra poticajnom za cirkulaciju i može spriječiti upale.

Klasična masaža jedna je od najčešćih metoda za ublažavanje problema s mišićima kao što su bol i napetost. Osim toga, za većinu mačaka vrlo je opuštajuće kada ih njihov terapeut za životinje masira.

Smatra se da elektromagnetska polja imaju povoljan učinak na tijelo. Navodno potiču cirkulaciju i opuštanje mišića.

U okviru terapije magnetskim poljem za mačke, fizioterapeuti za životinje upotrebljavaju posebne uređaje.

Kod akupunkture za mačke fizioterapeut za životinje bode tanke igle za akupunkturu na određena mjesta na tijelu vaše ljubimice. Ovaj tip terapije pospješuje cirkulaciju i ublažava bol.

Akupunktura je stoga popularna metoda liječenja ne samo u humanoj medicini, već i u veterini.

Mačka na akupunkturi
Akupunktura može mački ublažiti bol.

Temperatura kože ima značajan utjecaj na cirkulaciju u mišićima koji se nalaze ispod nje.

Termoterapija to iskorištava, bilo da se radi o tretmanu toplinom ili hladnoćom. Pozitivne nuspojave uključuju ublažavanje boli i opuštanje mišića.

Na što obratiti pozornost tijekom fizikalne terapije za mačke

Fizikalna terapija obično nije dovoljna za optimalno liječenje vaše mačke. Postoji nekoliko točaka na koje biste trebali obratiti pozornost prije, tijekom i nakon terapije sa svojom mačkom.

Kako se kod mačaka mogu izgraditi mišići?

Fizikalna terapija ne mora se odvijati samo u ordinaciji veterinara ili fizioterapeuta za životinje. Kako biste postigli optimalne rezultate, trebali biste od svog veterinara zatražiti da vam pokaže vježbe koje možete izvoditi sa svojom mačkom i kod kuće.

Možete ih raditi u dogovoru s vašim veterinarom između pojedinačnih terapija. Čak i ako je terapija u potpunosti završena, vježbe možete integrirati u svakodnevni život svoje mačke.

Postoje li rizici fizikalne terapije za mačke?

Kako bi mišići i ostali dijelovi tijela imali koristi od fizioterapije, važno je da se vježbe izvode nježno. Osim toga, prije svake vježbe fizioterapeut za mačke treba procijeniti trenutačno zdravstveno stanje vaše mačke kako ne bi preopteretio tijelo.

Komplikacije kao što su upale ili ozljede su stoga prilično rijetke.

Napomena: kod određenih bolesti kao što su epilepsija ne smiju se primjenjivati metode kao što je terapija magnetskim poljem.


Franziska G., Veterinarka
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Diplomirala sam veterinu na Sveučilištu Justus Liebig u Giessenu gdje sam imala priliku opsežno se baviti životinjama i steći iskustvo u raznim područjima, kao što su male i velike životinje, medicina egzotičnih životinja te farmakologija, patologija i higijena hrane. Od tada se ne bavim samo autorskim radom, već radim i na svojoj disertaciji. Cilj mi je u budućnosti bolje zaštititi životinje od patogenih organizama. Uz svoje veterinarsko znanje, također dijelim vlastita iskustva kao sretna vlasnica psa i mogu razumjeti i razjasniti strahove, probleme kao i druga važna pitanja o zdravlju životinja.


Naši najkorisniji članci
2 min

Životna dob mačke

Životna dob psa može se jednostavno izračunati: jedna pseća godina odgovara sedam ljudskih godina života, ali pri tome treba obratiti pažnju na pasminu i težinu psa. No, kako se računaju mačje godine? I koliko godina uopće mačke mogu doživjeti? Od koje se dobi mačku može smatrati starijom mačkom? Sve o životnoj dobi mačke saznajte u nastavku.
4 min

Prehlada kod mačke

Hladno i vlažno vrijeme, blato i stalne promjene temperature za ljudski i životinjski imunološki sustav predstavljaju veliki izazov. Stoga, prehlada kod mačke također je moguća i ponekad nije tako bezazlena. S mačjom prehladom susreli su se brojni vlasnici i znaju da je prehladu kod mačke potrebno pažljivo promatrati.